Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Voiko kananmunasta hautoa tipun ihmisen sisällä? Miksi jumalia on olemassa?

Lapset kysyvät myös, kuinka valo syntyy, miksi jumalia on olemassa ja miten puut keloutuvat.

Sonja Koskinen, 9

Kananmunassa linnunpoikanen tarvitsee kehittyäkseen riittävän korkean lämpötilan sekä happea hengittääkseen. Poikanen hengittää munan kuoren läpi, minkä takia munan pitää olla ilmavassa ja happipitoisessa paikassa.

Vaikka ihmisen ruumiin lämpö saattaisikin riittää munan hautomiseen, ei ihmisen sisällä ole riittävän hapekkaita olosuhteita kananpoikasen kehittymiselle. Ihmissikiö saa tarvitsemansa hapen ennen syntymää napanuoran kautta, mutta kananmunaan ei mene napanuoraa.

Maailmalta tunnetaan kuitenkin tapauksia, joissa naiset ovat hautoneet löytämiään munia rintojensa välissä rintaliiveissään. Siinä munat ovat saaneet sekä lämpöä että happea.

Aleksi Lehikoinen

akatemiatutkija

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus


Kuinka valo syntyy?

Toni Nyholm, 6

Vaikka valo on arkipäiväinen asia, sen synnyn selittämisessä täytyy mennä aivan fysiikan perustaan eli kvanttimekaniikkaan asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki aine koostuu äärimmäisen pienistä atomeista. Näissä atomeissa on eri määriä energiaa. Atomeita voi ajatella ikään kuin pienen pieninä akkuina, jotka ovat yleensä tyhjiä, mutta joita voi ladata esimerkiksi lämmittämällä.

Ladattu atomi kuitenkin tyhjenee nopeasti. Silloin siihen varautunut energia vapautuu valohitusena eli fotonina. Nämä fotonit näemme valona.

Esimerkiksi lampuissa lämmitetään niiden polttimoiden atomeita sähköllä. Lämmitys ei kuitenkaan ole tasaista, vaan polttimon atomit vuoron perään lämpenevät ja viilenevät lampun ollessa päällä.

Sivutuotteena syntyy paljon fotoneita, ja näin lamppu tuottaa valoa ympäristöönsä.

Tom Kuusela

yliopistotutkija

fysiikan ja tähtitieteen laitos

Turun yliopisto


Miksi suurin osa finneistä tulee kasvoihin?

Sonja Sassi, 12

Varsinkin tytöille ja naisille aknea eli finnejä tulee usein pelkästään kasvoihin. Pojille ja miehille finnejä ilmaantuu helposti myös selkään ja rintaan, joskus pakaroihinkin.

Kunnollista selitystä tälle ei ole löytynyt. Se tiedetään, että perinnölliset ominaisuudet määrittelevät, missä aknea on eniten.

Aknen ilmaantuminen riippuu muutenkin perinnöllisistä taipumuksista. Kaikille finnejä ei tule.

Lapsille ei kasva finnejä. Aknea syntyy vasta, kun hormonituotanto herää murrosiässä. Varsinkin korkea testosteronin ja muiden mieshormonien määrä elimistössä pahentaa finnitilannetta kasvoissa ja muualla kehossa.

Säännöllinen kasvojen puhdistus useimmiten vähentää finnien syntymistä. Jos akne käy hankalaksi, tytöille ja naisille annetaan toisinaan hoidoksi ehkäisytabletteja tai antibiootteja ja vaikeissa tapauksissa A-vitamiinihappoa. Poikien ja miesten hoidossa turvaudutaan antibiootteihin tai A-vitamiinihappoon.

Matti Hannuksela

lääketieteen emeritus professori

Miksi jumalia on olemassa?

Oliver Hirvensalo, 12

Jumalia on olemassa ensinnäkin siksi, että monet ihmiset etsivät niiden avulla selityksiä elämän suuriin mysteereihin.

Sellaisia ovat esimerkiksi kysymykset siitä, miksi minä olen olemassa, onko minulla ja muilla täällä jokin paikka ja tehtävä sekä mitä kuoleman jälkeen tapahtuu.

Jumalien uskotaan myös kertovan ihmisille, mikä on oikein ja väärin, tai antavan ohjeita hyvään elämään.

Tuollaiset opit on kiteytetty usein tiiviisiin elämänohjeisiin, kuten kristinuskon kultaiseen sääntöön: kaikki mitä te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille.

Ihmiset saavat jumalista tukea, turvaa ja lohtua erilaisissa vaikeissa elämäntilanteissa. Jumaliin vetoamalla saatetaan myös pyrkiä vaikuttamaan asioihin.

Ihmiset, jotka eivät usko jumaliin, ajattelevat usein, että jumalat ovat ihmisten luomia selitysmalleja asioille ja ilmiöille, joita tiede ei ole vielä kyennyt lopullisesti selittämään.

Yleistä on myös ajatella, että ihmiset käsittelevät jumalien avulla omaan elämäänsä liittyviä asioita tai pitävät yhteisöjään koossa.

Heikki Pesonen

uskontotieteen yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Miksi osa puista keloutuu latvasta ja osa alaoksista alkaen?

Juuso Mäittälä, 9

Puut keloutuvat yleisimmin rungon alaosista alkaen.

Kuolleen puun kaarna irtoaa ajan myötä. Kun puun pinta on paljastunut, se hopeanharmaantuu säiden armoilla ja puuhun ilmaantuvien sinistäjäsienten vaikutuksesta. Tätä sanotaan keloutumiseksi.

Jotkin puun osat voivat keloutua jo sen eläessä. Näin saattaa käydä puun alaoksille esimerkiksi silloin, kun alaosan oksat eivät enää saa riittävästi auringonvaloa tai puu on jo vanhuuttaan alkanut heikentyä.

Tällöin puu keskittää kasvun ja neulasten tai lehtien tuotannon ylempiin osiin, jotka saavat paremmin valoa. Valon puutteen takia ohuemmat oksat usein katkeavat ja putoavat puusta pois.

Männyillä paksuimmat oksat eivät kuitenkaan irtoa rungosta, vaikka ne kuolevat ja kuivuvat. Sen sijaan ne alkavat usein keloutua.

Latvaosasta alkava keloutuminen on harvinaisempaa. Sitä voi kuitenkin tapahtua, kun aluksi ainoastaan puun latva kuolee. Kuoleman syynä voi olla esimerkiksi jokin puulle sattunut vaurio.

Useimmiten puun latvan tappavat sienitaudit, jotka voivat estää ravinteiden ja veden kulkeutumisen latvan ja juuriston välillä.

Tuomas Aakala

metsäekologian yliopistotutkija

Helsingin yliopisto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  3. 3

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  5. 5

   Keskelle Tamperetta rakennettiin vuonna 1925 kaunis sininen talo – nyt se on kadonnut, ja tontista riidellään oikeudessa

  6. 6

   Steve Bannon aikoo perustaa oikeistopopulisteja tukevan säätiön Brysseliin – haluaa nostattaa kapinan

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Ylipainoon on monia syitä, eikä huomauttelu asiasta auta

  9. 9

   Ylen johtajaksi valittu Merja Ylä-Anttila on super­verkostoituja, joka halaa presidenttejä ja marssii kenraalien kanssa

   Tilaajille
  10. 10

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  3. 3

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  5. 5

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää