Tiede

Tutkijat kiinnittivät miehille japanilaisia postimerkkejä peniksiin ja käskivät nukkua yön yli – tuloksena lisääntymislääketieteen huumori-Nobel

Toinen ryhmä selvitti, että epäreilusti käyttäytyvästä pomosta kannattaa tehdä voodoo-nukke.

Kannibalismi ei ole ravitsemustieteellisesti perusteltua, ja jos vihaat pomoasi, kannattaa tehdä tästä voodoo-nukke. Siihen neuloja tökkimällä olo helpottuu.

Postimerkkien avulla voi seurata yöllisiä erektioita, ja oman paksusuolensa voi tähystää myös itse, mutta se ei ole mukavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muun muassa tällaisia asioita on oikeasti tutkittu, ja näistä uraauurtavista tieteellisistä havainnoista on nyt jaettu asianmukaiset palkinnot.

Kyse on jokavuotisista huumori-Nobeleista eli Ig-Nobel-palkinnoista. Niitä on jaettu Harvardin yliopistossa jo 28 vuotta tutkimuksille, jotka ”ensin naurattavat, mutta panevat sitten miettimään”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ig-Nobel on väännös englannin sanasta ignoble, joka tarkoittaa alhaista, ylvään ja jalon (noble) vastakohtaa. Oikeat Nobelit jaetaan lokakuun alussa, mutta näiden vitsipalkintojenkin saaminen on tutkijoille yleensä suuri kunnia.

Palkinnot myöntää Cambridgessa päämajaansa pitävä tieteen huumorijulkaisu Annals of Improbable Research. Ne on jaettu kategorioihin, kuten oikeissakin Nobeleissa.

Esimerkiksi ravitsemustieteen Ig-Nobel myönnettiin arkeologian yliopistonlehtorille James Colelle tutkimuksesta, jossa hän selvitti ihmislihan ravintoarvoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cole laski, että ihmisen ravintoarvo on suunnilleen samaa luokkaa kuin saman painoisilla eläimillä ylipäänsä, mutta huomattavasti huonompi kuin ravinnoksi kasvatetuilla eläimillä. Ihminen ei siis ole ihmiselle erityisen hyvää ruokaa, vaan perinteinen ruokavalio on paljon ravitsevampi kuin kannibaaliateria.

”Hevosesta saat enemmän kaloreita”, Cole kertoi palkintogaalassa.

Oli tutkimuksessa ideaakin: se osoittaa, että kannibalismia tuskin on ihmiskunnan historian aikana harrastettu ravitsemussyistä vaan uskonnollisin ja kulttuurisin motiivein.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjallisuuden Ig-Nobel meni ryhmälle, joka selvitti, että ihmiset eivät todellakaan jaksa lukea tuotteiden käyttöohjekirjoja.

Espanjalainen ryhmä taas sai rauhanpalkinnon tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin, miten usein, miksi, ja millä vaikutuksella espanjalaiset autoilijat huutavat ja kiroilevat liikenteessä toisilleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloustieteen Ig-Nobelista voi ehkä ottaa oppia työelämässä. Monikansallinen tutkijaryhmä kartoitti työpaikkojen huonoa ilmapiiriä ja yritti ymmärtää, miksi epäreilujen pomojen alaiset turhautuvat ja etsivät keinoja kostaa, vaikka se huonontaa kaikkien oloa työpaikalla.

Tutkijat havaitsivat, että kun turhautuneet työntekijät saivat kaikessa hiljaisuudessa purkaa raivoa virtuaaliseen voodoo-nukkeen ja tökkiä siihen neuloja, he kokivat maailman taas hetkellisesti reilummaksi ja oikeudenmukaisemmaksi paikaksi.

Ig-Nobeleita on jaettu vuodesta 1991. Tapahtuman motto oli aluksi palkita tutkimuksia, ”joita ei voi toistaa, eikä pitäisikään”. Gaalaan päätyvät tutkimukset eivät useimmiten kuitenkaan ole humpuukia, vaan aivan asianmukaisesti ja tieteellisellä kurinalaisuudella tehtyjä, vaikka aiheet ovatkin outoja. Niistä voi lisäksi olla hyötyäkin, vaikkapa kiusallisista vaivoista kärsiville.

Viime vuonna sveitsiläisryhmä sai rauhanpalkinnon tutkimuksesta, jossa osoitettiin, että didgeridoon säännöllinen soittaminen voi auttaa uniapneaan ja vähentää kuorsausta. Toki naapurit saattavat häiriintyä tästä enemmän kuin oma puoliso kuorsauksesta.

Didgeridoo on australian alkuperäisväestön perinteinen pitkä, puinen puhallin, jonka soittaminen vaatii huolellista hengitystekniikkaa. Niinpä se voi todella auttaa uniapneassa. Alkuperäistutkimus julkaistiin arvostetussa BMJ-journaalissa.

Vuosituhannen alussa biologian palkinnon sai mies, joka kehitti hiilisuodattimella varustetut ilmatiiviit alushousut pierujen hajun vangitsemiseksi.

Tänä vuonna ehkä äkkiseltään oudoin tutkimus oli työ, jossa mitattiin miesten yöllisiä erektioita kiinnittämällä 37 miehen penikseen japanilaisia postimerkkejä. Tästä irtosi lisääntymislääketieteen Ig-Nobel.

Tässäkin oli vissi ajatus taustalla. Impotenssiin voi olla sekä fyysisiä että psyykkisiä syitä, ja erektioita tapahtuu normaalisti myös yön aikana. Jos niitä ei tapahdu nukkuessa, kyseessä voi olla fyysinen ongelma, joka saattaa kieliä vakavastakin sairaudesta.

Peniksen yöllistä elämöintiä voidaan mitata asettamalla elimen varteen venymäliuska-anturi, mutta ne eivät ole kovin mukavia pitää. Japanilaiset tutkijat uurastivat ongelman parissa puolitoista vuotta ja keksivät lopulta, että postimerkeistä voi tehdä eräänlaisen penisrenkaan.

Parhaiten toimivat kymmenen jenin merkit. Ne repeytyvät helposti irti toisistaan, jos paisuvaiskudokseen virtaa verta.

Postimerkkianturia testattiin 37 impotenssista kärsivällä miehellä, ja tulos oli, että 19:llä näistä miehistä peniksen fyysinen toiminta oli aivan normaalia. Impotenssi johtui siis luultavasti psyykkisistä syistä.

Japanista nousi palkintosijoille toinenkin tutkimus, tai oikeastaan lyhyt testiraportti. Sisätautilääkäri Akira Horiuchi kokeili itsellään vuonna 2006, miten paksusuolen tähystys onnistuu ja miltä se tuntuu eri asennoissa. Horiuchi tähysti suoltaan useita kertoja ja raportoi tuntemuksistaan.

Tulos oli, että oman paksusuolensa voi tähystää myös itse istuvassa asennossa, jos haluaa. Horiuchi saapui nyt henkilökohtaisesti Harvardiin noutamaan hänelle myönnetyn lääketieteellisen valistuksen Ig-Nobelin.

Mainittakoon aiempien vuosien klassikoista vielä pari:

Viime vuonna palkinnoille ylsi tutkimus, jossa selvitettiin, miten eri materiaaleista valmistettujen housujen pitäminen vaikuttaa rottien ja ihmisurosten seksielämään.

Vuonna 2016 biologian palkinnon sai tutkija, joka eli vuohena Alpeilla kolme päivää ja käveli koko tämän ajan vuohilauman joukossa nelinkontin proteesien avulla.

Vuoden 2002 biologian Nobel annettiin havainnosta, jonka mukaan tarhatut strutsit kokevat epäsopivaa seksuaalista viehtymystä ihmisiin.

Vuonna 2015 Volkswagen-konserni sai kemian palkinnon työstään ympäristön hyväksi. Yhtiöhän kehitti tekniikan, joka vähentää autoilun päästöjä erittäin tehokkaasti, kun niitä yritetään mitata.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palkinnot
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi väestöennuste: Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035 – yksi kuva näyttää dramaattisen muutoksen arviossa

  2. 2

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  3. 3

   Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”

  4. 4

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  5. 5

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  6. 6

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  7. 7

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  7. 7

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  3. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  4. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  5. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  6. Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”
  7. Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta Tilaajille
  8. Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi Tilaajille
  9. Uusi väestöennuste: Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035 – yksi kuva näyttää dramaattisen muutoksen arviossa
  10. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamiseen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  11. Mitä on henkinen ensiapu? Kun elämä suistuu raiteiltaan, yksinkertaiset asiat muuttuvat ylitsepääsemättömän vaikeiksi
  12. Näytä lisää