Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi merivesi ei imeydy merenpohjaan ja häviä?

Entä tarttuuko kuolema ja hikoilevatko linnut?

Robin Ruokangas, 6

Jos maapallo olisi täysin jäykkä kapistus kiveä ja vettä, vesi ei imeytyisi merien pohjiin. Maa on kuitenkin muuttuva planeetta, johon syntyy uutta merenpohjaa ja mannerta tulivuorien toiminnan ansiosta.

Samalla vanhaa merenpohjaa painuu maan vaipan syvyyksiin niin kutsutuissa subduktiovyöhykkeissä. Tällainen vyöhyke on havaittavissa esimerkiksi Tyynen valtameren reunamilla tuhansien kilometrien pituisena merenpohjan syvänteenä.

Merenpohjan kiviaineksen mukana maan vaippaan painuu märkiä savia ja hiekkoja. Näin uppoaa myös niihin sisältyvä vesi. Voidaan siis sanoa, että vettä imeytyy merien pohjiin.

Meriveden määrä ei siitä huolimatta ole vähentynyt. Tämä johtuu siitä, että tulivuorten purkaukset tuovat maapallon sisältä mukanaan saman määrän vettä takaisin maan pinnalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuodessa merien pohjiin imeytyy noin yksi kuutiokilometri vettä. Siitä voidaan laskea, että noin 1,4 miljardin vuoden aikana kaikki nykyinen merivesi on hävinnyt maan sisälle.

Saman ajan kuluessa koko nykymerien tilavuus vettä tulee tilalle tulivuorien toiminnan ansiosta.

Juha Karhu

geologian professori

Helsingin yliopisto


Hikoilevatko linnut?

Venla Tossava, 4

Ei, linnut eivät hikoile. Ei hikoile valtaosa nisäkkäistäkään.

Hikoilemista varten tarvitaan iholle erityisiä hikirauhasia, eikä niitä ole kehittynyt eläinkunnassa kovinkaan monelle lajille. Yleisimpiä ne ovat kädellisillä, kuten ihmisillä ja apinoilla.

Linnuilla hieneritys voisi olla jopa haitallista. Hiki voisi kastella niiden pehmeät höyhenpuvut, mikä puolestaan voisi heikentää linnun lentokykyä.

Vaikka linnut eivät hikoile, ne voivat kuumalla säällä viilentää itseään muun muassa huohottamalla, juomalla ja kylpemällä.

Lisäksi linnut osaavat olla kuumalla säällä paikallaan ja hakeutua varjoon ylikuumenemisen välttämiseksi.

Aleksi Lehikoinen

akatemiatutkija

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus


Kuinka monta ampiaista on maailmassa?

Charlotta Koskinen, 4

Ampiaisten tarkkaa lukumäärää ei tiedä kukaan.

Suuria pesiä rakentavia am­piaislajeja on maailmassa lähes kaksisataa. Suurimmissa am­piaispesissä on korkeintaan muutamia kymmeniä tuhansia yksilöitä.

Hyvin pieniä, vain muutaman yksilön kokoisia pesiä rakentavia lajeja on yli tuhat.

Jos kaikkien ampiaislajien kaikki yksilöt lasketaan yhteen, on lopputulos luultavasti miljardeja. Siis luku, jossa on vähintään kymmenen numeroa.

Jos ampiaisten määrää verrataan muurahaisten määrään, niin ampiaisia on paljon vähemmän. Muurahaispesissä asuu monilla lajeilla yli miljoona yksilöä. Lisäksi muurahaispesiä on maailmassa monin verroin enemmän kuin ampiaispesiä.

Vaikka ampiaispesiä olisi yhtä paljon kuin muurahaispesiä, pesien pienemmän koon vuoksi ampiaisia olisi silti vähemmän kuin muurahaisia.

Jouni Sorvari

apulaisprofessori

Itä-Suomen yliopisto


Voiko kuolema tarttua?

Ronja Pakarinen, 5

Kuolema ei tartu. Kuoleman aiheuttaa yleensä sairaus, jota ei voida parantaa.

Ihmiset rakentuvat muiden elollisten olentojen tapaan soluista, joiden kyky uusiutua vähenee iän myötä. Kun vanhenemme, elämälle tärkeiden kudosten, kuten sydämen, keuhkojen ja aivojen, toiminta heikkenee.

Meillä Suomessa yleisin kuolinsyy on sydämen väsyminen. Sydämen väsyminen ei tartu ihmisestä toiseen.

Sata vuotta sitten ihmiset kuolivat usein paljon nuorempina kuin nykyään. Silloin sairauksiin ei ollut niin hyviä hoitoja kuin nyt. Vielä isoisovanhempiesi eläessä oli tarttuvia tauteja, jotka saattoivat johtaa kuolemaan.

Näiltä ajoilta saattaa olla peräisin ajatus kuoleman tarttumisesta. Onneksi elintason paranemisen, rokotusten ja antibioottilääkkeiden avulla nämä taudit on Suomessa saatu kuriin.

Niinpä sinulla on kaiken todennäköisyyden mukaan edessäsi yli 80 elinvuotta.

Olli Carpen

patologian professori

Helsingin yliopisto


Miksi kirjaimet loppuvat, mutta numerot eivät lopu koskaan?

Minttu Ala-Honkola, 5

Suomen kielessä kutakin äännettä merkitään yhdellä kirjaimella. Koska suomen kielessä on vain 22 äännettä – tai vähän enemmän, jos vierasperäiset sanat otetaan mukaan – niin kirjaimiakin tarvitaan vain äärellinen määrä.

Kirjaimista voidaan muodostaa sanoja, mutta ei miten tahansa. Esimerkiksi kvrp ei tarkoita mitään. Uusia sanoja keksitään jatkuvasti, mutta niidenkin lukumäärä pysyy äärellisenä. Nykysuomen sanakirja käsittää noin 206 000 hakusanaa.

Matemaatikot tekevät eron numeroiden (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) ja lukujen välillä. Jokainen luku voidaan esittää numeroiden avulla samalla tavalla kuin sanat muodostuvat kirjaimista.

On kuitenkin olemassa tärkeä ero: “kvrp” ei tarkoita yhtään mitään, mutta jokainen numerosarja, esimerkiksi 187354, esittää tiettyä lukua.

Ja miksi luvut eivät lopu koskaan? Koska otettiinpa miten suuri luku tahansa, vaikkapa kymmenen miljoonaa, niin lisäämällä siihen luku yksi saadaan vieläkin suurempi luku.

Mats Gyllenberg

matematiikan professori

Helsingin yliopisto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  3. 3

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  4. 4

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustajat kutsuttiin ”erittäin tärkeään” kokoukseen Kesärantaan – Myös siniset pitää oman kokouksen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  9. 9

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  10. 10

   Turun talousrikoksista epäillyt miehet esiintyvät etäyhteyden kautta oikeudelle – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisioperaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää