Tiede

Syy mayojen tuhoon selvisi – yli vuosi­sadan kestänyt kuivuus repi korkea­kulttuurin hajalle

Mayojen korkeakulttuuri tuhoutui tuntemattomasta syystä vuoden 900 tienoilla. Vahva selittäjä romahdukselle on ankara kuivuus, paljastaa uusi tutkimus.

Muinaiset mayat loivat Keski-Amerikkaan yhden maailman kehittyneimmistä kulttuureista aikana, jolloin barbaarit rymistelivät Rooman valtakunnan rau­nioilla Euroopassa.

Tuhansia vuosia erityisesti Jukatanin niemimaata asuttaneet mayat rakensivat taivaita hipovia temppeli­pyramideja, oivalsivat tähtien liikkeet ja kehittivät tarkkoja kalentereita.

Vuoden 900 tienoilla koitti kuitenkin tuho, jonka syitä ei täysin tunneta. Kaupungit hylättiin ja väestö romahti.

Eivät mayat maan päältä kadonneet. Heidän jälkeläisiään elää yhä Keski-Amerikassa. Luhistunut korkeakulttuuri ei kuitenkaan enää koskaan palannut ennalleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuho oli monen tekijän summa. Yksi hyvin mahdollinen syy on kuivuuden aikaansaama poliittinen sekasorto ja maatalouden romahdus. Yhdistettynä kansaa repiviin sotiin se tuhosi edellytykset monimutkaiselle yhteiskunnalle.

Nyt tutkijat ovat löytäneet todisteita tästä kuivuudesta Jukatanin niemimaalla sijaitsevan Chichancanab-järven pohjasta. Sedimenttiin on tallentunut kemiallinen jälki 200 vuotta kestäneestä kuivasta kaudesta. Se ajoittui vuosien 800–1000 välille – juuri siihen aikaan, kun romahdus tapahtui.

Cambridgen ja Floridan Gainesvillen yliopistojen tutkijat tarkastelivat järvenpohjasta kairattuja muta- ja savikerroksia. Vesi sisältää luonnostaan pieniä määriä hapen normaalista poikkeavia isotooppeja eli vesimolekyylin happiatomeissa voi olla eri määrä neutroneita.

Esimerkiksi vesimolekyylit, joissa on raskaampaa happi-17-isotooppia, eivät haihdu niin helposti kuin tavalliset happi-16-isotooppiset vesimolekyylit. Kuivana aikana järven pohjaan kertyy tavallista enemmän näitä raskaita isotooppeja, koska haihdunta on suurempaa. Rankan kuivuuden aikoina pohjasedimenttiin muodostuu myös kipsikiteitä, joihin jää sisälle vettä.

Nämä kiteet ovat tutkijoille eräänlaisia vesifossiileja, joista voidaan lukea suoraan muinaisia sääoloja.

”Se on melkein kuin saisi vesinäytteen menneisyydestä”, kuvaa muinaista ilmastoa tutkiva Chris Evans The Washington Postille.

Järvenpohja kertoo meille, että vuosien 800 ja 1000 välillä sademäärät vähenivät puoleen normaalista. Rankimpina aikoina sadetta oli vain kolmasosa siitä mitä tavallisesti. Tällainen kuivuus olisi todella tuhonnut maanviljelyksen edellytykset ja vaikeuttanut juomaveden saantia.

Saman järven pohjasta otettiin näytteitä jo 1990-luvulla. Silloin merkit aluetta koetelleesta kuivuudesta havaittiin ensi kertaa. Uudessa tutkimuksessa pystyttiin määrittelemään tuon ajan sademäärät ja ilmankosteus hyvin tarkasti.

Tutkijat ovat hioneet jo aiemmin käytössä ollutta menetelmää tarkemmaksi ja monipuolisemmaksi, ja heidän kehittämällään tekniikalla voitaisiin periaatteessa saada tietoa jopa Marsin muinaisista vesimääristä ja ilmastosta.

Tästä syystä tutkimus onkin Science-lehdessä, joka julkaisee uusista tutkimuksista merkittävimpiä.

Ankaran kuivuuden syytä ei tunneta vielä tarkasti, mutta se ajoittuu samaan aikaan kuin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa koettu keskiajan lämmin kausi. Taustalla voi olla muutoksia ilmakehän virtauksissa. Mayojen mailla kuivuutta on mahdollisesti edesauttanut metsien hakkaaminen kaupunkien ja viljelysten tieltä.

Mayojen kohtalo antaa opetuksen myös nykyihmisille. Ilmastonmuutoksen tulevaisuudessa aiheuttamilla kuivuusjaksoilla on mullistavia seurauksia ympäri maailmaa. Mutta toisin kuin mayoilla, meillä on vielä keinot varautua niihin.

Arkeologit tekivät vastikään myös toisen merkittävän maya-löydön. Entisellä maya-alueella nykyisessä Tabascon osavaltiossa sijaitsevasta luolasta löydettiin kolme luurankoa, joista vanhin on ajoitettu 7 000 vuoden ikäiseksi. Kahden muun uskotaan olevan 4 000 vuotta vanhoja.


Nuo ihmiset elivät aivan ­maya-kulttuurin alkuhämärissä, vanhin aikana, jolloin ihmiset alueella olivat vasta siirtymässä metsästyksestä ja keräämisestä maanviljelykseen. Ihmiset alkoivat kokeilla maissinviljelystä ja oppivat hiljalleen jalostamaan hyötykasveja.

”Tätä luolaa käytettiin luultavasti rituaaleihin ja ruumiiden hautaamiseen. Mayoille se oli esi-isien luola. He kunnioittivat luolassa olevia jäänteitä ja hautasivat omat kuolleensa joukkoon”, kertoo arkeologi Alberto Martos uutistoimisto Reutersille.

Viime vuonna Pnas-lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa puolestaan kartoitettiin radiohiiliajoitusten avulla väestön kehitystä ja katoamista sekä rakennustoiminnan vaihteluita eräässä muinaisessa mayakaupungissa Guatemalassa.

Tuon tutkimuksen päätekijä, arkeologi Takeshi Inomata Arizonan yliopistosta kertoo Reutersille, ettei mayakulttuuri kadonnut sormia napsauttamalla.

”Romahdus tapahtui aalloissa. Ensin on pienempiä romahduksia, jotka liittyvät sodankäytiin ja poliittiseen epävakauteen, ja sitten tuli suuri romahdus, jonka seurauksena monet keskeiset paikat hylättiin. Sitten taas jotkut alueet toipuivat, kunnes tuli uusi romahdus”, Inomata kertoo.

Oikaisu 15.8. klo 10.44 Artikkelista poistettu kuva, jonka kuvatekstissä väitettiin, että ”mayojen jäänteitä on löytynyt paljon Jukatanin niemimaalta”. Oikeasti kuvassa oli nykytaiteilijan tekemä, asteekkien taidetta jäljittelevä teos.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maya-kulttuuri
 • Ilmasto
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  6. 6

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Venäjän tulli luopuu hankalasta ja kalliista vakuudesta – Nyt rahoitusyhtiön omistamalla autolla pääsee taas rajan yli

  10. 10

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää