Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi lapsilla on parempi mielikuvitus kuin aikuisilla?

Lapset kysyvät myös, tietääkö mehiläinen kuolevansa, kun se pistää. Entä miksi melkein kaikilla kasveilla on kukka ja miksi mannerlaatat liikkuvat? Tulee laturin johdosta lattiaan sähköä?

Kaapo Merinen, 6

Mielikuvitus on vähän kuin mielen leikkiä. Siinä mieli saa piirrellä ajatuksia vapaasti.

Kun lapset saavat uusia kokemuksia, he tulevat taitavammiksi kuvittelussakin. Mielikuvitus saa kokemuksista ikään kuin lisää kuvaideoita ja värikyniä.

Mutta kun samankaltaisia kokemuksia tulee paljon, niiden mieleen piirtämät kuviot vahvistuvat. Silloin ihminen alkaa yleensä odottaa, että asiat menevät samoin jatkossakin.

Aikuiset ovat ehtineet kerätä kokemuksia kauemmin kuin lapset. Niinpä heille voi olla vai­keampaa kuvitella muita kuin tuttuja kuvioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aikuisetkin voivat kyllä olla hyviä mielikuvittelijoita esimerkiksi taiteillessaan tai haaveillessaan. Kiireisenä ja toistuvissa rutiineissa voi kuitenkin unohtua, miten mielikuvitusta käytetään.

Aikuiset voisivat oppia lapsilta mielikuvituksen käyttämistä, koska siitä on paljon iloa.

Sen avulla voi tutkiskella tunteita ja toiveita sekä kokeilla sellaisia asioita, joita ei oikeassa elämässä voi tehdä.

Mielikuvituksen avulla voi myös pohtia ratkaisuja pulmiin ja keksiä selityksiä maailman mysteereille.

Riikka Pyhälä-Neuvonen

psykologian yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Miksi melkein kaikilla kasveilla on kukka?

Kerttu Salkinoja, 5

Kukka on kasvien lisääntymiselin. Sellaisena se on hyvin tehokas.

Kukat kehittyivät noin 120–200 miljoonaa vuotta sitten, dinosaurusten aikaan.

Ennen kukkien kehittymistä kasvit lisääntyivät tuulen kuljettamien itiöiden avulla. Kukkien idea on houkutella puoleensa hyönteisiä ja muita eläimiä, jotka sitten kuljettavat kasvin siitepölyä ja siemeniä eteenpäin.

Usein houkuttimena on kukan värin ja tuoksun lisäksi myös mesi. Kyse onkin molempia hyödyttävästä yhteistyöstä: eläimet saavat ruokaa, ja kasvit päätyvät uusille kasvupaikoille.

Kukkien ja niiden houkuttelemien hyönteisten avulla lisääntyminen onnistuu huomattavasti tehokkaammin. Niinpä kukkakasvien lajimäärä suorastaan räjähti pian kukkien kehityttyä.

On arvioitu, että nykyisistä kasveista ylivoimainen valta-osa, noin 90 prosenttia, on kukkakasveja.

Silti myös itiökasvit viihtyvät nykyisinkin omilla kasvupaikoillaan oikein hyvin. Suomen rehevistä metsistä löytyy muun muassa saniaisia ja liekokasveja.

Pertti Pehkonen

ylipuutarhuri

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus


Tietävätkö mehiläiset, että ne kuolevat kun ne pistävät?

Enni Suhonen, 9

Suurin osa mehiläislajeista ei kuole pistettyään.

Suomen mehiläislajeista ainoastaan tarhamehiläisellä on pistimessään pieniä väkäsiä, joiden takia pistin jää kiinni ihoon tai nahkaan. Näin myrkkyäkin siirtyy enemmän. Niinpä tarhamehiläisen pisto on muiden mehiläisten pistoa kivuliaampi.

Pistimen juuttuminen on kohtalokasta pistäjälle itselleen. Tarhamehiläinen ei pääse ihosta irti ilman takaruumiin rikkoutumista, joten se menehtyy saamiinsa vammoihin.

Yksittäiselle mehiläiselle käy huonosti, mutta sen uhrautuminen suojelee mehiläisyhteiskuntaa. Pistäminen on vaistonvaraista. Sen laukaisee muiden pesää puolustavien mehiläisten erittämä tuoksu, niin sanottu hälytysferomoni.

Tuoksun tuntiessaan mehiläinen ei ajattele kuolemaa, vaan hyökkää suoraan vaaran aiheuttajan kimppuun.

Mehiläisillä on hyvä muisti, oppimiskyky ja tietämys yhteiskuntansa muista jäsenistä. Omaa kuolevaisuuttaan ne tuskin kuitenkaan ymmärtävät.

Juho Paukkunen

museomestari

hyönteistiimi

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus


Jos laturin johdon pään laittaa lattialle eikä tablettiin, tuleeko lattiaan sähköä?

Elvi Muuronen, 4

Ei, lattiaan ei tule laturin johdosta sähköä.

Sähkö pyrkii aina siirtymään helpointa reittiä sieltä, missä sitä on paljon, sinne, missä sitä on vähemmän. Sähkölaitteissa sähkö tarvitsee sekä meno- että paluureitin.

Laturin johdossa on oikeastaan kaksi toisistaan eristettyä johtoa: yksi vie sähköä laturista laitteeseen ja toinen siirtää sitä laitteesta laturiin. Sähkö ei liiku, ellei näitä kytketä yhteen.

Virtajohdon liitin on suunniteltu niin, että kytkettäessä laitteeseen muodostuu kokonaisuus, jossa sähkö liikkuu molempiin suuntiin. Näin johto voi siirtää sähköä laitteeseen.

Johdon lojuessa lattialla kokonaisuutta ei muodostu eikä sähkö pääse laturista eteenpäin.

Tilanne muuttuu, jos lattialla on paljon vettä. Koska sähkö liikkuu vedessä hyvin, muodostaa vesi meno- ja paluureittien väliin oikotien.

Luultavasti tämä tilanne kuumentaisi ja rikkoisi laturin, koska laturin läpi kulkevan sähkön määrä olisi sille liian suuri.

Luis Costa

pedagoginen asiantuntija

Aalto-yliopisto


Miksi mannerlaatat liikkuvat?

Munkkivuoren nuorisotalon iltapäivätoiminta

Maapallon pintakerros koostuu noin 80−250 kilometrin paksuisista kivilaatoista. Näitä laattoja on 14.

Laatat liikkuvat, koska niiden alla maapallon pehmeämmässä vaipassa tapahtuu jatkuvaa, hidasta virtausta.

Virtaus johtuu vaipan lämmöstä. Se nostaa kuumaa kiviainesta kohti pintaa samalla, kun pinnan viileämpi aines vajoaa. Saman ilmiön voi nähdä hiljalleen kiehuvassa puurokattilassa.

Sula kivi nousee laattojen rakoihin valtamerten keskiselänteiden tulivuorissa. Merenpohjaan noustessaan kiviaines viilenee ja kovettuu. Näin syntyvä kiinteä kiviaines muodostaa uusia laattoja ja työntää läheisiä laattoja poispäin.

Niinpä laatat törmäävät toisiinsa ja työntyvät toistensa alle. Laatta tuhoutuu, kun se uppoaa takaisin vaippaan. Uppoaminen aiheuttaa vielä vetoa, joka vahvistaa laatan liikettä.

Merellisten laattojen yhteiset voimat välittyvät mantereisiin ja työntävät niitä hiljalleen ympäri maapalloa.

Liike on kuitenkin hyvin hidasta. Laatat liikkuvat suurin piirtein samaa vauhtia kuin ihmisen kynnet kasvavat.

Ilmo Kukkonen

geofysiikan professori

Helsingin yliopisto

Korjaus 14.9. klo 17.05: Kukat kehittyivät jo dinsaurusten aikaan, ei vasta sen jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Äänestys Soinista repii rivejä – Jaana Pelkonen harkitsee ”lakkoilua” äänestyksen aikana, Sofia Vikman taipui ryhmäkuriin

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  6. 6

   Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan jopa ehdollista vankeutta

  7. 7

   Presidentti Niinistö lahjoitti Putinilta yllätys­lahjana saamansa Mannerheim-asiakirjat Kansallis­arkistoon

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  10. 10

   Ravintolaketju Restamax aloittaa tuhatta henkeä koskevat yt-neuvottelut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  7. 7

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää