Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miten ritarit pystyivät pissaamaan haarniska päällä?

Jos metsän suurimmat eläimet hirvi ja karhu tappelevat, kumpi voittaa? Entä kuinka käy, jos ihmisellä ei ole aivoja, miksi merivesi on suolaista, ja miten raha riittää pankkiautomaateissa? Lapset kysyvät ja asiantuntijat vastaavat.

Sofia Laakko, 7

Ritarit tunnetaan kiiltävistä ja koko vartalon peittävistä haarniskoista, mutta haarniskat eivät olleet vaatteiden tapaan jatkuvasti päällä.

Haarniska oli ritarille taistelukentällä ja turnajaisissa käytettävä suojapuku. Ritarit ehtivätkin hyvin käydä pissalla ennen suojapuvun pukemista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haarniska ei ollut myöskään niin kuin haalari, joka vedetään päälle yhtenä kappaleena. Eri osia kuten kypärää, hansikkaita ja rintapanssaria, pystyi käyttämään tarpeen mukaan.

Usein pissalla käynti onnistui yhtä lailla kuin ilman haarniskaa. Isommankin hädän yllät­täessä riitti, että riisui itse tai aseenkantajan avustuksella tiellä olevat osat.

Joinakin aikoina on käytetty suurista metallipaloista kootun levyhaarniskan sijasta metallirenkaista koostuvaa rengaspanssaria. Sen riisuminen oli melkein yhtä helppoa kuin tavallisten vaatteiden.

Antti Ijäs

kieltentutkimuksen

väitöskirjatutkija

Helsingin yliopisto


Jos metsän suurimmat eläimet karhu ja hirvi tappelisivat, kumpi voittaisi?

Riihikallion koulun 4C-luokka, Tuusula

Tulos riippuu hirven ja karhun koosta ja kunnosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos hyväkuntoinen yli 200 kiloa painava iso karhu ja noin 600-kiloinen suuri hirvi kohtaavat, voittaja saattaa hyvin olla karhu. Se käyttää aseina kitaansa ja käpäliään, ja sillä on peto­eläimen voima ja taito puolellaan. Karhu syö mielellään hirviä ja muuta lihaa, kun taas hirvet ovat kasvissyöjiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helposti karhu ei kuitenkaan hirveä kellistä. Usein se onnistuu vain, jos hirvi on upottavassa lumessa, suolla tai huonossa kunnossa. Muuten hirvellä on kyky päästä karkuun.

Pienen karhun hyökkäykset suurehko hirvi pystyy torjumaan. Hirven aseina toimivat sarvet ja sorkanpotku.

Vasalle eli hirven poikaselle pienikin karhu on vakava uhka varsinkin silloin, kun hirviemä ei ole puolustamassa pienokaistaan. Karhujen tiheästi asuttamilla alueilla nuorten hirvenvasojen yleisin kuolinsyy on joutuminen karhun saaliiksi.

Janne Sundell

Lammin biologisen aseman johtaja

Helsingin yliopisto


Miten käy, jos ihmisellä ei ole aivoja?

Lempi Riikola, 7

Ilman aivoja ihmiselle käy huonosti.

Se, kuinka huonosti käy, riippuu siitä mitä aivojen puuttumisella tarkoitetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joskus lapsi voi kehittyä kohdussa ja syntyä ilman aivoja. Tällaisen lapsen sanotaan kärsivän anenkefaliasta, ”ei-aivoisuudesta”. Tila johtaa useimmiten kuolemaan joko kohdussa tai pian syntymän jälkeen.

Aivot voivat myös kuolla esimerkiksi hapenpuutteeseen hukkuessa. Silloin puhutaan aivokuolemasta. Se johtaa yleensä ihmisen kuolemaan muutaman päivän kuluessa.

Kuitenkin vain osa aivoista on välttämätön hengissä pysymiselle.

Aivojen pintaosissa on rakenteita, jotka ohjaavat esimerkiksi puhumista, muistia ja näkökykyä. Nämä aivojen osat saattavat sammua esimerkiksi aivoinfarktin eli aivojen verenkierron häiriön vuoksi, mutta ihminen voi silti jäädä henkiin. Joskus osia aivoista joudutaan poistamaan aivokasvaimen tai vaikean epilepsian hoitamiseksi.

Joskus suurikin osa aivoista on pois pelistä, ja ihminen jatkaa silti laadukasta elämää.

Aivot osaavat näet muuttua. Jos vain osa aivoista on poissa, jäljelle jääneet aivojen osat voivat opetella puuttuvia taitoja. Aivojen muovautuvuus on erityisen hyvää pienillä lapsilla.

Sampsa Vanhatalo

kliinisen neurofysiologian

professori,

Helsingin yliopisto, Lastensairaala, Hus


Miksi merivesi on suolaista?

Juulianna Mäki, 6

Merivesien suola on peräisin maasta ja kallioista.

Sadevesi liuottaa kallioiden ja maaperän kivistä paljon pienenpieniä mineraaleja. Ne kulkeutuvat jokien mukana lopulta maailman meriin.

Tulivuorialueilla merien pohjassa sijaitsevat hydrotermiset lähteet pulputtavat syvältä maankuoresta kuumaa vettä, ja sen mukana tulee meriin myös suolaa. Lisäksi suolaa liukenee sulasta kiviaineksesta, jota purkautuu merenpohjien tulivuorista.

Merivesistä poistuu suolaa, kun veteen liuenneita mineraaleja kiteytyy meren pohjalle. Aikojen saatossa suolapitoisuus on saavuttanut tasapainotilan.

Litrassa merivettä on keskimäärin 35 grammaa suolaa. Se on pääosin natriumkloridia, josta myös ruokasuola pääosin koostuu.

Laura Tuomi

operatiivisen oseanografian

ryhmäpäällikkö

Ilmatieteen laitos


Kuinka automaatteihin mahtuu tarpeeksi rahaa, kun sadat ihmiset nostavat sitä päivittäin?

Niklas Kamula, 12

Arvokuljettajiksi kutsutut ihmiset tankkaavat säännöllisesti automaatteja seteleillä, jotta rahat riittävät.

Tankkaamisen tai automaattien tarkoista yksityiskohdista ei ole turvallisuuden vuoksi lupaa kertoa tarkemmin. Isot yleisötapahtumat voivat tyhjentää jonkin automaatin, mutta niihinkin pyritään varautumaan tekemällä ylimääräisiä rahatäyttöjä.

Automaateista tehtävien ottojen määrä on vähentynyt jo ­usean vuoden ajan. Huippuvuosina saattoi yksittäisellä automaatilla käydä päivässä jopa tuhat asiakasta. Nykyään automaatilla joutuu harvemmin jonottamaan.

Rahojen riittämistä edesauttaa sekin, että uusimpiin automaatteihin voi myös tallettaa rahaa. Automaatti lajittelee hyväkuntoiset rahat ja antaa ne seuraaville nostoja tekeville asiakkaille.

Harri Pennanen

käteispalvelujen johtaja

Automatia pankkiautomaatit

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  5. 5

   Hoitajat raatavat äärirajoilla Meilahdessa – Työnantaja lupaa korjata kohtuuttomat työolot

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  9. 9

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  10. 10

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää