Pötsissä kuplii, kurahtelee ja syntyy metaania – Tutkijoiden kaukainen tavoite on ilmastoneutraali lehmä
Kasvihuonekaasua pullahtaa ilmoille naudan röyhtäyksissä. Tutkijat yrittävät vähentää sen määrää ruokinnalla, jalostuksella ja istuttamalla pikkuvasikan mahaan hyviä pöpöjä.
Lehmä märehtii makuullaan. Kuva: Henri Salonen / HS
Arja Kivipelto HS
26.6.2018 2:00 | Päivitetty 26.6.2018 11:04
Lehmän neljästä mahasta pötsi on tärkein – myös muiden kuin märehtijän itsensä kannalta.
Pötsissä kuplii ja kurahtelee, kun eläimen syömä rehu lilluu lämpimässä nesteessä yhdessä miljoonien mikrobien kanssa. Samalla syntyy metaania, pahamaineista ilmastoa lämmittävää kaasua.
Naudalle välttämättömiä ovat toki myös verkkomaha, satakerta ja juoksutusmaha.