Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Tappaako talvi sinilevän ja oliko Urho Kekkonen hyvä presidentti?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, voiko hämähäkki käyttää toisen seittiä, miksi musiikki herättää tunteita ja miltä mustan aukon sisällä näyttää.

Tappaako talvi sinilevän?

Niila Voho, 9

Talvi ei tapa sinilevää. Syksyn tullen sinilevä ei kuitenkaan enää jatka kasvuaan. Levän tarvitsemat ravinteet loppuvat, valon määrä vähenee, ja vesi kylmenee.

Valmiiksi huonokuntoisten levien kimppuun käyvät myös virukset ja leviä syövät pieneliöt. Ne ovat voimattomia hyväkuntoista levää vastaan, mutta syksyn heikentämä levä käy hyvin niiden ravinnoksi.

Lopulta osa sinilevistä suojautuu talvelta muodostamalla paksuseinäisiä leposoluja, jotka säilyvät hyvin myös kylmässä ja pimeässä.

Leposolut vajoavat meren pohjaan odottamaan kevättä, jolloin sinilevien kasvulle suotuisat olot palaavat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kevään koittaessa ja valon lisääntyessä leposolut alkavat jälleen jakautua ja kasvavat sini­leväsolut kohoavat kohti veden pintakerrosta.

Siellä ne voivat loppukesän lämpimässä vedessä muodostaa uuden kukinnan.

Sanna Suikkanen

vanhempi tutkija

Suomen ympäristökeskus SYKE


Oliko Urho Kekkonen hyvä presidentti?

Pipsa Granroth, 8

Suomen presidenttejä on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, koska heidän aikakautensa ovat olleet hyvin erilaisia ja he ovat kohdanneet erilaisia haasteita.

Heidät on myös valittu kovin eri tavoilla. Osan ovat valinneet kansalaisten valitsemat valitsijamiehet, toiset taas kansa suorassa kansanvaalissa. Viisi kertaa on toteutettu ajan vaatimuksiin soveltuvaa poikkeuslakia. Uudelleenvalintojen määrätkään eivät siis ole vertailukelpoisia.

Silti voi hyvin perustein sanoa, että Urho Kekkonen oli hyvä presidentti.

Aivan aluksi Kekkosen sopivuutta presidentiksi epäiltiin yleisesti. Hänet valittiin presidentiksi 1956 valitsijamiesvaalissa vain kahden äänen enemmistöllä. Sittemmin kansansuosio kasvoi mittausten mukaan jatkuvasti. 1970-luvun lopulla Suomen kansa oli jo lähes yksimielisesti Kekkosen takana.

Presidentin päätehtävä on hoitaa Suomen suhteita muihin valtioihin. Kekkonen tavoitteli hyviä välejä erityisesti Neuvostoliittoon eli nykyiseen Venäjään.

Kekkosen noudattama ulkopolitiikka oli Suomelle eduksi. Se loi perustan sille, että suomalaiset saivat elää rauhassa ilman sotaa ja vaurastua kansakuntana. Kansansuosiolle oli siis hyvät perusteet. Kekkosen presidenttikausi kesti lopulta peräti 25 vuotta.

Suomen sisäpolitiikka oli Kekkosen heikko kohta. Häntä on arvosteltu varsinkin presidenttikauden jälkeen siitä, että hän käytti kotimaassa itsevaltaisia otteita. Monien mielestä hän oli myös itsekkäästi liian kauan presidenttinä. Kuvaavaa on, että presidenttikausien enimmäispituus säädettiin pian Kekkosen ajan jälkeen kahteen kauteen eli 12 vuoteen ja presidentin valtaa vähennettiin.

Timo Soikkanen

poliittisen historian

professori emeritus

Miksi musiikki herättää tunteita ihmisessä?

Aarni ja Aale Rinne, 8

Kukaan ei tiedä, miksi musiikki herättää meissä tunteita.

Tiedämme kuitenkin, että ihmisten ja musiikin yhteys on perustavaa laatua. Viehtymys musiikkiin tulee hyvin kaukaa ihmislajin historiasta. Luultavasti lauloimme ja rummutimme jo ennen kuin osasimme kunnolla puhua.

Ihmisten suhde musiikkiin on erilainen kuin muilla eläimillä. Kun esimerkiksi linnut tai valaat laulavat, kyse on soidinmenoista, joilla houkutellaan puolisoa. Ihmiset ilmaisevat musiikilla paljon muitakin tunteita.

Ehkä musiikki ja sen tekeminen yhdessä on edistänyt ihmisten yhteiseloa. Yhdessä laulaminen, soittaminen ja tanssiminen ovat tiivistäneet esi-isiemme yhteisöjä.

Toinen ajatus on se, että musiikki on muodostunut yhdeksi tavaksi viestiä tunteitamme muille ihmisille silloin kun meillä ei vielä ollut sanoja.

On myös mahdollista, ettei musiikista nauttimiselle ole mitään selkeää syytä. Ehkä se on vain monimutkaisten aivojemme sivutuote, joka syntyi ilman sen kummempaa tarkoitusta.

Aleksi Sihvonen

tutkija, erikoistuva lääkäri

Helsingin yliopisto


Jos musta aukko imee sisäänsä valonkin, onko sen sisällä valoisaa?

Heili Elo, 5

Emme tiedä varmasti, millaista mustan aukon sisällä on. Paras arviomme asiasta on seuraava.

Mustan aukon sisällä kaikki putoaa kohti aukon keskustaa. Aukon sisällä ei ole mahdollista nousta ylöspäin. Sekä aine että valo matkaavat aina vain alemmas, kunnes osuvat aukon keskelle.

Jos mustan aukon sisällä katsoo alaspäin, niin siellä on pimeää: valoa ei tule ylös. Sen sijaan jos katsoo ylöspäin, kohti aukon reunaa, näkee valon, joka on matkalla kohti keskustaa.

Pudotessa mustaan aukkoon pään yllä siis loistaa, mutta jalkojen alla on säkkipimeää.

Syksy Räsänen

kosmologi

Helsingin yliopistoVoiko hämähäkki käyttää toisen hämähäkin seittiä?

Saga Salomaa, 9

Ei voi. Hämähäkit kutovat aina omat verkkonsa, eivätkä ne käytä muiden tekemiä verkkoja. Edes saman hämähäkkilajin tekemä hylätty verkko ei kelpaa, vaan hämähäkki kutoo sen viereen oman uuden verkon.

Ainoa poikkeus sääntöön ovat hämähäkkilajit, jotka kutovat yhteisiä verkkoja. Silloin yhtei­sön jäsenet käyttävät verkkoa yhdessä. Suurimmillaan yhtä verkkoa on voinut olla tekemässä miljoonia hämähäkkejä.

Tällaisia hämähäkkilajeja on kuitenkin hyvin vähän. Yli 50 000 tunnetusta hämähäkkilajista yhteisiä verkkoja kutoo vain noin 20.

Hämähäkit voivat myös hyödyntää muiden hämähäkkien verkkoja esimerkiksi varastamalla niistä saalista, mutta ominaan ne eivät niitä käytä.

Pedro Cardoso

intendentti

Luonnontieteellinen keskusmuseo LuomusOikaisu klo 10.05. Jutussa sanottiin, että Urho Kekkonen olisi valittu presidentiksi vuoden 1956 valitsijamiesvaalissa vain yhden äänen enemmistöllä. Oikeasti äänestyksen lopputulos oli 151–149.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lasten tiedekysymykset
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

  9. 9

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  10. 10

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  9. 9

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat