Tiede

Olemme kohta kaikki likinäköisiä, kun tuijotamme pientä ruutua sisätiloissa – ulkoilu auttaa, mutta yllättävästä syystä

Singaporessa ja Taiwanissa lapsilla on kokeiltu jo silmätippojakin hidastamaan taittovian etenemistä.

Likinäköisyys lisääntyy niin hurjasti kehittyneissä maissa, että vuosisadan puolivälissä maailman kymmenestä miljardista ihmisestä joka toinen on likinäköinen. Heistä voimakkaasti likinäköisiä on liki miljardi, arvioidaan laajassa katsauksessa Ophtalmology-tiedelehdessä.

Erityisen likinäköisiä ovat itäisen Aasian vauraat alueet. Soulissa ja Singaporessa jo nyt yli 90 prosenttia kaksikymmentävuo­tiaista tarvitsee silmälasit. Läntisessä Euroopassa arviolta joka toinen nuori aikuinen eli 25–29-vuotias on likinäköinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Likinäköisen silmämuna kasvaa liian pitkäksi syvyyssuunnassa. Se painaa ja venyttää verkkokalvoa, joka altistuu näin repeytymille ja voi irrota. Verkkokalvo on valoherkkien hermosolujen valkokangas silmän takaseinällä.

Voimakkaan likinäköisyyden – eli yli 5–6 diopterin miinuksen – yleistyminen huolestuttaa silmälääkäreitä. Likinäköiset kärsivät muita enemmän kaihista, ikääntymisestä johtuvasta verkkokalvon rappeumasta ja silmänpainetaudista eli glaukoomasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syitä likinäköisyyden yleistymiseen on tutkittu, mutta yksiselitteisiä vastauksia ei ole. Se vaikuttaa yhä varmemmin modernin elämäntavan vaivalta, koska perimä selittää sitä vain osin.

Lukeminen ja jatkuva lähityöskentely lisäävät nykyisen käsityksen mukaan likitaitteisuutta, kuten myös sisällä oleskelu ja valon vähäisyys.

”Varhain aloitetun koulunkäynnin on todettu selvästi lisäävän likinäköisyyttä. Siihen ei ole kiinnitetty huomiota, kun suunnitellaan koulutuksen varhentamista”, sanoo vuosikymmeniä asiaa tutkinut silmälääkäri dosentti Olavi Pärssinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän havaitsi jo vuonna 1986, että suomalaisista 26-vuotiaista ylioppilaista likinäköisiä oli 63 prosenttia miehistä ja 48 prosenttia naisista. Hän arvioi suomalaisten likinäköisyyden tämän jälkeen vain lisääntyneen.

Likinäköisyyttä lisäävät etenkin Aasian vaurailla alueilla kova pänttääminen jo lapsena sekä älylaitteisiin liimautuminen.

”Kun seuraa lapsia, niin tuntuu, että kännykkä tai läppäri on ahkerassa käytössä. Pitäisin sitä selvänä riskinä likinäköisyydelle”, Pärssinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varmasti ei tiedetä, miksi lähityöskentely lisäisi likinäköisyyttä.

Nyt tutkitaan muun muassa, voisiko likinäköisyyttä lisätä se, että lähelle katsellessa vain tarkan näön keskukseen tulee tarkka kuva ja muualle epätarkka. Se käynnistää jostain syystä silmässä pituuskasvun mekanismin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on havaittu eläinkokeissa. Silmä saattoi kasvaa pituutta jopa vain toiselta laidalta, kun sumennettu kuva kohdistettiin tälle laidalle”, professori Hannu Uusitalo Tampereen yliopistosta sanoo.

Jos likinäköisyyden syy on lukemisen ja lähityöskentelyn lisääntyminen, vaivaa on vaikea ehkäistä. Koulutusta tuskin voi vähentää eikä tietokoneella työskentelyäkään.

Likinäköisyyttä pitää joka tapauksessa ehkäistä ajoissa lapsena. Se alkaa Uusitalon mukaan tyypillisesti 7–15 vuoden ikäisenä. Mitä aiemmin se alkaa, sitä voimakkaammaksi se kehittyy.

Jo Pärssisen vuosien takainen väitöskirja totesi, että runsas lähityöskentely lisäsi koululaisten likinäköisyyden esiintyvyyttä ja runsas ulkoilu vähensi sitä.

Sama on sittemmin havaittu lukuisissa arvovaltaisissa lehdissä julkaistuissa seurantatutkimuksissa niin länsimaissa kuin Kiinassakin.

Arkijärkeen käy oivasti se, että ulkona avarassa maisemassa juoksennellessa silmä kehittyy normaalimmaksi kuin ruutua tuijottaessa sisällä.

Syy ei silti välttämättä ole maiseman avaruus tai suppeus.

Ulkoilun hyöty voi liittyä niin sanottuun valoteoriaan. Sen mukaan likinäköisyyttä ehkäisee se, että oleskellaan paljon luonnonvalossa.

Silmä toimii kuin kameran linssi. Runsaassa valossa silmän mustuainen on pieni, jolloin syväterävyys on iso. Syväterävyyttä riittää verkkokalvon reunoille, eikä silmän tarvitse terävöittää kuvaa kasvamalla pituutta.

Kiinalainen tutkimus myös havaitsi, että likinäköisyys eteni lapsilla kesällä hitaammin kuin talvella.

Valoteoriaa tukee kansainvälinen tuore tutkimuskatsaus likinäköisyyden geneettisestä taustasta. Likinäköisyyteen liittyviä geenejä tunnetaan 161. Geenimuunnoksia havaittiin kaikissa silmän kymmenessä solutyypissä.

”Valoteoria voi pitää paikkansa. Likinäköön liittyvät erityisesti geenimuutokset soluissa, jotka vastaavat valon havaitsemisesta ja käsittelystä. Siitä voi päätellä, että valon määrä ja etenkin sen puute altistavat likinäköisyydelle”, sanoo geenikartoitukseen osallistunut professori Terho Lehtimäki Tampereen yliopistosta.

Likinäköisyyden geneettinen tausta on silti monimutkainen. Aasiassa voi olla alttiutta likinäköisyydelle, joka sitten toteutuu kurinalaisesti lähityötä tekevissä väestöissä.

Geenit selittävät Lehtimäen mukaan vain 8–10 prosenttia likinäköisyydestä. Sattumoisin sen verran saattoi olla likinäköisiä Suomessa edellisen vuosisadan alussa, kun koulutus ja lähityöskentely oli vähäisempää, Pärssinen toteaa.

Jos muut keinot loppuvat, likinäköisyyteen voi kokeilla lääkkeitä. Yksi on atropiini, joka tunnetaan ainakin armeijassa hermokaasun vastamyrkkynä.

Sen on todettu hidastavan likinäköisyyden kehittymistä lapsilla. Atropiinia on tiedelehti Naturen tuoreen katsauksen mukaan kokeiltu lapsilla laimeina tippoina muun muassa Singaporessa ja Taiwanissa. Tulokset ovat olleet hyviä.

Atropiini laajentaa mustuaista, jolloin ihminen ei pysty tarkentamaan kovin lähelle. Siksi silmämunalle ei tule tarvetta kasvaa pituutta tarkan kuvan saamiseksi.

Atropiinilla on kuitenkin sivuvaikutuksia, kuten altistuminen häikäisylle, kun mustuainen ei supistu. Tällöin silmä altistuu myös haitalliselle ultra­violetille valolle. Lääke voi aiheuttaa pahoinvointia.

”Atropiinitippoja saaneet lapset eivät pysty normaaliin lähitarkennukseen ja joutuvat jopa käyttämään silmälaseja, jos haluavat tarkentaa katseensa” Uusitalo sanoo.

Suomessa atropiinia ei ole hänen mukaansa käytetty sivuvaikutusten takia. Eikä sille ole täällä samaa tarvetta, koska likinäköisyys ei ole niin yleistä kuin Aasiassa.

Keskushemoston välittäjä­aineen dopamiinin on havaittu koe-eläimillä estävän silmän pituuskasvua. Dopamiinilla on haittavaikutuksia, eikä sen tehosta ole kliinistä näyttöä. Sama pätee D-vitamiiniin, jonka saantia ulkoilu lisää.


Mekaaninen keino hillitä likinäköisyyttä on panna silmiin yöksi kovat piilolinssit, jotka muokkaavat silmän uloimman kerroksen muotoa.

Se korjaa taittovikaa, jos linssejä käytetään säännöllisesti. HS:n toimittaja kokeili linssejä joitakin vuosia sitten – näkö tarkentui, mutta käyttö oli vähän epämukavaa.

Kiinassa näitä ortokeratologisia linssejä on kokeiltu lapsilla hidastamaan likinäköisyyden kehitystä. Joidenkin tutkimusten mukaan se toimii. Lapsilla käyttö voi olla hankalaa. Siihen liittyy Pärssisen mukaan myös hankauma- ja tulehdusriski.

Vaikka likinäköön ei ole helppoa keinoa, näköä kannattaa korjata oikein määrätyillä silmälaseilla. Likinäköisyyden vajaa korjaus pahentaa taittovikaa.

”Joskus on ajateltu, että käyttämällä vähän tarvetta heikompia miinuslaseja voitaisiin korjata likinäköisyyttä. Havaintojen mukaan käy juuri päinvastoin”, Uusitalo sanoo.

Se on silti varmaa, että likinäköisyyden juurisyytä eli liian pitkää silmämunaa ei voi korjata leikkauksella. Soikeaa silmämunaa ei saa enää pyöreäksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  3. 3

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  4. 4

   Koripalloilija Fiifi Aidoo oli yksinäinen poika, joka tappeli kiusaajiaan vastaan, kunnes eräänä päivänä ovisilmästä näkyi outo nainen

  5. 5

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi ay-liike voi Suomessa uhmata vaaleilla valittuja päättäjiä? Selitys löytyy vuosikymmenten takaa

  7. 7

   Janne Utriainen elää perheineen luontaistaloudessa ja tekee kaiken omin käsin – Mutta kohta kädet eivät toimi, ja siksi Olaf-sonnin on kuoltava

   Tilaajille
  8. 8

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  9. 9

   Iso kiista yhden pellon vuoksi – Vantaalainen maanomistaja raivasi metsään viljelymaata, kun poliitikot tyrmäsivät vanhan pellon kunnostuksen

  10. 10

   Teknologian peto kasvattaa voimiaan – Tekoälystä uhkaa kasvaa ihmiskunnan viimeinen keksintö, joka pyyhkäisee meidät tieltään kuin luonnonvoima

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  4. 4

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  5. 5

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  6. 6

   Vuoden luontokuvan napannut seinäjokinen Taru Rantala on ensimmäinen kisan voittanut nainen – kuvakoosteessa kaikkien sarjojen voittajat

  7. 7

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  8. 8

   8 000 marssi ilmaston puolesta Helsingissä – saamelainen Petra Laiti läksytti poliitikkoja eduskuntatalon portailla

  9. 9

   Naapurusto pidättää hengitystään Järvenpäässä: Ratkeaako tämä talo liitoksistaan ennen kuin se päästään purkamaan?

  10. 10

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää