Tiede

Tutkijat pystyvät nyt käden käänteessä luomaan ruokakasveja, joiden jalostamiseen kului aiemmin tuhansia vuosia – EU estää tekniikan hyödyntämisen Euroopassa

Tutkijat kehittelivät kokeeksi tomaatin uudelleen villistä kantamuodosta.

Geenitekniikan kehitys kasvinjalostuksessa on nyt huimaa. Niin sanotun crispr-menetelmän eli geenisaksien avulla on mahdollista muokata ruokakasveista nopeasti ja tehokkaasti entistä parempia.

Hitaasti ja hankalasti viljeltävistä ja harvojen herkuksi jääneistä marja- ja hedelmälajeista voitaisiin sen avulla saada mansikan kaltaisia massatuotteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiettyyn entsyymiin ja ohjaavaan rna-molekyyliiin perustuvilla geenisaksilla voidaan tarkasti poistaa, vaihtaa tai lisätä geenejä minkä tahansa eliön tai kasvin perimään. Vuonna 2012 kehitetty menetelmä on mullistanut bioteknologian.

Brasilialaiset, kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat esitelleet geenisaksien mahdollisuuksia kahdella kasvilla: kaikille tutulla tomaatilla ja hieman vieraammalla ananaskirsikalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nature Biotechnology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa monikansallinen ryhmä lähti uudestaan työstämään tomaattia sen villistä kantamuodosta villitomaatista (Solanum pimpinellifolium).

Villitomaatti on kotoisin Andien alueelta Etelä-Amerikasta. Se tuottaa vain herneen kokoisia tomaatteja. Inkat ja atsteekit lähtivät aikoinaan jalostamaan tomaattia isommaksi samoin kuin maissiakin. Maissin villi kantamuoto tuotti vain sormenpaksuisia tähkiä.

Kun kasveista valittiin aina isoimmat ja herkullisimmat, tietyt geenimutaatiot valtasivat sijaa kasvipopulaatiossa ja kanta alkoi jalostua ihmisen tarpeisiin paremmin sopivaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tomaatin jalostaminen ja domestikaatio eli valjastaminen hyötykäyttöön vei kolme tuhatta vuotta. Nyt tutkijat tekivät saman kolmessa vuodessa.

Perinteinen jalostus on hidasta, ja haluttujen mutaatioiden kylkiäisenä tulee muutoksia, jotka eivät ole eduksi. Esimerkiksi nykyiset markettitomaatit ovat isoja, mutta eivät kovin maukkaita.

Kun tomaatin perimä avataan ja katsotaan, mitä muutoksia siinä on tapahtunut kantamuotoon verrattuna, voidaan paikantaa ne geenit, jotka tuottavat juuri halutut ominaisuudet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijat muokkasivat villitomaatin perimää vain kuudesta kohdasta, ja saivat aikaan lajikkeen, joka on kuin tavallinen tomaatti, mutta maukkaampi ja ravinteikkaampi.

Siinä on tomaatin terveellistä väriainetta lykopeenia viisi kertaa enemmän kuin tavallisessa viljelytomaatissa. Alkuperäisessä villitomaatissa sitä on kaksinverroin enemmän kuin vanhanaikaisen jalostuspolun kulkeneessa perustomaatissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Niistä tuli aika maukkaita. Hieman vahvan makuisia ja erittäin aromaattisia”, kuvailee biologian professori Jörg Kudla tutkimusryhmänsä luomusta New Scientist -lehdessä.

Kaikki ryhmän valitsemat geenimuodot esiintyvät luonnossakin, mutta ilman geenitekniikkaa niitä on hidasta jalostaa esille.

Kiinalainen tutkimusryhmä muokkasi villitomaatista useita lajikkeita. Yksi oli sietokykyinen bakteeritaudille. Toinen kesti suolaista maaperää ja sisälsi normaalia enemmän c-vitamiinia.

”Maistamme niitä sitten, kun ne kypsyvät ensi kuussa”, lupaa professori Caixia Gao Kiinan tiedeakatemiasta. Myös kiinalaisten tutkimus julkaistiin Nature Biotechnology -lehdessä.

Tällaisella geenimuokkauksella tuotettuja kasveja ei voi erottaa perinteisellä jalostuksella kehitetyistä tai luonnossa risteytyneistä.

Euroopassa niitä on kuitenkin toistaiseksi turha odotella kauppojen hyllyille.

EU-tuomioistuin päätti heinäkuussa, että myös geenisaksitut kasvit katsotaan jatkossa muuntogeenisiksi gm-kasveiksi, joita säännellään erittäin tiukasti. Tiedeyhteisö vastusti päätöstä laajasti.

Vain suurimmilla monikansallisilla yrityksillä on varaa ja resursseja läpäistä gm-kasveille asetetut tiukat seulat. Pienempien tutkimuskeskusten tai kasvinjalostajien ei ole mielekästä käyttää crispr-tekniikkaa, kun sillä luotuja tuotteita on toistaiseksi äärimmäisen vaikea saada markkinoille.

EU:n päätös on monin tavoin ristiriitainen. Säteilyttämällä luotuja mutaatioita tiukka seula ei koske. Tätä menetelmää on käytetty vuosikymmeniä ja niin ollen se katsotaan turvalliseksi.

Niinpä aikoinaan säteilyttämällä punertaviksi ja herkullisiksi muokattuja verigreippejä voi myydä Euroopassa vaikka luomuna, mutta uusimmilla ja tarkimmilla tekniikoilla luotuja kasveja ei.

Yhdysvalloissa geenieditointiin suhtaudutaan sallivammin. Siellä se luetaan perinteisen kasvinjalostuksen piiriin.

Koska geenisaksilla tehtyjä mutaatioita ei voi mitenkään erottaa luonnossa syntyneistä mutaatioista, Yhdysvalloista tulee joka tapauksessa päätymään Eurooppaan geenisaksittuja lajikkeita.

Valtameren ylitettyään ne muuttuvat laittomiksi, vaikkei niitä voida sellaisiksi osoittaa.

”Eurooppalaiset kasvinjalostajat tulevat epäilemättä ja tietämättään käyttämään kiellettyjä geenieditoituja kasveja omissa risteytysohjelmissaan luodessaan uusia lajikkeita eurooppalaisille pelloille”, kommentoi kasvinjalostustieteen professori Teemu Teeri geenimuokkausta Helsingin yliopiston tuoreessa uutisessa.

”Usein gm-vapaus nähdään takeena tuotteen luonnollisuudesta. Tässä unohtuu, että perinteisesti jalostetut viljelylajikkeet ovat nekin kaukana luonnollisesta.”

Kun tutkimus kaikesta huolimatta edistyy, voidaan kenties alkaa hyödyntää sellaisiakin kasveja, jotka ovat olleet vain tiettyjen alueiden paikallista ruokaa.

”Maailmassa on 50 000 syömäkelpoista kasvia, mutta 90 prosenttia energiastamme tulee viidestätoista kasvista”, muistuttaa professori Kudla.

”Kun pystymme matkimaan tapaa, jolla tärkeimmät ruokakasvit kuten riisi ja maissi otettiin hyötykäyttöön, voimme lähteä valjastamaan ravinnoksi sellaisia kasveja, joita ei koskaan ole domestikoitu”, Gao sanoo.

Juuri tätä lähti tekemään kolmas tutkimusryhmä, joka onnistui tekemään ananaskirsikan hedelmistä suurempia ja kasvista satoisamman.

Etelä-Amerikasta peräisin olevan kasvin hedelmä on pieni ja maukas. Se kuoritaan syötäväksi paperimaisten lehtien kätköistä. Ananaskirsikoita myydään suomalaisissakin kaupoissa.

Tutkijat toivovat, että ananaskirsikasta voisi joskus tulla samanlainen menestys kuin kvi­noasta. Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kvinoa oli pitkään vähäpätöinen ”intiaanikasvi”, mutta nyt se on levinnyt ympäri maailmaa.

Siitä on saatu jalostettua myös Suomessa kasvava lajike. Suomeen sopivan siemenkannan jalostus kesti toistakymmentä vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Geenitekniikka
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten

  2. 2

   Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti

  3. 3

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  4. 4

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  5. 5

   Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  6. 6

   Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto

  7. 7

   Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään

  8. 8

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Maanantaista lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  3. 3

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  7. 7

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  10. 10

   Valkoisen talon tuleva kanslia­päällikkö kutsui Trumpia videolla ”hirveäksi ihmiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Patrik Laine alusti voittomaalin huipputrillerissä – Sebastian Aho jatkaa pisteputkessa
  3. Ajokeli huono lumisateen takia etenkin Uudellamaalla – Liikennevirastolta varoitus
  4. Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti
  5. Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet
  6. Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen Tilaajille
  7. Tämä nainen opettaa johtajia antamaan päätösvallan alaisille – Oodissa kokeillaan samaa töiden järjestämisen mallia kuin monissa menestyvissä teknologiayrityksissä Tilaajille
  8. Tunti sitten
  9. HS vertaili ääni- ja e-kirjojen kuukausi­maksullisia palveluita – käyttäjien määrä kasvaa nyt hurjaa vauhtia
  10. Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään
  11. Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto
  12. 17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten
  13. Näytä lisää