Tiede

Olemme kohta kaikki likinäköisiä, kun tuijotamme pientä ruutua sisätiloissa – ulkoilu auttaa, mutta yllättävästä syystä

Singaporessa ja Taiwanissa lapsilla on kokeiltu jo silmätippojakin hidastamaan taittovian etenemistä.

Likinäköisyys lisääntyy niin hurjasti kehittyneissä maissa, että vuosisadan puolivälissä maailman kymmenestä miljardista ihmisestä joka toinen on likinäköinen. Heistä voimakkaasti likinäköisiä on liki miljardi, arvioidaan laajassa katsauksessa Ophtalmology-tiedelehdessä.

Erityisen likinäköisiä ovat itäisen Aasian vauraat alueet. Soulissa ja Singaporessa jo nyt yli 90 prosenttia kaksikymmentävuo­tiaista tarvitsee silmälasit. Läntisessä Euroopassa arviolta joka toinen nuori aikuinen eli 25–29-vuotias on likinäköinen.

Likinäköisen silmämuna kasvaa liian pitkäksi syvyyssuunnassa. Se painaa ja venyttää verkkokalvoa, joka altistuu näin repeytymille ja voi irrota. Verkkokalvo on valoherkkien hermosolujen valkokangas silmän takaseinällä.

Voimakkaan likinäköisyyden – eli yli 5–6 diopterin miinuksen – yleistyminen huolestuttaa silmälääkäreitä. Likinäköiset kärsivät muita enemmän kaihista, ikääntymisestä johtuvasta verkkokalvon rappeumasta ja silmänpainetaudista eli glaukoomasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syitä likinäköisyyden yleistymiseen on tutkittu, mutta yksiselitteisiä vastauksia ei ole. Se vaikuttaa yhä varmemmin modernin elämäntavan vaivalta, koska perimä selittää sitä vain osin.

Lukeminen ja jatkuva lähityöskentely lisäävät nykyisen käsityksen mukaan likitaitteisuutta, kuten myös sisällä oleskelu ja valon vähäisyys.

”Varhain aloitetun koulunkäynnin on todettu selvästi lisäävän likinäköisyyttä. Siihen ei ole kiinnitetty huomiota, kun suunnitellaan koulutuksen varhentamista”, sanoo vuosikymmeniä asiaa tutkinut silmälääkäri dosentti Olavi Pärssinen.

Hän havaitsi jo vuonna 1986, että suomalaisista 26-vuotiaista ylioppilaista likinäköisiä oli 63 prosenttia miehistä ja 48 prosenttia naisista. Hän arvioi suomalaisten likinäköisyyden tämän jälkeen vain lisääntyneen.

Likinäköisyyttä lisäävät etenkin Aasian vaurailla alueilla kova pänttääminen jo lapsena sekä älylaitteisiin liimautuminen.

”Kun seuraa lapsia, niin tuntuu, että kännykkä tai läppäri on ahkerassa käytössä. Pitäisin sitä selvänä riskinä likinäköisyydelle”, Pärssinen sanoo.

Varmasti ei tiedetä, miksi lähityöskentely lisäisi likinäköisyyttä.

Nyt tutkitaan muun muassa, voisiko likinäköisyyttä lisätä se, että lähelle katsellessa vain tarkan näön keskukseen tulee tarkka kuva ja muualle epätarkka. Se käynnistää jostain syystä silmässä pituuskasvun mekanismin.

”Se on havaittu eläinkokeissa. Silmä saattoi kasvaa pituutta jopa vain toiselta laidalta, kun sumennettu kuva kohdistettiin tälle laidalle”, professori Hannu Uusitalo Tampereen yliopistosta sanoo.

Jos likinäköisyyden syy on lukemisen ja lähityöskentelyn lisääntyminen, vaivaa on vaikea ehkäistä. Koulutusta tuskin voi vähentää eikä tietokoneella työskentelyäkään.

Likinäköisyyttä pitää joka tapauksessa ehkäistä ajoissa lapsena. Se alkaa Uusitalon mukaan tyypillisesti 7–15 vuoden ikäisenä. Mitä aiemmin se alkaa, sitä voimakkaammaksi se kehittyy.

Jo Pärssisen vuosien takainen väitöskirja totesi, että runsas lähityöskentely lisäsi koululaisten likinäköisyyden esiintyvyyttä ja runsas ulkoilu vähensi sitä.

Sama on sittemmin havaittu lukuisissa arvovaltaisissa lehdissä julkaistuissa seurantatutkimuksissa niin länsimaissa kuin Kiinassakin.

Arkijärkeen käy oivasti se, että ulkona avarassa maisemassa juoksennellessa silmä kehittyy normaalimmaksi kuin ruutua tuijottaessa sisällä.

Syy ei silti välttämättä ole maiseman avaruus tai suppeus.

Ulkoilun hyöty voi liittyä niin sanottuun valoteoriaan. Sen mukaan likinäköisyyttä ehkäisee se, että oleskellaan paljon luonnonvalossa.

Silmä toimii kuin kameran linssi. Runsaassa valossa silmän mustuainen on pieni, jolloin syväterävyys on iso. Syväterävyyttä riittää verkkokalvon reunoille, eikä silmän tarvitse terävöittää kuvaa kasvamalla pituutta.

Kiinalainen tutkimus myös havaitsi, että likinäköisyys eteni lapsilla kesällä hitaammin kuin talvella.

Valoteoriaa tukee kansainvälinen tuore tutkimuskatsaus likinäköisyyden geneettisestä taustasta. Likinäköisyyteen liittyviä geenejä tunnetaan 161. Geenimuunnoksia havaittiin kaikissa silmän kymmenessä solutyypissä.

”Valoteoria voi pitää paikkansa. Likinäköön liittyvät erityisesti geenimuutokset soluissa, jotka vastaavat valon havaitsemisesta ja käsittelystä. Siitä voi päätellä, että valon määrä ja etenkin sen puute altistavat likinäköisyydelle”, sanoo geenikartoitukseen osallistunut professori Terho Lehtimäki Tampereen yliopistosta.

Likinäköisyyden geneettinen tausta on silti monimutkainen. Aasiassa voi olla alttiutta likinäköisyydelle, joka sitten toteutuu kurinalaisesti lähityötä tekevissä väestöissä.

Geenit selittävät Lehtimäen mukaan vain 8–10 prosenttia likinäköisyydestä. Sattumoisin sen verran saattoi olla likinäköisiä Suomessa edellisen vuosisadan alussa, kun koulutus ja lähityöskentely oli vähäisempää, Pärssinen toteaa.

Jos muut keinot loppuvat, likinäköisyyteen voi kokeilla lääkkeitä. Yksi on atropiini, joka tunnetaan ainakin armeijassa hermokaasun vastamyrkkynä.

Sen on todettu hidastavan likinäköisyyden kehittymistä lapsilla. Atropiinia on tiedelehti Naturen tuoreen katsauksen mukaan kokeiltu lapsilla laimeina tippoina muun muassa Singaporessa ja Taiwanissa. Tulokset ovat olleet hyviä.

Atropiini laajentaa mustuaista, jolloin ihminen ei pysty tarkentamaan kovin lähelle. Siksi silmämunalle ei tule tarvetta kasvaa pituutta tarkan kuvan saamiseksi.

Atropiinilla on kuitenkin sivuvaikutuksia, kuten altistuminen häikäisylle, kun mustuainen ei supistu. Tällöin silmä altistuu myös haitalliselle ultra­violetille valolle. Lääke voi aiheuttaa pahoinvointia.

”Atropiinitippoja saaneet lapset eivät pysty normaaliin lähitarkennukseen ja joutuvat jopa käyttämään silmälaseja, jos haluavat tarkentaa katseensa” Uusitalo sanoo.

Suomessa atropiinia ei ole hänen mukaansa käytetty sivuvaikutusten takia. Eikä sille ole täällä samaa tarvetta, koska likinäköisyys ei ole niin yleistä kuin Aasiassa.

Keskushemoston välittäjä­aineen dopamiinin on havaittu koe-eläimillä estävän silmän pituuskasvua. Dopamiinilla on haittavaikutuksia, eikä sen tehosta ole kliinistä näyttöä. Sama pätee D-vitamiiniin, jonka saantia ulkoilu lisää.


Mekaaninen keino hillitä likinäköisyyttä on panna silmiin yöksi kovat piilolinssit, jotka muokkaavat silmän uloimman kerroksen muotoa.

Se korjaa taittovikaa, jos linssejä käytetään säännöllisesti. HS:n toimittaja kokeili linssejä joitakin vuosia sitten – näkö tarkentui, mutta käyttö oli vähän epämukavaa.

Kiinassa näitä ortokeratologisia linssejä on kokeiltu lapsilla hidastamaan likinäköisyyden kehitystä. Joidenkin tutkimusten mukaan se toimii. Lapsilla käyttö voi olla hankalaa. Siihen liittyy Pärssisen mukaan myös hankauma- ja tulehdusriski.

Vaikka likinäköön ei ole helppoa keinoa, näköä kannattaa korjata oikein määrätyillä silmälaseilla. Likinäköisyyden vajaa korjaus pahentaa taittovikaa.

”Joskus on ajateltu, että käyttämällä vähän tarvetta heikompia miinuslaseja voitaisiin korjata likinäköisyyttä. Havaintojen mukaan käy juuri päinvastoin”, Uusitalo sanoo.

Se on silti varmaa, että likinäköisyyden juurisyytä eli liian pitkää silmämunaa ei voi korjata leikkauksella. Soikeaa silmämunaa ei saa enää pyöreäksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  5. 5

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  6. 6

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  7. 7

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Ensihoitajille ehdotetaan rajuja poliisivaltuuksia – Ammattiliittoa huolettaa: Joutuisivat viemään mielenterveyspotilaita pakkohoitoon ilman virkavaltaa

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää