Tiede

Tutkimus: Ihminen pölisyttää metroon kymmeniä miljoonia bakteereja tunnissa

Maailman metrojen bakteerikantoja tutkitaan parhaillaan. Hongkongin metroa kartoittaneessa tutkimuksessa löydettiin muun muassa antibiooteille vastustuskykyisiä pöpöjä.

Kun tartut metrossa tai muussa julkisessa kulkuvälineessä tolppaan kiinni, periaatteessa kättelet niitä tuhansia ihmisiä, jotka ovat sinua ennen tassuineen tuota kädensijaa tahmanneet.

Ihmisestä pölisee joka tunti kymmeniä miljoonia bakteereja ja kuollutta ihosolukkoa lähiympäristöömme. Olemme käytännössä vain nahkapäällysteisiä lihasäkkejä, joiden sisällä kukoistaa kokonainen mikrobien maailmankaikkeus.

Näitä pöpöjä ei tarvitse pelätä. Sen sijaan joukkoliikennevälineissä elävien mikrobien tutkimus paljastaa mielenkiintoisia asioita ihmisten ja bakteerien yhteiselosta ja mikrobien leviämisestä ympäri kaupunkia.

Pääosin Hongkongin yliopiston tutkijoista koostuva ryhmä kartoitti nyt Hongkongin metron bakteerikirjoa Cell Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijat pyysivät vapaaehtoisia ihmisiä matkustamaan metrolla eri vuorokaudenaikoina ja ottivat sitten näiden käsistä bakteerinäytteet. Ihmiset astuivat metroon puhtain käsin ja matkustivat aina kerrallaan puoli tuntia vaunun kädensijoista kiinni pitäen.

Metrosta löytyvä bakteerikirjo vaihteli päivän mittaan. Aamuruuhkassa kädensijoista tunnistettiin yhteensä 140 erilaista pöpölajia, valtaosa tavallisia ihmisen kädellä eläviä lajeja. Bakteerien jälkeen eniten löytyi erilaisia hiivoja.

Aamulla jokaisella eri metrolinjalla oli oma, tunnusomainen bakteerikirjonsa, joka levisi vaunuihin eri alueilta kyytiin astuvien ihmisten mukana. Esimerkiksi rannan lähellä kulkevalla linjalla oli enemmän merellisessä ympäristössä tavattavia mikrobeja.

Päivän mittaan lajit kuitenkin sekoittuivat ja aamulla tavattuja bakteerilajeja katosi. Sen sijaan 48 lajia levisi ympäriinsä kaikkiin metrolinjoihin. Päivän mittaan yhä suurempi osa mikrobeista oli ihmisen ihon luonnollisia asukkeja.

Antibiooteille vastustuskykyiset kannat myös rikastuivat päivän mittaan. Aamulla otetuissa bakteerinäytteissä vain osalla lajeista oli antibioottiresistenssiin liittyviä geenejä, mutta yön tullen niitä oli kaikissa lajeissa. Suurin osa vastustuskyvystä oli lääkkeitä vastaan, mutta myös sianrehuun lisätyn tetrasykliinin vastustuskykyä havaittiin.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, ja siellä on tiukemmat käytännöt antibioottien suhteen kuin varsin huolettomasti antibiootteja hyödyntävässä Kiinassa. Yksi Hongkongin metrolinjoista kulkee suuren kaupungin läpi Kiinan puolella, ja tältä linjalta löydettiin huomattavasti enemmän antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja kuin muilta linjoilta.

Parhaillaan on käynnissä kansainvälinen Metasub-tutkimushanke, jossa kootaan bakteeriprofiileita 51:stä maailman suuresta kaupungista. Mukana on myös Tukholma. Siellä on metrovaunuista sivelty esiin antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja muiden pöpöjen muassa.

New Yorkin metrosta puolestaan on löytynyt jopa pernaruttoa ja paiseruttoa aiheuttavia bakteereja, mutta kuolleina ja täysin harmittomina. Ne eivät ole jäänne mistään biologisesta aseesta, vaan pernaruttoa esiintyy toisinaan Pohjois-Amerikan itärannikon karjassa.

Pöpölöydöt voivat kuulostaa hurjilta, eivätkä New Yorkin viranomaiset olleet tuosta tutkimuksesta erityisen mielissään. Fakta kuitenkin on, että kaikista päivittäin kohtaamistamme bakteereista lähes sata prosenttia on aivan harmittomia ja itse asiassa jopa hyödyllisiä terveydelle. Metroasemien desinfioinnille ja millekään hygieniahysterialle ei ole syytä, sanovat tutkijat.

”Ei näiden hankkeiden tarkoitus ole pelotella ihmisiä, vaan saada ymmärrys siitä, että altistumme jatkuvasti monipuoliselle bakteerikirjolle. Samalla huomataan, että kaupunkien suunnittelulla on hyvin suuri vaikutus siihen, millaisia bakteerikantoja kohtaamme”, sanoo uusimmassa tutkimuksessa mukana ollut systeemibiologi Gianni Panagiotou Hongkongin yliopistosta Gizmodo-verkkolehdelle.

Tutkimuksista on myös hyötyä, jotta ymmärrettäisiin, miten oikeasti vaaralliset taudinaiheuttajat leviäisivät verkostossa, jos sellaisia kulkuvälineisiin päätyisi.

Metroista löytyy myös matkustajien dna:ta. Esimerkiksi juuri mainitussa New Yorkin metron kartoituksessa, joka tehtiin pari vuotta sitten, havaittiin, että metron pinnoilta löytyvä dna heijastelee varsin tarkasti kunkin kaupunginosan väestöjakaumaa.

Eteläisessä Brooklynissa tutkijat olivat kuitenkin kummissaan, sillä tuolla alueella löytyi runsaasti muun muassa suomalaisperäistä dna:ta. Kyse ei ole satunnaisista turisteista vaan itse asiassa irlantilaisista, joita asuu tuossa kaupunginosassa runsaasti, tutkijat arvelevat. Irlantilaista geeniperimää ei ole vielä koottu kattavasti, ja siinä on jäämiä eri Euroopan kansoista, metron kahvojen perusteella siis esimerkiksi suomalaisista, briteistä ja italialaisista.

Metrojen mikrobiston tutkimus jatkuu ympäri maailmaa. Suomen pääkaupunkiseudun metro ei tässä kartoituksessa ole mukana.

Eivät tutkijatkaan aina saa selvää, mikä organismi on kädensijaan jälkensä jättänyt. Amerikkalaistutkimuksessa puolet löydetystä dna:sta ei täsmännyt mihinkään toistaiseksi tunnettuun mikrobiin.

”Ihmiset eivät metron tolppaa katsoessaan ajattele, että se kuhisee elämää. Ehkä tämän tutkimuksen jälkeen he ajattelevat, mutta haluaisin, että he suhtautuvat siihen kuin sademetsään ja antautuvat lähes ihmetyksen ja kunnioituksen valtaan siitä tiedosta, että nämä kaikki lajit ovat läsnä siinä – ja että olemme kuitenkin terveitä”, New Yorkin metrotutkimusta johtanut geneetikko Christopher Mason muotoili runollisesti New York Times -lehdessä vuonna 2015.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Biologia
 • Metro
 • Mikrobit
 • bakteerit
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  5. 5

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  6. 6

   Ensihoitajille ehdotetaan rajuja poliisivaltuuksia – Ammattiliittoa huolettaa: Joutuisivat viemään mielenterveyspotilaita pakkohoitoon ilman virkavaltaa

  7. 7

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HJK on pistettä vaille mestari Veikkausliigassa – João Klaussin ja Eetu Vertaisen unelmamaalit johdattivat Klubin voittoon RoPSista
  3. Tunti sitten
  4. Ensihoitajille ehdotetaan rajuja poliisivaltuuksia – Ammattiliittoa huolettaa: Joutuisivat viemään mielenterveyspotilaita pakkohoitoon ilman virkavaltaa
  5. Satojen kissojen ”sarjatappaja” ei ehkä olekaan nelikymppinen mies – Lontoon poliisin mukaan mysteerin ratkaisu ovat ketut, eläinsuojelujärjestö eri mieltä
  6. Euroopan maahanmuuttopolitiikka kaipaa rajavalvonnan lisäksi yhteistyötä Afrikan kanssa Tilaajille
  7. Tansanian presidentti julisti neljän päivän suruajan lautan kaaduttua Victoriajärvellä Tansaniassa – ainakin 136 ihmistä hukkunut
  8. Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa
  9. Suurista uutisista perjantaina kertoneen Restamaxin hallituksen puheenjohtaja osti yhtiön osakkeita vielä maanantaina
  10. 2 tuntia sitten
  11. The Guardian: Ecuadorilla ja Venäjällä oli salainen suunnitelma Wikileaksin perustajan Julian Assangen pakomatkasta Venäjälle
  12. May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta
  13. Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään
  14. Näytä lisää