Tiede

Jo kahden asteen lämpeneminen voi käynnistää vaarallisen ketjureaktion ilmastossa, varoittavat tutkijat kauhuskenaariossaan

Tutkijaryhmän uuden esityksen mukaan kahden asteen lämpeneminen riittäisi käynnistämään ilmastossa takaisinkytkentämekanismeja, jotka lämmittäisivät ilmastoa vielä paljon enemmän. Esitys on ”kaikki menee pieleen” -hengessä laadittu.

Onko maapallon ilmastojärjestelmässä keikahduspistettä, jonka ylittyessä lämpeneminen lähtee hallinnasta ja planeetta kuumenee yli odotusten, vaikka päästöjä onnistuttaisiin vähentämään?

Tällaisen kynnyksen olemassaoloa on pohdittu pitkään. Ehkä äärimmäisimmän skenaarion esitti ilmastotieteilijä James Hansen kymmenisen vuotta sitten, ja se on jäänyt elämään useissa tiededokumenteissa.

Sen mukaan olisi mahdollista aiheuttaa maapallolla niin sanottu karkaava kasvihuoneilmiö, jossa ihmisen aiheuttama nopea lämpeneminen käynnistäisi erilaisia itseään ruokkivia mekanismeja, joiden seurauksena planeetta lämpenisi suorastaan helvetilliseksi pätsiksi. Jopa niin, että maapallo muuttuisi ennen pitkää Venuksen kaltaiseksi, kun meret haihtuisivat ilmakehään.

Tällaista skenaariota pidetään kuitenkin yleisesti mahdottomana. On laskettu, että näin ei voisi käydä, vaikka tupruttaisimme ilmaan planeetan viimeisetkin öljytipat ja kivihiilen rippeet. Ilman muuta seuraukset olisivat silti katastrofaaliset, kun planeetasta tulisi kauttaaltaan lämpimämpi kuin dinosaurusten aikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta vaikka merten kiehuminen jätettäisiin katastrofielokuvien aineistoksi, voiko silti olla olemassa jokin kynnys, jonka ylittämisestä koituisi arvaamattomia seurauksia? Tätä mahdollisuutta kartoittaa nyt kansainvälinen tutkijaryhmä Amerikan tiedeakatemian PNAS-lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan.

Pääosin eurooppalaisista tutkijoista koostuva ryhmä katsoo, että yleisesti vielä hallittavana pidetty kahden asteen lämpeneminen voisi riittää vahvistamaan erilaisia ilmaston takaisinkytkentämekanismeja, joiden seurauksena lämpeneminen ei pysähtyisikään kahteen asteeseen, vaan vakiintuisi uuteen tasapainoon, joka olisi peräti viisi astetta esiteollista aikaa lämpimämpi.

Heidän argumenttinsa siis on, että ilmastojärjestelmä olisi luultua herkempi muutoksille.

”Kahden asteen kohdalla saatamme olla jo tilanteessa, jossa menetämme hallintamekanismimme ja annamme kohtalomme maapallolle, joka alkaa siirtyä pois tasapainosta”, sanoo fyysikko, ilmastotutkija Hans-Joachim Schellnhuber Potsdamin ilmastotutkimusinstituutista Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Yksi vaikuttava tekijä on hiilinielujen heikkeneminen. Suuri osa ilmakehään tuprutetusta hiilidioksidista imeytyy mereen, jossa se aiheuttaa happamoitumista. Mutta meri ei pysty nielemään hiilidioksidia loputtomiin, ja tutkijoiden mukaan on merkkejä siitä, että saturaatiopiste olisi lähellä.

Toinen tekijä on jäätiköiden sulaminen. Kahden asteen skenaariossa koetaan ennen pitkää kesä, jolloin pohjoiset merialueet ovat täysin jäättömiä. Tällöin auringon säteilyenergia pääsee imeytymään tummaan mereen, kun valkoinen jää- ja lumipeite ei enää heijasta sitä takaisin.

Kolmas tekijä on ikiroudan sulaminen ja siitä ilmakehään vapautuvat hiilidioksidi- ja metaanipäästöt: neljäntenä tutkijat mainitsevat merenpohjan metaaniklatraateista vapautuvat kaasut.

Ryhmä esittelee artikkelissaan useita tällaisia jo tunnettuja mekanismeja, joiden yhteisvaikutuksen he kuitenkin katsovat periaatteessa mahdollistavan laskelmia ja kaikkia odotuksia suuremman lämpenemisen, vaikka nykyiset päästötavoitteet saavutettaisiin.

”Esitämme, että seuraavien vuosikymmenien aikana tapahtuva kehitys voi muuttaa huomattavasti planeetan suuntaa kymmeniksituhansiksi vuosiksi ja luoda maapallolle sellaiset olosuhteet, jotka vallitsivat viimeksi miljoonia vuosia sitten. Sellaiset olosuhteet olisivat kestämättömät nykyisille ihmisyhteiskunnille ja useille eläinlajeille”, tutkijat kirjoittavat.

Käytännössä maapallo siis lämpenisi satojen vuosien kuluessa joka tapauksessa 4–5 astetta esiteollisesta ajasta, mitä pidetään yleisesti jo katastrofaalisena. Merenpinta voisi nousta tuolloin jo 60 metriä ja useista maapallon alueista tulisi yksinkertaisesti niin kuumia ja kosteita, että ne olisivat asuinkelvottomia.

”Emme tiedä, voiko ilmastoa turvallisesti pysäyttää tilanteeseen, jossa se on kaksi astetta esiteollista aikaa lämpimämpi, kuten Pariisin sopimuksessa toivotaan”, Schellnhuber kommentoi.

Tiedetään, että ilman lisääntyneitä kasvihuonepäästöjä olisimme hiljalleen matkalla kohti seuraavaa jääkautta. Sen alkua olemme joka tapauksessa viivästyttäneet jopa kymmeniätuhansia vuosia ja lämmitämme planeettaa tavalla, johon ekosysteemit eivät ehdi sopeutua.

On kuitenkin yhä epäselvää, onko planeetan ilmastossa mitään varsinaista keikahduspistettä, joka vaikuttaisi sillä tavoin kuin tutkijat esittävät ja kiihdyttäisi lämpenemistä äkkiarvaamatta. Tutkijoiden artikkelia kannattaa tässä vaiheessa pitää rohkeana keskustelunavauksena, joka voi antaa aihetta jatkotutkimuksille.

”He ovat koonneet yhteen aiemmin esitettyjä teorioita ja ajatuksia perustellakseen, miten tällainen ilmaston keikahduspiste voisi olla olemassa. Se on vähän valikoivaa, mutta ei ajatuksena mahdoton”, arvioi geofyysikko Martin Siegert Lontoon Imperial Collegesta AFP:lle.

Tutkijat väistävät analyysissaan sen, että takaisinkytkentämekanismit toimivat kumpaankin suuntaan. He erittelevät tarkasti tapauksia, joissa ilmaston lämpeneminen ja hiilidioksidin lisääntyminen entisestään lietsovat ilmastonmuutosta, mutta jättävät kertomatta tapauksia, joissa ne hillitsevät ilmastonmuutosta.

Esimerkiksi Siperian ja Kanadan pohjoisissa havumetsissä ja tundralla ilmaston lämpeneminen pidentää kasvukautta, ja hiilidioksidin määrän lisääntyminen lisää kasvien yhteyttämistä kaikkialla.

Ilmastonmuutoksen vuoksi pohjoisilla kasvaa siis entistä enemmän biomassaa puihin ja pensaisiin. Tämä sitoo ilmakehästä hiilidioksidia ja hillitsee ilmastonmuutosta.

Tutkijat keskittyvät pohjoisen ikiroutaisista soista vapautuvaan metaaniin ja hiilidioksidiin mutta eivät painota samoilla alueilla tapahtuvaa puuston kasvun kiihtymistä, joka sitoo hiilidioksidia. Puuston kasvun kiihtyminen kuitenkin on paljon merkittävämpi takaisinkytkentäilmiö kuin soiden metaanihöyryt.

Ihmisen toimesta ilmasto muuttuu joka tapauksessa nopeammin kuin koskaan ennen. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on jo nyt suurempi kuin 800 000 vuoteen ja jatkaa kasvuaan.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Tiede
 • Niko Kettunen
 • Antti Kivimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  2. 2

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  3. 3

   Norjassa syntyi kohu kartasta, joka paljastaa kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeitä kohteita – ”Oiva tiedustelutyökalu niille, jotka haluavat vahingoittaa Norjaa”

  4. 4

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  5. 5

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  6. 6

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  7. 7

   Valtaosa suomalaisista asuu asunnoissa, joissa äänieristys voi aiheuttaa ongelmia – ”Olemme harkinneet muuttavamme pois metelin takia, viimeksi eilen”, kertoo pariskunta Helsingin Pukinmäestä

  8. 8

   Välikohtaus Kölnin rautatieasemalla – poliisin mukaan nainen on otettu panttivangiksi

  9. 9

   Hämärämiehelle järjestettiin ansa Helsingissä – Kalliosta varastettu polkupyörä saatiin takaisin valppaiden ihmisten ansiosta

  10. 10

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  6. 6

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   32 vuotta on kulunut, eikä Tom Cruise ole vanhentunut lainkaan

  10. 10

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

  2. 2

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  3. 3

   Jakomäkeläinen Arthur Visulainen, 20, matkusti perjantaina junalla Helsingistä Helsinkiin niin kuin lukemattomia kertoja ennenkin – Mutta tällä kertaa hänen lippunsa ei kelvannutkaan

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  5. 5

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  6. 6

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  7. 7

   Timo Aalto ei halunnut, että hänen alaisensa palavat loppuun – Niin alkoi sähköposti­kokeilu, josta tuli menestys

  8. 8

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  9. 9

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  10. 10

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  11. Näytä lisää