Tiede

Jos lentokoneet ripottelevat ruokasuolaa ilmakehään, niin sitten viilenee – tutkija vertaa konstia morfiiniin

Hiukkaset heijastaisivat osan Auringon säteilystä takaisin avaruuteen. Kyseessä olisi silti väliaikainen ratkaisu, joka ei poista maapallon lämpenemisen ongelmaa.

Koska maapallo vain lämpenee, sitä pitää pahimmassa tapauksessa viilentää. Tutkijat ovat jo pitkään arvelleet, että hiukkasten levittäminen ilmakehään voisi toimia.

Yhdysvaltalaisen planeettatutkijan Robert Nelsonin ryhmä on laskenut, että tarvitaan vain 360 rahtilentokonetta levittämään jatkuvasti alumiinioksidihiukkasia, jotka heijastavat auringonvaloa. Näin maapallo viilenee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Maapallolla nousee ja laskeutuu päivittäin satatuhatta lentokonetta. Siihen nähden määrä olisi vähäinen”, Nelson totesi vierailuluennollaan Helsingissä kuun alussa.

Nelsonin ryhmän uuden tutkimuksen mukaan vielä kätevämpi aine olisi natriumkloridi eli ruokasuola. Se on tehokkaampi viilentäjä ja vähemmän haitallinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmakehään kylvettyjen hiukkasten viilentävä vaikutus voisi olla peräti puolitoista astetta.

Maailman ilmastopaneelin (IPCC) mukaan lämpeneminen pitäisi pysäyttää alle kahteen asteeseen. Suurempi muutos voi aiheuttaa katastrofaalisia seurauksia ihmiskunnalle.

Lämmittävän hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on tuoreen raportin mukaan korkeampi kuin 800 000 vuoteen, ja se nousee jatkuvasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiilidioksidi lämmittää maapalloa, koska se estää tehokkaasti lämpöä säteilemästä Maasta takaisin avaruuteen.

”Kriisi tulee eteenne teidän elinaikananne”, Nelson sanoi ilmakehätutkijoille, tähtitieteilijöille ja opiskelijoille Helsingissä elokuun alussa.

Auringonvalon heijastaminen takaisin avaruuteen on Nelsonin mukaan väliaikainen ratkaisu. Se voisi antaa ihmiskunnalle aikaa hillitä hiilidioksidipäästöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on houkutteleva kuin morfiini. Samalla lailla se lievittää oireita mutta ei poista ongelmaa”, Nelson varoittaa.

Suolan Nelson löysi tutkiessaan, miten suolat haihtuvat muilla Aurinkokunnan kappaleilla, kuten kääpiöplaneetta Ceresillä. Nelson työskentelee nykyään Yhdysvaltain planeettatutkimuksen instituutissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suolahiukkaset olisivat näkyvän valon aallonpituuden suuruusluokkaa eli alle millinmetrin tuhannesosan kokoisia. Ne heijastaisivat pois tänne tulevaa auringonvaloa ja päästäisivät täältä lähtevän lämpösäteilyn läpi. Ne eivät myöskään olisi ihmiselle haitaksi.

Natriumkloridia on merissä ja ruokapöydässäkin. Se on halvempaa kuin timanttipöly, jota myös on ehdotettu hiukkasten materiaaliksi.

Ilmaston viilentäminen hiukkasia levittämällä on mahdollista muidenkin laskelmien mukaan. Se kuulostaa houkuttelevalta, kunhan lentokoneita ei tarvita tuhansia, niin kuin ilmastotieteilijä Philip Rasch kymmenen vuotta sitten arvioi.

Tunnettu ilmaston viilentämisen tutkija David Keith laskee, että paljon pienempikin lentue riittäisi.

Levitettävien hiukkasten määrä on Keithin laskelmissa yllättävän vähäinen. Muutama gramma rikkiä viilentäisi yhden hiilidioksiditonnin aiheuttaman lämpenemisen.


Hiukkasten avulla olisi mahdollista heijastaa pois noin prosentti auringonvalosta, mikä riittää puolentoista asteen viilennykseen.

Hiukkaset pitäisi saada yläilmakehään parinkymmenen kilometrin korkeuteen. Alailmakehään päätyy rikkiä myös fossiilisista polttoaineista, mutta se häipyy muutamissa päivissä. Yläilmakehässä hiukkaset pysyvät vuosia.

Ilmaston lämpenemiselle ei ole tehty paljonkaan, vaikka hiilidioksidin lämmittävän vaikutuksen laski ruotsalainen kemisti Svante Arrhenius jo yli sata vuotta sitten.

Hiilen polttamisesta syntyvä lämpö oli Arrheniuksen mielestä miellyttävä perintö jälkipolville. Maapallo lämpenee kuitenkin nopeammin kuin Arrhenius ennusti.

Merkittävä käänne ilmiön haittojen ymmärtämisessä tapahtui, kun yhdysvaltalainen Charles Keeling alkoi mitata hiilidioksidin pitoisuutta ilmakehässä Havaijilla 60 vuotta sitten.

Silloin pitoisuus oli 315 ppm eli miljoonasosaa tilavuudesta. Keväällä 2018 se oli yli 410.

Maapallon viilentämistä rikkihiukkasilla esitti neuvostoliittolainen fyysikko Mihail Budyko jo 1970-luvulla. Sitä pidettiin hulluna ajatuksena, ennen kuin kemian nobelisti Paul Crutzen esitti vuonna 2006 ilmakehän heijastavuuden lisäämistä samalla tavalla kuin luonto sitä tekee.

Pinatubo-tulivuoren purkaus kesäkuussa 1991 nimittäin osoitti, että rikkihiukkaset ilmakehässä viilentävät maapalloa. Maapallo viileni miljoonien rikkitonnien takia puoli astetta pariksi vuodeksi.

Hiukkaset viilentävät maapalloa no­peasti, mutta niissä on myös riskinsä.

Levitettävien hiukkasten pitää heijastaa auringonvaloa eikä imeä sitä, jotta ne eivät lämmitä ilmakehää. Ne eivät saisi muuttaa valon suhteellista tehoa eri aallonpituuksilla.

Maapallon valaisuolot täytyisi pitää mahdollisimman luonnollisina, sanoo tähtitieteen professori Karri Muinonen Helsingin yliopistosta ja Maanmittauslaitoksesta.

Ennen laajoja kokeita pitäisi tutkijoiden mielestä käydä perusteellinen keskustelu siitä, voidaanko tällaisiin toimiin ryhtyä.

Pitää tutkia, vaikuttaako esimerkiksi suolan eli natriumkloridin kloori yläilmakehän otsoniin, joka suojelee meitä haitalliselta ultraviolettisäteilyltä. Myös rikkidioksidi voisi tuhota elintärkeää otsonia.

Entä vähentääkö keinotekoinen viilennys sateita ja satoja eri alueilla?

Jonkin tahon pitäisi myös päättää hiukkasten levittämisestä ja valvoa sitä.

Kukaan ei ole vielä sirottelemassa suolaa tai rikkiä ilmakehään. Nelson painottaa päästöjen vähentämistä ja muistuttaa, että hänen tutkimuksistaan on pitkä matka sovelluksiin.

Harvardin yliopiston ilmastonmuokkauksen tutkimusohjelma on kuitenkin suunnitellut pientä koetta yläilmakehässä.

Kokeessa käytettäisiin kaasupalloa, joka levittäisi enintään kilon verran hiukkasia kahdenkymmenen kilometrin korkeuteen. Aluksi ripoteltaisiin vain jäähiutaleita mittalaitteiden kokeilemiseksi, sitten muita heijastavia hiukkasia.

Oxfordin yliopiston tutkija Raymond Pierrehumbert tiivisti viimeksi The Washington Postissa tutkijoiden huolen näistä suunnitelmista. Hänestä on mielenvikaista ajatella, että ihmiskunnalla olisi lämpenemistä vastaan jokin temppu takataskussa.

Hän on aiemmin muistuttanut, että hiukkasia pitäisi levittää ilmakehään jatkuvasti vuodesta toiseen. Viilentämistä ei voisi lopettaa noin vain. Siitä seuraisi Pierrehumbertin sanoin ”lämpösokki” eli entistä rajumpi nopea lämpeneminen.

Viilentäminen kun ei poista lämpenemisen syytä, eikä lämmittävää hiilidioksidia noin vain saada pois ilmakehästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Fysiikka
 • Tiede
 • Matti Mielonen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  2. 2

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  3. 3

   Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä

  6. 6

   Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

  9. 9

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  10. 10

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Luulin metsää metsäksi, mutta olin väärässä
  3. Patrik Laine on aloittanut NHL-kauden huonommin kuin koskaan aiemmin – pitääkö jo olla huolissaan?
  4. Kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Yli 50 000 allekirjoittajaa vaatii, että sukupuoliyhteys ilman suostumusta olisi tulkittava raiskaukseksi
  5. Hiihtäjä Anne Kyllönen on toipunut selkäleikkauksesta odotettua nopeammin – osallistui jo maajoukkueen tehoharjoitukseen: ”En osaa kuvailla, miten paljon nautin siitä”
  6. Sairaat ja lannistuneet ihmiset juoksevat luukulta luukulle saamatta apua – Ministeriön raportti maalaa karun kuvan työttömien palvelusta Suomessa
  7. Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin
  8. EU-johtaja Donald Tusk: Kaikki häviävät brexitissä – Ylimääräinen huippukokous ensi viikolla
  9. Todennäköisesti kukaan muukaan ei ole perillä koko brexitistä, joten tässä jutussa väännämme perusasiat rautalangasta ja selitämme ne hassuilla kuvilla
  10. Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”
  11. Parisataa rikosepäilyä vuodessa: Helsingin kaupunki suunnittelee ilmiantolinjaa työntekijöilleen
  12. Näytä lisää