Tiede

Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

Nykyisen geologisen ajanjakson nimi on virallisesti meghalaya-aika. Se alkoi yli 4000 vuotta sitten, kun maapalloa ravisteli ankara kuivuus, joka romahdutti kokonaisia kuningaskuntia.

Pian sen jälkeen kun Egyptin kuuluisat pyramidit rakennettiin, ilmasto muuttui ja maapallolle laskeutui ankara kuivuus. Sadot romahtivat sateiden vähentyessä, ja moni maanviljelyksen varassa elänyt varhainen yhteiskunta luhistui, myös pyramidit rakentanut Egyptin vanha valtakunta.

Kuiva ilmastojakso alkoi 4 300 vuotta sitten ja kesti jopa 200 vuotta. Se jätti jälkensä ympäri planeettaa, aina Kiinan Jangtsen jokilaaksoa myöten. Ihmiset joutuivat jälleenrakentamaan ilmaston äkillisen muutoksen romahduttamia yhteiskuntia, ensimmäistä kertaa histo­riassa.

Tähän kohtaan planeetan aikakirjoissa Kansainvälinen geologiunioni (IUGS) on nyt piirtänyt viivan, josta alkoi kokonaan uusi geologinen ajanjakso – se, jota me nyt elämme.

Siis: tervetuloa meghalaya-ajalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajanjakso on nimetty Intian koillisen Meghalayan osavaltion mukaan.

Siellä sijaitsevasta luolasta on löydetty erityinen stalagmiitti eli tippukiviluolan pohjapylväs. Kiven tuhansien vuosien saatossa muodostuneisiin kerrostumiin on tallentunut kemiallinen jälki kuivasta ajasta, joka vallitsi noin 4 300–4 100 vuotta sitten. Meghalaya-ajan lasketaan alkaneen sen puolivälistä eli 4 200 vuotta sitten.

Nimi on nyt melko lailla kiveen hakattu, sillä sen on antanut Kansainvälisen geologiunionin alainen stratigrafian komitea. Tämä elin hallinnoi maapallon geologisten ajanjaksojen nimityksiä ja ajoituksia.

Meghalaya-ajan tieltä sai väistyä suurelle yleisölle varmasti tutumpi antroposeeni eli ihmisen aika, jota useat tutkijat ovat ehdottaneet nykyisen ajanjakson nimeksi. Tästä lisää tuonnempana.


Koko maapallon historia on tallentunut kiviin, aina merenpohjan sedimentteihin hautautuneita ja sittemmin kivettyneitä varhaisia eläimiä myöten. Voimme selata tätä kivistä kirjaa taaksepäin lähes maapallon syntyyn asti, yli 4,5 miljardin vuoden taakse.

Esimerkiksi dinosaurusten tuhon 66 miljoonaa vuotta sitten aloittanut asteroidi näkyy maapallon kivikerroksissa selvästi. Tuon ajan kerrostumissa on yllättäen suuri määrä iridium-alkuainetta, jota maapallolla muuten on varsin niukasti. Se tuli asteroidin mukana ja levisi tuhkapölyssä ympäri planeettaa.

Niinpä tutkijat katsovat, että tuossa kohdassa loppui liitukausi ja alkoi paleogeenikausi.

Tällaisten jälkien perusteella koko planeetan historia on pilkottu suurempiin ja pienempiin ajanjaksoihin, jotka ovat toistensa sisällä kuin yhä pienemmät nuket venäläisessä maatuskanukessa.

Suuremmassa mittakaavassa me meghalaya-aikaiset ihmiset elämme holoseeniepookkia. Holoseeni alkoi viime jääkauden jälkeen 11 500 vuotta sitten, kun ilmasto alkoi lämmetä, ja lämpeneminen jatkuu yhä.

Kaikkein suurin ajanlaskun yksikkö on eoni (englanniksi eon), ja se voi kestää miljardeja vuosia. Kaiken kaikkiaan elämme nyt fanerotsooisella eonilla, jonka katsotaan alkaneen kambrikaudelta yli 500 miljoonaa vuotta sitten. Silloin monimuotoinen elämä suorastaan räjähti maapallolla.

Tässä siis oivaa knoppitietoa vaikka pubivisaan: elämme meghalaya-aikaa kvartäärikauden holoseeni­epookilla, kenotsooisella maailmankaudella ja fanerotsooisella ­eonilla.

Mitä väliä tällä sitten on?

Tavalliselle tallaajalle ei ole suurtakaan merkitystä, millä nimellä tutkijat haluavat nykyistä geologista ajanjaksoa kutsua.

Geologiunionin päätös on kuitenkin herättänyt närää jopa monessa geologissa ja ilmastotutkijassa, sillä nimeämällä nykyinen ajanjakso meghalaya-ajaksi sivuutettiin tyystin paljon puhuttu ihmisen aika eli antroposeeni.


Ihmisen aiheuttama muutos maapallolla on niin valtava, että monet tutkijat katsovat oikeutetuksi antaa meidän ajallemme jo kokonaan oman nimen, joka kuvastaisi juuri ihmisen suurta vaikutusta planeetalla. Sellainen olisi antroposeeni.

”Ihminen liikuttaa joka vuosi enemmän kiveä, maata ja sedimenttiä kuin kaikki luonnonvoimat yhteensä, ja olemme tehneet niin paljon betonia, että sillä peittäisi koko maapallon kahden millin paksuiseen kerrokseen”, kirjoittavat professorit Mark Maslin ja Simon Lewis New Scientist -lehdessä.

”Ihmiset valmistavat 300 miljoonaa tonnia muovia vuodessa ja ovat nostaneet ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta 45 prosenttia, lämmittäneet ilmastoa yhdellä asteella ja viivyttäneet seuraavan jääkauden alkua kymmeniä tuhansia vuosia. Maailman kaikkien maanisäkkäiden massasta 30 prosenttia on ihmisiä ja 67 prosenttia meidän karjaamme”, he jatkavat, selvästi geologi­unionin päätöksestä närkästyneinä.

Niin. Ihmisen jalanjälki maapallolla on kaikilla mittareilla suuri ja syvä, ja sittenkin nykyinen aika päätettiin nimetä jonkin muinaisen kuivuusjakson mukaan. Miksi?

Siihen on syynsä. Ihmisen ajasta ei ole jäänyt vielä jälkiä kivikerrostumiin. Meistä ei siis ole varsinaista stratigrafista todistus­aineistoa. Geologiset ajanjaksot taas jaetaan nimenomaan kivikerrostumien perusteella.

Se on tarkka ja täsmällinen tapa pilkkoa planeetan historiaa ajanjaksoihin. Lisäksi tuo muinainen kuivuus oli selvästi globaali tapahtuma, jonka jäljet jäivät kaikkialle ympäri maapalloa.

Geologian ja mineralogian professori Juha Karhu Helsingin yliopistosta ymmärtää nimipäätöstä.

”Antroposeeni on keinotekoinen käsite, jolle ei ole kovin paljon geologista käyttöä. Tälle meghalaya-ajalle on perusteet. Silloin (4 200 vuotta sitten) tapahtui iso muutos maapallon olosuhteissa”, Karhu sanoo.

Englanniksi annettu nimitys Meghalayan age on aivan painotuore, eikä sille ole mitään virallista saati vakiintunutta suomennosta. Professori Karhu suomentaisi sen nyt meghalaya-ajaksi.

Karhun mukaan ihmisen aika eli antroposeeni on sinänsä selvä asia. Se vain ei ole geologisesti hyödyllinen käsite.

Ennen pitkää maapalloa mylläävien ihmisten jälkikin ehtii puristua kivikerrostumiin, ja tulevaisuuden geologit voivat piirtää uuden viivan – mihin sitten loppuukin meghalaya-aika ja alkaa antroposeeni, tai millä nimellä he sitä sitten aikovatkin kutsua.

Ihmisten globaalin kädenjäljen kiistatonta alkupistettä on yritetty määritellä eri tavoin. Joidenkin tutkijoiden mukaan antroposeeni alkoi maanviljelyn ja metsänraivauksen myötä 6 000 vuotta sitten, kun ihminen alkoi ensi kertaa havaittavasti vaikuttaa ilmakehään.

Toisten tutkijoiden mukaan käännekohta oli teollistumisen aika. Jotkut ehdottavat alkupisteeksi 1950- ja 1960-lukujen ydinkokeita, joista jäi radioaktiivinen jälki puihin ympäri planeettaa.

Keskustelu nykyisen ajanjakson nimestä jatkuu vielä pitkään, mutta totutelkaamme nyt elämään virallisesti meghalaya-ajalla.

Tutkijoiden päivittelyä nimipäätöksestä voi seurata esimerkiksi Kansainvälisen geologiunionin Twitter-tilillä. Siellä aiheesta käyty keskustelu on yllättävän hyvätapaista ja sivistynyttä siihen nähden, että kyseessä on kuitenkin sosiaalinen media.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Geologia
 • Maapallo
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  2. 2

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  3. 3

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  4. 4

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  5. 5

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  6. 6

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  7. 7

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  8. 8

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  9. 9

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  10. 10

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää