Tiede

Lupaava hoito parantumattomaan aivosyöpään – geenimuunneltu poliovirus nujersi kasvaimen ja antoi kahdelle kuolemantuomion saaneelle potilaalle elämän takaisin

Muunneltu poliovirus voi murtaa syöpäkasvaimen suojakilven ja saada elimistön oman puolustusjärjestelmän taistelemaan kasvainta vastaan.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat vuosikymmenien työllä onnistuneet kehittämään lupaavan aseen aggressiivista aivosyöpää, glioblastoomaa, vastaan. He ovat muunnelleet poliovirusta niin, että se murtaa syöpäkasvaimen suojamuurin ja saa elimistön hyökkäämään kasvainta vastaan.

Glioblastoomaan ei vieläkään ole parannusta eikä poliovirus ole mikään ihmehoito. Alustavissa kliinisissä tutkimuksissa hoidolla kuitenkin onnistuttiin antamaan jopa vuosia lisää elinaikaa potilaille, joiden eliniän ennuste perinteisillä hoidoilla eli leikkauksella, sädehoidolla ja kemoterapialla olisi ollut vain noin vuoden.

Potilaista kaksi on yhä hengissä kuuden vuoden jälkeen, mikä on erittäin harvinaista. 61 potilasta kattaneen tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicinessä.

Polio tai lapsihalvaus on vaarallinen ja rampauttava sairaus, joka on rokotteiden avulla saatu hävitettyä maailmasta lähes kokonaan. Sen aiheuttaa mitättömän pieni poliovirus, joka on käytännössä vain pätkä perimäainesta suojaavan proteiinikapselin sisällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Glioblastooma taas on aikuisten aivosyövistä yleisin ja tappavin. Sitä ei voida parantaa, ja keskimääräinen elinikä diagnoosin jälkeen on vain 15 kuukautta.

Yhdysvaltalaisessa Duken yliopistossa työskentelevä molekyylibiologi Matthias Gromeier alkoi tutkia polioviruksen mahdollisuuksia tämän pahanlaatuisen syövän hoidossa jo 25 vuotta sitten.

Vuonna 1996 hän havaitsi kollegoidensa kanssa, että poliovirusta voidaan muunnella rinoviruksen avulla niin, että se voisi tappaa syöpäsoluja mutta ei tapa eikä tartuta terveitä aivosoluja. Pätkä polioviruksen rna-koodia on siis korvattu rinoviruksen vastaavalla.

Tätä geenimuunneltua poliovirusta ruiskutetaan millimetrin paksuisella katetrilla suoraan kasvaimeen potilaan aivoissa, jolloin se herättää immuunijärjestelmän ja saa elimistön hyökkäämään kasvainta vastaan.

”Kaikki syövät kehittävät suojakilven, joka tekee niistä näkymättömiä immuunijärjestelmälle. Tätä juuri yritämme viruksen avulla purkaa. Kun tartutamme kasvaimen viruksella, se poistaa suojan ja antaa immuunijärjestelmän hyökätä”, Gromeier kuvasi tutkimuksen ideaa 60 Minutes -ohjelmalle vuonna 2015.

Viisi vuotta kestänyt kliininen tutkimus alkoi vuonna 2012 ja tuli päätökseen viime vuonna. Kokeessa oli mukana 61 glioblastoomapotilasta, joiden syöpä oli uusiutunut hoitojen jälkeen, kuten glioblastoomalla on tapana. Kaikki saivat yhden annoksen muunneltua poliovirusta.

21 prosenttia potilaista eli vielä kolme vuotta hoidon jälkeen, kun verrokkiryhmän potilaista vain neljä prosenttia selvisi näin pitkään. Vertailussa käytettiin niin sanottua historiallista verrokkiryhmää, joka koostui 104 potilaasta. Nämä ihmiset olisivat kelvanneet tutkimukseen, mutta kuolivat ennen kuin hoitoa oli saatavilla.

Varmempi tapa tehon selvittämiseksi olisi ollut perinteinen satunnaistettu ja lumekontrolloitu tutkimus, mutta neurologi Annick Desjardinsin mukaan tutkimusryhmä katsoi tämän lähestymistavan epäeettiseksi. Siinä potilaiden aivoihin olisi yhä työnnetty katetri, mutta kaikki eivät olisi saaneet varsinaista hoitoa. Desjardins on yksi tutkimuksen päätekijöistä.

Kahdella potilaalla hoito tepsi niin hyvin, että he ovat yhä elossa, kuusi vuotta ensimmäisen hoidon jälkeen.

”He ovat pystyneet elämään pääosin normaalia elämää, mitä emme näe juuri koskaan näiden aivokasvainten ollessa kyseessä”, kertoo neuro-onkologi Darell Bigner ScienceNews-verkkosivulla.

Kummallakin näistä potilaista syöpä uusiutui, mutta he saivat onnistuneesti toisen annoksen virusta.

Hoito ei ole riskitön. Viruksen aiheuttama immuunipuolustusreaktio aiheuttaa turvotusta aivoissa. Suurin osa koehenkilöistä sai erilaisia sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, lihasheikkoutta, nielemisvaikeuksia ja epilepsian tapaisia kohtauksia. Niitä voidaan kuitenkin hoitaa lääkkeillä.

Ensimmäinen hoitoa saanut potilas, 27-vuotias Stephanie Hopper, on yhä elossa. Hän sai virusannoksen toukokuussa 2012 ja on sittemmin pystynyt käymään collegen loppuun ja valmistunut hoitajaksi. Kesäkuun alussa otetuissa aivokuvissa näkyy, että syöpä ei ole alkanut kasvaa uudestaan.

”Uskon sydämestäni, että hoito paransi minut. Useimmat ihmiset eivät edes arvaisi, että minulla oli syöpä”, Hopper kertoo CBS-uutiskanavalle.

Kahden potilaan harvinaisen pitkäaikainen selviäminen ei kuitenkaan vielä merkitse läpimurtoa. Kun katsotaan koko tutkimusryhmää, mediaani eloonjäämisaika eli aika, jonka jälkeen puolet potilaista on yhä elossa, oli hoidetuilla 12,5 kuukautta ja hoitamattomilla verrokeilla 11,3 kuukautta. Kokonaisuutena ero on vaatimaton.

Lisätutkimusta tarvitaan vielä paljon, huomauttavat useat ulkopuoliset syöpätutkijat.

”Tämä on hyvä ja vankka askel eteenpäin. Suurimmalle osalle potilaista tämä ei kuitenkaan valitettavasti vielä ole ratkaisu. Pelkään, että tämän hirvittävän sairauden kanssa kamppailevat perheet ajattelevat polioviruksen olevan parannuskeino, mutta hoidosta hyötyneet potilaat edustavat hyvin pientä osaa väestöstä”, kommentoi syöpälääkäri David Reardon NPR-uutiskanavalle.

Myös yksi päätekijöistä, tohtori Annick Desjardins, varoittaa elättelemästä liikaa toivoa.

”Mutta meillä kuitenkin on pitkäaikaisia selviytyjiä. Se on jotain, mitä glioblastoomassa ei tavallisesti nähdä”, Desjardins kommentoi NPR:n haastattelussa.

Jatkotutkimus on jo käynnissä. Siinä kokeillaan polioviruksen tehoa yhdessä kemoterapian kanssa ja myöhemmässä tutkimuksessa virushoidot yhdistetään erilaisiin immuunijärjestelmään vaikuttaviin lääkehoitoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syöpä
 • Aivot
 • Polio
 • Lääketiede
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  2. 2

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  3. 3

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  4. 4

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näyttämötaiteilija Urho Somersalmi surmasi vaimonsa eläkelahjaksi saamallaan kirveellä, eikä jättänyt Kansallisteatteria kuolemankaan jälkeen – Uusi kirja kokoaa Helsingin hirveät kummitustarinat
  3. Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun
  4. Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa
  5. Uusi voimistelu­skandaali muhii Yhdysvalloissa: arvostettua valmentajaa syytetään henkisestä ja fyysisestä ahdistelusta – treenien aluksi kootaan ”läskiryhmä”
  6. Paavi julkaisi kirjeen, jossa hän tuomitsee lapsia hyväksi­käyttäneet papit: ”Hylkäsimme pienokaiset”
  7. Kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka ei lähde enää ehdolle vaaleissa – jättää politiikan kokonaan
  8. Espanjan poliisi ampui poliisi­asemalle veitsen kanssa hyökänneen miehen
  9. Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita
  10. Tunti sitten
  11. Fiasko uintikilpailun palkintojenjaossa – kaikki liput putosivat, kultamitalisti ei tyytynyt tilanteeseen: ”Kerran vielä”
  12. Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta
  13. Näytä lisää