Tiede

Jos lentokoneet ripottelevat ruokasuolaa ilmakehään, niin sitten viilenee – tutkija vertaa konstia morfiiniin

Hiukkaset heijastaisivat osan Auringon säteilystä takaisin avaruuteen. Kyseessä olisi silti väliaikainen ratkaisu, joka ei poista maapallon lämpenemisen ongelmaa.

Koska maapallo vain lämpenee, sitä pitää pahimmassa tapauksessa viilentää. Tutkijat ovat jo pitkään arvelleet, että hiukkasten levittäminen ilmakehään voisi toimia.

Yhdysvaltalaisen planeettatutkijan Robert Nelsonin ryhmä on laskenut, että tarvitaan vain 360 rahtilentokonetta levittämään jatkuvasti alumiinioksidihiukkasia, jotka heijastavat auringonvaloa. Näin maapallo viilenee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Maapallolla nousee ja laskeutuu päivittäin satatuhatta lentokonetta. Siihen nähden määrä olisi vähäinen”, Nelson totesi vierailuluennollaan Helsingissä kuun alussa.

Nelsonin ryhmän uuden tutkimuksen mukaan vielä kätevämpi aine olisi natriumkloridi eli ruokasuola. Se on tehokkaampi viilentäjä ja vähemmän haitallinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmakehään kylvettyjen hiukkasten viilentävä vaikutus voisi olla peräti puolitoista astetta.

Maailman ilmastopaneelin (IPCC) mukaan lämpeneminen pitäisi pysäyttää alle kahteen asteeseen. Suurempi muutos voi aiheuttaa katastrofaalisia seurauksia ihmiskunnalle.

Lämmittävän hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on tuoreen raportin mukaan korkeampi kuin 800 000 vuoteen, ja se nousee jatkuvasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiilidioksidi lämmittää maapalloa, koska se estää tehokkaasti lämpöä säteilemästä Maasta takaisin avaruuteen.

”Kriisi tulee eteenne teidän elinaikananne”, Nelson sanoi ilmakehätutkijoille, tähtitieteilijöille ja opiskelijoille Helsingissä elokuun alussa.

Auringonvalon heijastaminen takaisin avaruuteen on Nelsonin mukaan väliaikainen ratkaisu. Se voisi antaa ihmiskunnalle aikaa hillitä hiilidioksidipäästöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on houkutteleva kuin morfiini. Samalla lailla se lievittää oireita mutta ei poista ongelmaa”, Nelson varoittaa.

Suolan Nelson löysi tutkiessaan, miten suolat haihtuvat muilla Aurinkokunnan kappaleilla, kuten kääpiöplaneetta Ceresillä. Nelson työskentelee nykyään Yhdysvaltain planeettatutkimuksen instituutissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suolahiukkaset olisivat näkyvän valon aallonpituuden suuruusluokkaa eli alle millinmetrin tuhannesosan kokoisia. Ne heijastaisivat pois tänne tulevaa auringonvaloa ja päästäisivät täältä lähtevän lämpösäteilyn läpi. Ne eivät myöskään olisi ihmiselle haitaksi.

Natriumkloridia on merissä ja ruokapöydässäkin. Se on halvempaa kuin timanttipöly, jota myös on ehdotettu hiukkasten materiaaliksi.

Ilmaston viilentäminen hiukkasia levittämällä on mahdollista muidenkin laskelmien mukaan. Se kuulostaa houkuttelevalta, kunhan lentokoneita ei tarvita tuhansia, niin kuin ilmastotieteilijä Philip Rasch kymmenen vuotta sitten arvioi.

Tunnettu ilmaston viilentämisen tutkija David Keith laskee, että paljon pienempikin lentue riittäisi.

Levitettävien hiukkasten määrä on Keithin laskelmissa yllättävän vähäinen. Muutama gramma rikkiä viilentäisi yhden hiilidioksiditonnin aiheuttaman lämpenemisen.


Hiukkasten avulla olisi mahdollista heijastaa pois noin prosentti auringonvalosta, mikä riittää puolentoista asteen viilennykseen.

Hiukkaset pitäisi saada yläilmakehään parinkymmenen kilometrin korkeuteen. Alailmakehään päätyy rikkiä myös fossiilisista polttoaineista, mutta se häipyy muutamissa päivissä. Yläilmakehässä hiukkaset pysyvät vuosia.

Ilmaston lämpenemiselle ei ole tehty paljonkaan, vaikka hiilidioksidin lämmittävän vaikutuksen laski ruotsalainen kemisti Svante Arrhenius jo yli sata vuotta sitten.

Hiilen polttamisesta syntyvä lämpö oli Arrheniuksen mielestä miellyttävä perintö jälkipolville. Maapallo lämpenee kuitenkin nopeammin kuin Arrhenius ennusti.

Merkittävä käänne ilmiön haittojen ymmärtämisessä tapahtui, kun yhdysvaltalainen Charles Keeling alkoi mitata hiilidioksidin pitoisuutta ilmakehässä Havaijilla 60 vuotta sitten.

Silloin pitoisuus oli 315 ppm eli miljoonasosaa tilavuudesta. Keväällä 2018 se oli yli 410.

Maapallon viilentämistä rikkihiukkasilla esitti neuvostoliittolainen fyysikko Mihail Budyko jo 1970-luvulla. Sitä pidettiin hulluna ajatuksena, ennen kuin kemian nobelisti Paul Crutzen esitti vuonna 2006 ilmakehän heijastavuuden lisäämistä samalla tavalla kuin luonto sitä tekee.

Pinatubo-tulivuoren purkaus kesäkuussa 1991 nimittäin osoitti, että rikkihiukkaset ilmakehässä viilentävät maapalloa. Maapallo viileni miljoonien rikkitonnien takia puoli astetta pariksi vuodeksi.

Hiukkaset viilentävät maapalloa no­peasti, mutta niissä on myös riskinsä.

Levitettävien hiukkasten pitää heijastaa auringonvaloa eikä imeä sitä, jotta ne eivät lämmitä ilmakehää. Ne eivät saisi muuttaa valon suhteellista tehoa eri aallonpituuksilla.

Maapallon valaisuolot täytyisi pitää mahdollisimman luonnollisina, sanoo tähtitieteen professori Karri Muinonen Helsingin yliopistosta ja Maanmittauslaitoksesta.

Ennen laajoja kokeita pitäisi tutkijoiden mielestä käydä perusteellinen keskustelu siitä, voidaanko tällaisiin toimiin ryhtyä.

Pitää tutkia, vaikuttaako esimerkiksi suolan eli natriumkloridin kloori yläilmakehän otsoniin, joka suojelee meitä haitalliselta ultraviolettisäteilyltä. Myös rikkidioksidi voisi tuhota elintärkeää otsonia.

Entä vähentääkö keinotekoinen viilennys sateita ja satoja eri alueilla?

Jonkin tahon pitäisi myös päättää hiukkasten levittämisestä ja valvoa sitä.

Kukaan ei ole vielä sirottelemassa suolaa tai rikkiä ilmakehään. Nelson painottaa päästöjen vähentämistä ja muistuttaa, että hänen tutkimuksistaan on pitkä matka sovelluksiin.

Harvardin yliopiston ilmastonmuokkauksen tutkimusohjelma on kuitenkin suunnitellut pientä koetta yläilmakehässä.

Kokeessa käytettäisiin kaasupalloa, joka levittäisi enintään kilon verran hiukkasia kahdenkymmenen kilometrin korkeuteen. Aluksi ripoteltaisiin vain jäähiutaleita mittalaitteiden kokeilemiseksi, sitten muita heijastavia hiukkasia.

Oxfordin yliopiston tutkija Raymond Pierrehumbert tiivisti viimeksi The Washington Postissa tutkijoiden huolen näistä suunnitelmista. Hänestä on mielenvikaista ajatella, että ihmiskunnalla olisi lämpenemistä vastaan jokin temppu takataskussa.

Hän on aiemmin muistuttanut, että hiukkasia pitäisi levittää ilmakehään jatkuvasti vuodesta toiseen. Viilentämistä ei voisi lopettaa noin vain. Siitä seuraisi Pierrehumbertin sanoin ”lämpösokki” eli entistä rajumpi nopea lämpeneminen.

Viilentäminen kun ei poista lämpenemisen syytä, eikä lämmittävää hiilidioksidia noin vain saada pois ilmakehästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Fysiikka
 • Tiede
 • Matti Mielonen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  4. 4

   Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia

  5. 5

   Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”

  6. 6

   ”Huvitti, että tästä tarvittiin tutkimus” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat opettajille ja oppilaille tuttuja, mutta Pisa-tulosten laskusta niitä ei voi syyttää

   Tilaajille
  7. 7

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  8. 8

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  9. 9

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  10. 10

   Patrik Laine iski hattutempun ja katkaisi erikoisen putkensa – Floridan suomalaistulokkaalla neljän tehopisteen ilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Patrik Laine iski hattutempun ja katkaisi erikoisen putkensa – Floridan suomalaistulokkaalla neljän tehopisteen ilta
  3. Asuntolainojen koroilla on nyt vain yksi suunta – HS selvitti, millaisia korkosuojia pankit tarjoavat ja koska suoja kannattaa Tilaajille
  4. Joki voi hakea apua käräjiltä Uudessa-Seelannissa ja Intiassa – lakitieteen uusi suuntaus tekee luonnosta oikeushenkilön
  5. Neljä ihmistä kuoli ammuskelussa sairaala-alueella Chicagossa – Poliisi pelastui, kun luoti pysähtyi hänen pistooliinsa
  6. ”Huvitti, että tästä tarvittiin tutkimus” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat opettajille ja oppilaille tuttuja, mutta Pisa-tulosten laskusta niitä ei voi syyttää Tilaajille
  7. Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan Tilaajille
  8. Voiko tiloja tuntea ja onko kauneuden ajattelu ammatillinen itsemurha? Tätä miettii Heini Lehtinen, joka avasi hieman erilaisen suunnittelutoimiston Brysseliin
  9. HIFK:n urheilutoimenjohtaja puolustaa kohuttua valmentajaratkaisua umpisurkeista tuloksista huolimatta: ”Edelleenkin tekisin kaikki asiat samalla tavoin”
  10. Liiallinen perheen sisäisistä asioista vaikeneminen jättää häpeän ja hämmennyksen lapsen harteille
  11. Kohtelemme yhteiskuntana työttömäksi joutuneita ihmisiä kuin heissä olisi jokin paha pohjavirtaus
  12. Näytä lisää