Tiede    |   Lasten tiedekysymyket

Kun itikka pistää humalaista ihmistä, tuleeko se humalaan?

Lapset kysyvät myös, miksi madot nousevat sateella asfaltille, mistä kyyneleet tulevat, miksi ilmaa ei näe ja miten juomatölkit saavat värinsä.

Jose Ruonansuu, 8

Todennäköisesti itikat eivät tule humalaan.

Siitä ei ole tutkimuksia, hajoaako alkoholi jollakin tavalla hyttysen elimistössä kuten esimerkiksi ihmisen kehossa tapahtuu. Näin ollen itikan humalaan tulemisesta ei ole tarkkaa tietoa. Se kuitenkin tiedetään, että luonnossa on alkoholin tapaan käyneitä nesteitä, joita hyttynen ja muut hyönteiset joskus nauttivat. Tällaisia ovat esimerkiksi ylikypsyneet hedelmät. Jos itikat tulisivat humalaan, ne olisivat linnuille paljon helpompaa saalista, joten hyttysten selviytymisen kannalta juopumattomuudessa on järkeä.

Reima Leinonen

hyönteistutkija

Kainuun Ely-keskus


Miksi madot tulevat sateella asfaltille?

Amos Palmén, 5

Kastemadot eli lierot hengittävät ihollaan. Niiden ihon täytyy pysyä riittävän kosteana, jotta hengittäminen onnistuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lierot rakastavatkin kosteutta. Kun sataa tai ilma on muuten vain kostea, kastemadot ryömivät usein maanalaisista käytävistään maan pinnalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kastemadot sietävät kuitenkin huonosti päivänvaloa, joten lähtö tapahtuu tavallisesti hämärän tai pimeän aikaan. Rankkasade voi ajaa niitä maan pinnalle keskellä päivääkin.

Ei ole tietoa, hakeutuvatko lierot erityisen mielellään asfalttiteille. Kastematojen on varmaankin helppoa kulkea asfaltilla, mutta todennäköisimmin lierot päätyvät sille täysin sattumalta. Voi olla, että kastematoja on vähemmän teillä kuin ruohikossa. Lierot vain erottuvat hyvin asfaltilla.

Itse asiassa asfaltti on kastemadoille eräänlainen ansa. Viimeistään auringon noustessa liero haluaisi kaivautua takaisin maan sisään, niin kuin kasvillisuuden seassa olevat lajitoverit tekevät.

Jos tien pinnasta ei löydy sopivaa halkeamaa, ne eivät pääse maahan vaan joutuvat jatkamaan matkaansa. Riskinä on, että mato ei ehdi pois asfaltilta ennen kuin tien pinta kuivuu tai ennen kuin auringon säteily saa sen voimaan huonosti tai lintu nappaa sen nokkaansa.

Onneksi moni kastemato kuitenkin ehtii ajoissa turvaan. Lierojen ystävä voi nostaa pulassa olevia matoja tien pientareelle, vaikka kaikkia yksilöitä ei millään ehdikään auttaa.

Visa Nuutinen

erikoistutkija

Luonnonvarakeskus


Mistä kyyneleet tulevat?

Martta Antikainen, 8

Kun silmälliset eläimet kehittyivät kauan sitten, eläimet asuivat valtamerissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silmät siis syntyivät veden alla. Kun mantereet ilmaantuivat ja eläimet nousivat maan päälle, niiden silmät tarvitsivat yhä kosteutta pysyäkseen terveinä. Niinpä eläimille kehittyi kyynelrauhasia.

Pieniä kyynelrauhasia on ripoteltu silmän ympärille. Niistä erittyy koko ajan vähän kyyneliä, jotka silmäluomien räpytys levittää silmän pinnalle. Näin silmän pinta pysyy kosteana.

Silmän vieressä on myös kookkaampi, parin senttimetrin suuruinen kyynelrauhanen, josta erittyy tarvittaessa nopeasti paljon kyyneliä. Niiden tarkoitus on puhdistaa silmä, jos silmään joutuu roska tai muuta ärsyttävää, kuten sipulia leikatessa syntyviä rikkiyhdisteitä.

Kyynelet eivät ole vain vettä. Silmäluomien reunoissa on talirauhasia, jotka levittävät kyynelkalvon pinnalle haihtumista estäviä öljyjä. Silmäluomista erittyy myös lima-ainetta, joka auttaa kyyneliä leviämään tasaisesti silmän pinnalle.

Kyynelet syntyvät siis monista eri lähteistä silmän ympärillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tero Kivelä

silmätautiopin professori

Helsingin yliopistollinen keskussairaala


Miksi ilmaa ei voi nähdä?

Miitta Heinonen, 4

Useimmat näkemämme asiat heijastavat valoa. Kun esineisiin osuu valoa, osa siitä heijastuu meidän silmiimme. Siksi näemme ne.

Ilma ja lasi ovat läpinäkyviä, koska ne päästävät valon lävitseen. Jotkin lasit kuitenkin imevät itseensä osan valosta ja tulevat näkyviksi sen takia.

Punaiselta näyttävä lasi imee itseensä kaiken valossa olevan vihreän ja sinisen ja päästää silmiimme vain punaisen. Siksi näemme sen punaisena.

Ilma koostuu hapesta ja typestä. Kumpikaan niistä ei ime näkemäämme valoa. Valo kulkee ilman läpi muuttumattomana silmiimme. Niinpä emme näe ilmaa.

Joskus on mahdollista nähdä ilma epäsuorasti. Valon liike ilman halki riippuu hieman ilman lämpötilasta. Jos ilmassa on kylmiä ja kuumia alueita, valo ei kulje suoraan vaan taittuu hieman matkalla.

Tämän ilmiön näemme usein kesällä, kun ilma väreilee kuuman maantien yllä.

Tom Kuusela

yliopistotutkija

fysiikan ja tähtitieteen laitos

Turun yliopisto


Miten alumiinitölkkeihin saadaan värit ja kuviot?

Vilhelm Rinne, 10

Alumiinitölkkien kuviointi tehdään painokoneella.

Jokaista tölkkiin tulevaa väriä varten on valmistettu oma painolevy, joka asennetaan painokoneen asemaan.

Painolevy on eräänlainen leimasin, joka on kuva tölkkiin halutun kuvioinnin yhdestä väristä. Painokoneessa on kahdeksan asemaa, joten tölkkiin voidaan painaa jopa kahdeksan eri väriä.

Painolevyiltä kuviot painetaan kumiselle kankaalle, kunnes kankaalle on muodostunut täydellinen peilikuva halutusta kuvioinnista.

Kumilta värit painetaan kirkkaaseen alumiinitölkkiin. Tämän jälkeen tölkit kuljetetaan kuuman, jopa 200-asteisen uunin läpi. Uunissa painovärit kuivuvat tölkin pintaan.

Kuviointi on hyvin nopeaa. Painokone voi painaa 1 700−1 800 tölkkiä minuutissa. Vuorokaudessa värit saadaan 2,5 miljoonaan tölkkiin.

Sanna Heikkinen

laatupäällikkö

Ball Bewerage Packaging

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  2. 2

   Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  5. 5

   Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä

  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  8. 8

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta
  3. Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin
  4. Suomalainen ohjelmistoyhtiö Basware on saanut alustavan ostotarjouksen – kaupankäynti keskeytettiin pörssissä
  5. 14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti
  6. Tekoäly auttaa lääkäriä räätälöimään potilaalle yksilöllistä hoitoa – suomalaistutkijoiden sovellus on ensimmäinen laatuaan
  7. Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”
  8. Sipilän erityisavustaja Riikka Pakarinen siirtyy Panimoliiton toimitusjohtajaksi
  9. Facebook kannustaa työntekijöitään käyttämään Android-puhelimia iPhonen sijasta – ei myönnä, että Applen toimitusjohtajan kritiikki olisi vaikuttanut
  10. Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä
  11. Roger Federer tavoittelee ATP-finaaleissa uransa sadatta arvoturnausvoittoa – ”Jos miettisin vain sitä, tulisin hulluksi”
  12. Näytä lisää