Tiede

Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

Nykyisen geologisen ajanjakson nimi on virallisesti meghalaya-aika. Se alkoi yli 4000 vuotta sitten, kun maapalloa ravisteli ankara kuivuus, joka romahdutti kokonaisia kuningaskuntia.

Pian sen jälkeen kun Egyptin kuuluisat pyramidit rakennettiin, ilmasto muuttui ja maapallolle laskeutui ankara kuivuus. Sadot romahtivat sateiden vähentyessä, ja moni maanviljelyksen varassa elänyt varhainen yhteiskunta luhistui, myös pyramidit rakentanut Egyptin vanha valtakunta.

Kuiva ilmastojakso alkoi 4 300 vuotta sitten ja kesti jopa 200 vuotta. Se jätti jälkensä ympäri planeettaa, aina Kiinan Jangtsen jokilaaksoa myöten. Ihmiset joutuivat jälleenrakentamaan ilmaston äkillisen muutoksen romahduttamia yhteiskuntia, ensimmäistä kertaa histo­riassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän kohtaan planeetan aikakirjoissa Kansainvälinen geologiunioni (IUGS) on nyt piirtänyt viivan, josta alkoi kokonaan uusi geologinen ajanjakso – se, jota me nyt elämme.

Siis: tervetuloa meghalaya-ajalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajanjakso on nimetty Intian koillisen Meghalayan osavaltion mukaan.

Siellä sijaitsevasta luolasta on löydetty erityinen stalagmiitti eli tippukiviluolan pohjapylväs. Kiven tuhansien vuosien saatossa muodostuneisiin kerrostumiin on tallentunut kemiallinen jälki kuivasta ajasta, joka vallitsi noin 4 300–4 100 vuotta sitten. Meghalaya-ajan lasketaan alkaneen sen puolivälistä eli 4 200 vuotta sitten.

Nimi on nyt melko lailla kiveen hakattu, sillä sen on antanut Kansainvälisen geologiunionin alainen stratigrafian komitea. Tämä elin hallinnoi maapallon geologisten ajanjaksojen nimityksiä ja ajoituksia.

Meghalaya-ajan tieltä sai väistyä suurelle yleisölle varmasti tutumpi antroposeeni eli ihmisen aika, jota useat tutkijat ovat ehdottaneet nykyisen ajanjakson nimeksi. Tästä lisää tuonnempana.


Koko maapallon historia on tallentunut kiviin, aina merenpohjan sedimentteihin hautautuneita ja sittemmin kivettyneitä varhaisia eläimiä myöten. Voimme selata tätä kivistä kirjaa taaksepäin lähes maapallon syntyyn asti, yli 4,5 miljardin vuoden taakse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi dinosaurusten tuhon 66 miljoonaa vuotta sitten aloittanut asteroidi näkyy maapallon kivikerroksissa selvästi. Tuon ajan kerrostumissa on yllättäen suuri määrä iridium-alkuainetta, jota maapallolla muuten on varsin niukasti. Se tuli asteroidin mukana ja levisi tuhkapölyssä ympäri planeettaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinpä tutkijat katsovat, että tuossa kohdassa loppui liitukausi ja alkoi paleogeenikausi.

Tällaisten jälkien perusteella koko planeetan historia on pilkottu suurempiin ja pienempiin ajanjaksoihin, jotka ovat toistensa sisällä kuin yhä pienemmät nuket venäläisessä maatuskanukessa.

Suuremmassa mittakaavassa me meghalaya-aikaiset ihmiset elämme holoseeniepookkia. Holoseeni alkoi viime jääkauden jälkeen 11 500 vuotta sitten, kun ilmasto alkoi lämmetä, ja lämpeneminen jatkuu yhä.

Kaikkein suurin ajanlaskun yksikkö on eoni (englanniksi eon), ja se voi kestää miljardeja vuosia. Kaiken kaikkiaan elämme nyt fanerotsooisella eonilla, jonka katsotaan alkaneen kambrikaudelta yli 500 miljoonaa vuotta sitten. Silloin monimuotoinen elämä suorastaan räjähti maapallolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä siis oivaa knoppitietoa vaikka pubivisaan: elämme meghalaya-aikaa kvartäärikauden holoseeni­epookilla, kenotsooisella maailmankaudella ja fanerotsooisella ­eonilla.

Mitä väliä tällä sitten on?

Tavalliselle tallaajalle ei ole suurtakaan merkitystä, millä nimellä tutkijat haluavat nykyistä geologista ajanjaksoa kutsua.

Geologiunionin päätös on kuitenkin herättänyt närää jopa monessa geologissa ja ilmastotutkijassa, sillä nimeämällä nykyinen ajanjakso meghalaya-ajaksi sivuutettiin tyystin paljon puhuttu ihmisen aika eli antroposeeni.


Ihmisen aiheuttama muutos maapallolla on niin valtava, että monet tutkijat katsovat oikeutetuksi antaa meidän ajallemme jo kokonaan oman nimen, joka kuvastaisi juuri ihmisen suurta vaikutusta planeetalla. Sellainen olisi antroposeeni.

”Ihminen liikuttaa joka vuosi enemmän kiveä, maata ja sedimenttiä kuin kaikki luonnonvoimat yhteensä, ja olemme tehneet niin paljon betonia, että sillä peittäisi koko maapallon kahden millin paksuiseen kerrokseen”, kirjoittavat professorit Mark Maslin ja Simon Lewis New Scientist -lehdessä.

”Ihmiset valmistavat 300 miljoonaa tonnia muovia vuodessa ja ovat nostaneet ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta 45 prosenttia, lämmittäneet ilmastoa yhdellä asteella ja viivyttäneet seuraavan jääkauden alkua kymmeniä tuhansia vuosia. Maailman kaikkien maanisäkkäiden massasta 30 prosenttia on ihmisiä ja 67 prosenttia meidän karjaamme”, he jatkavat, selvästi geologi­unionin päätöksestä närkästyneinä.

Niin. Ihmisen jalanjälki maapallolla on kaikilla mittareilla suuri ja syvä, ja sittenkin nykyinen aika päätettiin nimetä jonkin muinaisen kuivuusjakson mukaan. Miksi?

Siihen on syynsä. Ihmisen ajasta ei ole jäänyt vielä jälkiä kivikerrostumiin. Meistä ei siis ole varsinaista stratigrafista todistus­aineistoa. Geologiset ajanjaksot taas jaetaan nimenomaan kivikerrostumien perusteella.

Se on tarkka ja täsmällinen tapa pilkkoa planeetan historiaa ajanjaksoihin. Lisäksi tuo muinainen kuivuus oli selvästi globaali tapahtuma, jonka jäljet jäivät kaikkialle ympäri maapalloa.

Geologian ja mineralogian professori Juha Karhu Helsingin yliopistosta ymmärtää nimipäätöstä.

”Antroposeeni on keinotekoinen käsite, jolle ei ole kovin paljon geologista käyttöä. Tälle meghalaya-ajalle on perusteet. Silloin (4 200 vuotta sitten) tapahtui iso muutos maapallon olosuhteissa”, Karhu sanoo.

Englanniksi annettu nimitys Meghalayan age on aivan painotuore, eikä sille ole mitään virallista saati vakiintunutta suomennosta. Professori Karhu suomentaisi sen nyt meghalaya-ajaksi.

Karhun mukaan ihmisen aika eli antroposeeni on sinänsä selvä asia. Se vain ei ole geologisesti hyödyllinen käsite.

Ennen pitkää maapalloa mylläävien ihmisten jälkikin ehtii puristua kivikerrostumiin, ja tulevaisuuden geologit voivat piirtää uuden viivan – mihin sitten loppuukin meghalaya-aika ja alkaa antroposeeni, tai millä nimellä he sitä sitten aikovatkin kutsua.

Ihmisten globaalin kädenjäljen kiistatonta alkupistettä on yritetty määritellä eri tavoin. Joidenkin tutkijoiden mukaan antroposeeni alkoi maanviljelyn ja metsänraivauksen myötä 6 000 vuotta sitten, kun ihminen alkoi ensi kertaa havaittavasti vaikuttaa ilmakehään.

Toisten tutkijoiden mukaan käännekohta oli teollistumisen aika. Jotkut ehdottavat alkupisteeksi 1950- ja 1960-lukujen ydinkokeita, joista jäi radioaktiivinen jälki puihin ympäri planeettaa.

Keskustelu nykyisen ajanjakson nimestä jatkuu vielä pitkään, mutta totutelkaamme nyt elämään virallisesti meghalaya-ajalla.

Tutkijoiden päivittelyä nimipäätöksestä voi seurata esimerkiksi Kansainvälisen geologiunionin Twitter-tilillä. Siellä aiheesta käyty keskustelu on yllättävän hyvätapaista ja sivistynyttä siihen nähden, että kyseessä on kuitenkin sosiaalinen media.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Geologia
 • Maapallo
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta hyväksyttävää syytä” – MV-lehden perustaja Ilja Janitskin sai ehdotonta vankeutta 16 rikoksesta

  2. 2

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   Mies vaihtoi uudet renkaat arvottomiin koeajon aikana, tämä toistui yhdeksän kertaa Helsingin seudulla – erikoisesta kavallusvyyhdestä ehdotonta vankeutta

  5. 5

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Kauppakeskus Itis myytiin – Kauppahinta yli 500 miljoonaa euroa, ostajana finanssikriisistä tutun Morgan Stanleyn hallinnoima rahasto

  9. 9

   Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

  10. 10

   Syrjinnästä tuomittu Tampereen yliopisto valittaa hovioikeuteen: ”Sukupuolella ei ole ollut mitään merkitystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Myös Trump sanoo pyytäneensä nauhoitusta

  2. 2

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  3. 3

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  5. 5

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  6. 6

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  9. 9

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80 prosenttia puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  10. 10

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bosse-spanieli tukehtui hitaasti eläinlääkärin pöydälle – Hoidon kanssa kaksi vuotta vitkutellut mies tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon
  3. BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja
  4. ”Kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta hyväksyttävää syytä” – MV-lehden perustaja Ilja Janitskin sai ehdotonta vankeutta 16 rikoksesta
  5. Maailmasta loppuu metalli, kun 80 prosenttia puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  6. Yksi kuoli henkilöauton ja rekan kolarissa Säkylässä
  7. Syrjinnästä tuomittu Tampereen yliopisto valittaa hovioikeuteen: ”Sukupuolella ei ole ollut mitään merkitystä”
  8. Kauppakeskus Itis myytiin – Kauppahinta yli 500 miljoonaa euroa, ostajana finanssikriisistä tutun Morgan Stanleyn hallinnoima rahasto
  9. Teinityttö joutui selliin, jonka seinällä luki ”tämä on kuoleman jääkaappi” – HS tapasi 17-vuotiaan Ahed Tamimin, josta povataan palestiinalaisten vastarintaliikkeen johtajaa
  10. Mies vaihtoi uudet renkaat arvottomiin koeajon aikana, tämä toistui yhdeksän kertaa Helsingin seudulla – erikoisesta kavallusvyyhdestä ehdotonta vankeutta
  11. Tunti sitten
  12. Teleoperaattori Elisa paransi arviotaan liiketoimintansa kehittymisestä tänä vuonna
  13. Näytä lisää