Tiede

5 500 vuotta sitten Sahara oli vielä vehmas – Nyt suomalaistutkijat selvittävät, voisiko sen metsittää uudelleen ja mitä siitä seuraisi

Euroopan kokoinen autiomaa on ollut monta kertaa vehmas.

Mielikuvassa Sahara lainehtii silmänkantamattomiin kuumaa keltaista hiekkaa. Sadantuhannen viime vuoden aikana suuri osa nykyisestä aavikosta on kuitenkin ollut useita kertoja vehmas.

Edellinen vihanta kausi ajoittuu varhais- ja keskiholoseeniin eli 10 500–5 500 vuoden taa.

Lähes Euroopan kokoinen autiomaa sisältää tänä päivänäkin isoja vihreitä laikkuja. Niihin on vuosikymmeniä yritetty istuttaa metsiä, hyvällä ja huonolla menestyksellä.

Suomessa on saanut paljon huomiota energiayhtiö St1:n pääomistajan Mika Anttosen idea Saharan metsittämisestä. Kasvavat puut hillitsisivät ilmaston lämpenemistä poistamalla hiilidioksidia ilmasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäiseksi yritys perustanee Marokkoon 5 000 hehtaarin koealan. Siellä taimet joisivat muun muassa merivettä, josta on poistettu suola aurinkoener­gian voimin.

Muualla tunnetuin hanke on Afrikan unionin vuonna 1980 aloittama ”Suuri vihreä muuri”. Tarkoitus on luoda lähes 8 000 kilometriä pitkä ja 15 kilometriä leveä metsien ja muun kasvillisuuden vyö, joka myötäilee aavikon etelärajaa Senegalin Dakarista Afrikan sarven Djiboutiin. Hanke jatkuu yhä.


Saharan luonnol­lisia vihreitä ajan­jaksoja tutkitaan nyt maailmalla kiivaasti. Suomessa on käynnis­tynyt kaksi hanketta.

Toinen niistä etsii tietoa ilmasto­järjestelmän palaute­ilmiöistä, joita laaja kasvillisuuden leviäminen aiheuttaa.

”Jotta voimme tuottaa sekä ilmastonmuutokseen että metsittämiseen liittyviä tulevaisuuden skenaarioita, meidän täytyy ymmärtää aavikon, kasvillisuuden, ilmakehän, pilvien, pölyhiukkasten ja suursäätilan väliset vuorovaikutukset”, sanoo tutkimusprofessori Risto Makkonen Ilmatieteen laitokselta. Hän johtaa Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksessa alkanutta tutkimusta.

Toinen ryhmä pyrkii selvittämään, miten Saharan varhaisten metsästäjä-kerääjien populaa­tioiden koot ovat vaihdelleet.

”Hankkeessamme mukana olevat arkeologit ovat kehittäneet menetelmää, jonka avulla väkiluku voidaan mallintaa, jos ilmasto-olot tunnetaan”, kertoo kvartäärigeologian professori Heikki Seppä Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitokselta.

Työhön tarvittavaa tietoa ilmastosta on odotettavissa Makkoselta ja hänen kollegoiltaan.

Kun Sahara oli viimeksi vihreä, siellä satoi nykyistä enemmän. Atlantilta saapuvat kosteat ilmavirtaukset ulottuivat Saharan keskiosiin asti. Alueella oli järviä ja jokia, ja se tarjosivat ihmisille suotuisia elinympäristöjä. Väkiluku kasvoi nopeasti. Tämä animaatio esittää Saharan asuttamisen historiaa 14 200 – 2 100 vuotta sitten:


Järvet ja joet ovat kauan sitten kuivuneet, mutta niistä on jäänyt jäljelle muinaisiin pohjiin kerrostunutta sedimenttiä. Siihen on tallentunut siitepölyä 10 500–5 500 vuoden takaisista savannien kasveista.

Lisäksi kosteammista oloista kertovat eläinten fossiilit. Muun muassa krokotiilien ja virtahepojen jäänteitä on löytynyt paikoista, jotka tätä nykyä ovat rutikuivia.

”Saharan keskiosissa on kal­liomaalauksia, joissa kuvataan ihmisiä metsästämässä kirahveja ja muita savannilajeja”, Seppä luettelee.

Ammoisen vihreyden syyksi on esitetty sitä, että maapallon kierto­rata ja akselin kallistus kulma olivat hieman toiset kuin nykyisin. Siksi Saharan kohdalla satoi enemmän kuin nyt. Muutos toistuu noin 20 000 vuoden välein.

Makkosen ryhmän tavoite on tuottaa täydellinen kuva siitä, millainen oli varhais- ja keski­holoseenin vihreä Sahara.

Tähän tutkijoiden käyttämät ilmastomallit eivät ole aiemmin pystyneet. Ne loivat lähes samannäköiset kuvat sateisuudesta nykyisessä ja kosteassa Saharassa, Makkonen kertoo.

Tätä nykyä Saharaan ei tipu montaakaan pisaraa. Sen sijaan aivan aavikon eteläpuolella sijaitseva, Atlantin rannalta Afrikan sarveen ulottuva Sahelin ­savanni saa yleensä paljon sateita, joita monsuuni­tuulet tuovat Guinean­lahdelta. Sahelin yllä näkyy satelliittikuvissa pilviryppäitä joka päivä etenkin näin kesäisin.

Edellisen vihreän Saharan aikaan sadealue oli siirtynyt 10–20 astetta pohjoisem­maksi kuin tänä päivänä. Tätä vanhat mallit eivät pystyneet tuottamaan, vaan ne pudottivat sateet alas liian etelässä.

Ihanteelli­nen malli kykenisi muodostamaan itsenäisesti oi­kean sademäärän ja pudottamaan sen maahan oikeassa kohdassa, eikä tutkijoiden tarvitsisi pakottaa sitä tekemään niin.

Moni ilmastomalli kompastuu pikkuisiin hiukkasiin, sillä niiden merkitystä ilmastolle on hankala ennustaa. Juuri tähän Makkonen tiimeineen pureutuu.

Erityyppiset hiukkaset vaikuttavat eri tavoin. Metsät hönkivät ilmoille haihtuvia hiilivetyjä. Ne voivat muodostaa hyvin pieniä, vain nanometrin kokoisia hiukkasia, jotka kasvavat. Lopulta niiden ympärille muodostuu pilvipisaroita.

Osa pilvistä sataa, osa ei. Jos hiukkasia ja siten myös pilvipisaroita on paljon, pisarat jäävät pieniksi – ja pilvi tekee niukasti sadetta.

”Pilvissä ja erityisesti hiukkasten vaikutuksessa on vielä paljon epävarmuuksia”, Makkonen toteaa.

Myös pölyhiukkaset saattavat toimia pilvipisaroiden ytiminä.

Toisaalta pöly voi estää pilven kehittymisen, kun se nousee leijumaan ja imee itseensä Auringosta tulevaa säteilyä. Seuraus on, että ilma lämpenee ja maanpinta viilenee.

Tämä havaittiin vasta pari vuotta sitten. Nyt hiukkasten ja pilvien mikrofysikaalisia vuorovaikutuksia osataan mallintaa jo paremmin kuin ennen.

Nykyisestä Saharasta leviää valtavasti pölyä aina Amerikan mantereille asti. Karkean arvion mukaan hiekkaa pöllysi jopa 80 prosenttia vähemmän, kun Sahara kasvoi metsää ja ruohikoita. Hiekkapöly vaikuttaa pilvisyyteen, sateisuuteen ja meren lämpötilaan.

”Pääasiassa pöly näyttäisi vähentävän sateisuutta. Odotamme, että kun pienennämme pölyn määrää mallissa, sateisuus lisääntyy. Toisaalta kasvillisuuden itsensä tuottamien hiukkasten vaikutusta ilmastoon on tutkittu hyvin vähän”, Makkonen sanoo.

Nykypäivän vaalea Sahara heijastaa auringonvaloa takaisin avaruuteen. Metsäinen, tumma Sahara sen sijaan imisi itseensä säteilyä, mikä lämmittäisi ilmastoa. Puut kuitenkin toimisivat hiilinieluna sekä lisäisivät pilviä ja sateita, mikä puolestaan viilentäisi ilmastoa.

”Aavikon viherryttämisen erilaiset seuraukset on tunnettava, jotta voidaan varmistua siitä, että kokonaisvaikutus on myönteinen. Maapallon lämpenemisen hillitsemiseksi hiilidioksidia on joka tapauksessa poistettava ilmakehästä, ja yksi tehokkaimmista keinoista on metsien hiilensidonta”, Makkonen toteaa.

Paha kyllä, metsät ja ruohikot toisivat todennäköisesti mukanaan tulipaloja.

Nykyisin Sahelissa roihuaa kuivalla kaudella joulu–helmikuussa enemmän kuin missään muualla. Joskus liekit syttyvät salamaniskuista, mutta useammin syy on ihmisissä.

Maastopaloista vapautuu epätäydellisessä palamisessa syntyvää nokea. Mustan hiilen pienhiukkaset ovat ilmaston ja ihmisen kannalta ikäviä: ne imevät valoa ja lämmittävät maapalloa sekä aiheuttavat ihmisille sydäntauteja ja keuhkosairauksia.

Uhka koskettaisi satoja miljoonia ihmisiä. Läntisen Afrikan maiden väkiluvun on ennustettu kasvavan yli 800 miljoonaan eli reilusti kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Sahara
 • Arkeologia
 • Tiede
 • Arja Kivipelto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  5. 5

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin

  8. 8

   Hitlerin edustaja joutui Mannerheimin taikapiiriin ja auttoi Suomea selviämään hengissä sodasta

  9. 9

   Danske Bank vierittää vastuuta rahanpesusta Sampo-pankille – Mika Ihamuotila kiistää epäilyt, Björn Wahlroos ei kommentoi

  10. 10

   Sauber muokkasi Kimi Räikkösen taituruutta esitelleestä videosta konsolipeliversion: ”Emme voineet vastustaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  9. 9

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää