Tiede

Tutkijat kiinnittivät miehille japanilaisia postimerkkejä peniksiin ja käskivät nukkua yön yli – tuloksena lisääntymislääketieteen huumori-Nobel

Toinen ryhmä selvitti, että epäreilusti käyttäytyvästä pomosta kannattaa tehdä voodoo-nukke.

Kannibalismi ei ole ravitsemustieteellisesti perusteltua, ja jos vihaat pomoasi, kannattaa tehdä tästä voodoo-nukke. Siihen neuloja tökkimällä olo helpottuu.

Postimerkkien avulla voi seurata yöllisiä erektioita, ja oman paksusuolensa voi tähystää myös itse, mutta se ei ole mukavaa.

Muun muassa tällaisia asioita on oikeasti tutkittu, ja näistä uraauurtavista tieteellisistä havainnoista on nyt jaettu asianmukaiset palkinnot.

Kyse on jokavuotisista huumori-Nobeleista eli Ig-Nobel-palkinnoista. Niitä on jaettu Harvardin yliopistossa jo 28 vuotta tutkimuksille, jotka ”ensin naurattavat, mutta panevat sitten miettimään”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ig-Nobel on väännös englannin sanasta ignoble, joka tarkoittaa alhaista, ylvään ja jalon (noble) vastakohtaa. Oikeat Nobelit jaetaan lokakuun alussa, mutta näiden vitsipalkintojenkin saaminen on tutkijoille yleensä suuri kunnia.

Palkinnot myöntää Cambridgessa päämajaansa pitävä tieteen huumorijulkaisu Annals of Improbable Research. Ne on jaettu kategorioihin, kuten oikeissakin Nobeleissa.

Esimerkiksi ravitsemustieteen Ig-Nobel myönnettiin arkeologian yliopistonlehtorille James Colelle tutkimuksesta, jossa hän selvitti ihmislihan ravintoarvoa.

Cole laski, että ihmisen ravintoarvo on suunnilleen samaa luokkaa kuin saman painoisilla eläimillä ylipäänsä, mutta huomattavasti huonompi kuin ravinnoksi kasvatetuilla eläimillä. Ihminen ei siis ole ihmiselle erityisen hyvää ruokaa, vaan perinteinen ruokavalio on paljon ravitsevampi kuin kannibaaliateria.

”Hevosesta saat enemmän kaloreita”, Cole kertoi palkintogaalassa.

Oli tutkimuksessa ideaakin: se osoittaa, että kannibalismia tuskin on ihmiskunnan historian aikana harrastettu ravitsemussyistä vaan uskonnollisin ja kulttuurisin motiivein.

Kirjallisuuden Ig-Nobel meni ryhmälle, joka selvitti, että ihmiset eivät todellakaan jaksa lukea tuotteiden käyttöohjekirjoja.

Espanjalainen ryhmä taas sai rauhanpalkinnon tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin, miten usein, miksi, ja millä vaikutuksella espanjalaiset autoilijat huutavat ja kiroilevat liikenteessä toisilleen.

Taloustieteen Ig-Nobelista voi ehkä ottaa oppia työelämässä. Monikansallinen tutkijaryhmä kartoitti työpaikkojen huonoa ilmapiiriä ja yritti ymmärtää, miksi epäreilujen pomojen alaiset turhautuvat ja etsivät keinoja kostaa, vaikka se huonontaa kaikkien oloa työpaikalla.

Tutkijat havaitsivat, että kun turhautuneet työntekijät saivat kaikessa hiljaisuudessa purkaa raivoa virtuaaliseen voodoo-nukkeen ja tökkiä siihen neuloja, he kokivat maailman taas hetkellisesti reilummaksi ja oikeudenmukaisemmaksi paikaksi.

Ig-Nobeleita on jaettu vuodesta 1991. Tapahtuman motto oli aluksi palkita tutkimuksia, ”joita ei voi toistaa, eikä pitäisikään”. Gaalaan päätyvät tutkimukset eivät useimmiten kuitenkaan ole humpuukia, vaan aivan asianmukaisesti ja tieteellisellä kurinalaisuudella tehtyjä, vaikka aiheet ovatkin outoja. Niistä voi lisäksi olla hyötyäkin, vaikkapa kiusallisista vaivoista kärsiville.

Viime vuonna sveitsiläisryhmä sai rauhanpalkinnon tutkimuksesta, jossa osoitettiin, että didgeridoon säännöllinen soittaminen voi auttaa uniapneaan ja vähentää kuorsausta. Toki naapurit saattavat häiriintyä tästä enemmän kuin oma puoliso kuorsauksesta.

Didgeridoo on australian alkuperäisväestön perinteinen pitkä, puinen puhallin, jonka soittaminen vaatii huolellista hengitystekniikkaa. Niinpä se voi todella auttaa uniapneassa. Alkuperäistutkimus julkaistiin arvostetussa BMJ-journaalissa.

Vuosituhannen alussa biologian palkinnon sai mies, joka kehitti hiilisuodattimella varustetut ilmatiiviit alushousut pierujen hajun vangitsemiseksi.

Tänä vuonna ehkä äkkiseltään oudoin tutkimus oli työ, jossa mitattiin miesten yöllisiä erektioita kiinnittämällä 37 miehen penikseen japanilaisia postimerkkejä. Tästä irtosi lisääntymislääketieteen Ig-Nobel.

Tässäkin oli vissi ajatus taustalla. Impotenssiin voi olla sekä fyysisiä että psyykkisiä syitä, ja erektioita tapahtuu normaalisti myös yön aikana. Jos niitä ei tapahdu nukkuessa, kyseessä voi olla fyysinen ongelma, joka saattaa kieliä vakavastakin sairaudesta.

Peniksen yöllistä elämöintiä voidaan mitata asettamalla elimen varteen venymäliuska-anturi, mutta ne eivät ole kovin mukavia pitää. Japanilaiset tutkijat uurastivat ongelman parissa puolitoista vuotta ja keksivät lopulta, että postimerkeistä voi tehdä eräänlaisen penisrenkaan.

Parhaiten toimivat kymmenen jenin merkit. Ne repeytyvät helposti irti toisistaan, jos paisuvaiskudokseen virtaa verta.

Postimerkkianturia testattiin 37 impotenssista kärsivällä miehellä, ja tulos oli, että 19:llä näistä miehistä peniksen fyysinen toiminta oli aivan normaalia. Impotenssi johtui siis luultavasti psyykkisistä syistä.

Japanista nousi palkintosijoille toinenkin tutkimus, tai oikeastaan lyhyt testiraportti. Sisätautilääkäri Akira Horiuchi kokeili itsellään vuonna 2006, miten paksusuolen tähystys onnistuu ja miltä se tuntuu eri asennoissa. Horiuchi tähysti suoltaan useita kertoja ja raportoi tuntemuksistaan.

Tulos oli, että oman paksusuolensa voi tähystää myös itse istuvassa asennossa, jos haluaa. Horiuchi saapui nyt henkilökohtaisesti Harvardiin noutamaan hänelle myönnetyn lääketieteellisen valistuksen Ig-Nobelin.

Mainittakoon aiempien vuosien klassikoista vielä pari:

Viime vuonna palkinnoille ylsi tutkimus, jossa selvitettiin, miten eri materiaaleista valmistettujen housujen pitäminen vaikuttaa rottien ja ihmisurosten seksielämään.

Vuonna 2016 biologian palkinnon sai tutkija, joka eli vuohena Alpeilla kolme päivää ja käveli koko tämän ajan vuohilauman joukossa nelinkontin proteesien avulla.

Vuoden 2002 biologian Nobel annettiin havainnosta, jonka mukaan tarhatut strutsit kokevat epäsopivaa seksuaalista viehtymystä ihmisiin.

Vuonna 2015 Volkswagen-konserni sai kemian palkinnon työstään ympäristön hyväksi. Yhtiöhän kehitti tekniikan, joka vähentää autoilun päästöjä erittäin tehokkaasti, kun niitä yritetään mitata.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palkinnot
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  2. 2

   Kohudokumentaristi Michael Mooren presidentti Trumpia mätkivä uutuuselokuva ei innostanut yleisöä USA:ssa

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Amfetamiinia käyttänyt moottoripyörävaras pakeni poliisia yli 200 kilometrin tuntinopeutta Haapavedellä

  5. 5

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  6. 6

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  9. 9

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  10. 10

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää