Tiede

Kuin kärpänen laskeutuisi luodin päälle pimeässä – Japani onnistui laskemaan kaksi hyppivää robottia huimaa vauhtia kiitävän asteroidin pinnalle

Robotit lähettävät kuvaa ja tietoja Ryugu-asteroidilta 280 miljoonan kilometrin päästä.

Kun Suomessa viikonloppuna ihmeteltiin syysmyrskyä, ulkoministerin epäluottamusta ja muita maanpäällisiä asioita, tapahtui 280 miljoonan kilometrin päässä maapallosta jotain hyvin jännittävää.

Japanilainen Hayabusa 2 -avaruusluotain ajoi ionimoottoreillaan kaukana avaruuden pimeydessä kiitävän asteroidin viereen ja sylkäisi sisuksistaan kaksi robottia, jotka laskeutuivat asteroidin pinnalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Robotit lähettävät nyt kuvaa ja tietoja asteroidilta maapallolle. Pian itse luotain räjäyttää asteroidista irti näytteitä, jotka se kuljettaa takaisin Maahan ensi vuonna.

Saavutusta voisi verrata siihen, että koulutettu kärpänen laskeutuisi kivääristä ammutun luodin päälle pimeässä metsässä, irrottaisi siitä palasen ja lentäisi näytepalan kanssa kotiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hayabusa 2 on suunnilleen jääkaapin kokoinen, aurinkopaneeleilla varustettu avaruusluotain, joka laukaistiin avaruuteen Tanegashiman saarelta Japanista joulun alla 2014. Sen nimi tarkoittaa muuttohaukkaa.

Luotain linkoutui painovoiman ja äärimmäisen tarkkojen laskelmien avulla ensin samalle radalle kohteena olevan asteroidi Ryugun kanssa. Sitten se alkoi ottaa asteroidia hiljalleen kiinni moottoriensa avulla. Kaikki tapahtui yli sadan tuhannen kilometrin tuntinopeudella.

Neljän vuoden kuluttua muuttohaukka oli saavuttanut asteroidinsa ja asettui kiertämään sitä parinkymmenen kilometrin etäisyydelle. Välillä se kävi lähempänä ottamassa kuvia ja mittaamassa kilometrin kokoisen kivenmurikan painovoimaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kärpänen oli siis saavuttanut luodin. Perjantaina oli aika munia sen päälle. Suomen aikaa noin aamuseitsemältä Hayabusa 2 laskeutui vain 60 metrin päähän asteroidista.

Luotain pudotti sisuksistaan kaksi pientä, robottipölynimurin kokoista ja muotoista luotainta Ryugun pinnalle. Ne vaappuivat alas asteroidille sen painovoiman vetäminä ja laskeutuivat onnistuneesti.


”Kumpikin luotaimista toimii normaalisti ja ne ovat alkaneet tutkia Ryugun pintaa”, tiedotettiin lauantaina.

”En löydä sanoja ilmaistakseni, miten iloinen olen siitä, että pystyimme lähettämään liikkuvia luotaimia asteroidin pinnalle”, sanoo avaruusjärjestö Jaxan projektijohtaja Yuichi Tsuda järjestön verkkosivuilla.


Minerva 2 -nimiset robotit ottavat kuvia ja tekevät mittauksia asteroidin pinnalla. Ryugun painovoima on niin mitätön, että ne voivat liikkua asteroidilla loikkien. Pieni ponnahdus voi venyä jopa 15 metrin harppaukseksi.


Myöhemmin Hayabusa laukaisee asteroidille kolmannenkin pikku tutkimusvälineen, ranskalaisten ja saksalaisten kehittämän Mascot-laskeutujan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensi kuussa on tarkoitus kerätä näytteitä asteroidista. Tätä varten Hayabusaan on rakennettu systeemi, jolla se ampuu kiveen eräänlaisen kupariammuksen.

Kahden kilon painoinen ammus tekee kiveen pienen kraatterin ja irrottaa sen pinnasta tomua, jota luotain imee sisäänsä asteroidia kiertäessään.

Ensi vuonna Hayabusa tuo siis meille tutkittavaksi kivitomua satojen miljoonien kilometrien päästä. Nyt lasketut robotit jäävät asteroidin pinnalle ikiajoiksi.

Ryugun kaltaiset asteroidit ovat aurinkokunnan vanhinta kiveä. Ne ovat muodostuneet yli 4,5 miljardia vuotta sitten samasta Aurinkoa kiertävästä pölykiekosta kuin maapallo ja muutkin planeetat.

Asteroidien tutkiminen voi auttaa ymmärtämään varhaisen aurinkokunnan koostumusta. Lisäksi asteroideilta voidaan kenties tulevaisuudessa kaivaa arvometalleja, kunhan tekniikka kehittyy.

Ryugu on yksi Maata lähimpänä kiertävistä asteroideista ja siksi kiintoisa tutkimuskohde.

Lähimmillään se tulee lähemmäs maapalloa kuin Kuu. Tällä hetkellä se on melkein 300 miljoonan kilometrin päässä.

Planeetat ja asteroidit kiertävät Aurinkoa kuin sähköautoradan pikkuautot sisemmillä ja ulommilla radoilla, välillä lähempänä ja välillä kauempana.

Luotain kiertää nyt asteroidin mukana ja palaa takaisin Maahan, kun asteroidi on taas lähempänä meitä.

Japanilaisten luotain ei ole ensimmäinen, joka on pystynyt ajamaan kiinni avaruudessa lentäviä kivenmurikoita.

Neljä vuotta sitten Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain saavutti Tšurjumov-Gerasimenkon komeetan ja lähetti sen pinnalle Philae-laskeutujan.

Äärimmäisen vaikeaa tehtävää oli valmisteltu vuosikymmeniä. Se onnistui muuten mainiosti, mutta Philae kellahti kumolleen laskeutuessaan.

Rosetta-luotain tarkkaili komeettaa kaksi vuotta ja välitti maahan ennennäkemätöntä tietoa komeetan pinnalta, kunnes se törmäytettiin komeettaan tehtävän loputtua.

Mukana oli myös suomalaista tekniikkaa. Ilmatieteen laitoksen suunnittelema laitteisto matkaa komeetan mukana kauas aurinkokunnan laitamille kunnes palaa taas parin vuoden kuluttua lähemmäs.

Nasan Osiris-Rex -luotain taas jahtaa parhaillaan Bennu-asteroidia ottaakseen näytteitä sen pinnalta.

Hayabusa 2 on japanilaisten toinen yritys. Ensimmäinen Hayabusa kävi Itokawa-asteroidin luona jo kahdeksan vuotta sitten, mutta sen lähettämä laskeutuja ei päässyt pinnalle vaan lensi asteroidin ohi avaruuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asteroidit
 • Avaruus
 • Avaruusteknologia
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten

  2. 2

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  3. 3

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi –näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  4. 4

   Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti internet-aikana

  5. 5

   Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto

  6. 6

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  7. 7

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  8. 8

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   The Washington Post: Venäjä hyödynsi laajasti sosiaalista mediaa auttaakseen Trumpin vaalivoittoon

  10. 10

   Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  3. 3

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  7. 7

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  10. 10

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää