Tiede

Norjalaissotilaat tyrmäsivät kasvis­ruoka­kokeilun: ”Olemme syöneet lihaa siitä lähtien kun olimme vielä apinoita” – ravitsemus­terapeutti vastaa yleisiin harha­luuloihin kasvis­ruoasta

Norjalainen tutkimus kartoitti sikäläisten varusmiesten huolia kasvisruoasta. Ravitsemusterapeutti vastaa yleisiin harhaluuloihin.

Puolustusvoimien päätös tarjota varusmiehille kaksi kasvisateriaa viikossa herätti valtavasti keskustelua.

Jatkossa Suomen varuskunnissa tarjoillaan siis kahtena päivänä viikossa kasvisruokaa joko lounaaksi tai päivälliseksi. Saman päivän toisella aterialla on aina tarjolla lihaa tai kalaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasvisaterialla lihaproteiini korvataan kasviproteiinilla, kuten esimerkiksi soijasuikaleilla tai sienipohjaisella quornilla.

Julkisuudessa on kuitenkin esitetty huolta muun muassa siitä, jaksaako armeija marssia kasvisruoalla ja saavatko sotilaat ruoasta riittävästi proteiinia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiheesta noussut poru muistuttaa Norjan armeijan taannoista yritystä tuoda armeijaan yksi kokonainen kasvisruokapäivä viikossa. ”Lihattomasta maanantaista” tiedotettiin 2013, mutta se herätti niin paljon vastustusta, ettei kasvisruokapäivä ole lyhyttä kokeilua lukuunottamatta ole toteutunut Norjan armeijassa.

Viime vuonna Appetite-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa Oslon yliopiston tutkijat Charlotte Kildal ja Karen Lykke Syse kysyivät norjalaisilta varusmiehiltä ja -naisilta heidän asenteistaan kasvisruokaa kohtaan ja pyrkivät kartoittamaan, miksi kasvisruokapäivä ei Norjan armeijassa lyönyt läpi.

Syitä löytyi monia. Tiedottaminen oli heikkoa, eikä hanketta ei osattu motivoida riittävästi varusmiehille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Armeijamiljöössä ilmastonmuutos ja ympäristöasiat eivät ole päällimmäisinä esillä, ja kasvissyönnin terveyshyötyjä oli tutkimuksen mukaan vaikea myydä sotilaille, jotka ovat muutenkin hyväkuntoisia nuoria aikuisia.

Mielenkiintoisinta tutkimuksessa ovat norjalaisten varusmiesten esittämät syyt kasvisruoan vastustamiseen.

Ne olivat osittain käytännöllisiä. Kokeilussa kasvisruoka ei maistunut tarpeeksi hyvältä tai vastaajat eivät kokeneet tulevansa siitä kylläiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Maku ei ollut hassumpaa, mutta jäin miettimään... missä on liha? Tuntui kuin jotain olisi puuttunut”, kommentoi 21-vuotias mies.

Ruokahetkellä oli monille iso merkitys karun päivärytmin tauottajana. Hyvä ruoka toi lohtua, ja moni epäili, ettei kasvisruoka ole niin maukasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin osa vastaajista ei ollut maistanut armeijan kasvisruokaa, kun sitä ei kaikissa varuskunnissa tarjottu. Vastustuksen taustalla näyttivät olevan sosiaaliset ja kulttuuriset syyt.

”Synnymme lihansyöjiksi ja olemme syöneet lihaa siitä lähtien kun olimme vielä apinoita, eli se on täysin normaalia”, kertoi 25-vuotias nainen.

Kasvisaterian ympäristöhyötyjäkin epäiltiin:

”Lihaton maanantai on vähän ironinen ajatus, kun täällä ajellaan saastuttavilla tankeilla ja lennellään hävittäjillä ja seisotetaan ajoneuvoja tyhjäkäynnillä”, sanoi 22-vuotias mies.

Sukupuolten välillä oli jonkin verran eroa. Moni varusnainen koki, että tuhdista liha-ateriasta tulee raskas olo ja että lihansyönnin moraalisiakin vaikutuksia olisi hyvä miettiä.

Miehet sen sijaan halusivat vastaustensa perusteella lähinnä syödä niin paljon lihaa kuin vain mahdollista.

Sosiokulttuurisesti tunnuttiin kokevan, että liha on miehistä ruokaa. Kasvisruoka koettiin yleisesti epäilyttävänä ja vähemmän ravitsevana. Moni korosti, että kasvisruoasta ei saisi tarpeeksi proteiinia lihasten kasvattamiseen.

Mitä sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen norjalaisten sotilaiden huolista? Heikentyykö Suomen varusmiesten energiahuolto ja lihasmassan kasvu, kun kahdella aterialla viikossa tarjotaan possun sijasta soijasuikaleita?

”Sillä ei ole mitään vaikutusta lihasten kasvuun tai jaksamiseen, että kaksi kertaa viikossa syödään kasvisruokaa”, Laatikainen vastaa.

”Kasvisruoasta saa proteiinia. Esimerkiksi härkiksessä eli härkäpapuvalmisteessa ja nyhtökaurassa on yhtä paljon tai jopa enemmän proteiinia kuin lihassa. Kaikki riippuu siitä, millä kasvikunnan tuotteella liha korvataan.”

Laatikainen laskee, että kasvisruokapäivänä proteiinin saanti voi jäädä viitisen prosenttia normaalia alhaisemmaksi, mutta tällä ei ole mitään merkitystä. Puuttuvat grammat voi myös korvata lisäämällä maitotuotteita.

Toki kasvisaterian voi suunnitella huonosti. Puolustusministeri Jussi Niinistön mainitsemat linssikeitto ja kukkakaalipirtelö eivät Laatikaisenkaan mielestä ole parasta taistelumuonaa.

”Linssikeitto ei sellaisenaan ole erityisen runsas proteiinipitoisuudeltaan, siinä on vähän perää. Mutta sehän olisi aivan hullua, jos pääruoalla tarjottaisiin pelkkää kukkakaalipirtelöä ja porkkanasalaattia.”

Norjalaissotilaat olivat sitä mieltä, että lihas kasvaa vain lihaa syömällä. Onko näin?

”Ei pidä paikkaansa. Ei elimistölle ole mitään väliä, mistä proteiini tulee. Bodarit käyttävät maitorahkaa ja heraproteiinijuomia. Päin vastoin lihan voimakas kypsentäminen heikentää lihan proteiinien käytettävyyttä.”

”Viljoissakin on kohtuullisesti proteiinia, etenkin kaurassa. Riisin tai perunoiden vaihtaminen aterialla kaurasuurimoihin voi lisätä proteiinin saantia reilulla viidellä grammalla”, Laatikainen neuvoo.

Useassa tutkimuksessa on havaittu, että kasvisruoka pitää nälän loitolla yhtä hyvin kuin liha.

”Kun aterialla tarjotaan palkokasvipohjaisia proteiininlähteitä, tulee myös lisää kuituja. Kuitu on tärkeää ja lisää kylläisyyttä.”

”Aterian kalorimäärä saadaan ongelmitta kohdilleen esimerkiksi tärkkelyspitoisilla lisukkeilla, kuten pastalla tai perunalla.”

Ravitsemusterapeutti pitää armeijan ruokalistan uudistusta terveyden kannalta hyödyllisenä.

”Kasvikunnan proteiinien lisääminen ja lihan vähentäminen edistää tutkitusti esimerkiksi sydämen ja aivojen terveyttä. On näyttöä siitä, että enemmän kasviproteiinia käyttävät ovat terveempiä”, Laatikainen sanoo.

Runsas punaisen lihan syönti ja etenkin lihajalosteet lisäävät myös tunnetusti riskiä sairastua syöpään.

”Moni syö jo kasvisruokaa, ja varmaankin nuorissa miehissä on paljon sellaisia, joita vain naurattaa koko keskustelu.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  4. 4

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  9. 9

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  10. 10

   CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä
  3. 16-vuotias moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Savonlinnassa
  4. CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan
  5. Tunti sitten
  6. Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista
  7. Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa Tilaajille
  8. Nuorten ohjaajien on vaikea saada töitä isoista ammattiteattereista – johtajilla ei ole enää aikaa etsiä uusia nimiä ja on helpompi valita talon jo ennestään tunteva tekijä
  9. Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu
  10. Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen
  11. Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa
  12. Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä Tilaajille
  13. Näytä lisää