Tiede

Jo kahden asteen lämpeneminen voi käynnistää vaarallisen ketjureaktion ilmastossa, varoittavat tutkijat kauhuskenaariossaan

Tutkijaryhmän uuden esityksen mukaan kahden asteen lämpeneminen riittäisi käynnistämään ilmastossa takaisinkytkentämekanismeja, jotka lämmittäisivät ilmastoa vielä paljon enemmän. Esitys on ”kaikki menee pieleen” -hengessä laadittu.

Onko maapallon ilmastojärjestelmässä keikahduspistettä, jonka ylittyessä lämpeneminen lähtee hallinnasta ja planeetta kuumenee yli odotusten, vaikka päästöjä onnistuttaisiin vähentämään?

Tällaisen kynnyksen olemassaoloa on pohdittu pitkään. Ehkä äärimmäisimmän skenaarion esitti ilmastotieteilijä James Hansen kymmenisen vuotta sitten, ja se on jäänyt elämään useissa tiededokumenteissa.

Sen mukaan olisi mahdollista aiheuttaa maapallolla niin sanottu karkaava kasvihuoneilmiö, jossa ihmisen aiheuttama nopea lämpeneminen käynnistäisi erilaisia itseään ruokkivia mekanismeja, joiden seurauksena planeetta lämpenisi suorastaan helvetilliseksi pätsiksi. Jopa niin, että maapallo muuttuisi ennen pitkää Venuksen kaltaiseksi, kun meret haihtuisivat ilmakehään.

Tällaista skenaariota pidetään kuitenkin yleisesti mahdottomana. On laskettu, että näin ei voisi käydä, vaikka tupruttaisimme ilmaan planeetan viimeisetkin öljytipat ja kivihiilen rippeet. Ilman muuta seuraukset olisivat silti katastrofaaliset, kun planeetasta tulisi kauttaaltaan lämpimämpi kuin dinosaurusten aikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta vaikka merten kiehuminen jätettäisiin katastrofielokuvien aineistoksi, voiko silti olla olemassa jokin kynnys, jonka ylittämisestä koituisi arvaamattomia seurauksia? Tätä mahdollisuutta kartoittaa nyt kansainvälinen tutkijaryhmä Amerikan tiedeakatemian PNAS-lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan.

Pääosin eurooppalaisista tutkijoista koostuva ryhmä katsoo, että yleisesti vielä hallittavana pidetty kahden asteen lämpeneminen voisi riittää vahvistamaan erilaisia ilmaston takaisinkytkentämekanismeja, joiden seurauksena lämpeneminen ei pysähtyisikään kahteen asteeseen, vaan vakiintuisi uuteen tasapainoon, joka olisi peräti viisi astetta esiteollista aikaa lämpimämpi.

Heidän argumenttinsa siis on, että ilmastojärjestelmä olisi luultua herkempi muutoksille.

”Kahden asteen kohdalla saatamme olla jo tilanteessa, jossa menetämme hallintamekanismimme ja annamme kohtalomme maapallolle, joka alkaa siirtyä pois tasapainosta”, sanoo fyysikko, ilmastotutkija Hans-Joachim Schellnhuber Potsdamin ilmastotutkimusinstituutista Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Yksi vaikuttava tekijä on hiilinielujen heikkeneminen. Suuri osa ilmakehään tuprutetusta hiilidioksidista imeytyy mereen, jossa se aiheuttaa happamoitumista. Mutta meri ei pysty nielemään hiilidioksidia loputtomiin, ja tutkijoiden mukaan on merkkejä siitä, että saturaatiopiste olisi lähellä.

Toinen tekijä on jäätiköiden sulaminen. Kahden asteen skenaariossa koetaan ennen pitkää kesä, jolloin pohjoiset merialueet ovat täysin jäättömiä. Tällöin auringon säteilyenergia pääsee imeytymään tummaan mereen, kun valkoinen jää- ja lumipeite ei enää heijasta sitä takaisin.

Kolmas tekijä on ikiroudan sulaminen ja siitä ilmakehään vapautuvat hiilidioksidi- ja metaanipäästöt: neljäntenä tutkijat mainitsevat merenpohjan metaaniklatraateista vapautuvat kaasut.

Ryhmä esittelee artikkelissaan useita tällaisia jo tunnettuja mekanismeja, joiden yhteisvaikutuksen he kuitenkin katsovat periaatteessa mahdollistavan laskelmia ja kaikkia odotuksia suuremman lämpenemisen, vaikka nykyiset päästötavoitteet saavutettaisiin.

”Esitämme, että seuraavien vuosikymmenien aikana tapahtuva kehitys voi muuttaa huomattavasti planeetan suuntaa kymmeniksituhansiksi vuosiksi ja luoda maapallolle sellaiset olosuhteet, jotka vallitsivat viimeksi miljoonia vuosia sitten. Sellaiset olosuhteet olisivat kestämättömät nykyisille ihmisyhteiskunnille ja useille eläinlajeille”, tutkijat kirjoittavat.

Käytännössä maapallo siis lämpenisi satojen vuosien kuluessa joka tapauksessa 4–5 astetta esiteollisesta ajasta, mitä pidetään yleisesti jo katastrofaalisena. Merenpinta voisi nousta tuolloin jo 60 metriä ja useista maapallon alueista tulisi yksinkertaisesti niin kuumia ja kosteita, että ne olisivat asuinkelvottomia.

”Emme tiedä, voiko ilmastoa turvallisesti pysäyttää tilanteeseen, jossa se on kaksi astetta esiteollista aikaa lämpimämpi, kuten Pariisin sopimuksessa toivotaan”, Schellnhuber kommentoi.

Tiedetään, että ilman lisääntyneitä kasvihuonepäästöjä olisimme hiljalleen matkalla kohti seuraavaa jääkautta. Sen alkua olemme joka tapauksessa viivästyttäneet jopa kymmeniätuhansia vuosia ja lämmitämme planeettaa tavalla, johon ekosysteemit eivät ehdi sopeutua.

On kuitenkin yhä epäselvää, onko planeetan ilmastossa mitään varsinaista keikahduspistettä, joka vaikuttaisi sillä tavoin kuin tutkijat esittävät ja kiihdyttäisi lämpenemistä äkkiarvaamatta. Tutkijoiden artikkelia kannattaa tässä vaiheessa pitää rohkeana keskustelunavauksena, joka voi antaa aihetta jatkotutkimuksille.

”He ovat koonneet yhteen aiemmin esitettyjä teorioita ja ajatuksia perustellakseen, miten tällainen ilmaston keikahduspiste voisi olla olemassa. Se on vähän valikoivaa, mutta ei ajatuksena mahdoton”, arvioi geofyysikko Martin Siegert Lontoon Imperial Collegesta AFP:lle.

Tutkijat väistävät analyysissaan sen, että takaisinkytkentämekanismit toimivat kumpaankin suuntaan. He erittelevät tarkasti tapauksia, joissa ilmaston lämpeneminen ja hiilidioksidin lisääntyminen entisestään lietsovat ilmastonmuutosta, mutta jättävät kertomatta tapauksia, joissa ne hillitsevät ilmastonmuutosta.

Esimerkiksi Siperian ja Kanadan pohjoisissa havumetsissä ja tundralla ilmaston lämpeneminen pidentää kasvukautta, ja hiilidioksidin määrän lisääntyminen lisää kasvien yhteyttämistä kaikkialla.

Ilmastonmuutoksen vuoksi pohjoisilla kasvaa siis entistä enemmän biomassaa puihin ja pensaisiin. Tämä sitoo ilmakehästä hiilidioksidia ja hillitsee ilmastonmuutosta.

Tutkijat keskittyvät pohjoisen ikiroutaisista soista vapautuvaan metaaniin ja hiilidioksidiin mutta eivät painota samoilla alueilla tapahtuvaa puuston kasvun kiihtymistä, joka sitoo hiilidioksidia. Puuston kasvun kiihtyminen kuitenkin on paljon merkittävämpi takaisinkytkentäilmiö kuin soiden metaanihöyryt.

Ihmisen toimesta ilmasto muuttuu joka tapauksessa nopeammin kuin koskaan ennen. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on jo nyt suurempi kuin 800 000 vuoteen ja jatkaa kasvuaan.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Tiede
 • Niko Kettunen
 • Antti Kivimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  10. 10

   Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää