Tiede

Ihmisalkioiden geenimuokkaus sai vihreää valoa Britanniassa – lapsilta voitaisiin tulevaisuudessa räätälöidä pois sairauksia aiheuttavia geenejä

Englantilainen bioetiikan neuvosto ei pidä ihmisalkioiden muuntelua moraalisesti vääränä. Lailliseksi se ei kuitenkaan vielä tule, ja tekniikka on yhä lapsenkengissä.

Englantilainen Nuffieldin bioetiikan neuvosto on tehnyt merkittävän periaatepäätöksen: ihmisalkioiden geneettinen manipulointi voi olla moraalisesti hyväksyttävää, jos se on lapsen edun mukaista eikä lisää yhteiskunnan eriarvoistumista.

Käytännössä alkioista voitaisiin siis räätälöidä pois vaikeaa perinnöllistä sairautta aiheuttavat geenit ja taata näin syntyvälle lapselle terve elämä.

Eriarvoistuminen viittaa esimerkiksi siihen, että alkioiden muuntelu avaa periaatteessa oven niin sanotuille ”designer-vauvoille”. Varakkaat vanhemmat voisivat teoriassa parannella omia jälkeläisiään.

Ihmisen ominaisuuksien, kuten vaikkapa pituuden ja älykkyyden, muokkaaminen on kuitenkin nykytekniikalla täysin mahdotonta. Se ei välttämättä onnistu tulevaisuudessakaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Genetiikan yhä parempi ymmärrys ja biotekniikan uudet läpimurrot, kuten perimää tarkasti leikkaavat ja liimaavat geenisakset (crispr-cas9-tekniikka), ovat herättäneet kiivasta keskustelua siitä, voitaisiinko tulevaisuudessa tekniikoita käyttää ihmisalkioiden muunteluun.

Alkioiden muokkausta on jo kokeiltukin, mutta vain laboratorio-olosuhteissa niin, että alkiot on myöhemmin tuhottu. Peukaloitujen alkioiden kehittäminen raskauteen asti ei ole sallittua.

Nuffieldin neuvoston päätös ei tarkoita, että alkion muokkauksesta tulisi nyt laillista Britanniassa tai muuallakaan. Se on vain eettinen kannanotto, jonka tarkoitus on rohkaista tutkimusta tekniikoiden turvallisuudesta ja keskustelua niiden mahdollisesta käytöstä.

”Näkemyksemme on, että perimän muokkaus ei ole itsessään moraalisesti tuomittavaa. Ei ole mitään periaatteellista syytä kieltää sitä”, kertoo neuvoston työryhmän puheenjohtaja Karen Yeung The Guardian -lehdessä. Hän toimii lain, etiikan ja informatiikan professorina Birminghamin yliopistossa.

Sinänsä ihmisen perimään vaikuttavia hoitoja on jo olemassa. Esimerkiksi geeniterapiassa potilaan soluihin siirretään korjaavia pätkiä dna:ta joko viruksen avulla tai muilla tekniikoilla.

Geeniterapialla on hoidettu etenkin verisyöpiä, kuten leukemiaa, ja siitä on ollut apua vaikeasta immuunipuutossairaudesta kärsiville lapsille. Viime vuonna kokeiltiin tekniikkaa, jossa perinnöllisestä maksasairaudesta kärsivän miehen verisuoniin ruiskutettiin miljoonia viruksia, jotka hakeutuvat maksaan ja muokkaavat siellä sairaiden solujen geenit terveiksi.

Kiinassa puolestaan on crispr-geenisaksilla muokattu jo ainakin 86 ihmisen geenejä erilaisten syöpien hoitamiseksi, ja ensimmäiset geenisaksikokeet käynnistyvät myös Yhdysvalloissa.

Alkion muokkaus on kuitenkin eri asia, sillä tehdyt muutokset periytyvät myös syntyvän lapsen myöhemmille jälkeläisille. Dna:n muokkaus vaikuttaisi siis sukupolvien yli.

Moraalisesti kysymys on myös kiperä, sillä alkioiden muokkaus on erittäin kallista ja siksi se ei välttämättä olisi kaikkien vanhempien saatavilla. Se voisi jakaa ihmiset geneettisesti hyvä- ja heikko-osaisiin.

Mutta pitäisikö tekniikan hyödyntäminen siksi kieltää kokonaan?

Nuffieldin neuvoston mielestä ei. Se on punninnut asiaan liittyviä eettisiä ja maailmankatsomuksellisia seikkoja ja katsoo, ettei geenimuokkauksen kieltämiseen ole periaatteellista syytä.

”Perimän muuntelu voi jonain päivänä olla vaihtoehto vanhemmille, jotta he pystyisivät tarjoamaan lapselleen parhaan mahdollisen alun elämään”, sanoo sosiaali- ja bioetiikan professori Jackie Leach Scully Newcastlen yliopistosta Guardianissa.

Käytännössä nykytekniikalla muuntelussa tulisi kyseeseen ainoastaan tiettyjen perinnöllisiä sairauksia aiheuttavien geenien korjaaminen lapsen perimästä.

Kiinassa onkin ihmisalkioista onnistuttu jo korjaamaan eräs perinnöllistä veritautia aiheuttava geeni, ja Yhdysvalloissa on korjattu erästä sydänsairautta aiheuttava geeni.

Ihmisen ominaisuuksien parantelu, kuten vaikkapa alkion muokkaaminen niin, että lapsesta kasvaisi pitkä, komea ja huippuälykäs, on täyttä tieteisfantasiaa.

Tällaisia ominaisuuksia säätelevät niin monet geenit – esimerkiksi pituuteen tiedetään vaikuttavan jopa 700 geenivarianttia – että alkion parantelu on nykytekniikalla aivan mahdotonta eikä välttämättä onnistu koskaan.

Ainoastaan ehkä silmien väriä ja ihonväriä saatettaisiin pystyä muokkaamaan, jos niin haluttaisiin. Puheet ”designer-vauvoista” ovat siis silkkaa utopiaa – tai dystopiaa, näkökulmasta riippuen.

Nykytekniikka yltää joten kuten sellaisten sairauksien korjaamiseen, joiden takana vaikuttaa yksi ainoa geeni.

Se voidaan korjata esimerkiksi geenisaksilla. Tällaisia yhden geenin aiheuttamia sairauksia ovat esimerkiksi tietyt sydän- ja veritaudit ja kymmenet Suomen tautiperintöön kuuluvat taudit, kuten esimerkiksi Sallan tauti ja niin sanottu INCL-tauti.

Helsingin yliopistossa kantasoluja tutkiva dosentti Kirmo Wartiovaara pitää Nuffieldin neuvoston tekemää periaatepäätöstä ”erittäin hyvänä”, mutta korostaa pitämään suuruusluokan mielessä. Käytännössä kyse olisi äärimmäisen marginaalisesta hoitomuodosta.

”Asia on niin, että 99,9 prosenttia geenimuokkauksista ei tule kohdistumaan sukusoluihin (eli alkioihin). Se on kallista ja vaikeaa, ja siihen liittyy riskejä, joita ei haluta ottaa”, Wartiovaara sanoo.

Kiinalaisten kokeessa vain murto-osa alkioista saatiin muokattua onnistuneesti. Yhdysvaltalaiskoe onnistui paremmin, mutta siitäkin jäi avoimia kysymyksiä.

”On muutamia asioita, joita ei tarkasti tiedetä. Korjaus oli yllättävän tehokas, mutta ei ole selvää, miten se tapahtui. Kuin laittaisi jotain mustaan laatikkoon ja jotain tulee sitten toisesta päästä ulos. Suoritukseen ei voi olla tyytyväinen, kun ei tarkasti tiedä, mitä välissä on tapahtunut”, Wartiovaara sanoo.

Lisäksi muokkauksessa käytetty geenisaksitekniikka eli crispr-cas9 ei ole ongelmaton. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että vaikka sakset korjaavatkin kohteena olevan geenin hyvin, niin samalla ne myllertävät myös muuta perimää.

Viime viikolla Nature Biotechnologyssa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että sekä hiirten että ihmisten soluissa geenisakset olivat leikanneet ja järjestelleet dna:ta uudelleen myös kohdegeenin ympäriltä. Tällä voi olla arvaamattomia seurauksia, ja se voi itsessään aiheuttaa sairauksia.

Vaikka siis yksittäisiä geenejä voitaisiin korjata, sitä ei välttämättä pystytä tekemään turvallisesti.

”En usko, että alkionmuokkausta tullaan käyttämään, koska se on hankalaa ja on muitakin vaihtoehtoja, kuten sukusolujen valinta. Se onnistuu ilman geenimanipulaatiotakin”, Wartiovaara sanoo.

Jos esimerkiksi vanhemmilla on harvinaista sairautta aiheuttava geeni, laboratoriossa hedelmöitetyistä alkioista voidaan jo nyt valita sellainen, jolle tämä sairaus ei ole periytynyt, ja istuttaa se kohtuun.

Alkion geenimuokkaukseen liittyvää eettistä keskustelua on tärkeä käydä, vaikka tekniikka olisi vielä kaukana tulevaisuudessa. On selvää, että tällainen kallis hoito ei ole kaikkien vanhempien saatavilla.

Geenitekniikoiden vastuullista käyttöä ajavan Center for Genetics and Society -järjestön johtaja Marcy Darnovsky arvostelee Nuffieldin raporttia rajuin sanoin The Guardianissa. Darnovskyn mukaan alkioiden muokkaus olisi tarpeetonta ja ”sosiaalisesti vaarallista” sekä mahdollistaisi rikkaille omien lapsiensa parantelun.

Wartiovaara ei haluaisi nähdä asiaa mustavalkoisesti.

”Nuffieldin raportissa painotettiin sitä, lisääkö alkioiden muokkaus eriarvoisuutta. Kyllä se todennäköisesti lisää, mutta ei sen enempää kuin mikä tahansa muukin rahalla ostettava asia. Elon Musk saa rakentaa raketin Marsiin ja minä en. Joidenkin lapset pääsevät parempaan kouluun. Raportissa on punnittu järjestelmällisesti tekniikan hyvät ja huonot puolet ja katsottu, että geenimuokkausta ei ole syytä olla käyttämättä, jos sillä voidaan saada aikaiseksi hyvää.”

Wartiovaara korostaa edelleen tekniikan rajoittuneita sovellusmahdollisuuksia.

”Puhutaan ihan promilleluokan jutuista.”


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Geenit
 • geenimuuntelu
 • geenitekniikka
 • geenivirhe
 • Lääketiede
 • Etiikka
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää