Tiede

Hpv-rokote ei lisännyt suomalaistyttöjen sairastumista outoihin oireyhtymiin – suurtutkimus kumosi vanhempien epäilyt

Tutkimuksessa tarkasteltiin kokonaisia tyttöikäluokkia, joista noin puolet otti rokotteen ja puolet ei.

Papilloomavirusta ja sen aiheuttamia syöpiä ehkäisevä hpv-rokote ei ole lisännyt rokotettujen suomalaisten tyttöjen riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin ja erilaisiin arvoituksellisiin oireyhtymiin. Tämä havaittiin suomalaisessa suurtutkimuksessa, joka julkaistiin maanantaina Vaccine-lehdessä.

Hpv-rokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan vuoden 2013 lopussa. Tutkimuksessa olivat mukana kaikki tytöt, joilla oli mahdollisuus saada rokote rokotusohjelman puitteissa vuosina 2013–2016. Heitä oli kaikkiaan 240 605.

Näistä tytöistä rokotteen otti hiukan yli puolet, 56 prosenttia. Tutkimuksessa vertailtiin rokottamattomien ja rokotettujen sairastamista kansallisten hoitoilmoitusrekisterien perusteella.

Kävi ilmi, että rokotuksen 11–15-vuotiaana saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempi riski sairastua kuin saman ikäisillä rokottamattomilla tytöillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tutkimuksessa tarkasteltiin riskisuhdetta 38 taudin osalta. Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Nohynek oli yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tarkastelussa olivat esimerkiksi monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä, krooninen väsymysoireyhtymä sekä tyypin 1 diabetes.

Epäilyt ovat Nohynekin mukaan perustuneet ajalliseen yhteyteen eli siihen, että lapsi on sairastunut rokotteen ottamisen jälkeen.

Ryhmä suomalaisia vanhempia on arvellut, että heidän lapsensa ovat sairastuneet rokotuksen takia. Sairastuminen rokotuksen jälkeen ei kuitenkaan vielä tarkoita, että rokotus on sairastumisen syy.

Yhteyden todentamiseksi rokotettujen sairastuvuutta täytyy verrata rokottamattomiin. Näin tutkimuksessa tehtiin, eikä merkitsevästi kohonnutta riskiä mihinkään sairauteen löytynyt.

”Vastaavia tuloksia on saatu Norjassa ja Tanskassa. Tämä on yksi näyttö lisää siitä, että hpv-rokotus on turvallinen”, Nohynek arvioi tutkimuksen merkitystä.

Kolmen sairauden kohdalla tulos näytti suurempaa riskiä rokotetuilla. Ne olivat hermojuuritulehdus eli Guillain-Barrén oireyhtymä, säärien etupinnoille ilmaantuva kyhmyruusu sekä etenevää lihasheikkoutta aiheuttava myosiitti.

Niissä tapauksia oli kuitenkin liian vähän, jotta ero rokotettujen ja rokottamattomien välillä olisi ollut merkitsevä. Kun tapausten määrä on pieni, yksikin enemmän rokotetuissa riittää kääntämään riskisuhteen punaiselle, Nohynek sanoo.

Toisaalta joissakin sairauksissa rokottaminen näytti vähentävän riskiä. Tällaistakaan syy-seuraussuhdetta tutkimus ei Nohynekin mukaan todistanut.

Selitys löytyi rokotettujen valikoitumisesta. Rokotetut tytöt olivat jo valmiiksi terveempiä kuin rokottamatta jääneet.

Tämä tiedetään, koska tutkimuksessa tarkasteltiin tyttöjen historiaa myös rokotuksia edeltävältä ajalta. Rokotuksen saaneilla oli 9–10-vuotiaina vähemmän käyntejä julkisen terveydenhuollon palveluissa kuin rokottamattomilla.

”Niitä, joilla on ollut terveysongelmia, ei ehkä rokotettu ongelmiensa takia.”

Samantapainen löydös on tehty Tanskassa.

”Pots-tytöillä oli jo ennen rokottamista enemmän terveydenhuollon käyntejä.”

Pots-oireyhtymässä sydämen syke kiihtyy ajoittain voimakkaasti ja epämiellyttävästi. Syytä ei tiedetä.

Tutkimuksen vahvuus on sen suuri otos. Mukana oli kokonaisia suomalaisia ikäluokkia.

Heikkoudeksi tutkijat laskevat sen, että he eivät erikseen varmistaneet niitä taudinmäärityksiä, jotka hoitavat lääkärit olivat merkinneet tietokantoihin.

Etenkin epämääräiset monioireyhtymät ovat vaikeita diagnosoida. Kaikille oireyhtymille ei ole selkeitä kriteereitä, joten ne saattavat joutua väärään luokkaan tai jäädä ilman merkintää.

Rokotus hpv-virusta vastaan suojaa kohdunkaulan syövältä, koska kohdunkaulan syöpä saa alkunsa virusinfektiosta. Sitä aiheuttava papilloomavirus tarttuu herkästi seksissä. Kondomikaan ei siltä täysin suojaa.

Viime vuosina on selvinnyt, että hpv-infektio on yhteydessä myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin. Yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan hpv:stä johtuvat syövät ovat lähes yhtä yleisiä molemmilla sukupuolilla.

Tulevaisuudessa hpv-rokote saatetaan antaa koulussa maksutta myös pojille.

THL:n työryhmä vertailee parhaillaan poikien rokottamisen kustannuksia ja hyötyjä. Työn on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Silloin työryhmä myös ottaa kantaa siihen, tulisiko poikien hpv-rokote sisällyttää kansalliseen rokotusohjelmaan.

Alkukesällä julkaistussa Tampereen yliopiston tutkimuksessa kävi selville, että jo tyttöjen 45 prosentin ja poikien 20 prosentin rokotuskattavuus synnyttäisi laumasuojan useimpia syöpää aiheuttavia hpv-tyyppejä vastaan. Silloin virukset lakkaisivat kiertämästä ja tartunnalta välttyisivät nekin, joita ei ole rokotettu. Tyttöjen nykyinen rokotuskattavuus ei tähän riitä.

Jotta pahinta hpv-16-virusta vastaan saataisiin aikaan laumasuoja pelkästään tyttöjä rokottamalla, kattavuuden pitäisi olla yli 90 prosenttia. Suomalaistutkijat osoittivat matemaattisilla malleilla, että samaan päästäisiin, jos sekä tytöistä että pojista rokotettaisiin puolet.

Tässäkään tutkimuksessa ei havaittu autoimmuunitautien lisääntymistä rokotusten jälkeen.

Kattavan rokottamisen vaikutukset näkyvät Australiassa, missä tyttöjä alettiin rokottaa maksutta vuonna 2007 ja poikia 2013. Tänä vuonna julkaistu australialainen tutkimus paljasti, että rokotteessa käytettyjen virustyyppien aiheuttamien infektioiden esiintyvyys on pudonnut 18–24-vuotiailla naisilla 23 prosentista puoleentoista prosenttiin.

Tuloksen pohjalta on arvioitu, että kohdunkaulansyöpä häviää Australiasta 40 vuoden kuluessa lähes kokonaan.

Sama suunta on Skotlannissa, missä rokotteen otti kymmenen vuotta sitten peräti 92 prosenttia 12–13-vuotiaista tytöistä. Viime syksynä Lancet-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan enää neljällä prosentilla tuolloin rokotetusta ikäluokasta todettiin vaarallisimpien hpv-tyyppien aiheuttama infektio. Rokottamattomista vuonna 1988 syntyneistä naisista infektio löytyi 30 prosentilta.

Syöpärekisterin mukaan Suomessa todetaan vuosittain noin 160 uutta kohdunkaulan syöpää.

Kohdunkaulansyövän esiastemuutoksia ja varhaisvaiheen syöpiä löydetään seulontaohjelmassa yli 600 vuodessa.

Fakta

Näitä tarkasteltiin


 Astma

 Autismi

 Basedowin tauti

 Cfs/Seid eli krooninen väsymysoireyhtymä

 Crohnin tauti

 Crps eli monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä

 Diabetes, tyyppi 1

 Epilepsia

 Guillain–Barrén oireyhtymä

 Haavainen paksusuolen tulehdus

 Haimatulehdus

 Halvausoireet

 Hashimoton tyreoidiitti

 Henoch–Schönleinin purppura

 Idiopaattinen trombosytopenia

 Kasvohalvaus

 Keliakia

 Kyhmyruusu

 Kilpirauhasen vajaatoiminta

 Kilpirauhasen liikatoiminta

 Kilpirauhasen tulehdus

 Kävelyn ja liikkuvuuden muutokset

 Lastenreuma

 Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

 Myosiitti

 Pots eli pulssin epänormaali kiihtyminen pystyasentoon noustessa

 Psoriasis

 Punahukka

 Skleroderma

 Uupumus

 Valkosormisuus

 Valtimoiden kyhmytulehdus

 Veritulppa

 Valkopälvi

 Määrittämätön sairaus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rokotukset
 • Tiede
 • Annikka Mutanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää