Tiede

Tutkijat löysivät Kiinasta maailman vanhimmat todisteet varhaisista ihmisistä Afrikan ulkopuolella

Kiinasta löytyneet jopa 2,1 miljoonaa vuotta vanhat kivityökalut todistavat, että ihmisiä on ollut Aasiassa paljon aiemmin kuin on luultu. Mistään Afrikan ulkopuolelta ei ole löytynyt näin vanhoja jälkiä varhaisista ihmisistä.

Kiinasta on löytynyt yli 2,1 miljoonaa vuotta vanhoja, alkeellisia kivityökaluja. Ne on mahdollisesti valmistanut käteväihmisen (Homo habilis) kaltainen varhainen ihmislaji.

Mistään Afrikan ulkopuolelta ei aiemmin ole löytynyt näin vanhoja jälkiä varhaisista ihmisistä. Löytö osoittaa, että ihmisiä tai läheisiä sukulaisiamme on vaeltanut Kiinaan asti jo paljon aiemmin kuin on luultu.

Tätä ennen vanhimmat todisteet varhaisten ihmisten astumisesta Afrikan ulkopuolelle ovat Georgian Dmanisista, josta on löydetty 1,8 miljoonaa vuotta vanhoja pystyihmisen kalloja.

Kiinalais-englantilaisen tutkimusryhmän löydökset julkaistiin nyt tiedelehti Naturessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijat löysivät yhteensä 106 alkeellista kivityökalua Shangchenista keskisen Kiinan ylängöltä Lantianin piirikunnasta. Likimain samoilla seuduilla sijaitsee kuuluisa terrakotta-armeija, joka vartioi Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin hautaa.

Työkalujen ikä on ajoitettu suurella varmuudella, ja löytö mullistaa käsityksiä varhaisten ihmisten liikkeistä.

Työkalut ovat hyvin yksinkertaisia, hakkaamalla teräviksi muotoiltuja kiviä. Suurin osa niistä on kvartsia tai kvartsiittia. Kivet ovat luultavasti peräisin läheisen Qinling-vuoriston kukkuloilta. Kiviä löytyi useista paikoista, ja lähellä oli myös esimerkiksi muinaisen hirvieläimen luita.

Ihmisen varhaiset sukulaiset oppivat Afrikassa valmistamaan tällaisia yksinkertaisia kivityökaluja noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten.

”He saivat käyttöönsä yksinkertaisen mutta tehokkaan työkalusetin, jolla he saattoivat irrottaa lihaa raadoista ennen kuin isommat ja vahvemmat saalistajat, kuten leijonat, ehtivät paikalle. Heille avautui uusi maailma”, kertoo yksi tutkijoista, professori Robin Dennell Exeterin yliopistosta Britannian yleisradiolle.

Näiden taitojen avulla ihmiset saattoivat levitä Afrikasta muille alueille, kuten Aasiaan, josta löytyi paljonkin Itä-Afrikkaa muistuttavia elinalueita ruohotasankoineen.

”Aasian eläimet eivät olleet koskaan kohdanneet työkaluja käyttävää, kahdella jalalla kävelevää lihansyöjäapinaa, joten uskon varhaisten ihmisten saaneen lihaa helposti”, Dennell sanoo.

Työkalut ajoitettiin hyödyntämällä niin kutsuttua paleomagnetismia. Se perustuu siihen, että maapallon magneettikentän navat vaihtavat paikkaa aika ajoin, ja jälki näistä muinaisista magneettikentän käännöksistä jää kivikerrostumien magneettisiin mineraaleihin. Ulkopuoliset tutkijat pitävät ryhmän tekemää ajoitusta hyvin vankkana.

Vanhimmat työkaluista ovat 2,12 miljoonan ja tuoreimmat 1,26 miljoonan vuoden ikäisiä. Jokin varhainen ihmislaji on siis asunut alueella hyvin pitkään.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, mistä lajista olisi kysymys, koska alueelta ei ole löydetty luita.

”Kaikkihan me haluaisimme löytää varhaisen ihmisen jäänteet, mielellään vielä työkalu kädessään”, Dennell vitsailee Naturessa.

Todennäköisesti työkalujen tekijä on ollut pystyihminen Homo erectus tai käteväihmisen, Homo habiliksen, kaltainen laji. Georgiasta löydetyt 1,8 miljoonaa vuotta vanhat kallot edustavat juuri varhaista Homo erectusta.

On myös mahdollista, että kiviä on hakannut yhteen jokin Australopithecuksen kaltainen ihmisapina, siis kuuluisan ”Lucyn” sukulainen. Näiden jäännöksiä ei kuitenkaan ole löydetty Afrikan ulkopuolelta.

Työkalut tarkoittavat, että varhaiset ihmiset levittäytyivät valtavan suurille alueille jo kaksi miljoonaa vuotta sitten. Shangchen sijaitsee 14 000 kilometrin päässä lähimmiltä Itä-Afrikan seuduilta, joilta vastaavan ikäisiä työkaluja on löydetty.

Evoluutioekologi Vivek Venkataraman Harvardin yliopistosta arvelee Naturessa, että työkalujen tekijät olivat ruokansa perässä vaeltavia metsästäjä-keräilijöitä.

Löytö tarkoittaa loogisesti myös, että ”polun varrelta” lähempää Afrikkaa pitäisi löytyä vielä vanhempia työkaluja ja todisteita varhaisten ihmisten vaelluksista.

Intian ja Pakistanin rajalta onkin esitetty löytyneen jopa 2,6 miljoonaa vanhoja työkaluja, mutta niiden ei voida varmasti sanoa olleen kivityökaluja.

Vanhoja ja erittäin alkeellisia kivityökaluja on hyvin vaikea erottaa luonnollisesti muotoutuneista kivistä. Kiinan löydön tapauksessa kaikki muut vaihtoehdot on kyetty sulkemaan pois ja ainoaksi selitykseksi kivien muodolle ja kulumille jää varhaisen ihmisen kädenjälki, arvioivat useat ulkopuoliset tutkijat Naturessa.

Maapallon historiassa on elänyt rinnakkain samaan aikaan useita ihmislajeja, joista vain me, Homo sapiens, olemme jäljellä. Me nykyihmiset kehityimme Afrikassa noin 300 000 vuotta sitten, ja 60 000 vuotta sitten alkoi vaellus, jonka seurauksena nykyihminen kansoitti koko maailman.

Kaikki Afrikan ulkopuolella elävät ihmiset ovat tämän muuttoaallon perua. Vaikka siis Kiinassa 2,1 miljoonaa vuotta sitten mahdollisesti eläneet esi-ihmiset ovatkin kaukaisia sukulaisiamme, ne eivät ole nykyihmisen esivanhempia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  3. 3

   Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  6. 6

   Espoossa toisen koiran tappanut ja ulkoiluttajaa purrut amstaffi oli kuullut haukuntaa kadulta ja karannut aidan raosta

  7. 7

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  8. 8

   Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  5. 5

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  9. 9

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  10. 10

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen Veikkausliigahyökkääjä äimistelee uutta jalkapallokieltä – ”Eikö mikään ole pyhää?”
  3. Naisten jalkapallomaajoukkueen Nora Heroumin ura jatkuu AC Milanissa: ”Olen todella innoissani ja onnellinen”
  4. Kehopositiivinen Iso kolmonen -podcast käsittelee ”läskinä oloa” ja nyt sen tekijät kertovat, mikä kaikki lihavuuskeskustelussa on pielessä
  5. Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui Tilaajille
  6. Facebook juhli vahingossa Nelson Mandelan kuoleman satavuotisjuhlaa – Kysyimme Facebookilta, miksi
  7. ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan
  8. Nyt on ihan tuskaisen kuuma, mutta ei hätää: tätä videota katsomalla tulee paljon viileämpi olo
  9. Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa
  10. HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”
  11. Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”
  12. Näytä lisää