Jo kahden asteen lämpeneminen voi käynnistää vaarallisen ketjureaktion ilmastossa, varoittavat tutkijat kauhuskenaariossaan

Tutkijaryhmän uuden esityksen mukaan kahden asteen lämpeneminen riittäisi käynnistämään ilmastossa takaisinkytkentämekanismeja, jotka lämmittäisivät ilmastoa vielä paljon enemmän. Esitys on ”kaikki menee pieleen” -hengessä laadittu.

Napajäät ovat koulukirjaesimerkki ilmastonmuutoksen lietsovasta takaisinkytkentämekanismista. Sula musta meri imee auringon säteilyenergiaa itseensä, kun taas jää heijastaa sen takaisin. Niinpä Pohjoisen jäämeren sulaminen kesäisin entisestään kiihdyttää ilmastonmuutosta.

7.8.2018 19:53

Onko maapallon ilmastojärjestelmässä keikahduspistettä, jonka ylittyessä lämpeneminen lähtee hallinnasta ja planeetta kuumenee yli odotusten, vaikka päästöjä onnistuttaisiin vähentämään?

Tällaisen kynnyksen olemassaoloa on pohdittu pitkään. Ehkä äärimmäisimmän skenaarion esitti ilmastotieteilijä James Hansen kymmenisen vuotta sitten, ja se on jäänyt elämään useissa tiededokumenteissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat