Tiede

Asteekkien julma ihmisuhri­rakennelma ”tzompantli” löytyi talon alta Méxicossa

Asteekkien suuren temppelin jäänteet ovat säilyneet vuosisatoja Meksikon pääkaupungin alla.

Aivan Meksikon pääkaupungin Méxicon ytimessä, nykyisen keskusaukion laitamilla, sijaitsi 500 vuotta sitten asteekkivaltakunnan suurin ja tärkein temppeli.

Sotajumala Huitzilopochtlille ja sateenjumala Tlalocille omistettu kaksoistemppeli, espanjalaisittain Templo Mayor, kohosi 60 metrin korkeuteen asteekkien pääkaupungin Tenochtitlánin keskeisimmällä paikalla. Seremoniatulet paloivat yötä päivää pyramidin huipulla.

Temppelin edessä oli synkkä rakennelma: kymmeniä metrejä pitkä ja useita metrejä korkea teline, johon oli ripustettu tuhansia ohimoista lävistettyjä pääkalloja. Suuressa temppelissä tuotettiin jatkuvasti lisää päitä tähän julmaan helmitauluun, tzompantliin, jumalten miellyttämiseksi. Useat Mesoamerikan intiaanikulttuurit harjoittivat ihmisuhreja, mutta noin vuosina 1400–1521 eteläistä Meksikoa hallinneet asteekit olivat hioneet rituaalit huippuunsa.

Rituaalissa pappi poisti uhrilta ensin sydämen ja nosti sen rinnasta irti vielä sykkivänä. Sitten ruumis vietiin toiseen huoneeseen, jossa pää irrotettiin kirurgintarkasti. Obsidiaanista eli laavalasista tehdyllä veitsellä katkaistiin kaularanka siististi kahden nikaman välistä, ja päästä leikeltiin nahka irti niin, että jäljelle jäi vain kallo. Lopuksi kallo puhkaistiin ohimoista ja ripustettiin temppelin pihalle telineeseen tuhansien muiden samalla tavoin käsiteltyjen päiden joukkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt tutkijat ovat löytäneet jäänteitä tästä tzompantli-kallotelineestä. He kertovat tutkimuksistaan Science-lehdessä.

Useita vuosia kestäneissä kaivauksissa on löydetty satoja pääkalloja sekä osia telineestä ja sen vieressä olleista kahdesta kallotornista. Kallotorneihin muurattiin pääkalloja sen jälkeen, kun ne olivat aikansa olleet esillä telineessä ja alkaneet mennä huonoon kuntoon paahtavan auringon ja vihmovan sateen armoilla.

Espanjalaiset valloittajat tuhosivat asteekkipääkaupunki Tenochtitlánin vuonna 1521. He jyräsivät barbaarisina pitämänsä kallotelineet ja suuren temppelin. Kaikki ei kuitenkaan tuhoutunut, vaan alueita täytettiin maalla ja päälle alkoi espanjalaisvallan aikana rakentua uutta kaupunkia. Lopulta muinainen Tenochtitlán jäi nykyisen Méxicon alle, ja sen katujen ja talojen alla on yhä kerrostumia historiasta.


Vuonna 2015 Meksikon kansallisen antropologian ja historian instituutin Inahin tutkijat alkoivat suorittaa kaivauksia erään talon alakerrassa nykyisen keskusaukion ja siis muinaisen temppelialueen tienoilla. Siirtomaa-ajan rojujen alta alkoi hiljalleen paljastua salaisuuksia. Ensin tuli vastaan asteekkien aikainen kivilattia, ja sitten alkoi löytyä luita. Paljon luita.

”Kallonpalasia oli satoja”, kuvailee arkeologi Raúl Barrera Rodriguez Science-lehdessä.

Lopulta esiin tulivat espanjalaisten tuhoaman tzompantli-kallotelineen jäänteet. Puupuolista, joihin päät kiinnitettiin, ei enää puolen vuosituhannen kuluttua ollut mitään jäljellä, mutta kivipylväissä olevista rei’istä tutkijat näkivät, miten lävistyspuut oli aikoinaan telineeseen kiinnitetty.

Samalla he pystyivät myös arvioimaan rakennelman kokoa. Espanjalaiset valloittajat väittivät aikoinaan, että temppelin edessä tzompantlissa kiikkui jopa yli satatuhatta pääkalloa, mutta heillä oli syynsä liioitella näkemäänsä.

Nyt tutkijat laskevat, että kalloteline oli 35 metriä pitkä, 14 metriä leveä ja 4–5 metriä korkea, siis hieman kuin kyljelleen käännetty koripallokenttä. Siinä on helposti voinut olla tuhansia kalloja kerrallaan.

Kaivauksissa löytyi myös toinen tzompantlin vieressä olleista kallotorneista, joihin pääkalloja oli muurattu siistiksi seinämäksi. Tämä torni oli pari metriä korkea, ja kaikkiaan tutkijat saivat irrotettua siitä 200 pääkalloa.

Ihmisuhriperinne tuntuu nykyihmisestä silmittömän raa’alta. Asteekeille ja muille alueen kansoille se oli kuitenkin osa elämän kiertoa. Veren oli virrattava, jotta elämä voisi jatkua. He uskoivat, että ilman ihmisuhreja aurinko sammuisi ja maailma loppuisi. Heidän ajattelussaan uhrit olivat tavallaan uuden elämän siemeniä ja rituaaleissa surmatuilla oli erityinen paikka tuonpuoleisessa.

”Kaikki esimodernit yhteisöt harjoittivat jonkinlaisia uhrimenoja, ja useissa, ellei kaikissa yhteiskunnissa, kaikkein arvokkain uhri oli ihmisen elämä”, selittää bioarkeologi John Verano Tulanen yliopistosta Science-lehdessä.

Julman rituaalin toinen merkitys oli vallan pönkittäminen ja yhteenkuuluvuuden luominen. Asteekkivaltakunta oli varsin nuori ja koostui useista kansoista, jotka maksoivat veroa Tenochtitlániin. Ihmisuhrit olivat voimakas poliittinen viesti.

Myös esimerkiksi mayakaupunkien raunioista on löytynyt vastaavia kallorakennelmia, mutta asteekit olivat selvästi hioneet perinteen äärimmilleen. Päät on irrotettu siististi ruumiista ja siivottu tarkasti.

”Papeilla oli ihmisen anatomiasta vaikuttava ymmärrys, joka siirtyi sukupolvelta toiselle”, sanoo bioarkeologi Ximene Chavés Balderas.

Uhrit olivat tyypillisesti sotavankeja. Nyt löydetyistä kalloista 75 prosenttia kuului 20–35-vuotiaille miehille, siis parhaassa iässä olleille sotureille. Naisia ja lapsiakin kuitenkin uhrattiin. Espanjalaiset valloittajat kuvasivat aikoinaan, että orjia myytiin Tenochtitlánin markkinoilla uhrattavaksi, ja kallojen sukupuolijakauma näyttää tukevan tätä väitettä.

Kalloista voidaan päätellä, että uhrit olivat olleet terveitä ennen surmaamistaan. Hampaiden alkuaineisotooppien jäämistä nähdään myös, mistä päin asteekkivaltakuntaa uhrit olivat tulleet pääkaupunkiin.

Hampaiden isotooppien suhteista voidaan päätellä, missä päin uhri oli syntynyt ja kasvanut, kun taas luuston isotoopit kertovat siitä, millä alueella hän oli elänyt ennen kuolemaansa.

Uhrit olivat syntyjään eri puolilta Mesoamerikkaa, ja tyypillisesti he elivät Tenochtitlánissa pitkiäkin aikoja ennen kuolemaansa. Heitä ei siis nähtävästi kuljetettu suoraan teuraaksi, ja näyttää myös siltä, että sotavangeistakaan ei surmattu aivan keitä tahansa, vaan uhrit valikoitiin.

”He eivät olleet ulkomaalaisia vaan olivat integroituneet Tenochtitlánin yhteiskuntaan jollain tapaa”, sanoo Chavés Balderas.

Joidenkin aikalaiskuvausten mukaan vangiksi kaapatut vihollissoturit saattoivat elää Tenochtitlánissa vangitsijoidensa perheen luona kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin heidät uhrattiin temppelin huipulla rituaalissa.


Tutkijat ovat ottaneet kalloista dna-näytteitä ja jatkavat löydösten tutkimista. Arkeologeille kalloteline on todellinen aarreaitta. Se näyttää olleen varsin monikulttuurinen kuoleman seinä.

”Hypoteettisesti tässä tzompantlissa saattaa olla pieni näyte koko Mesoamerikan populaatiosta”, sanoo kaivauksia valvonut arkeologi Lorena Vázquez Vallín.

Asteekkien uhritemppelin entisen pihan päällä sijaitsee nykyään katolinen katedraali. Toinen tzompantliin kuuluneista kallotorneista on luultavasti sen tontin alla, arvelevat tutkijat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Meksiko
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  3. 3

   Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  10. 10

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Poikkeuksellisen rankat monsuunisateet piinaavat Intian Keralaa – tulvissa on kuollut kymmeniä ihmisiä ja yli 50 000 on evakuoitu
  3. Kuiva ja kuuma kesä paljasti arkeologeille ennennäkemättömiä merkkejä Britannian esihistoriasta – ilmakuvista löytyi myös roomalaisten maatila
  4. Suomi nousi vakuuttavasti voittoon oltuaan ensin täysin sillassa – Viro kaatui EM-karsintojen avauksessa viidessä erässä: ”Olisi ollut paikka hävitä 0–3, mutta se ei kuulu joukkueen tapoihin”
  5. Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua
  6. Luisuuko syöksyvän liiran kanssa kamppaileva Turkki Venäjän syliin? HS keräsi vastaukset olennaisiin kysymyksiin valuuttakriisin seurauksista
  7. Tunti sitten
  8. Otavamedia aloittaa jälleen yt-neuvottelut
  9. Sauli Niinistöä käsittelevän kirjan tekijä pitää kiinni väitteistään – ”Jos tasavallan presidentti antaa ymmärtää, se voidaan kokea painostamisena”
  10. Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta
  11. Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu EU-puheenjohtajamaa Itävallan ulkoministerin Karin Kneisslin häihin
  12. 2 tuntia sitten
  13. Mestarisuosikki Manchester Citylle ikäviä uutisia heti kauden alkajaisiksi – belgialaistähti Kevin De Bruyne mahdollisesti kuukausia sivussa
  14. Näytä lisää