Tiede

Skottinainen on täysin sokea, mutta pystyy silti ottamaan pallon kiinni ilmasta ja näkee tyttärensä poninhännän heiluvan

Milena Canning näkee kahvikupista nousevan höyryn, muttei kuppia.

Skotlantilainen Milena Canning oli 30-vuotias, kun hän menetti näkönsä. Aivohalvaus tuhosi hänen aivoistaan takaraivolohkon lähes kokonaan. Canningin aivoissa on omenan kokoinen alue hyödytöntä kudosta siinä, missä ihmisellä normaalisti olisi näkökeskus.

Silti Canning näkee – mutta vain liikkuvat esineet. Jos Canning katsoo pöydällä olevaa kahvikuppia, hän näkee kuumasta juomasta nousevan höyryn, mutta ei kuppia. Hän näkee tyttärensä heiluvan poninhännän, mutta ei itse tytärtä.

Sateen piiskaamaa ikkunaa katsoessaan Canning näkee lasia pitkin valuvat pisarat, ja kylpyammetta täyttäessään hän voi katsoa veden valuvan, mutta itse ammetta ei näy.

Canningin tapauksesta kertoo Scientific American -lehti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joitakin kuukausia sokeutumisensa jälkeen Canning alkoi saada kummia aistimuksia. Aivan kuin hän olisi sittenkin nähnyt jotain. Canning muistaa vihreän välkähdyksen, ”kuin salaman”. Jälkeenpäin selvisi, että se tuli huoneessa olleesta kiiltävästä lahjatavarakassista.

Canning alkoi muutenkin havaita epämääräisiä välähdyksiä ja vilahduksia. Kirkkaana päivänä hän saattoi kumartua poimimaan lattialta auringonsäteitä, kun luuli niitä esineiksi.

Canningia ei kuitenkaan uskottu, olihan hänen kaiken järjen mukaan oltava täysin sokea. Eikä hän uskonut oikein itsekään.

Canning kulki lääkäriltä toiselle löytääkseen selityksen omituisiin tuntemuksiinsa, kunnes glasgow’lainen silmälääkäri Gordon Dutton oivalsi, mistä voisi olla kyse.

Dutton muisti lukeneensa vanhan tieteellisen artikkelin vuodelta 1917. Siinä neurologi George Riddoch kuvaili ensimmäisessä maailmansodassa aivovaurioita saaneiden sotilaiden outoja näkökokemuksia. Osia aivoistaan menettäneet ja sokeutuneet sotilaat saattoivat nähdä liikettä ja epämääräisiä hahmoja.

Canningin tilalle oli löytynyt nimi: Riddochin ilmiö.

Lääkäri Dutton sai ajatuksen: jos potilas kerran näkee vain liikkuvat asiat, niin pannaan maailma liikkumaan. Canning sai keinutuolin.

Siinä kiikkuessaan hän opetteli hahmottamaan ympäröivää maailmaa, ja lääkäri ohjeisti häntä myös kääntelemään päätään sivulta toiselle.

Hiljalleen Canning alkoi ottaa maailmaa haltuun ja opetteli toimimaan ilman apuvälineitä.

Duttonin kehotuksesta Canning meni sokeille tarkoitettuun ratsastuskouluun ja oppi ratsastamaan niin hyvin, että kykenee nyt ohjastamaan laukkaavan hevosen mutkittelevan esteradan läpi.

Canning on nyt 48-vuotias. Näön vieneestä aivohalvauksesta on lähes 20 vuotta.

Canning pystyy toimimaan kotonaan aivan normaalisti, ja kadullakin hän pärjäisi ilman keppiä. Hän sanoo kuitenkin käyttävänsä sitä, jotta muut ymmärtäisivät, ettei hän ole täysin näkökykyinen.

Tapauksesta valmistui kesäkuussa kymmenen vuotta kestänyt tieteellinen tutkimus, jossa kanadalaisen Western-yliopiston neurologi, professori Jody Culham kollegoineen seurasi Canningin kokemuksia ja kuvasi hänen aivojaan.

Canningin silmissä ei ole mitään vikaa, aivoissa vain ei enää ole sitä paikkaa, johon näköhavainnot tavallisesti menisivät. Valtatie on niin sanotusti poikki.

Sen sijaan liikettä aistiva alue on yhä tallella, ja jollain oudolla tavalla osa Canningin silmiin kulkeutuvista valoärsykkeistä kulkee sivuteitä pitkin tälle alueelle aivoissa. Hän pystyy siis erottamaan liikkeen ja sen suunnan, vaikkei varsinaisesti erota hahmoja eikä näe kunnolla värejä.

Canning saattaa myös nähdä edessään olevan henkilön silmäluomien ja suun liikkeet, kun tämä puhuu ja räpsyttää silmiään, mutta ei näe koko ihmistä.

Tutkimuksessa Canning kuvaa näkökokemuksiaan seuraavasti:

”Se on kuin seisoisi sillalla ja katselisi alhaalla virtaavaa vettä, sitä, miten vesi kulkee ja kiertää virran mukana.”

Kyky aistia liikettä sokeana on äärimmäisen mielenkiintoinen myös evoluution kannalta. Tutkija Culhamin mukaan meidän kaikkien aivoissa on luultavasti nämä sivupolut, jotka kulkevat silmistä liikettä tunnistavalle alueelle.

Se taas on todennäköisesti perua evoluutiossa kehittyneistä, hyvin alkeellisista näköjärjestelmistä. Yksinkertaisetkin eliöt voivat erottaa liikettä ja havaita lähestyvät uhat, vaikka niiden hermosto ja silmät olisivat muuten kovin vaatimattomat.

Tutkijoiden tekemissä kokeissa Canning pystyi ottamaan kiinni hänelle heitetyn pallon, mutkittelemaan erilaisten esteiden ympäri ja esimerkiksi näkemään kasvojaan lähestyvän tai loittonevan käden. Hän ei kuitenkaan pystynyt erottamaan liikkuvan käden asentoa eli kokeessa sitä, oliko peukalo ylös- vai alaspäin.

Kun tutkijat aloittivat kokeet kymmenen vuotta sitten ja kuvasivat Canningin aivoja magneettikuvauslaitteessa, hän sai samalla katsottavakseen eräänlaisen spiraalina pyörivän shakkilautakuvion. Canningin silmät alkoivat kostua.

”Se oli uskomatonta! Näin tuhansia asioita. En ole ikinä nähnyt niin paljon liikettä. Itkin ja nauroin”, Canning kertoo tuntemuksistaan.

Canningin kokema Riddochin ilmiö liittyy toiseen samankaltaiseen ja tunnettuun ilmiöön, sokeanäköön. Sitäkin voi harvinaisissa tapauksissa esiintyä ihmisillä, jotka ovat sokeutuneet aivokuoren vaurion seurauksena.

Sokeanäköinen henkilö ei tietoisesti näe yhtään mitään, mutta saattaa kokeissa silti pystyä tunnistamaan kuvioita ruudulta tai tarttumaan edessään oleviin esineisiin. Tämäkin ilmiö on erittäin hämmentävä, sillä siinä ihminen näkee, mutta ei tajua sitä.

Eräs sokeanäköinen henkilö on kokeissa pystynyt esimerkiksi ilman keppiä luovimaan pienillä esteillä täytetyn käytävän läpi niin, että hän on suorastaan puristautunut seinää vasten väistääkseen edessään olevaa roskakoria. Henkilö itse luuli kävelevänsä suoraa käytävää eikä huomannut liikkeissään mitään erikoista.

Näkevät sokeat ja Milena Canningin tapaus osoittavat, miten uskomattomalla tavalla aivot voivat korjata itseään suuriakin vaurioita kärsittyään, ja miten monimutkaisista palikoista meidän kokemamme tietoisuus rakentuu.

”En näe sillä tavoin kuin tavalliset ihmiset näkevät tai siten kuin itse ennen näin. Näkemäni asiat ovat todella outoja. Jotain tapahtuu aivoissani, siellä kytkeytyy uusia piuhoja ja syntyy uusia polkuja”, Canning kuvailee.

Tutkimus jatkuu yhä. Canning osallistuu siihen mielellään.

”Jos pystyn auttamaan heitä ymmärtämään aivojen toimintaa paremmin, voin itsekin ymmärtää, miksi näen niin kuin näen.”

Canning yritti sokeuduttuaan opetella pistekirjoitusta, mutta siitä ei tullut mitään. Hänen älyssään ei ole mitään vikaa, vaan kyvyttömyys oppia sokeainkirjoitusta johtunee ironisesti siitä, että Canningin aivoissa ei ole näköaluetta. Hänen aivonsa eivät siis kykene hahmottamaan pistekirjaimia samalla tavoin kuin muut sokeat.

Ennen sokeutumistaan hän työskenteli sihteerinä silmäsairaalassa.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näkö
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan

  4. 4

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  5. 5

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  6. 6

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  7. 7

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  10. 10

   Kimi Räikkösestä tehty kirja ylitti haamurajan ja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jesse Puljujärvi osui tällä kertaa vauhdikkaasta läpiajosta – San Josen suomalaiskaksikko takoi yhteensä kuusi tehopistettä
  3. Vakoilua vai huolenpitoa? – Vanhemmat voivat paikantaa lapsensa sovellusten avulla
  4. Ampujat keskeyttivät muistotilaisuuden Syracusen kaupungissa Yhdysvalloissa – viisi sairaalaan
  5. Perjantaina on paljon pelissä, kun eduskunta äänestää ulko­ministeri Soinin luottamuksesta – HS selvitti, mitä vaihto­ehtoja äänestyksestä voi seurata
  6. Kimi Räikkösestä tehty kirja ylitti haamurajan ja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen
  7. ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse Tilaajille
  8. Kaksi voittoa ja mestaruus on Klubin – mestaruus ei tule samanlaiseen näytöstyyliin kuin viime vuonna
  9. Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”
  10. Tunti sitten
  11. Lukutaito on ovi yhteiskuntaan ja sen ymmärtämiseen – siksi olen ikuisesti kiitollinen kirjastolaitokselle
  12. S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia
  13. Näytä lisää