Tiede

Pulsarien löytäjä sai viimein miljoonapalkinnon – väitöstyötä ohjannut mies vei aikoinaan nobelin nuoren naistutkijan sijasta

Jocelyn Bell Burnell teki vuonna 1967 sensaatiomaisen löydön, ei itsekään uskonut omiin kykyihinsä. Fysiikassa naisten osuus on yhä pienin kaikista luonnontieteistä.

Kun brittifyysikko Jocelyn Bell Burnell sai äskettäin jättipalkinnon tähtitieteen tärkeästä löydöstä, se oli vuosikymmeniä myöhässä.

Bell Burnell löysi pyörivät neutronitähdet eli pulsarit vuonna 1967. Nobelin palkinnon havainnosta saivat hänen väitöstyönsä ohjaaja ja tutkimusryhmän johtaja, mutta nuori naistutkija jäi ilman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli ihan selvä väärä ratkaisu nobelkomitealta. Ohjaaja ei edes uskonut aluksi tuloksia, mutta Bell Burnell tiesi, ettei ollut tehnyt virhettä”, sanoo vararehtori ja fysiikan professori Paula Eerola Helsingin yliopistosta.

Pulsarit olivat yksi viime vuosisadan suuria astrofysiikan löytöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bell Burnell sai kolmen miljoonan dollarin Breakthrough-palkinnon syyskuun alussa. Palkintoa on jaettu tutkijoille vuodesta 2012. Yksi palkinnon perustajista on Facebook-miljardööri Mark Zuckerberg.

Bell Burnell ilmoitti antavansa rahat Institue of Physics -järjestölle (IOP), jotta se tukisi naisia, pakolaisia ja vähemmistöjen edustajia tieteen tekemisessä.

”En halua rahaa enkä tarvitse sitä, joten ajattelin sen päätyvän parhaaseen käyttöön tällä tavalla”, Burnell sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pulsarien löytymisen aikaan naisella oli Bell Burnellin kertoman perusteella monenlaisia vastuksia huippufyysikkona, vaikka elettiin jo 1960-lukua.

Koulussa Pohjois-Irlannissa tytöt päätyivät Bell Burnellin mukaan ennemmin kotitalouden kuin fysiikan oppitunneille, mutta hän valitsi yhden toverinsa kanssa jälkimmäisen.

Kun Jocelyn Bell meni kesken pulsarijahdin kihloihin, sormuksen pitäminen Cambridgen yliopiston laboratoriossa oli virhe, hän muistelee IOP:n julkaisemassa Physics Worldissa. Sormus tulkittiin merkiksi tieteellisen työn lopettamisesta, sillä aviovaimon odotettiin jäävän pois töistä ja elävän miehen tuloilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun pulsarista kerrottiin, toimittajat kysyivät löydön varsinaiselta tekijältä, montako poikaystävää hänellä on ja onko hän ehkä pidempi kuin Englannin prinsessa Margaret.

Bell Burnell ei ole ainoa fyysikko, joka ei saanut ajallaan kunniaa omasta työstään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyvin tunnettu esimerkki on vuonna 2016 kuollut yhdysvaltalainen tähtitieteilijä Vera Rubin. Hän ei saanut Nobelin palkintoa, vaikka osoitti pimeän aineen olemassaolon universumissa 1978.

Rubin ja Kent Ford havaitsivat silloin, että jokin näkymätön aine pitää painovoimallaan galaksit koossa.

Eerolan mukaan karkeaa vääryyttä kärsi myös kiinalaissyntyinen Chien-Shiung Wu, joka tutki 1950-luvulla alkeishiukkasten symmetriaa ja osoitti kokeellisesti, että hiukkasilla on kätisyys. Nobelin palkinnon havainnosta sai 1957 mieskaksikko, joka oli kehittänyt löytöä ennustaneen teorian.

Yli-insinööri Eija Tuominen Helsingin yliopiston fysiikan tutkimuslaitoksesta ottaa esimerkiksi Lise Meitnerin ja Otto Hahnin.

”He löysivät ydinfission 1938, mutta vain Hahn sai tutkimuksesta kemian Nobelin palkinnon”, Tuominen muistuttaa.

Hän tutkii hiukkas- ja ydin­fysiikassa käytettäviä säteilynilmaisimia ja on perehtynyt sivutyönään naisten asemaan luonnontieteessä.

Sukupuoleen liittyvät vaikeudet luonnontieteissä eivät Tuomisen mukaan ole täysin mennyttä aikaa. Fysiikassa ja insinööritieteissä naisten osuus on pienin kaikista tieteenaloista.

”Naisten osuus pienenee, mitä pidemmälle tiedeuralla mennään. Naisia on alun perinkin luonnontieteissä vähemmän kuin miehiä, ehkä 30 prosenttia. Osuus pienenee urapolun joka askeleella. Professoreista naisia on enää runsaat kymmenen prosenttia”, Tuominen sanoo.

Pohdinnan aihe on Tuomisen mukaan se, miksi luonnontieteet eivät kiinnosta nuoria naisia. Hän kaipaa roolimalleja.

Nobelin fysiikan palkinnon on saanut kaksi naista: puolalais-ranskalainen Marie Curie radioaktiivisuuden ymmärtämisestä viime vuosisadan alussa ja yhdysvaltalainen Maria Goeppert-Mayer atomin rakenteen tutkimuksesta vuonna 1963.

Nykyisin fysiikan huippupaikoille nousseista naisista näkyvimpiä on italialainen Fabiola Gianotti, joka johtaa Euroopan hiukkastutkimuksen keskusta.

Gianotti johti toista Higgsin hiukkasen löytäneistä koeasemista ja nousi otsikoihin löydön ilmoittajana.

Nykymenolla kestää kuitenkin kaksi vuosisataa, ennen kuin naiset nousevat fysiikan tutkimuksissa miesten rinnalle vastuukirjoittajina, laskivat Plos Onessa julkaistun tutkimuksen tekijät.

”Taustalla vaikuttavat erityisesti tiedostamattomat ennakkoluulot, jotka iskivät aikoinaan myös Bell Burnelliin. Neiti Jocelynin tekemää tutkimusta ja mullistavaa löytöä ei pidetty hänen omanaan, vaan kunnia siitä tuli annetuksi miespuolisille kollegoille”, Tuominen pohtii.

Naisilla saattaa olla myös taipumus aliarvioida kykyjään, kuten Bell Burnellilla nuorena.

Hän ajatteli päässeensä Cambridgen yliopistoon suurin piirtein vahingossa, vaikka oli nuoresta pitäen ollut kiinnostunut tähtitieteestä.

”Olin aika vakuuttunut, että yliopisto hyväksyi minut vahingossa, että se huomattaisiin ja minut heitettäisiin ulos”, Bell Burnell muisteli The Guardianissa ja National Geographicissa.

Bell Burnell uurasti väitöskirjan tekijänä valmiiksi pitkiä metalliaitoja muistuttavan radioteleskoopin. Sen piti havaita kvasaareja, kaukaisia rajusti säteileviä kohteita.

Sitten Bell Burnell kahlasi läpi kilometrikaupalla printtipaperia, jolle teleskoopin vastaanottamat signaalit tulostuivat syheröisinä viivoina. Hän kirjasi sata kvasaaria.

Lopulta hän havaitsi toistuvan pulssin, joka oli vain vähäinen poikkeama tietomassassa. Väitöstyön ohjaaja Antony Hewish päätteli, että signaali oli Maasta tuleva häiriö.

Bell Burnell jatkoi havainnon varmistamista eri keinoin. Hän osoitti, että signaalin paikka taivaankannella muuttui joka vuorokausi sitä mukaa kuin maapallo eteni radallaan. Signaali tuli siis avaruudesta.

Viikkojen aikana Bell Burnell löysi kolme vastaavaa signaalia eri puolilta avaruutta, ja lopulta niiden uskottiin tulevan kaukaa universumista.

Hewish ja Bell Burnell julkaisivat löydön tiedelehti Naturessa vuonna 1968. Ensimmäisenä kirjoittajana eli ykkösasiantuntijana oli Hewish ja toisena Bell.

Hewish ja Cambridgen yliopiston radioastronomian professori Martin Ryle saivat fysiikan Nobelin palkinnon vuonna 1974. Hewish palkittiin pulsarien löytämisestä ja Ryle radioastronomian kehittämisestä.


Bell Burnellista tuli arvostettu tieteentekijä, ja hänet on aateloitu. Itse hän sanoo, ettei hän ole kaivanut nobelia.

”Nobelin arvoa voisi vähentää se, että se annettaisiin opiskelijoille, paitsi aivan poikkeuksellisissa tapauksissa, jollainen minä en ollut”, hän on todennut.

Muita palkintoja on tullut.

”Melkein joka vuosi on ollut jonkinlainen juhla, kun olen saanut jonkin palkinnon. Se on ollut paljon hauskempaa”, Bell Burnell sanoo sanomalehti Guardianissa.

Fakta

Huikeita pyörijöitä


 Pulsarit ovat pyöriviä neutronitähtiä.

 Neutronitähdet syntyvät, kun Aurinkoa massiivisemman tähden uloimmat osat räjähtävät ja sisukset romahtavat painovoiman vaikutuksesta tiheäksi palloksi.

 Neutronitähdet ovat universumin tiheimpiä kappaleita mustien aukkojen jälkeen. Läpimitaltaan alle 20-kilometrinen neutronitähti painaa enemmän kuin Aurinko.

 Ne koostuvat neutroneista, atominytimien varauksettomista hiukkasista.

 Pulsarit pyörivät nopeimmillaan satoja kierroksia sekunnissa tarkasti samalla nopeudella. Ne ovat eräänlaisia maailmankaikkeuden atomikelloja.

 Pulsareilla on valtava magneettikenttä, joka ohjaa ympärillä olevia varattuja hiukkasia niiden navoille. Säteily lähtee sieltä kapeina keiloina, jotka pyörivät kuin majakan valo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Fysiikka
 • Tasa-arvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan

  10. 10

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä
  3. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  4. USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan
  5. Yksinpurjehdusta johtavan ranskalaiskipparin vaikeudet merellä jatkuvat – ”On ihme, jos pääsen maaliin ”
  6. Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035
  7. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
  8. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
  9. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  10. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  11. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  12. Näytä lisää