Tiede

Lasten urheiluvammat lisääntyvät – taustalla yksipuolinen harjoittelu ja liian vähäinen vapaa-ajan liikunta

Vammojen ehkäisyyn on tutkitusti tehokkaita keinoja, kuten hermo-lihasjärjestelmää aktivoiva alkulämmittely.

Muut heittelevät toisiaan, mutta 12-vuotias judoka Jenna Helin siirtyy tatamin laidalle ja jumppaa siellä itsekseen.

Pasilan peruskoulun urheiluluokkalaisen nilkka on ollut kipeä pitkään, ja viime keväänä siitä löytyi ylimääräistä luun kasvua aiheuttanut rasitusvamma. Kesä meni ilman treenejä, ja syksykin alkaa nilkkaa säästellen.

Helin ei ole harvinainen tapaus. Moni jalkapallojunnu valittaa kantapääkipua, ja nuorten koripalloilijoiden polvet kipeytyvät. Uimareiden olkapäät vihoittelevat, ja voimistelijoiden lonkkiin sattuu.

Moni urheilevan nuoren perhe on joutunut tottumaan siihen, että harrastus tuo mukanaan kipuja. Pahimmillaan käy niin, että nuori joutuu kipujen ja loukkaantumisten vuoksi toistuvasti sivuun treeneistä ja putoaa kelkasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanonta ”urheilija ei tervettä päivää näe” tuntuu yhä osuvammalta.

Calgaryn yliopiston kinesiologian professori, liikuntavammoja Suomessa UKK-instituutissa pitkään tutkinut Kati Pasanen vahvistaa, että kyseessä on trendi: lasten ja nuorten urheilussa vammat ovat lisääntyneet niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Tutkimukset kertovat lähinnä äkillisten vammojen eli murtumien ja venähdysten lisääntymisestä. Niistä on enemmän tietoa kuin rasitusvammoista.

”Rasitusvammoja ei saada näillä menetelmillä kiinni. Usein nuoret urheilijat harjoittelevat kivun läpi, ja vaivaa yritetään hoitaa kotikonstein”, Pasanen sanoo.

Nyt tilanne on muuttumassa, sillä rasitusvammoihin on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Pasanen tutkii kansainvälisen olympiakomitean huippututkimuskeskuksessa rasitusvammojen ennaltaehkäisyä ja kuntoutusta sekä kouluttaa urheiluvalmentajia ja -fysioterapeutteja. Hän on mukana kansainvälisessä työryhmässä, jossa kehitetään rasitusvammojen seurantajärjestelmää.

”Rasitusvammat tahtovat uusiutua ja tuovat toistuvasti murheita nuorelle. Niihin pitäisi osata puuttua ajoissa.”

Tytöillä rasitusvammat ovat yleisempiä kuin pojilla. Pojilla taas on enemmän akuutteja vammoja.


Urheiluvammojen yleistymisen syiksi tutkijat epäilevät liian yksipuolista lajiharjoittelua ja lasten vapaa-ajan liikkumisen vähentymistä.

”Lasten liikkuminen urheiluseuroissa on lisääntynyt, mikä on sinänsä hyvä juttu. Toisaalta samaan aikaan muu fyysinen aktiivisuus on vähentynyt. Voi olla, että monilla urheiluseuroissa liikkuvilla on riittämätön pohjakunto ja motoriset taidot kyseiseen lajiin, jolloin he ovat alttiimpia vammoille”, Pasanen toteaa.

Lapset saattavat käydä useita kertoja viikossa ohjatuissa urheiluharjoituksissa, mutta muutoin vapaa-aika kuluu liikkumatta, esimerkiksi tietokoneen ääressä.

Toisaalta monet erikoistuvat jo varhain vain yhteen urheilulajiin. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan tämä lisää selvästi rasitusvammojen riskiä.

Lasten rasitusvammat ovat erilaisia kuin aikuisten. Tämä johtuu siitä, että luut kasvavat ja ovat rakenteeltaan pehmeämpiä kuin aikuisilla. Rasitus näkyy etenkin jänteiden kiinnityskohdissa luustossa, jonne syntyy pieniä mikrovaurioita.

Aikuisten liikunnassa rasitusvammat keskittyvät jänteisiin ja lihaksiin.

Polvet, nilkat, alaselkä ja hiukan vanhempana lantion seutu ovat lasten rasitusvammojen tyypillisimmät kohdat, luettelee lastenortopedi Reijo Paukku.

”Ennen kasvuspurttia eli tytöillä keskimäärin alle 10-vuotiaana ja pojilla alle 12-vuotiaana rasitusvammat ovat hyvänlaatuisia ja niitä on hyvin vähän. Sen jälkeen tulee nopean kasvun vaihe, jolloin rasitusvammat yleistyvät.”

Yksi tyypillisimmistä hyvänlaatuisista rasitusvammoista on Severin tauti, joka on kantapään rasituskipu 9–11 vuotiailla. Se ilmenee kantaluun takaosassa akillesjänteen kiinnitysalueella.

Vastaava kipu voi tulla myös polven alapuolella sijaitsevaan sääriluun yläosan kyhmyyn 12–14-vuotiaana. Silloin puhutaan Osgood-Schlatterin taudista.

Näitä rasitusvammoja esiintyy vain lapsilla. Tämä johtuu siitä, että lapsen jalan luut kasvavat nopeammin kuin läheiset lihakset ja jänteet. Tämä aiheuttaa pehmytkudoksiin ylivenytystä. Liikkeen joustavuus vähenee, ja luun päässä olevaan kasvulevyyn tulee rasitusta.

Kun päälle lisätään urheilun aiheuttama rasitus, seurauksena on kiusallista, mutta ohimenevää kipua.

Paukun mukaan nämä tavallisimmat rasitusvammat paranevat lapsilla hyvin. Niistä ei jää pysyvää vaivaa. Lapsi voi jatkaa urheilua niin paljon kuin kivulta kykenee.

Murrosiän kasvupyrähdyksen aikana tilanne on kriittisempi. Rasitusvammoja voi tulla nivelpintoihin tai kasvulinjoihin. Tällöin ne ovat vakavampia ja vaativat pidempiä paranemisaikoja.

Polveen tai nilkkaan tuleva pitkäaikainen kipu voi olla merkki osteokondritis dissekans -vammasta. Siinä nivelrustoon ja sen alaiseen luuhun on tullut vaurioita.

Mailapelien tai koripallon harrastajilla ongelma voi esiintyä myös kyynärpäässä. Syynä ovat liian suuri rasitus ja luun paikallinen verenkiertohäiriö.

”Näistä voi tulla pysyviä myöhäisvaikutuksia, vaikka ajoissa todettuina ne voivat parantua pelkällä urheilutauolla. Kasvun loppuvaiheessa ne voivat vaatia jopa leikkaushoitoa”, Paukku kertoo.

Lannerangan ongelmat ilmenevät nuorella alaselkäkipuina, jotka estävät täyspainoisen harjoittelun. Tavallisin kivun syy on alimman lannenikaman rasitusmurtuma tai sen esiaste. Pahimmillaan tämä voi johtaa nikaman takatukirakenteen höltymään.

Riskilajeja ovat etenkin paini, heittolajit, voimistelu, jääkiekkoilu ja painonnosto.

”Tyypillisesti nämä vammat vaativat kuukausien paranemisajan ja tauon urheilussa”, Paukku sanoo.

Vammojen ehkäisyyn on Pasasen mukaan hyviä keinoja, kunhan valmentajat vain ottavat ne käyttöön. Vahva tutkimusnäyttö on hermo-lihasjärjestelmää aktivoivasta verryttelystä.

”Se tarkoittaa, että ennen lajiharjoittelua tehdään liikehallintaan, ketteryyteen, liikkuvuuteen ja lihasten aktivointiin liittyviä harjoituksia”, Pasanen kertoo.

Tässä suhteessa alkujumppa näyttää oikeaoppiselta nuorten torstaiharjoituksissa judoseura Meidokanin salilla Helsingissä.


Käytännössä hyvään verryttelyyn voi Pasasen mukaan sisältyä esimerkiksi juoksukoordinaatioharjoituksia, joissa tehdään lajille tyypillisiä liikesuuntia ja kuvioita, oman kehon painolla tehtävää lihasvoimaharjoittelua, kuten askelkyykkyjä eri suuntiin, lankkupitoja eri tavoilla, tasapainoharjoittelua yhdellä jalalla ja pieniä hyppelyitä.

”Tärkeintä on, että harjoitukset tehdään turvallisesti ja puhtaasti oikealla tekniikalla. Polven ei esimerkiksi anneta kääntyä sisäänpäin. Keskivartalon ja selän hallintaan kiinnitetään huomiota.”

Pasasen mukaan tällainen 20–30 minuutin harjoittelu ennen jokaista treenikertaa ehkäisee vammoja, lisää harjoittelun monipuolisuutta ja kehittää peruskestävyyttä.

Kun nuorelle tulee urheiluvamma, häntä ei Pasasen mielestä pitäisi jättää treeneistä sivuun.

”Aivan liian usein näkee, että nuori jää pois harjoituksista ja yksin, jos esimerkiksi nilkka nyrjähtää. Tämän jälkeen hän tulee kylmiltään takaisin treeneihin ja loukkaantuu uudelleen.”

Valmentajien pitäisi huomioida loukkaantunut nuori ja järjestää hänelle muita harjoitteita. Liikuntaa ja voimaharjoittelua voi harrastaa myös siten, ettei loukkaantunutta raajaa tarvitse kuormittaa.


Esimerkiksi keskivartalo- ja liikkuvuusharjoitteet sekä vesijuoksu onnistuvat usein hyvin.

”Tämän takia nuorten urheiluseuratoimintaan pitäisi saada urheilufysioterapeutteja mukaan päivittäiseen harjoitteluun.”

Pasanen myöntää, että tietyissä lajeissa, kuten taitoluistelussa, voimistelussa ja jalkapallossa menestyäkseen on tehtävä paljon lajiharjoittelua jo nuorella iällä.

Silti valmentajan vastuulla on huolehtia riittävästä palautumisesta ja harjoitusten monipuolisuudesta.

”Lajiharjoittelun rinnalla on oltava sopivassa suhteessa kestävyysharjoittelua, voimaharjoittelua sekä keskivartalon hallintaan, koordinaatioon, liikkuvuuteen ja nopeuteen liittyviä harjoituksia.”

Taannoisessa meta-analyysissä todettiin, että voimaharjoittelulla voitaisiin vähentää urheiluvammat lähes kolmannekseen nykyisestä. Samalla rasitusvammat puolittuisivat. Venyttelystä sen sijaan ei näyttäisi olevan hyötyä vammojen ehkäisyssä.  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Urheiluvammat
 • Tiede
 • Mari Heikkilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Orpo kehui talouden tilannetta ”erinomaiseksi” mutta myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Korruptio-oikeudenkäynnissä todistanut pietarilainen liikemies ammuttiin maantiellä autosta, jossa oli suomalaiset rekisterikilvet

  9. 9

   Kiinalainen super­tähti ja miljonääri on ollut kateissa kesäkuun alusta – se herättää hämmennystä, sillä Fan Bingbing ei ole arka­luontoinen henkilö Kiinan johdolle

  10. 10

   Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  5. 5

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  6. 6

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  7. 7

   Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

  8. 8

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  9. 9

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  3. 3

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää