Tiede

Lapsen biologinen alttius väkivaltaan vähenee kehumalla – myönteinen palaute vaikuttaa lapsen neurobiologiaan

Synnynnäinen tai kokemuksista kehittynyt käytöshäiriö voi korjaantua.

Perinnölliset fysiologiset ominaisuudet altistavat väkivaltaisuudelle ja rikoksille, kertoi Helsingin Sanomat maanantaina. Mitä tieto merkitsee, jos rikoksia halutaan ehkäistä?

Synnynnäinen riski ei suinkaan välttämättä toteudu. Ihmisten käytös syntyy biologisten taipumusten ja ympäristön vuorovaikutuksesta. Hyvä vuorovaikutus lapsen kanssa ehkäisee ongelmia, vaikka geenit olisivat millaiset.

”Ei ole geeniä, joka ohjelmoi lapsesta rikollisen. Käytöshäiriöiden taustalla on monia perinnöllisiä ja kokemuksiin liittyviä syitä”, tähdentää Turun yliopiston psykiatrian professori Andre Sourander.

Sourander ja hänen työtoverinsa ovat tutkineet lapsuudessa ja nuoruudessa ilmenevien käytöshäiriöiden yhteyttä aikuisiän rikollisuuteen. Lapsuudesta nuoruuteen jatkuvat käytösongelmat ennakoivat ikävyyksiä aikuisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hyvin pieni osa miehistä tekee valtaosan Suomen rikoksista. Kun heidän elämäänsä katsotaan taaksepäin, suurimmalla osalla on ollut käytöshäiriöitä jo alle kahdeksanvuotiaana.”

Johtuivatpa käytöshäiriöt synnynnäisistä taipumuksista, varhaislapsuuden kokemuksista tai niiden yhteispelistä, niihin voi vaikuttaa.

Sourader ja kumppanit ovat kehittäneet ohjelman, joka ei kohdistu lapsiin vaan näiden vanhempiin. Voimaperheet-malli kouluttaa ja tukee vanhempia, joiden lapsilla on vakavia käytöshäiriöitä.

Yksitoista viikkoa kestävä, osin netissä ja osin puhelimitse toteutettava ohjelma alkaa sillä, että pyritään lopettamaan negatiivisuuden kierre ja opetellaan huomaamaan hyvä lapsessa.

”Arki perheissä on usein sitä, että torutaan ja kielletään. Kun haastava lapsi saa jatkuvasti kotona ja koulussa kuulla olevansa pahis, se muuttaa hänen aivojaan”, Sourander selittää. Suunnan voi korjata, sillä myös myönteinen palaute vaikuttaa lapsen neurobiologiaan.

Satunnaistetussa, kontrolloiduissa tutkimuksessa verrattiin käytöshäiriöisten lasten perheitä, joista toiset osallistuivat Voimaperheet-ohjelmaan ja toiset saivat tavallista psykologista ohjeistusta.

Seurannassa paljastui, että ohjelmaan osallistuneiden perheiden lapsilla kaikki oireet – käytös-, tunne- ja uniongelmat sekä ahdistuneisuus – olivat selvästi alemmalla tasolla kuin vertailuryhmässä. Heillä oli myös puolet vähemmän yhteydenottoja mielenterveyspalveluihin.

”Vuoden seurannassa yli 80 prosenttia lapsista oli parantunut niin paljon, etteivät enää olisi päässeet mukaan ohjelmaan”, Sourander kertoo.

Yleensä lapsen käytösongelma on melko pysyvä. Jos se on havaittu neljävuotiaana, 60 prosentilla se jatkuu vielä kuusivuotiaana, jos mitään ei tehdä. Voimaperheet-ohjelman avulla jatkuvuus jäi alle 20 prosenttiin.

Samankaltaista vanhempien valmennusta on kokeiltu myös Yhdysvalloissa hyvin tuloksin.

Rikollisuuden pitkä historia osoittaa, että henkirikokset ovat vähentyneet voimakkaasti keskiajalta nykypäivään.

”Pitkällä tähtäimellä kulttuurisesti tuotettu itsekontrolli on lisääntynyt. Kasvatuskäytännöissä on alettu korostaa itsehillintää ja oman tarpeentyydytyksen lykkäämistä”, selittää kriminologian professori Janne Kivivuori Helsingin yliopistosta.

Heikko itsekontrolli lisää tutkitusti rikollisuuden riskiä. Perinnölliset tekijät selittävät erään tutkimuksen mukaan 40–56 prosenttia itsekontrollin vaihtelusta ihmisten välillä.

Toisin sanoen itsekontrollikin näyttää olevan osaksi biologista perua, mutta senkään osalta biologia ei ole kohtalo.

”Olipa itsekontrollin puute sitten synnynnäistä tai elämänkokemusten aiheuttamaa, ihminen voi oppia hillitsemään impulssejaan.”

Tässäkin toimii vanhempien tukeminen, mutta myös lapsille voi opettaa suoraan itsekontrollin taitoja. Opetuksella on parin vuoden takaisen katsaustutkimuksen mukaan todistetusti tehoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Rikokset
 • Kasvatus
 • Mikko Puttonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää