Tiede

Jos lentokoneet ripottelevat ruokasuolaa ilmakehään, niin sitten viilenee – tutkija vertaa konstia morfiiniin

Hiukkaset heijastaisivat osan Auringon säteilystä takaisin avaruuteen. Kyseessä olisi silti väliaikainen ratkaisu, joka ei poista maapallon lämpenemisen ongelmaa.

Koska maapallo vain lämpenee, sitä pitää pahimmassa tapauksessa viilentää. Tutkijat ovat jo pitkään arvelleet, että hiukkasten levittäminen ilmakehään voisi toimia.

Yhdysvaltalaisen planeettatutkijan Robert Nelsonin ryhmä on laskenut, että tarvitaan vain 360 rahtilentokonetta levittämään jatkuvasti alumiinioksidihiukkasia, jotka heijastavat auringonvaloa. Näin maapallo viilenee.

”Maapallolla nousee ja laskeutuu päivittäin satatuhatta lentokonetta. Siihen nähden määrä olisi vähäinen”, Nelson totesi vierailuluennollaan Helsingissä kuun alussa.

Nelsonin ryhmän uuden tutkimuksen mukaan vielä kätevämpi aine olisi natriumkloridi eli ruokasuola. Se on tehokkaampi viilentäjä ja vähemmän haitallinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmakehään kylvettyjen hiukkasten viilentävä vaikutus voisi olla peräti puolitoista astetta.

Maailman ilmastopaneelin (IPCC) mukaan lämpeneminen pitäisi pysäyttää alle kahteen asteeseen. Suurempi muutos voi aiheuttaa katastrofaalisia seurauksia ihmiskunnalle.

Lämmittävän hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on tuoreen raportin mukaan korkeampi kuin 800 000 vuoteen, ja se nousee jatkuvasti.

Hiilidioksidi lämmittää maapalloa, koska se estää tehokkaasti lämpöä säteilemästä Maasta takaisin avaruuteen.

”Kriisi tulee eteenne teidän elinaikananne”, Nelson sanoi ilmakehätutkijoille, tähtitieteilijöille ja opiskelijoille Helsingissä elokuun alussa.

Auringonvalon heijastaminen takaisin avaruuteen on Nelsonin mukaan väliaikainen ratkaisu. Se voisi antaa ihmiskunnalle aikaa hillitä hiilidioksidipäästöjä.

”Se on houkutteleva kuin morfiini. Samalla lailla se lievittää oireita mutta ei poista ongelmaa”, Nelson varoittaa.

Suolan Nelson löysi tutkiessaan, miten suolat haihtuvat muilla Aurinkokunnan kappaleilla, kuten kääpiöplaneetta Ceresillä. Nelson työskentelee nykyään Yhdysvaltain planeettatutkimuksen instituutissa.

Suolahiukkaset olisivat näkyvän valon aallonpituuden suuruusluokkaa eli alle millinmetrin tuhannesosan kokoisia. Ne heijastaisivat pois tänne tulevaa auringonvaloa ja päästäisivät täältä lähtevän lämpösäteilyn läpi. Ne eivät myöskään olisi ihmiselle haitaksi.

Natriumkloridia on merissä ja ruokapöydässäkin. Se on halvempaa kuin timanttipöly, jota myös on ehdotettu hiukkasten materiaaliksi.

Ilmaston viilentäminen hiukkasia levittämällä on mahdollista muidenkin laskelmien mukaan. Se kuulostaa houkuttelevalta, kunhan lentokoneita ei tarvita tuhansia, niin kuin ilmastotieteilijä Philip Rasch kymmenen vuotta sitten arvioi.

Tunnettu ilmaston viilentämisen tutkija David Keith laskee, että paljon pienempikin lentue riittäisi.

Levitettävien hiukkasten määrä on Keithin laskelmissa yllättävän vähäinen. Muutama gramma rikkiä viilentäisi yhden hiilidioksiditonnin aiheuttaman lämpenemisen.


Hiukkasten avulla olisi mahdollista heijastaa pois noin prosentti auringonvalosta, mikä riittää puolentoista asteen viilennykseen.

Hiukkaset pitäisi saada yläilmakehään parinkymmenen kilometrin korkeuteen. Alailmakehään päätyy rikkiä myös fossiilisista polttoaineista, mutta se häipyy muutamissa päivissä. Yläilmakehässä hiukkaset pysyvät vuosia.

Ilmaston lämpenemiselle ei ole tehty paljonkaan, vaikka hiilidioksidin lämmittävän vaikutuksen laski ruotsalainen kemisti Svante Arrhenius jo yli sata vuotta sitten.

Hiilen polttamisesta syntyvä lämpö oli Arrheniuksen mielestä miellyttävä perintö jälkipolville. Maapallo lämpenee kuitenkin nopeammin kuin Arrhenius ennusti.

Merkittävä käänne ilmiön haittojen ymmärtämisessä tapahtui, kun yhdysvaltalainen Charles Keeling alkoi mitata hiilidioksidin pitoisuutta ilmakehässä Havaijilla 60 vuotta sitten.

Silloin pitoisuus oli 315 ppm eli miljoonasosaa tilavuudesta. Keväällä 2018 se oli yli 410.

Maapallon viilentämistä rikkihiukkasilla esitti neuvostoliittolainen fyysikko Mihail Budyko jo 1970-luvulla. Sitä pidettiin hulluna ajatuksena, ennen kuin kemian nobelisti Paul Crutzen esitti vuonna 2006 ilmakehän heijastavuuden lisäämistä samalla tavalla kuin luonto sitä tekee.

Pinatubo-tulivuoren purkaus kesäkuussa 1991 nimittäin osoitti, että rikkihiukkaset ilmakehässä viilentävät maapalloa. Maapallo viileni miljoonien rikkitonnien takia puoli astetta pariksi vuodeksi.

Hiukkaset viilentävät maapalloa no­peasti, mutta niissä on myös riskinsä.

Levitettävien hiukkasten pitää heijastaa auringonvaloa eikä imeä sitä, jotta ne eivät lämmitä ilmakehää. Ne eivät saisi muuttaa valon suhteellista tehoa eri aallonpituuksilla.

Maapallon valaisuolot täytyisi pitää mahdollisimman luonnollisina, sanoo tähtitieteen professori Karri Muinonen Helsingin yliopistosta ja Maanmittauslaitoksesta.

Ennen laajoja kokeita pitäisi tutkijoiden mielestä käydä perusteellinen keskustelu siitä, voidaanko tällaisiin toimiin ryhtyä.

Pitää tutkia, vaikuttaako esimerkiksi suolan eli natriumkloridin kloori yläilmakehän otsoniin, joka suojelee meitä haitalliselta ultraviolettisäteilyltä. Myös rikkidioksidi voisi tuhota elintärkeää otsonia.

Entä vähentääkö keinotekoinen viilennys sateita ja satoja eri alueilla?

Jonkin tahon pitäisi myös päättää hiukkasten levittämisestä ja valvoa sitä.

Kukaan ei ole vielä sirottelemassa suolaa tai rikkiä ilmakehään. Nelson painottaa päästöjen vähentämistä ja muistuttaa, että hänen tutkimuksistaan on pitkä matka sovelluksiin.

Harvardin yliopiston ilmastonmuokkauksen tutkimusohjelma on kuitenkin suunnitellut pientä koetta yläilmakehässä.

Kokeessa käytettäisiin kaasupalloa, joka levittäisi enintään kilon verran hiukkasia kahdenkymmenen kilometrin korkeuteen. Aluksi ripoteltaisiin vain jäähiutaleita mittalaitteiden kokeilemiseksi, sitten muita heijastavia hiukkasia.

Oxfordin yliopiston tutkija Raymond Pierrehumbert tiivisti viimeksi The Washington Postissa tutkijoiden huolen näistä suunnitelmista. Hänestä on mielenvikaista ajatella, että ihmiskunnalla olisi lämpenemistä vastaan jokin temppu takataskussa.

Hän on aiemmin muistuttanut, että hiukkasia pitäisi levittää ilmakehään jatkuvasti vuodesta toiseen. Viilentämistä ei voisi lopettaa noin vain. Siitä seuraisi Pierrehumbertin sanoin ”lämpösokki” eli entistä rajumpi nopea lämpeneminen.

Viilentäminen kun ei poista lämpenemisen syytä, eikä lämmittävää hiilidioksidia noin vain saada pois ilmakehästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Fysiikka
 • Tiede
 • Matti Mielonen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Mies löydettiin elossa yli vuorokauden jälkeen upoksissa olevan lautan sisältä – Victoriajärvellä tapahtuneessa lauttaturmassa kuolleita on jo yli 200

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja puhaltanut Mauri-myrsky hellittää illalla – Kova tuuli on irrottanut lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää