Tiede

”Lopulta lampi on pelkkää maitokahvin väristä lientä” – Vieraslajiravut levittävät tuhoa Saksassa ja ne voisivat menestyä myös Etelä-Suomessa

Berliinissä punarapu syödään pois ravintoloissa.

Vieraslajeina maahan tulleet ravut levittävät tuhoa Saksan sisävesissä. Erityisen vaarallinen on Orconectes immunis -rapu.

”Se osaa kävellä maakannasten yli ja pääsee pieniin lampiin, jotka ovat erityisen tärkeitä sammakkoeläimille”, biologian professori Andreas Martens Karlsruhen yliopistosta kertoo uutistoimisto Reutersille.

Luonnostaan Pohjois-Amerikassa elävä Orconectes immunis saapui Saksaan noin 25 vuotta sitten. Miten, sitä ei varmuudella tiedetä. Sittemmin rapu on levinnyt huimasti Reinin yläjuoksulla.


”Päästyään lampeen se kasvaa nopeasti ja lisääntyy valtavasti. Sen jälkeen lammessa ei ole enää muuta kuin tämän lajin rapuja”, Martens sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parin viime vuoden aikana rapu on levinnyt eräässä lammessa Rheinstettenin pikkukaupungissa Lounais-Saksassa. Ensi vuonna se luultavasti lisääntyy räjähdysmäisesti.

”Lopulta lampi on pelkkää maitokahvin väristä lientä. Rapu syö vesikasvitkin.”

Toinen Saksaa piinaava vieraslaji on punarapu (Procambarus clarkii), joita käveli Berliinin kaduillakin viime kesänä. Luultavasti ihmiset ovat päästäneet akvaarioissa pitämiään punarapuja luontoon.

Punarapu on erittäin joustava elinvaatimuksiltaan. Vaikka se on kotoisin lämpimistä Meksikonlahteen laskevista vesistöistä, se pärjää myös talvisin jäätyvissä vesissä ja hyvin monenlaisissa vesistöissä.

Punarapu on EU:n haitallisten vieraslajien listalla. Nykyisin se on myös Berliinin ravintoloiden ruokalistalla, kun kaupunki on sallinut kalastajien pyytää sen pois lammista. Laji on todettu kelpo ravinnoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen vesissä ei ole havaintoa punaravusta tai Orconectes immuniksesta, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Lauri Urho.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomi on sen verran pohjoisessa, että näille lajeille olosuhteet ovat haastavammat kuin Saksassa. Mutta ne voisivat ehkä jossain määrin tulla toimeen Etelä-Suomessa”, Urho sanoo.

Suomessakin punarapua on pidetty akvaariossa, ja sitä on ollut myynnissä eläinkaupoissa. EU kuitenkin kielsi punaravun myynnin ja maahantuonnin pari vuotta sitten, kun laji liitettiin haitallisten vieraslajien listalle. Eläintä ei saa päästää luontoon eikä viljellä, mutta olemassa olevat yksilöt saa hoivata kotiakvaariossa luonnolliseen kuolemaan saakka.

Haitallisista rapulajeista suurin osa on pohjoisamerikkalaisia. Useimpien levinneisyysalue jää Suurten järvien eteläpuolella, mutta ne, jotka pärjäävät Suurilla järvillä, voivat pärjätä Suomessakin. Esimerkiksi marmorirapua on havaittu Ruotsissa, ilmeisesti ihmisen luontoon päästämänä.

Suomen oma perinteinen vieraslaji on täplärapu. Sitä on luvallisesti istutettu 1960-luvulta alkaen korvaamaan rapurutosta kärsivää jokirapua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Täplärapu on EU:n haitallisten vieraslajien listalla, koska se on vierasperäinen, levittää rapuruttoa ja tehokkaasti syrjäyttää kotoisen jokiravun.

”Täplärapukin kärsii rapurutosta, mutta se sietää sitä jokirapua paremmin. Lisäksi se kantaa omaa rapuruttolajia. Luultavasti ruton sietäminen paremmin ja sen levittäminen on se mekanismi, jolla täplärapu voittaa jokiravun”, Urho sanoo.

Suomessa täplärapua saadaan poikkeuksellisesti pyytää, syödä ja kaupata, mutta sitä ei saa istuttaa uusiin vesiin.

Saksassa ongelmia aiheuttaa myös Kiinasta lähtöisin oleva villasaksirapu. Suomessa se tulee rannikoille, mutta ei pysty lisääntymään, koska suolapitoisuus on liian alhainen sen varhaisvaiheille.

”Sitä ajautuu toisinaan Vuoksen vesistöön laivojen mukana. Toki se kannattaa hävittää, jos se pyydyksiin osuu.”

Pohjois-Amerikan jokisuistoista laivojen mukana Suomeen on tullut myös liejutaskurapu. Se on levinnyt Saaristomerellä ja yltää rannikolla jo Uuteenkaupunkiin ja liki Hankoniemelle saakka.

”Sen haittoja ei vielä tunneta, eikä sen tiedetä syrjäyttävän kotimaisia lajeja. Mutta se voi paikallisesti yleistyä hyvin paljon ja syödä pohjalta eliöitä pois muiden ruokatarjottimelta sekä mahdollisesti myös kalojen mätiä”, Urho sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • rapu
 • Vieraslajit
 • Saksa
 • Tiede
 • Antti Kivimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  2. 2

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  3. 3

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  4. 4

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  5. 5

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  6. 6

   Keskon ja Oriolan usko terveyskauppaketjuun loppui nopeasti: Parinkymmenen kaupan ketju Hehku saattaa lopettaa toimintansa

  7. 7

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  8. 8

   Historiallinen valokyltti katoaa Kalliosta, tilalle ledivalot – ”Kaikenlaista muutakin on tässä pitänyt uusia”

  9. 9

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  10. 10

   EU-komissiolta tyrmäys Italian budjetille – askel kohti maan rankaisemista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  8. 8

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat