Tiede    |   Lasten tiedekysymyket

Kun itikka pistää humalaista ihmistä, tuleeko se humalaan?

Lapset kysyvät myös, miksi madot nousevat sateella asfaltille, mistä kyyneleet tulevat, miksi ilmaa ei näe ja miten juomatölkit saavat värinsä.

Jose Ruonansuu, 8

Todennäköisesti itikat eivät tule humalaan.

Siitä ei ole tutkimuksia, hajoaako alkoholi jollakin tavalla hyttysen elimistössä kuten esimerkiksi ihmisen kehossa tapahtuu. Näin ollen itikan humalaan tulemisesta ei ole tarkkaa tietoa. Se kuitenkin tiedetään, että luonnossa on alkoholin tapaan käyneitä nesteitä, joita hyttynen ja muut hyönteiset joskus nauttivat. Tällaisia ovat esimerkiksi ylikypsyneet hedelmät. Jos itikat tulisivat humalaan, ne olisivat linnuille paljon helpompaa saalista, joten hyttysten selviytymisen kannalta juopumattomuudessa on järkeä.

Reima Leinonen

hyönteistutkija

Kainuun Ely-keskus


Miksi madot tulevat sateella asfaltille?

Amos Palmén, 5

Kastemadot eli lierot hengittävät ihollaan. Niiden ihon täytyy pysyä riittävän kosteana, jotta hengittäminen onnistuu.

Lierot rakastavatkin kosteutta. Kun sataa tai ilma on muuten vain kostea, kastemadot ryömivät usein maanalaisista käytävistään maan pinnalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kastemadot sietävät kuitenkin huonosti päivänvaloa, joten lähtö tapahtuu tavallisesti hämärän tai pimeän aikaan. Rankkasade voi ajaa niitä maan pinnalle keskellä päivääkin.

Ei ole tietoa, hakeutuvatko lierot erityisen mielellään asfalttiteille. Kastematojen on varmaankin helppoa kulkea asfaltilla, mutta todennäköisimmin lierot päätyvät sille täysin sattumalta. Voi olla, että kastematoja on vähemmän teillä kuin ruohikossa. Lierot vain erottuvat hyvin asfaltilla.

Itse asiassa asfaltti on kastemadoille eräänlainen ansa. Viimeistään auringon noustessa liero haluaisi kaivautua takaisin maan sisään, niin kuin kasvillisuuden seassa olevat lajitoverit tekevät.

Jos tien pinnasta ei löydy sopivaa halkeamaa, ne eivät pääse maahan vaan joutuvat jatkamaan matkaansa. Riskinä on, että mato ei ehdi pois asfaltilta ennen kuin tien pinta kuivuu tai ennen kuin auringon säteily saa sen voimaan huonosti tai lintu nappaa sen nokkaansa.

Onneksi moni kastemato kuitenkin ehtii ajoissa turvaan. Lierojen ystävä voi nostaa pulassa olevia matoja tien pientareelle, vaikka kaikkia yksilöitä ei millään ehdikään auttaa.

Visa Nuutinen

erikoistutkija

Luonnonvarakeskus


Mistä kyyneleet tulevat?

Martta Antikainen, 8

Kun silmälliset eläimet kehittyivät kauan sitten, eläimet asuivat valtamerissä.

Silmät siis syntyivät veden alla. Kun mantereet ilmaantuivat ja eläimet nousivat maan päälle, niiden silmät tarvitsivat yhä kosteutta pysyäkseen terveinä. Niinpä eläimille kehittyi kyynelrauhasia.

Pieniä kyynelrauhasia on ripoteltu silmän ympärille. Niistä erittyy koko ajan vähän kyyneliä, jotka silmäluomien räpytys levittää silmän pinnalle. Näin silmän pinta pysyy kosteana.

Silmän vieressä on myös kookkaampi, parin senttimetrin suuruinen kyynelrauhanen, josta erittyy tarvittaessa nopeasti paljon kyyneliä. Niiden tarkoitus on puhdistaa silmä, jos silmään joutuu roska tai muuta ärsyttävää, kuten sipulia leikatessa syntyviä rikkiyhdisteitä.

Kyynelet eivät ole vain vettä. Silmäluomien reunoissa on talirauhasia, jotka levittävät kyynelkalvon pinnalle haihtumista estäviä öljyjä. Silmäluomista erittyy myös lima-ainetta, joka auttaa kyyneliä leviämään tasaisesti silmän pinnalle.

Kyynelet syntyvät siis monista eri lähteistä silmän ympärillä.

Tero Kivelä

silmätautiopin professori

Helsingin yliopistollinen keskussairaala


Miksi ilmaa ei voi nähdä?

Miitta Heinonen, 4

Useimmat näkemämme asiat heijastavat valoa. Kun esineisiin osuu valoa, osa siitä heijastuu meidän silmiimme. Siksi näemme ne.

Ilma ja lasi ovat läpinäkyviä, koska ne päästävät valon lävitseen. Jotkin lasit kuitenkin imevät itseensä osan valosta ja tulevat näkyviksi sen takia.

Punaiselta näyttävä lasi imee itseensä kaiken valossa olevan vihreän ja sinisen ja päästää silmiimme vain punaisen. Siksi näemme sen punaisena.

Ilma koostuu hapesta ja typestä. Kumpikaan niistä ei ime näkemäämme valoa. Valo kulkee ilman läpi muuttumattomana silmiimme. Niinpä emme näe ilmaa.

Joskus on mahdollista nähdä ilma epäsuorasti. Valon liike ilman halki riippuu hieman ilman lämpötilasta. Jos ilmassa on kylmiä ja kuumia alueita, valo ei kulje suoraan vaan taittuu hieman matkalla.

Tämän ilmiön näemme usein kesällä, kun ilma väreilee kuuman maantien yllä.

Tom Kuusela

yliopistotutkija

fysiikan ja tähtitieteen laitos

Turun yliopisto


Miten alumiinitölkkeihin saadaan värit ja kuviot?

Vilhelm Rinne, 10

Alumiinitölkkien kuviointi tehdään painokoneella.

Jokaista tölkkiin tulevaa väriä varten on valmistettu oma painolevy, joka asennetaan painokoneen asemaan.

Painolevy on eräänlainen leimasin, joka on kuva tölkkiin halutun kuvioinnin yhdestä väristä. Painokoneessa on kahdeksan asemaa, joten tölkkiin voidaan painaa jopa kahdeksan eri väriä.

Painolevyiltä kuviot painetaan kumiselle kankaalle, kunnes kankaalle on muodostunut täydellinen peilikuva halutusta kuvioinnista.

Kumilta värit painetaan kirkkaaseen alumiinitölkkiin. Tämän jälkeen tölkit kuljetetaan kuuman, jopa 200-asteisen uunin läpi. Uunissa painovärit kuivuvat tölkin pintaan.

Kuviointi on hyvin nopeaa. Painokone voi painaa 1 700−1 800 tölkkiä minuutissa. Vuorokaudessa värit saadaan 2,5 miljoonaan tölkkiin.

Sanna Heikkinen

laatupäällikkö

Ball Bewerage Packaging

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  3. 3

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  4. 4

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  5. 5

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  6. 6

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  7. 7

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  10. 10

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aasia-asiantuntija Ding Ma tietää, miten kiinalaisen sisäoppilaitoksen kuri päihittää Suomen armeijan
  3. Lentopalloa pelataan kovaa ja korkealta – parhaat pelaajat iskevät palloa lähes neljän metrin korkeudelta
  4. Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka Tilaajille
  5. Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme
  6. Etelänorjalaisen pikku­kaupungin rannoilla on tekeillä vallankumous, jossa suomalaisillakin on iso rooli: Frier­vuonossa liikennöi pian itse­ohjautuva laiva
  7. Nyky-yhteiskunta vaatii paljon, eikä puoli miljoonaa suomalaista pysy perässä – Raija Kokko, 48, on yksi heistä, sillä hän ei osaa lukea kunnolla Tilaajille
  8. Osa suomalaisten välisistä tuloeroista syntyy jo ensimmäisten elinvuosien aikana
  9. ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia Tilaajille
  10. Pikatestissä Teurastamolle avattu uusi Moko, jonka aamiainen ei jättänyt nälkäiseksi
  11. ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen
  12. Näytä lisää