Tiede

Tutkijat löysivät Kiinasta maailman vanhimmat todisteet varhaisista ihmisistä Afrikan ulkopuolella

Kiinasta löytyneet jopa 2,1 miljoonaa vuotta vanhat kivityökalut todistavat, että ihmisiä on ollut Aasiassa paljon aiemmin kuin on luultu. Mistään Afrikan ulkopuolelta ei ole löytynyt näin vanhoja jälkiä varhaisista ihmisistä.

Kiinasta on löytynyt yli 2,1 miljoonaa vuotta vanhoja, alkeellisia kivityökaluja. Ne on mahdollisesti valmistanut käteväihmisen (Homo habilis) kaltainen varhainen ihmislaji.

Mistään Afrikan ulkopuolelta ei aiemmin ole löytynyt näin vanhoja jälkiä varhaisista ihmisistä. Löytö osoittaa, että ihmisiä tai läheisiä sukulaisiamme on vaeltanut Kiinaan asti jo paljon aiemmin kuin on luultu.

Tätä ennen vanhimmat todisteet varhaisten ihmisten astumisesta Afrikan ulkopuolelle ovat Georgian Dmanisista, josta on löydetty 1,8 miljoonaa vuotta vanhoja pystyihmisen kalloja.

Kiinalais-englantilaisen tutkimusryhmän löydökset julkaistiin nyt tiedelehti Naturessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijat löysivät yhteensä 106 alkeellista kivityökalua Shangchenista keskisen Kiinan ylängöltä Lantianin piirikunnasta. Likimain samoilla seuduilla sijaitsee kuuluisa terrakotta-armeija, joka vartioi Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin hautaa.

Työkalujen ikä on ajoitettu suurella varmuudella, ja löytö mullistaa käsityksiä varhaisten ihmisten liikkeistä.

Työkalut ovat hyvin yksinkertaisia, hakkaamalla teräviksi muotoiltuja kiviä. Suurin osa niistä on kvartsia tai kvartsiittia. Kivet ovat luultavasti peräisin läheisen Qinling-vuoriston kukkuloilta. Kiviä löytyi useista paikoista, ja lähellä oli myös esimerkiksi muinaisen hirvieläimen luita.

Ihmisen varhaiset sukulaiset oppivat Afrikassa valmistamaan tällaisia yksinkertaisia kivityökaluja noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten.

”He saivat käyttöönsä yksinkertaisen mutta tehokkaan työkalusetin, jolla he saattoivat irrottaa lihaa raadoista ennen kuin isommat ja vahvemmat saalistajat, kuten leijonat, ehtivät paikalle. Heille avautui uusi maailma”, kertoo yksi tutkijoista, professori Robin Dennell Exeterin yliopistosta Britannian yleisradiolle.

Näiden taitojen avulla ihmiset saattoivat levitä Afrikasta muille alueille, kuten Aasiaan, josta löytyi paljonkin Itä-Afrikkaa muistuttavia elinalueita ruohotasankoineen.

”Aasian eläimet eivät olleet koskaan kohdanneet työkaluja käyttävää, kahdella jalalla kävelevää lihansyöjäapinaa, joten uskon varhaisten ihmisten saaneen lihaa helposti”, Dennell sanoo.

Työkalut ajoitettiin hyödyntämällä niin kutsuttua paleomagnetismia. Se perustuu siihen, että maapallon magneettikentän navat vaihtavat paikkaa aika ajoin, ja jälki näistä muinaisista magneettikentän käännöksistä jää kivikerrostumien magneettisiin mineraaleihin. Ulkopuoliset tutkijat pitävät ryhmän tekemää ajoitusta hyvin vankkana.

Vanhimmat työkaluista ovat 2,12 miljoonan ja tuoreimmat 1,26 miljoonan vuoden ikäisiä. Jokin varhainen ihmislaji on siis asunut alueella hyvin pitkään.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, mistä lajista olisi kysymys, koska alueelta ei ole löydetty luita.

”Kaikkihan me haluaisimme löytää varhaisen ihmisen jäänteet, mielellään vielä työkalu kädessään”, Dennell vitsailee Naturessa.

Todennäköisesti työkalujen tekijä on ollut pystyihminen Homo erectus tai käteväihmisen, Homo habiliksen, kaltainen laji. Georgiasta löydetyt 1,8 miljoonaa vuotta vanhat kallot edustavat juuri varhaista Homo erectusta.

On myös mahdollista, että kiviä on hakannut yhteen jokin Australopithecuksen kaltainen ihmisapina, siis kuuluisan ”Lucyn” sukulainen. Näiden jäännöksiä ei kuitenkaan ole löydetty Afrikan ulkopuolelta.

Työkalut tarkoittavat, että varhaiset ihmiset levittäytyivät valtavan suurille alueille jo kaksi miljoonaa vuotta sitten. Shangchen sijaitsee 14 000 kilometrin päässä lähimmiltä Itä-Afrikan seuduilta, joilta vastaavan ikäisiä työkaluja on löydetty.

Evoluutioekologi Vivek Venkataraman Harvardin yliopistosta arvelee Naturessa, että työkalujen tekijät olivat ruokansa perässä vaeltavia metsästäjä-keräilijöitä.

Löytö tarkoittaa loogisesti myös, että ”polun varrelta” lähempää Afrikkaa pitäisi löytyä vielä vanhempia työkaluja ja todisteita varhaisten ihmisten vaelluksista.

Intian ja Pakistanin rajalta onkin esitetty löytyneen jopa 2,6 miljoonaa vanhoja työkaluja, mutta niiden ei voida varmasti sanoa olleen kivityökaluja.

Vanhoja ja erittäin alkeellisia kivityökaluja on hyvin vaikea erottaa luonnollisesti muotoutuneista kivistä. Kiinan löydön tapauksessa kaikki muut vaihtoehdot on kyetty sulkemaan pois ja ainoaksi selitykseksi kivien muodolle ja kulumille jää varhaisen ihmisen kädenjälki, arvioivat useat ulkopuoliset tutkijat Naturessa.

Maapallon historiassa on elänyt rinnakkain samaan aikaan useita ihmislajeja, joista vain me, Homo sapiens, olemme jäljellä. Me nykyihmiset kehityimme Afrikassa noin 300 000 vuotta sitten, ja 60 000 vuotta sitten alkoi vaellus, jonka seurauksena nykyihminen kansoitti koko maailman.

Kaikki Afrikan ulkopuolella elävät ihmiset ovat tämän muuttoaallon perua. Vaikka siis Kiinassa 2,1 miljoonaa vuotta sitten mahdollisesti eläneet esi-ihmiset ovatkin kaukaisia sukulaisiamme, ne eivät ole nykyihmisen esivanhempia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä tiet ja radat valtio haluaa pitää parhaassa kunnossa – ministeriön luonnos runkoverkoksi valmistui

  4. 4

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  7. 7

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  8. 8

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  9. 9

   Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen kertoo joutuneensa Lapin ”Mooses-uskovaisten” ankaran nettikiusaamisen kohteeksi – satoja törkyviestejä, hämärämiehiä ovella ja avointa uhkailua

  10. 10

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää