Tiede

Vastarannankiisket menestyvät paremmin – negatiivisuus ja kriittisyys saa muut luulemaan, että olet johtaja-ainesta

Tutkimuksissa koehenkilöt arvioivat kriittiset puheenvuorot uskottavammiksi ja niiden esittäjät vahvemmiksi johtajatyypeiksi.

Harva tykkää nipottajista, mutta negatiivisuus ja kriittisyys eivät välttämättä ole ihmiselle haitta. Ainakin niillä saa itsensä näyttämään vahvemmalta muiden silmissä, esittää Virginian yliopiston yhteiskuntapolitiikan apulaisprofessori Eileen Chou uudessa tutkimuksessaan.

Chou pohti, miksi nykypolitiikassa valtaan nousee negatiivisia riidankylväjiä, kun perinteisesti johtajilta on hänen mukaansa odotettu positiivista ja kannustavaa otetta, ainakin Yhdysvalloissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Chou toteutti kaikkiaan 11 koetta, joissa ihmiset arvioivat eri asioista esitettyjä kriittisiä ja positiivisia näkemyksiä ja valitsivat, kumpien esittäjät vaikuttivat uskottavammilta ja paremmilta johtajatyypiltä.

Yhdessä kokeessa opiskelijat saivat luettavakseen ravintola-arvioita, joista osa oli kriittisiä ja osa kehuvia. Kriittisen arvion kirjoittaja vaikutti opiskelijoiden mielestä voimakkaammalta ja itsenäisemmältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opiskelijat katsoivat, että kriittisesti suhtautuva uskaltaa vapasti ilmaista näkemyksensä ravintolasta, oli totuus sitten mikä tahansa.

Toisessa kokeessa opiskelijat laitettiin arvioimaan taideteoksia. Ryhmässä oli näyttelijä, joka joko piti teoksesta tai haukkui sitä. Jälleen negatiivisesti suhtautuvaa pidettiin uskottavampana ja hallitsevampana.

Kun opiskelijoilta kysyttiin, kumman he valitsisivat ryhmänsä vetäjäksi, äänet kasautuivat taideteokseen nuivemmin suhtautuneelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmannessa kokeessa 518 henkilöä sai arvioida Yhdysvaltojen presidentinvaalien tv-väittelyissä esitettyjä puheenvuoroja vuosilta 1980–2008. Sitaateista ei kerrottu, kuka ne on sanonut. Jälleen negatiiviset ja huolta ilmaisevat viestit purivat paremmin.

Koehenkilöt eivät pitäneet negatiivisista vastarannankiiskistä yhtä paljon kuin positiivisia kantoja esittäneistä, mutta nuivasti asioihin suhtautuvia pidettiin kuitenkin voimakkaampina ja uskottavampina.

”Negatiivisuutta pidetään yleensä epäkohteliaana, joten avoimesti kriittiset henkilöt näyttävät nousevan sosiaalisten kahleiden yläpuolelle ja vaikuttavat siksi vahvemmilta. Siksi saatamme vaistomaisesti kohdella heitä johtajatyyppeinä, vaikkemme pitäisi heistä”, pohtii Chou New Scientist -lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Populistisia liikkeitä tutkinut tohtori Frank Mols Queenslandin yliopistosta arvioi, että Choun havainto voi pieneltä osaltaan selittää, miksi riitaa haastava ja kaikkia sivistyneen käytöksen sääntöjä rikkova Donald Trump menestyi niin hyvin vaaleissa. Hän irrottautui sosiaalisista normeista ja saattoi siksi näyttää äänestäjistä vahvalta ja itsenäiseltä.

”Hänen tapansa sanoa suoraan, mitä ajattelee, näyttää vetoavan äänestäjiin, jotka pitävät hänen rohkeuttaan merkkinä aitoudesta”, Mols pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Chou hakee vertailukohtaa eläimistä. Kun yksittäinen paviaani lähtee laumasta aivan omille teilleen, se saa yleensä seuraajia.

Televisiossakin epäsovinnaiset hahmot tapaavat menestyä. Heidän touhujaan on virkistävää katsoa ainakin tiettyyn rajaan asti. Keittiössä kiroileva ja räyhäävä kokki Gordon Ramsay ja kykyjenetsintäkilpailuja tuomaroinut piikikäs ja ilkeä musiikkimoguli Simon Cowell ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Suosittua Top Gear -auto-ohjelmaa juontanut Jeremy Clarkson loi koko uransa hyvän maun tuolla puolen, kunnes sai lopulta potkut rasistisista vitseistään.

Tutkimuksessaan Chou tarkastelee negatiivista esiintymistä lähinnä poliittisen vallan ja johtajuuden kannalta. Kokeiden havainnot viittaavat siihen, että joissain tilanteissa kriittiset puheenvuorot nähdään uskottavampina, mutta pelkällä ilkeydellä tuskin pötkii kovin pitkälle, jos substanssia ei löydy.

Ilmiö voi toimia toiseenkin suuntaan. Jos julkinen keskustelu on ajautunut toivottoman negatiiviseksi, voivatkin taas menestyä henkilöt, jotka tuovat positiivista ja lohduttavaa viestiä.

Choun tutkimuksen julkaisi Amerikan psykiatriyhdistyksen Journal of Personality and Social Psychology.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Psykologia
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten

  2. 2

   Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti

  3. 3

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  4. 4

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  5. 5

   Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  6. 6

   Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto

  7. 7

   Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään

  8. 8

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Maanantaista lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  3. 3

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  7. 7

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  10. 10

   Valkoisen talon tuleva kanslia­päällikkö kutsui Trumpia videolla ”hirveäksi ihmiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää