Tiede

Espanjasta löytyi erikoisia luita – kertovat Välimerestä kadonneista valaslajeista ja ehkä roomalaisten valaanpyynnistä

Roomalaisten ei ole tiedetty harjoittaneen valaanpyyntiä, mutta Gibraltarinsalmen rannoilta löytyneet vanhat valaanluut kertovat toisenlaista tarinaa.

Ikivanhoista roomalaisista kalansuolaamoista Gibraltarinsalmella on löydetty kaksi tuhatta vuotta vanhoja harmaa- ja mustavalaiden luita.

Löytö on merkillinen. Kumpikaan valaslaji ei elä Välimerellä, eikä roomalaisten ole ajateltu harjoittaneen valaanpyyntiä.

Useiden eri valasyksilöiden luiden löytyminen juuri kalansuolaamoiden yhteydestä kuitenkin näyttäisi osoittavan, että kyseiset valaat saattoivat muinoin olla yleisiäkin Välimerellä ja roomalaiset kykenivät pyytämään niitä lähellä rannikkoa. Kauempana merellä elävien sillivalaiden ja kaskelottien nujertamiseen ei roomalaisilla ollut tutkijoiden mukaan riittävää teknologiaa.

Ryhmä espanjalaisia ja englantilaisia biologeja sekä arkeologeja kaivoi esille kymmenen luuta neljästä eri paikasta Espanjan etelärannikolla. Luita löytyi myös Espanjan luoteisrannikolta, Atlantin rannalta. He raportoivat löydöksistään Proceedings of the Royal Society B -lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luista kolmen tunnistettiin kuuluvan harmaavalaalle ja kolme oli peräisin mustavalaasta. Lisäksi löytyi delfiinien ja elefantin luita. Jälkimmäinen oli ehkä peräisin sotanorsusta, jollaisia Rooman aikana käytettiin taisteluissa.

Lajit tunnistettiin luiden kollageeniproteiinien avulla sekä niin sanotulla dna-viivakooditekniikalla, jossa lyhyen dna-pätkän avulla voidaan katsoa, mitä nykyisin elävää lajia vanha näyte edustaa.

Välimerellä elää nykyisin useiden delfiinilajien lisäksi sillivalaita, kaskelotteja ja hanhennokkavalaita, mutta musta- ja harmaavalaita ei siellä tavata.

Harmaavalaat ovat hävinneet Pohjois-Atlantilta kokonaan 1700-luvulla, ja niitä elää enää Tyynellämerellä. Myös Pohjois-Atlantin mustavalas on uhanalainen.

”Mutta miksi niitä ei ole Välimerellä? Historiallisesti näyttää kuin niiden elinalueessa olisi aukko”, ihmettelee yksi tutkijoista, biologi Ana Rodrigues New Scientist -lehdessä.

Baskit alkoivat harjoittaa kaupallista valaanpyyntiä keskiajalla 900-luvun tienoilla, mutta voi siis olla, että jo tuhat vuotta aiemmin roomalaiset vainosivat näitä merinisäkkäitä. Radiohiiliajoituksen perusteella valaiden luut ovat noin vuoden 200 tienoilta tai hieman varhaisemmalta ajalta.

Roomalaisilla oli valtava kalateollisuus. Suurikokoisia kaloja, kuten tonnikaloja, käsiteltiin parinkymmenen kuutiometrin vetoisissa sammioissa. Miksipä he eivät olisi osanneet käsitellä myös valaita?

”Heillä oli keinot ja motiivi sekä valtava väestö ruokittavanaan”, Rodrigues sanoo.


Roomalaisten mahdollinen valaanpyynti on tutkijoiden mukaan jäänyt vähälle huomiolle, sillä valaat ovat ”arkeologisesti näkymättömiä”. Vain harvat luut päätyvät löydettäväksi.

Roomalaisilla saattaa siis olla osansa siinä, miksi nämä kaksi valaslajia ovat kadonneet Välimereltä – jos ne todella ovat siellä eläneet pidemmälläkin kuin juuri Gibraltarinsalmen tienoilla.

Toisaalta massiivista valaanpyyntiä vastaan puhuu se, että aikalaiskirjoituksissa ei ole juuri mitään mainintoja valaista. Jos pyynti olisi ollut yleistä, odottaisi siitä näkyvän kuvauksia esimerkiksi myös vanhoissa ruukuissa.

”Roomalaiset söivät valtavasti erilaisia kaloja ja mereneläviä ja puhuivat myös niistä. Jos valaita todella hyödynnettiin laajasti, siitä on ihmeen vähän viitteitä”, huomauttaa arkeologi Erica Rowan Lontoon yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Tuolta ajalta säilyneissä kirjoituksissa puhutaan korkeintaan merihirviöistä ja ”lihavista kaloista”. Roomalaisen kirjailijan ja luonnontutkijan Plinius vanhemman kirjoittamassa Naturalis historiassa on tosin kohtia, jotka saattavat viitata valaiden poikimiseen Cádizin rannikolla Lounais-Espanjassa.

Toisaalta:

”Kreikkalainen runoilija Oppianus kuvaili toisella vuosisadalla valaanpyyntiä läntisellä Välimerellä, jossa valaisiin iskettiin harppuunoita ja niitä tapettiin atraimilla ja kirveillä. Ruhot köytettiin veneisiin ja vedettiin rannalle”, kertoo ympäristöarkeologian professori Mark Robinson Oxfordin yliopistosta The Guardianissa.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valaat
 • Antiikin Rooma
 • Välimeri
 • Historia
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

  4. 4

   Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Varsinais-Suomen jättipaloa yritetään saada hallintaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

  9. 9

   Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  9. 9

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  10. 10

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää