Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi lapsilla on parempi mielikuvitus kuin aikuisilla?

Lapset kysyvät myös, tietääkö mehiläinen kuolevansa, kun se pistää. Entä miksi melkein kaikilla kasveilla on kukka ja miksi mannerlaatat liikkuvat? Tulee laturin johdosta lattiaan sähköä?

Kaapo Merinen, 6

Mielikuvitus on vähän kuin mielen leikkiä. Siinä mieli saa piirrellä ajatuksia vapaasti.

Kun lapset saavat uusia kokemuksia, he tulevat taitavammiksi kuvittelussakin. Mielikuvitus saa kokemuksista ikään kuin lisää kuvaideoita ja värikyniä.

Mutta kun samankaltaisia kokemuksia tulee paljon, niiden mieleen piirtämät kuviot vahvistuvat. Silloin ihminen alkaa yleensä odottaa, että asiat menevät samoin jatkossakin.

Aikuiset ovat ehtineet kerätä kokemuksia kauemmin kuin lapset. Niinpä heille voi olla vai­keampaa kuvitella muita kuin tuttuja kuvioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aikuisetkin voivat kyllä olla hyviä mielikuvittelijoita esimerkiksi taiteillessaan tai haaveillessaan. Kiireisenä ja toistuvissa rutiineissa voi kuitenkin unohtua, miten mielikuvitusta käytetään.

Aikuiset voisivat oppia lapsilta mielikuvituksen käyttämistä, koska siitä on paljon iloa.

Sen avulla voi tutkiskella tunteita ja toiveita sekä kokeilla sellaisia asioita, joita ei oikeassa elämässä voi tehdä.

Mielikuvituksen avulla voi myös pohtia ratkaisuja pulmiin ja keksiä selityksiä maailman mysteereille.

Riikka Pyhälä-Neuvonen

psykologian yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Miksi melkein kaikilla kasveilla on kukka?

Kerttu Salkinoja, 5

Kukka on kasvien lisääntymiselin. Sellaisena se on hyvin tehokas.

Kukat kehittyivät noin 120–200 miljoonaa vuotta sitten, dinosaurusten aikaan.

Ennen kukkien kehittymistä kasvit lisääntyivät tuulen kuljettamien itiöiden avulla. Kukkien idea on houkutella puoleensa hyönteisiä ja muita eläimiä, jotka sitten kuljettavat kasvin siitepölyä ja siemeniä eteenpäin.

Usein houkuttimena on kukan värin ja tuoksun lisäksi myös mesi. Kyse onkin molempia hyödyttävästä yhteistyöstä: eläimet saavat ruokaa, ja kasvit päätyvät uusille kasvupaikoille.

Kukkien ja niiden houkuttelemien hyönteisten avulla lisääntyminen onnistuu huomattavasti tehokkaammin. Niinpä kukkakasvien lajimäärä suorastaan räjähti pian kukkien kehityttyä.

On arvioitu, että nykyisistä kasveista ylivoimainen valta-osa, noin 90 prosenttia, on kukkakasveja.

Silti myös itiökasvit viihtyvät nykyisinkin omilla kasvupaikoillaan oikein hyvin. Suomen rehevistä metsistä löytyy muun muassa saniaisia ja liekokasveja.

Pertti Pehkonen

ylipuutarhuri

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus


Tietävätkö mehiläiset, että ne kuolevat kun ne pistävät?

Enni Suhonen, 9

Suurin osa mehiläislajeista ei kuole pistettyään.

Suomen mehiläislajeista ainoastaan tarhamehiläisellä on pistimessään pieniä väkäsiä, joiden takia pistin jää kiinni ihoon tai nahkaan. Näin myrkkyäkin siirtyy enemmän. Niinpä tarhamehiläisen pisto on muiden mehiläisten pistoa kivuliaampi.

Pistimen juuttuminen on kohtalokasta pistäjälle itselleen. Tarhamehiläinen ei pääse ihosta irti ilman takaruumiin rikkoutumista, joten se menehtyy saamiinsa vammoihin.

Yksittäiselle mehiläiselle käy huonosti, mutta sen uhrautuminen suojelee mehiläisyhteiskuntaa. Pistäminen on vaistonvaraista. Sen laukaisee muiden pesää puolustavien mehiläisten erittämä tuoksu, niin sanottu hälytysferomoni.

Tuoksun tuntiessaan mehiläinen ei ajattele kuolemaa, vaan hyökkää suoraan vaaran aiheuttajan kimppuun.

Mehiläisillä on hyvä muisti, oppimiskyky ja tietämys yhteiskuntansa muista jäsenistä. Omaa kuolevaisuuttaan ne tuskin kuitenkaan ymmärtävät.

Juho Paukkunen

museomestari

hyönteistiimi

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus


Jos laturin johdon pään laittaa lattialle eikä tablettiin, tuleeko lattiaan sähköä?

Elvi Muuronen, 4

Ei, lattiaan ei tule laturin johdosta sähköä.

Sähkö pyrkii aina siirtymään helpointa reittiä sieltä, missä sitä on paljon, sinne, missä sitä on vähemmän. Sähkölaitteissa sähkö tarvitsee sekä meno- että paluureitin.

Laturin johdossa on oikeastaan kaksi toisistaan eristettyä johtoa: yksi vie sähköä laturista laitteeseen ja toinen siirtää sitä laitteesta laturiin. Sähkö ei liiku, ellei näitä kytketä yhteen.

Virtajohdon liitin on suunniteltu niin, että kytkettäessä laitteeseen muodostuu kokonaisuus, jossa sähkö liikkuu molempiin suuntiin. Näin johto voi siirtää sähköä laitteeseen.

Johdon lojuessa lattialla kokonaisuutta ei muodostu eikä sähkö pääse laturista eteenpäin.

Tilanne muuttuu, jos lattialla on paljon vettä. Koska sähkö liikkuu vedessä hyvin, muodostaa vesi meno- ja paluureittien väliin oikotien.

Tämä tilanne saattaa kuumentaa ja rikkoa laturin, koska laturin läpi kulkevan sähkön määrä voi olla sille liian suuri.

Luis Costa

pedagoginen asiantuntija

Aalto-yliopisto


Miksi mannerlaatat liikkuvat?

Munkkivuoren nuorisotalon iltapäivätoiminta

Maapallon pintakerros koostuu noin 80−250 kilometrin paksuisista kivilaatoista. Näitä laattoja on 14.

Laatat liikkuvat, koska niiden alla maapallon pehmeämmässä vaipassa tapahtuu jatkuvaa, hidasta virtausta.

Virtaus johtuu vaipan lämmöstä. Se nostaa kuumaa kiviainesta kohti pintaa samalla, kun pinnan viileämpi aines vajoaa. Saman ilmiön voi nähdä hiljalleen kiehuvassa puurokattilassa.

Sula kivi nousee laattojen rakoihin valtamerten keskiselänteiden tulivuorissa. Merenpohjaan noustessaan kiviaines viilenee ja kovettuu. Näin syntyvä kiinteä kiviaines muodostaa uusia laattoja ja työntää läheisiä laattoja poispäin.

Niinpä laatat törmäävät toisiinsa ja työntyvät toistensa alle. Laatta tuhoutuu, kun se uppoaa takaisin vaippaan. Uppoaminen aiheuttaa vielä vetoa, joka vahvistaa laatan liikettä.

Merellisten laattojen yhteiset voimat välittyvät mantereisiin ja työntävät niitä hiljalleen ympäri maapalloa.

Liike on kuitenkin hyvin hidasta. Laatat liikkuvat suurin piirtein samaa vauhtia kuin ihmisen kynnet kasvavat.

Ilmo Kukkonen

geofysiikan professori

Helsingin yliopisto

Korjaus 14.9. klo 17.05: Kukat kehittyivät jo dinsaurusten aikaan, ei vasta sen jälkeen. Korjaus 25.9. klo 18.03: Jos laturin johdon pää on vedessä, laturi saattaa kuumentua ja rikkoutua. Alun perin tekstissä sanottiin, että se luultavasti kuumenee ja rikkoutuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  7. 7

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää