Tiede    |   Lasten tiedekysymyket

Kun itikka pistää humalaista ihmistä, tuleeko se humalaan?

Lapset kysyvät myös, miksi madot nousevat sateella asfaltille, mistä kyyneleet tulevat, miksi ilmaa ei näe ja miten juomatölkit saavat värinsä.

Jose Ruonansuu, 8

Todennäköisesti itikat eivät tule humalaan.

Siitä ei ole tutkimuksia, hajoaako alkoholi jollakin tavalla hyttysen elimistössä kuten esimerkiksi ihmisen kehossa tapahtuu. Näin ollen itikan humalaan tulemisesta ei ole tarkkaa tietoa. Se kuitenkin tiedetään, että luonnossa on alkoholin tapaan käyneitä nesteitä, joita hyttynen ja muut hyönteiset joskus nauttivat. Tällaisia ovat esimerkiksi ylikypsyneet hedelmät. Jos itikat tulisivat humalaan, ne olisivat linnuille paljon helpompaa saalista, joten hyttysten selviytymisen kannalta juopumattomuudessa on järkeä.

Reima Leinonen

hyönteistutkija

Kainuun Ely-keskus


Miksi madot tulevat sateella asfaltille?

Amos Palmén, 5

Kastemadot eli lierot hengittävät ihollaan. Niiden ihon täytyy pysyä riittävän kosteana, jotta hengittäminen onnistuu.

Lierot rakastavatkin kosteutta. Kun sataa tai ilma on muuten vain kostea, kastemadot ryömivät usein maanalaisista käytävistään maan pinnalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kastemadot sietävät kuitenkin huonosti päivänvaloa, joten lähtö tapahtuu tavallisesti hämärän tai pimeän aikaan. Rankkasade voi ajaa niitä maan pinnalle keskellä päivääkin.

Ei ole tietoa, hakeutuvatko lierot erityisen mielellään asfalttiteille. Kastematojen on varmaankin helppoa kulkea asfaltilla, mutta todennäköisimmin lierot päätyvät sille täysin sattumalta. Voi olla, että kastematoja on vähemmän teillä kuin ruohikossa. Lierot vain erottuvat hyvin asfaltilla.

Itse asiassa asfaltti on kastemadoille eräänlainen ansa. Viimeistään auringon noustessa liero haluaisi kaivautua takaisin maan sisään, niin kuin kasvillisuuden seassa olevat lajitoverit tekevät.

Jos tien pinnasta ei löydy sopivaa halkeamaa, ne eivät pääse maahan vaan joutuvat jatkamaan matkaansa. Riskinä on, että mato ei ehdi pois asfaltilta ennen kuin tien pinta kuivuu tai ennen kuin auringon säteily saa sen voimaan huonosti tai lintu nappaa sen nokkaansa.

Onneksi moni kastemato kuitenkin ehtii ajoissa turvaan. Lierojen ystävä voi nostaa pulassa olevia matoja tien pientareelle, vaikka kaikkia yksilöitä ei millään ehdikään auttaa.

Visa Nuutinen

erikoistutkija

Luonnonvarakeskus


Mistä kyyneleet tulevat?

Martta Antikainen, 8

Kun silmälliset eläimet kehittyivät kauan sitten, eläimet asuivat valtamerissä.

Silmät siis syntyivät veden alla. Kun mantereet ilmaantuivat ja eläimet nousivat maan päälle, niiden silmät tarvitsivat yhä kosteutta pysyäkseen terveinä. Niinpä eläimille kehittyi kyynelrauhasia.

Pieniä kyynelrauhasia on ripoteltu silmän ympärille. Niistä erittyy koko ajan vähän kyyneliä, jotka silmäluomien räpytys levittää silmän pinnalle. Näin silmän pinta pysyy kosteana.

Silmän vieressä on myös kookkaampi, parin senttimetrin suuruinen kyynelrauhanen, josta erittyy tarvittaessa nopeasti paljon kyyneliä. Niiden tarkoitus on puhdistaa silmä, jos silmään joutuu roska tai muuta ärsyttävää, kuten sipulia leikatessa syntyviä rikkiyhdisteitä.

Kyynelet eivät ole vain vettä. Silmäluomien reunoissa on talirauhasia, jotka levittävät kyynelkalvon pinnalle haihtumista estäviä öljyjä. Silmäluomista erittyy myös lima-ainetta, joka auttaa kyyneliä leviämään tasaisesti silmän pinnalle.

Kyynelet syntyvät siis monista eri lähteistä silmän ympärillä.

Tero Kivelä

silmätautiopin professori

Helsingin yliopistollinen keskussairaala


Miksi ilmaa ei voi nähdä?

Miitta Heinonen, 4

Useimmat näkemämme asiat heijastavat valoa. Kun esineisiin osuu valoa, osa siitä heijastuu meidän silmiimme. Siksi näemme ne.

Ilma ja lasi ovat läpinäkyviä, koska ne päästävät valon lävitseen. Jotkin lasit kuitenkin imevät itseensä osan valosta ja tulevat näkyviksi sen takia.

Punaiselta näyttävä lasi imee itseensä kaiken valossa olevan vihreän ja sinisen ja päästää silmiimme vain punaisen. Siksi näemme sen punaisena.

Ilma koostuu hapesta ja typestä. Kumpikaan niistä ei ime näkemäämme valoa. Valo kulkee ilman läpi muuttumattomana silmiimme. Niinpä emme näe ilmaa.

Joskus on mahdollista nähdä ilma epäsuorasti. Valon liike ilman halki riippuu hieman ilman lämpötilasta. Jos ilmassa on kylmiä ja kuumia alueita, valo ei kulje suoraan vaan taittuu hieman matkalla.

Tämän ilmiön näemme usein kesällä, kun ilma väreilee kuuman maantien yllä.

Tom Kuusela

yliopistotutkija

fysiikan ja tähtitieteen laitos

Turun yliopisto


Miten alumiinitölkkeihin saadaan värit ja kuviot?

Vilhelm Rinne, 10

Alumiinitölkkien kuviointi tehdään painokoneella.

Jokaista tölkkiin tulevaa väriä varten on valmistettu oma painolevy, joka asennetaan painokoneen asemaan.

Painolevy on eräänlainen leimasin, joka on kuva tölkkiin halutun kuvioinnin yhdestä väristä. Painokoneessa on kahdeksan asemaa, joten tölkkiin voidaan painaa jopa kahdeksan eri väriä.

Painolevyiltä kuviot painetaan kumiselle kankaalle, kunnes kankaalle on muodostunut täydellinen peilikuva halutusta kuvioinnista.

Kumilta värit painetaan kirkkaaseen alumiinitölkkiin. Tämän jälkeen tölkit kuljetetaan kuuman, jopa 200-asteisen uunin läpi. Uunissa painovärit kuivuvat tölkin pintaan.

Kuviointi on hyvin nopeaa. Painokone voi painaa 1 700−1 800 tölkkiä minuutissa. Vuorokaudessa värit saadaan 2,5 miljoonaan tölkkiin.

Sanna Heikkinen

laatupäällikkö

Ball Bewerage Packaging

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina

  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina
  3. Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”
  4. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, Persianlahden maita, EU:ta, Tanskaa, Hollantia ja Britanniaa Isisin tekemästä terrori-iskusta
  5. Espoolainen Janne Lehto virittää Ryder Cupissa peliareenaa Tiger Woodsille ja muille huippugolffareille
  6. Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia
  7. Aloitimme autoilun Pekingissä, vaikka siinä ei ole järkeä: Kadut täyttyvät, ilma saastuu, ja siksi autollamme ei saa nyt ajaa ollenkaan perjantaipäivisin
  8. Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista
  9. Tunti sitten
  10. ”Tatu ja Patu ovat hauskoja, koska he eivät oikein ymmärrä, miten maailma toimii” – Tatun ja Patun lukijat kertovat kirjasarjan suosion syyt
  11. Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana  Tilaajille
  12. Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”
  13. Näytä lisää