Tiede

Kuumimman tunnetun planeetan kaasukehässä leijailee rautaa ja titaania – 4 000-asteinen planeetta voi höyrystyä olemattomiin

Viime vuonna löydetyn eksoplaneetta höyrystyy ennen pitkää olemattomiin.

Avaruudessa on planeettoja, joilla voisi olla elämää. Sitten on planeettoja, joilla ei varmasti elä mikään.

Jälkimmäisiin kuuluu viime vuonna 650 valovuoden päästä löydetty Kelt-9b. Se kiertää valkohehkuista emotähteään niin läheltä, että tähden säteily kuumentaa planeetan pinnan jopa yli 4 000 asteeseen.Planeetta on siis jopa kuumempi kuin monet tähdet. Esimerkiksi Aurinkoa lähimmän tähden, Proxima Centaurin, pintalämpötila on 3 000 astetta. Oma Aurinkomme hohkaa pinnalta noin 5 800 asteen lämpöisenä.

Kelt-9b:n emotähti on kaksi kertaa Aurinkoa kuumempi ja yli kaksi kertaa suurempi. Sitä kiertävä planeetta saa niin paljon säteilyä, että se koostuu pääosin harvasta kaasusta. Kaasu taas on niin kuumaa, etteivät atomit voi edes muodostaa sidoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Planeetta muistuttaa Jupiteria, mutta paisuu kuumuudessa jopa kolme kertaa sitä suuremmaksi. Tähtitieteessä puhutaan niin sanotuista kuumista Jupitereista. Ne ovat juuri tällaisia tähteään lähellä kiertäviä kaasupätsejä.

Kelt-9b on niistä kaikista kuumin. Se on jo ”ultrakuuma” Jupiter.

Kelt-9b on lisäksi vuorovesilukittunut tähteensä, eli toinen puoli planeetasta on aina tähteä kohti. Samalla tavoin Kuusta näkyy Maahan aina sama puoli.

Tämä johtaa tilanteeseen, jossa emotähden paahteessa käristyvä puoli hohtaa yhtä kuumana kuin tähdet. Takapuoli säilynee sen verran viileämpänä, että siellä kaasukehän kemiallinen koostumus on tavallisempi.

Eurooppalainen tutkimusryhmä on nyt pystynyt havaitsemaan Kelt-9b:n kaasukehästä rautaa ja titaania.

Rautaa ei ole aiemmin kyetty suoraan havaitsemaan miltään eksoplaneetalta. Löydön julkaisi arvovaltainen Nature-lehti.

Rauta ja titaani leijailevat Kelt-9b:n helvetillisen kuumassa kaasukehässä yksittäisinä atomeina. Kun planeetan kaasukehää tarkkaillaan sen kulkiessa tähtensä editse, voidaan tänne tulevasta valosta havaita, mitä alkuaineita planeetan kaasukehässä on. Ne synnyttävät spektriviivoja, jotka ovat kullekin alkuaineelle ominaisia.

Raudan ja titaanin kaltaisten alkuaineiden havaitseminen tällaisen planeetan kaasukehästä näissä olosuhteissa on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa. Se vaatii nokkelia menetelmiä, ja siksikin uusi löydös on tärkeä.

”Atomien ja molekyylien läpinäkymättömyyden laskeminen ei ole ihan itsestäänselvää, sillä työssä täytyy arvioida miljoonien ja jopa miljardien spektriviivojen muoto ja voimakkuus”, kirjoittaa tutkimusta johtanut Bernin yliopiston professori Kevin Heng blogikirjoituksessa, jossa hän kuvailee tarkemmin uutta löydöstä ja siihen johtanutta tutkimustyötä.

Heng huomauttaa, että pilviä planeetalla tuskin on, sillä aineen on aika vaikea tiivistyä 4 000 asteen lämpötilassa.

Ennen pitkää ei ole koko planeettaa, sillä kuumuus höyrystää Kelt-9b:n kaasukehää hiljalleen pois. Heinäkuussa Naturessa julkaistu tutkimus paljasti, että planeetan kaasukehästä kiehuu pois ja imeytyy emotähteen 100 000 tonnia vetyä joka sekunti.

Lopulta planeetta joko höyrystyy kokonaan ja imeytyy emotähteensä, tai siitä jää jäljelle pelkkä kivinen ydin, hieman kuin siemen hedelmästä. Vaikka Kelt-9b on valtava kaasupallo, on sillä kuitenkin kiinteä ydin samoin kuin Jupiterilla.

Planeetta ja sen emotähti Kelt-9 ovat saaneet nimensä ne löytäneen teleskoopin mukaan. Kelt-teleskoopin nimi tulee sanoista Kilodegree Extremely Little Telescope.

Se on pieni teleskooppi, joka tarkkailee verrattain suurta alaa taivaasta kerrallaan. Se pystyy havaitsemaan kaukana olevat eksoplaneetat, kun ne kulkevat emotähtensä editse.

Teleskooppeja on kaksi: toinen sijaitsee Arizonassa Yhdysvalloissa ja toinen Etelä-Afrikassa. Kelt-teleskoopeilla on löydetty parikymmentä eksoplaneettaa.

Yhteensä aurinkokuntamme ulkopuolisia planeettoja tunnetaan jo lähes 4 000, ja lisää löytyy jatkuvasti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eksoplaneetat
 • Tiede
 • Avaruus
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Kaupat ovat paisuneet hehtaarihalleiksi, joissa tarvitaan suunnistajan taitoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää