Tiede

Nooan arkissa oli kaksi kutakin eläintä, ja tällainen olisi ”Nasan arkki”: 49 miestä, 49 naista ja 6 300 vuoden matka uuteen maailmaan

Tutkijat laskivat huvin vuoksi, mikä olisi vähimmäismäärä ihmisiä, joka voisi kansoittaa kokonaan uuden tähtikunnan.

Jos ihminen haluaisi lähettää hullunrohkean retkikunnan matkalle kohti lähintä tähtikuntaa, Proxima Centauria, avaruusarkkiin pitäisi lastata vähintään 98 ihmistä – 49 miestä ja 49 naista.

Heistä kukaan ei pääsisi hengissä perille, mutta he pystyisivät tuottamaan tarpeeksi jälkeläisiä, jotta heidän lastensa lasten lapset ja niin edelleen varsin monen sukupolven päästä voisivat astua jalallaan eksoplaneetta Proxima b:n pinnalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reissuun pitäisi kyllä varata paljon virikkeitä, virvokkeita ja sukupolvien yli säilyviä kirjallisuusklassikoita. Matka kun kestäisi nykytekniikalla 6 300 vuotta.

Skenaario on tietysti utopiaa. Sitä ovat kuitenkin pohtineet tähtitieteilijä Frédéric Marin Strasbourgin yliopistosta ja fyysikko Camille Beluffi yksityisestä Casc4de-datafirmasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaksikko halusi tehdä laskelmia täysin hypoteettisesta avaruusmatkailun skenaariosta selvittääkseen, mikä olisi minimimäärä ihmisiä, joka pystyisi ylläpitämään kestävää populaatiota tuhansia vuosia kestävän avaruusmatkan ajan.

Meitä lähin tähti Auringon jälkeen on Proxima Centauri, ja tätä pientä punaista kääpiötähteä kiertää mahdollisesti elinkelpoinen Proxima b -eksoplaneetta. Jos ihmiskunta ikinä pystyy matkaamaan oman aurinkokuntamme planeettoja pidemmälle, Proxima b on lähin mahdollinen planeetta avaruuden valtavassa tyhjyydessä. Se on neljän valovuoden päässä Maasta.

Nykyisellä tekniikalla nopein ihmisen rakentama avaruudessa lentävä asia on Nasan Parker-aurinkoluotain. Se laukaistaneen myöhemmin tänä vuonna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parker pystyy lentämään 724 000 kilometrin tuntivauhtia. Sen kyydissä matka Helsingistä Turkuun kestäisi alle sekunnin.

Marin ja Beluffi ottivat tämän laskelmiensa pohjaksi. He eivät ota kantaa siihen, millainen alus Proxima Centaurin siirtolaisia kuljettaisi. Oletetaan, että se on iso ja että ravintoa ja vettä pystytään tuottamaan uusiutuvasti sukupolvesta toiseen. Joka tapauksessa Parker-luotaimen vauhdilla matka kestäisi 6 300 vuotta.

Laskettavaksi otettiin, miten paljon ihmisiä matkaan kannattaisi laittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On selvää, että resurssit olisivat rajalliset, joten retkikunnan pitäisi olla mahdollisimman pieni. 500 ihmistä olisi Marinin ja Beluffin mukaan aivan liikaa. 50 ihmistä puolestaan on aivan liian vähän.

Jos sisäsiittoisuutta ei sallita, 25 pariskuntaa ei riitä ylläpitämään sukupolvien jatkumoa Proxima Centauriin asti. Tällaiselle 50 ihmisen retkikunnalle tapahtuisi sukupuutto 35–65 prosentin todennäköisyydellä. 98 ihmisen alkupopulaatiolla matka sen sijaan onnistuisi sadan prosentin todennäköisyydellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Marin ja Beluffi pyörittivät tuhansia simulaatioita siitä, miten populaation lisääntyminen matkalla menisi ja mitä tapahtuisi, jos jokin tauti tai muu katastrofi tappaisi osan väestä.

98 ihmisen retkikunta pystyisi tuottamaan elinkelpoisen populaation, vaikka kolmasosa väestä kuolisi jossain vaiheessa – kunhan turma ei tulisi heti alkumatkasta. 98 ihmistä riittää myös siihen, ettei väestöstä tule sisäsiittoista.

Jotta kuvitteellisen avaruusarkin väkiluku pysyisi kurissa eikä missään tilanteessa ylittäisi 500:aa ihmistä, naiset eivät saisi saada kuin kaksi lasta. Lisäksi he saisivat lisääntyä ainoastaan 35–40 vuoden ikäisinä, jotta sukupolvien välille tulisi riittävän pitkä kuilu.

Koska avaruudessa voi tietysti sattua mitä vain, sääntöjen on voitava joustaa niin, että lapsilukua tarvittaessa höllennettäisiin. Lisääntymissäännöt on silti oltava, jotta väestön määrä ei riistäydy hallinnasta.

Villieläinekologi Wayne Getz Kalifornian yliopistosta pohtii New Scientist -lehdessä, onko kuitenkaan välttämättä paras strategia laittaa arkkiin yhtä paljon miehiä kuin naisia. Yksi mieshän pystyy tekemään raskaaksi useampia naisia, joten populaatioekologian kannalta voisi olla hyödyllisempää laittaa matkaan enemmän naisia kuin miehiä, Getz pohtii.

Avaruusalukseen kannattaisi myös rakentaa sperma- ja munasolupankki, jotta geneettinen monimuotoisuus säilyisi, Getz huomauttaa. Hän täsmentää kuitenkin, että asiaa pitää vielä miettiä.

Vaikka tällainen skenaario on kaukana todellisuudesta, on sitä pohdittu aiemminkin tieteellisissä julkaisuissa. Esimerkiksi antropologi Cameron Smith laskeskeli pari vuotta sitten, että tähtienväliseen avaruusalukseen pitäisi pakata vähintään 20 000, mielellään jopa 40 000 ihmistä.

Ajatusleikistä versoo monta mielenkiintoista kysymystä. Kuka pitäisi matkalla jöötä, kun ensimmäinen, Maasta matkaan lähtenyt sukupolvi kuolisi? Sitoutuisiko jokainen sukupolvi tiukkoihin sääntöihin? Millaisia valtahierarkioita ja jopa kulttuureja ja uskontoja syntyisi 6 300 vuotta kestävällä matkalla?

Miltä tuntuisi, kun viestintä maapallon ja avaruusaluksen välillä kestäisi jopa vuosia? Millaisia tarinoita tuhansia vuosia matkalla ollut väki kertoisi toisilleen planeetta Maasta, jota kukaan heistä ei koskaan olisi nähnyt?

Ehkä tieteiselokuvista tuttu tapa syväjäädyttää ihmiset avaruusmatkan ajaksi olisi sittenkin käytännöllisempi, jos sellainen joskus on mahdollista. Valoa nopeammasta matkustamisesta puhumattakaan.

Marinin ja Beluffin pohdintoihin voi tutustua arXiv-esijulkaisupalvelussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avaruuslennot
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  6. 6

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  7. 7

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  8. 8

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää