Tiede

Lasten urheiluvammat lisääntyvät – taustalla yksipuolinen harjoittelu ja liian vähäinen vapaa-ajan liikunta

Vammojen ehkäisyyn on tutkitusti tehokkaita keinoja, kuten hermo-lihasjärjestelmää aktivoiva alkulämmittely.

Muut heittelevät toisiaan, mutta 12-vuotias judoka Jenna Helin siirtyy tatamin laidalle ja jumppaa siellä itsekseen.

Pasilan peruskoulun urheiluluokkalaisen nilkka on ollut kipeä pitkään, ja viime keväänä siitä löytyi ylimääräistä luun kasvua aiheuttanut rasitusvamma. Kesä meni ilman treenejä, ja syksykin alkaa nilkkaa säästellen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helin ei ole harvinainen tapaus. Moni jalkapallojunnu valittaa kantapääkipua, ja nuorten koripalloilijoiden polvet kipeytyvät. Uimareiden olkapäät vihoittelevat, ja voimistelijoiden lonkkiin sattuu.

Moni urheilevan nuoren perhe on joutunut tottumaan siihen, että harrastus tuo mukanaan kipuja. Pahimmillaan käy niin, että nuori joutuu kipujen ja loukkaantumisten vuoksi toistuvasti sivuun treeneistä ja putoaa kelkasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanonta ”urheilija ei tervettä päivää näe” tuntuu yhä osuvammalta.

Calgaryn yliopiston kinesiologian professori, liikuntavammoja Suomessa UKK-instituutissa pitkään tutkinut Kati Pasanen vahvistaa, että kyseessä on trendi: lasten ja nuorten urheilussa vammat ovat lisääntyneet niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Tutkimukset kertovat lähinnä äkillisten vammojen eli murtumien ja venähdysten lisääntymisestä. Niistä on enemmän tietoa kuin rasitusvammoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rasitusvammoja ei saada näillä menetelmillä kiinni. Usein nuoret urheilijat harjoittelevat kivun läpi, ja vaivaa yritetään hoitaa kotikonstein”, Pasanen sanoo.

Nyt tilanne on muuttumassa, sillä rasitusvammoihin on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Pasanen tutkii kansainvälisen olympiakomitean huippututkimuskeskuksessa rasitusvammojen ennaltaehkäisyä ja kuntoutusta sekä kouluttaa urheiluvalmentajia ja -fysioterapeutteja. Hän on mukana kansainvälisessä työryhmässä, jossa kehitetään rasitusvammojen seurantajärjestelmää.

”Rasitusvammat tahtovat uusiutua ja tuovat toistuvasti murheita nuorelle. Niihin pitäisi osata puuttua ajoissa.”

Tytöillä rasitusvammat ovat yleisempiä kuin pojilla. Pojilla taas on enemmän akuutteja vammoja.


Urheiluvammojen yleistymisen syiksi tutkijat epäilevät liian yksipuolista lajiharjoittelua ja lasten vapaa-ajan liikkumisen vähentymistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lasten liikkuminen urheiluseuroissa on lisääntynyt, mikä on sinänsä hyvä juttu. Toisaalta samaan aikaan muu fyysinen aktiivisuus on vähentynyt. Voi olla, että monilla urheiluseuroissa liikkuvilla on riittämätön pohjakunto ja motoriset taidot kyseiseen lajiin, jolloin he ovat alttiimpia vammoille”, Pasanen toteaa.

Lapset saattavat käydä useita kertoja viikossa ohjatuissa urheiluharjoituksissa, mutta muutoin vapaa-aika kuluu liikkumatta, esimerkiksi tietokoneen ääressä.

Toisaalta monet erikoistuvat jo varhain vain yhteen urheilulajiin. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan tämä lisää selvästi rasitusvammojen riskiä.

Lasten rasitusvammat ovat erilaisia kuin aikuisten. Tämä johtuu siitä, että luut kasvavat ja ovat rakenteeltaan pehmeämpiä kuin aikuisilla. Rasitus näkyy etenkin jänteiden kiinnityskohdissa luustossa, jonne syntyy pieniä mikrovaurioita.

Aikuisten liikunnassa rasitusvammat keskittyvät jänteisiin ja lihaksiin.

Polvet, nilkat, alaselkä ja hiukan vanhempana lantion seutu ovat lasten rasitusvammojen tyypillisimmät kohdat, luettelee lastenortopedi Reijo Paukku.

”Ennen kasvuspurttia eli tytöillä keskimäärin alle 10-vuotiaana ja pojilla alle 12-vuotiaana rasitusvammat ovat hyvänlaatuisia ja niitä on hyvin vähän. Sen jälkeen tulee nopean kasvun vaihe, jolloin rasitusvammat yleistyvät.”

Yksi tyypillisimmistä hyvänlaatuisista rasitusvammoista on Severin tauti, joka on kantapään rasituskipu 9–11 vuotiailla. Se ilmenee kantaluun takaosassa akillesjänteen kiinnitysalueella.

Vastaava kipu voi tulla myös polven alapuolella sijaitsevaan sääriluun yläosan kyhmyyn 12–14-vuotiaana. Silloin puhutaan Osgood-Schlatterin taudista.

Näitä rasitusvammoja esiintyy vain lapsilla. Tämä johtuu siitä, että lapsen jalan luut kasvavat nopeammin kuin läheiset lihakset ja jänteet. Tämä aiheuttaa pehmytkudoksiin ylivenytystä. Liikkeen joustavuus vähenee, ja luun päässä olevaan kasvulevyyn tulee rasitusta.

Kun päälle lisätään urheilun aiheuttama rasitus, seurauksena on kiusallista, mutta ohimenevää kipua.

Paukun mukaan nämä tavallisimmat rasitusvammat paranevat lapsilla hyvin. Niistä ei jää pysyvää vaivaa. Lapsi voi jatkaa urheilua niin paljon kuin kivulta kykenee.

Murrosiän kasvupyrähdyksen aikana tilanne on kriittisempi. Rasitusvammoja voi tulla nivelpintoihin tai kasvulinjoihin. Tällöin ne ovat vakavampia ja vaativat pidempiä paranemisaikoja.

Polveen tai nilkkaan tuleva pitkäaikainen kipu voi olla merkki osteokondritis dissekans -vammasta. Siinä nivelrustoon ja sen alaiseen luuhun on tullut vaurioita.

Mailapelien tai koripallon harrastajilla ongelma voi esiintyä myös kyynärpäässä. Syynä ovat liian suuri rasitus ja luun paikallinen verenkiertohäiriö.

”Näistä voi tulla pysyviä myöhäisvaikutuksia, vaikka ajoissa todettuina ne voivat parantua pelkällä urheilutauolla. Kasvun loppuvaiheessa ne voivat vaatia jopa leikkaushoitoa”, Paukku kertoo.

Lannerangan ongelmat ilmenevät nuorella alaselkäkipuina, jotka estävät täyspainoisen harjoittelun. Tavallisin kivun syy on alimman lannenikaman rasitusmurtuma tai sen esiaste. Pahimmillaan tämä voi johtaa nikaman takatukirakenteen höltymään.

Riskilajeja ovat etenkin paini, heittolajit, voimistelu, jääkiekkoilu ja painonnosto.

”Tyypillisesti nämä vammat vaativat kuukausien paranemisajan ja tauon urheilussa”, Paukku sanoo.

Vammojen ehkäisyyn on Pasasen mukaan hyviä keinoja, kunhan valmentajat vain ottavat ne käyttöön. Vahva tutkimusnäyttö on hermo-lihasjärjestelmää aktivoivasta verryttelystä.

”Se tarkoittaa, että ennen lajiharjoittelua tehdään liikehallintaan, ketteryyteen, liikkuvuuteen ja lihasten aktivointiin liittyviä harjoituksia”, Pasanen kertoo.

Tässä suhteessa alkujumppa näyttää oikeaoppiselta nuorten torstaiharjoituksissa judoseura Meidokanin salilla Helsingissä.


Käytännössä hyvään verryttelyyn voi Pasasen mukaan sisältyä esimerkiksi juoksukoordinaatioharjoituksia, joissa tehdään lajille tyypillisiä liikesuuntia ja kuvioita, oman kehon painolla tehtävää lihasvoimaharjoittelua, kuten askelkyykkyjä eri suuntiin, lankkupitoja eri tavoilla, tasapainoharjoittelua yhdellä jalalla ja pieniä hyppelyitä.

”Tärkeintä on, että harjoitukset tehdään turvallisesti ja puhtaasti oikealla tekniikalla. Polven ei esimerkiksi anneta kääntyä sisäänpäin. Keskivartalon ja selän hallintaan kiinnitetään huomiota.”

Pasasen mukaan tällainen 20–30 minuutin harjoittelu ennen jokaista treenikertaa ehkäisee vammoja, lisää harjoittelun monipuolisuutta ja kehittää peruskestävyyttä.

Kun nuorelle tulee urheiluvamma, häntä ei Pasasen mielestä pitäisi jättää treeneistä sivuun.

”Aivan liian usein näkee, että nuori jää pois harjoituksista ja yksin, jos esimerkiksi nilkka nyrjähtää. Tämän jälkeen hän tulee kylmiltään takaisin treeneihin ja loukkaantuu uudelleen.”

Valmentajien pitäisi huomioida loukkaantunut nuori ja järjestää hänelle muita harjoitteita. Liikuntaa ja voimaharjoittelua voi harrastaa myös siten, ettei loukkaantunutta raajaa tarvitse kuormittaa.


Esimerkiksi keskivartalo- ja liikkuvuusharjoitteet sekä vesijuoksu onnistuvat usein hyvin.

”Tämän takia nuorten urheiluseuratoimintaan pitäisi saada urheilufysioterapeutteja mukaan päivittäiseen harjoitteluun.”

Pasanen myöntää, että tietyissä lajeissa, kuten taitoluistelussa, voimistelussa ja jalkapallossa menestyäkseen on tehtävä paljon lajiharjoittelua jo nuorella iällä.

Silti valmentajan vastuulla on huolehtia riittävästä palautumisesta ja harjoitusten monipuolisuudesta.

”Lajiharjoittelun rinnalla on oltava sopivassa suhteessa kestävyysharjoittelua, voimaharjoittelua sekä keskivartalon hallintaan, koordinaatioon, liikkuvuuteen ja nopeuteen liittyviä harjoituksia.”

Taannoisessa meta-analyysissä todettiin, että voimaharjoittelulla voitaisiin vähentää urheiluvammat lähes kolmannekseen nykyisestä. Samalla rasitusvammat puolittuisivat. Venyttelystä sen sijaan ei näyttäisi olevan hyötyä vammojen ehkäisyssä.  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Urheiluvammat
 • Tiede
 • Mari Heikkilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  4. 4

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Sikariklubi vastaa oikeuden päätökseen: Tupakkakoppia ei ainakaan tule

  9. 9

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  10. 10

   Tahallaan keskeyttänyt Krista Pärmäkoski sai kirjallisen varoituksen – ”Otan vakavasti ja opikseni tästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää