Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Voiko hyttynen imeä tatuoinnista mustetta ja voiko ihminen luovuttaa apinalle verta?

Lasten tiedekysymyksissä mietitään myös, saavatko aikuiset määräillä toisiaan, miksi krokotiilit syövät norsunpoikasia ja kasvaako kaupasta ostetusta mansikasta uusi mansikka, jos sen laittaa mullan alle.

Voiko hyttynen imeä tatuoinnista mustetta?

Jose Ahonen, 8

Ei voi.

Tatuointi tehdään lähelle ihon pintaa. Se ei ole yhteydessä ihmisen verenkiertoon.

Jos tatuointi tehtäisiin syvemmälle, se voisi haitata kehon toimintaa.

Hyttynen pistää ihon uloimman kerroksen eli orvaskeden läpi verinahkaan. Siellä on paljon pieniä verisuonia, joista on hyvä imeä verta. Hyttysen imukärsä työntyy tatuoinnin läpi, eikä mustetta tule mukana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Imukärsä on noin kolme millimetriä pitkä. Siinä on kaksi putkea. Niistä toisella hyttynen imee verta ja toisella erittää sylkeä pistopaikkaan, jotta ihmisen veri ei hyydy vaan pysyy imettävässä muodossa.

Reima Leinonen

hyönteistutkija

Kainuun ely-keskus

Saavatko aikuiset määräillä toisiaan?

Malla Suominen, 5

Ketään ei saa määräillä ilman hyvää syytä, ei edes lapsia.

Vanhempien tarvitsee välillä käskeä lapsiaan, koska lapset eivät aina ymmärrä, mikä on heille parhaaksi. Aikuisten sen sijaan pitäisi itsekin osata toimia järkevästi. Siksi kuka tahansa ei saa määrätä heitä.

On kuitenkin asioita, jotka onnistuvat vain, jos moni tekee niitä yhdessä, esimerkiksi talon rakentaminen. Jotta se ei menisi sekasorroksi, on hyvä, että joku on sanomassa, kenen pitää muurata tiiliä ja kenen hakea sementtiä. Kannattaa siis suostua siihen, että asian parhaiten osaava määrää toisia.

Kun teemme asioita yhdessä, tarvitsemme yhteisiä pelisääntöjä. Joskus tulee kiusaus rikkoa niitä, jotta saisi itselleen enemmän. Siksi tarvitaan erotuomaria tai poliisia, joka voi käskeä lopettamaan tuhmuudet. Tuomariksi kannattaa valita mahdollisimman reilu ihminen.

On tosi tärkeää muistaa, että vaikka joku olisi pomo tai poliisi, hän ei kuitenkaan saa käskeä tekemään mitä tahansa. Jos joku käskee lyömään toista, häntä ei pidä totella, olipa hän kuinka iso herra hyvänsä.

Antti Kauppinen

käytännöllisen filosofian professori

Helsingin yliopisto


Miksi krokotiilit syövät norsunpoikasia?

Topi Lehtola, 5

Norsunpoikaset ovat melkoisen harvinaisia saaliita krokotiileille. Niiden pyydystämistä vaikeuttaa usein se, että norsut liikkuvat laumoissa ja vahtivat tarkkaavaisesti pienokaisia.

Jos krokotiili kuitenkin saa kiinni norsunpoikasesta, tilanne on useimmiten selvä: krokotiili saa kärsästä hyvän otteen, jonka turvin se pystyy vetämään saaliinsa veteen ja pinnan alle. Krokotiileillä onkin tapana vaania norsuja juomapaikoilla.

Krokotiilit oleskelevat järvissä ja joissa. Ne pyytävät etenkin kaloja. Ne nappaavat kuitenkin mielellään myös lintuja ja muita sopivan kokoisia eläimiä, kun niitä kiinni saavat.

Norsunpoikanenkin on krokotiileille vain ruokaa. Krokotiilia ei kiinnosta, onko saalis kiltti, söpö tai muuten hyvä tyyppi.

Niiden kannattaa pyydystää norsun pienokaisia, koska näissä on paljon syötävää, jolla pärjää pitkään.

Krokotiili saalistaa nimenomaan norsun poikasia, koska suurempia yksilöitä se ei yleensä pysty kellistämään. Useimmiten se ei edes yritä pyydystää aikuisia norsuja.

Jarmo Saarikivi

ekosysteemit ja ympäristö -tutkimusohjelman tutkijatohtori

Helsingin yliopisto


Voiko ihminen luovuttaa apinalle verta?

Aapo Luukkonen, 5

Verensiirroissa pitää varmistaa tarkkaan turvallisuus. Siksi ihmisten välisissä verensiirroissa varmistetaan, että luovuttajalla ja saajalla on yhteensopiva veriryhmä. Tärkeää on tehdä myös muita laboratoriokokeita, joilla varmistetaan esimerkiksi se, että luovuttajan yleinen terveydentila on hyvä.

Apinoiden, kuten simpanssien, paviaanien ja makakien, veressä on paljon samoja piirteitä kuin ihmisillä. Monien apinoiden veriryhmiä voidaan tutkia samoilla menetelmillä kuin ihmisten veriryhmiä. Ihmisveren luovuttaminen niille on kuitenkin ongelmallisempi juttu.

Ihmisverta voitaisiin periaatteessa siirtää ainakin joillekin apinoille, mutta siirron turvallisuuden pitäisi olla yhtä hyvä kuin ihmisten välillä. Huonosti tehdyn veren siirtämisen tiedetään tekevän ihmisen hyvin sairaaksi. Tällainen riski olisi myös apinoiden kohdalla.

Pahimmat seuraukset tulisivat veriryhmien yhteensopimattomuudesta. Ihmiseltä siirretyt punasolut saattaisivat hajota. Se voisi johtaa apinan mu­nuaisten vakavaan vaurioitumiseen ja jopa kuolemaan.

Ajatus eläinlajien välisestä verensiirrosta ei ole täysin outo. Verensiirrot ihmisille tehtiin 1600-luvulla käyttämällä lampaiden verta, koska lampaita pidettiin kiltteinä eläiminä. Nämä siirrot onnistuivat huonosti, joten lampaanverestä luovuttiin.

Eläinlääkärit ovat käyttäneet aikojen saatossa eläinten hoidossa lajien välisiä verensiirtoja. Eniten verta on siirretty kissan ja koiran välillä. Tätä ei enää nykyään suositella.

Kim Vettenranta

solu- ja verensiirtohoitojen

professori, Helsingin yliopistoKasvaako kaupasta ostetusta mansikasta uusi mansikka, jos sen laittaa mullan alle?

Oliver Thuneberg, 7

Maahan laitetusta mansikasta kasvaa uusia mansikantaimia, jos istutat mansikan seuraavan ohjeen mukaan.

Mansikan pinnassa olevat pienet pisteet ovat siemeniä. Jokaisesta siemenestä voi kasvaa yksi uusi kasvi, mutta yleensä kaikista ei kasva. Varmimmin siemenet itävät ylikypsänä poimituista mansikoista.

Laita pieneen ruukkuun multaa. Irrota siemenet mansikasta ja kylvä ne melkein mullan pintaan, muutaman millimetrin syvyyteen. Jätä multa valoisaan ja lämpimään paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle.

Siemeniä on vaikea erottaa marjasta, joten marjan voi myös mössätä ja laittaa mössön kokonaisena multaan.

Pidä multa tasaisesti hieman kosteana, mutta älä kastele läpimäräksi. Muutaman viikon sisällä siementen pitäisi itää taimiksi. Taimet voi istuttaa ulos muutaman kuukauden kasvatuksen jälkeen.

Suurin osa Suomessa viljeltävistä mansikkalajikkeista on sellaisia, että ne tarvitsevat ensiksi syksyistä alle 12 tunnin päivänpituutta muutaman kuukauden ajan ja sitten vielä talven, jotta ne voivat tuottaa satoa.

Todennäköisesti satoa saa siementaimesta vasta seuraavana kesänä.

Kalle Hoppula

tutkija

Luonnonvarakeskus


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lasten tiedekysymykset
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  4. 4

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002

  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  8. 8

   Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille

  9. 9

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  10. 10

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sipilä ja Medvedev puhuvat ainakin ongelmajätteistä
  3. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  6. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  7. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  10. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  11. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  12. Näytä lisää