Tiede

Tutkijat antoivat koehenkilöille 12 valeuutista ja 12 oikeaa uutista – piirtyi kuva ihmistyypistä, joka haksahtaa valheisiin ja propagandaan

Yliluonnolliseen uskoville höpöuutisten tunnistaminen on myös vaikeampaa kuin muille.

Propagandaa ja valheita on ollut maailman sivu. Härskit valeuutisetkaan eivät ole mitenkään nykymaailmalle ainutlaatuinen ilmiö.

Valeuutisten mylly internetissä on kuitenkin kiihtynyt viime vuosina ja saavutti eräänlaisen lakipisteen Yhdysvaltain myrskyisten presidentinvaalien aikoihin. Suomessa MV-lehti kunnostautui keksittyjen roskajuttujen ja salaliittoteorioiden torvena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkki järjettömästä valeuutisesta voisi olla Yhdysvaltain vaalien aikana levinnyt huhu siitä, että saatanaa palvovat demokraattipoliitikot pyörittävät pedofiilirinkiä erään pizzerian kellarissa.

Ihmiset tuntuvatkin olevan valmiita uskomaan mitä päättömimpiin juttuihin, kunhan ne sopivat omaan maailmankuvaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valeuutisoinnin mekanismeja ja ihmisten suhtautumista valeuutisiin on tutkittu viime vuosina paljon etenkin Yhdysvalloissa, jossa poliittinen kulttuuri on äärimmäisen tulehtunut ja kahtiajakautunut.

Keväällä toteutetussa laajassa tutkimuksessa selvisi, että valeuutiset leviävät sosiaalisen median verkostoissa syvemmälle ja tehokkaammin kuin oikeisiin lähteisiin ja faktoihin perustuvat uutisjutut.

On myös havaittu, että mitä vähemmän ihminen maailmanmenosta tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä. Silloin hän haksahtaa helpommin myös höpöjuttuihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yalen, Harvardin, MIT:n ja kanadalaisen Reginan yliopiston psykologian tutkijat ovat nyt tehneet uuden tutkimuksen siitä, miten ihmisen maailmankuva ja tapa ajatella voivat vaikuttaa siihen, miten helposti hän uskoo keksittyjä juttuja.

Aiemman tutkimuksen pohjalta voidaan arvella, että mitä analyyttisemmin ihminen malttaa ja osaa ajatella, sitä paremmin hän osaa myös arvioida, voiko jokin väite todella pitää paikkaansa.

Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että laiska ajattelu selittää valeuutisiin uskomista paremmin kuin poliittinen kanta. Outoihin juttuihin uskotaan vasemmalla ja oikealla, mutta hieman erilaisin painotuksin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tältä pohjalta tutkijat laativat uuden kokeen, jossa yritettiin kartoittaa, miten henkilön tapa ajatella ennustaa, kuinka helposti hän uskoo tai ei usko valeuutisiin.

Tutkijat värväsivät 948 henkilöä vastaamaan ensin kyselyihin, joilla mitattiin heidän ajattelutaitojaan, maailmankuvan jäykkyyttä ja taipumusta uskonnolliseen fundamentalismiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi tapa mitata ihmisen kykyä hillitä mututuntumaansa ja pysähtyä pohtimaan hieman syvemmin on niin sanottu kognitiivinen reflektiotesti. Siinä esitetään yksinkertaisia pulmia, joissa ensimmäisenä mieleen tuleva ja ilmeiseltä tuntuva vastaus on väärä.

Osallistujilta kysyttiin esimerkiksi, kuinka monta kuutiometriä maata mahtuu kolme metriä syvään kuoppaan, joka on kolme metriä leveä ja kolme metriä pitkä.

Toinen klassinen esimerkki tällaisesta pulmasta on seuraava: maila ja pallo maksavat yhteensä 1,10 euroa. Maila maksaa euron enemmän kuin pallo. Mikä on pallon hinta?

Dogmaattisuutta tai maailmankuvan joustamattomuutta mitattiin kysymyspatterilla, jossa piti ottaa kantaa tämän tapaisiin väittämiin: ”Asiat, joihin uskon, ovat niin täysin totta, että en epäile niitä lainkaan.”

Osallistujien uskonnollisuutta ja taipumusta fundamentalistiseen ajatteluun luodattiin vielä kysymällä, kuinka vahvasti he ovat samaa tai eri mieltä esimerkiksi tämänkaltaisten väittämien kanssa: ”Kaiken maailman pahuuden juuri on Saatana, joka yhä nykyään taistelee kiivaasti Jumalaa vastaan.”

Osallistujat saivat sitten nähdäkseen 12 valeuutista ja 12 oikeaa uutista sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Valeuutisiksi oli valikoitu Yhdysvaltain presidentinvaalien tienoilla netissä kiertäneitä juttuja, joiden väitteet oli osoitettu vääriksi. Mukana oli sekä konservatiiveille että liberaaleille suunnattuja valeuutisia.

Oikeat uutiset oli poimittu suurten ja tunnettujen uutismedioiden sivulta.

Kummatkin esiteltiin osallistujille samaan tyyliin kuin ne tulisivat vastaan Facebookia selatessa – otsikon, kuvan ja lyhyen alaotsikon kera.

Uutisen julkaisseen nettisivun nimi oli kaikissa tapauksissa muokattu niin, että se ei viitannut mihinkään todelliseen uutismediaan eikä verkkosivuun, mutta vaikutti kuitenkin uskottavan näköiseltä.

Osallistujien piti jokaisen uutisen kohdalla arvioida, olivatko ne tosia vai eivät.

Tutkimuksessa havaittiin, että ne ihmiset, jotka ovat kaikkein varmimpia oman maailmankuvansa oikeellisuudesta ja toisaalta ajattelevat hätäisesti, uskovat hieman muita todennäköisemmin valeuutisiin.

Taipumus yliluonnollisiin uskomuksiin oli myös tilastollisesti yhteydessä haksahtamiseen. Jos henkilö vastasi tutkimuksessa esimerkiksi uskovansa siihen, että ihmiset voivat kommunikoida telepaattisesti keskenään, hän uskoi todennäköisemmin myös valeuutisia.

Ero ei ollut kovin suuri. Myös hyvin fundamentalistisesti ja jäykästi ajattelevat osasivat erottaa valeuutisia oikeista. Tilastollinen yhteys joustamattoman maailmankuvan, syvän uskonnollisuuden ja valeuutisiin uskomisen välillä näyttää kuitenkin olevan olemassa.

Tutkimuksesta voi poimia arkijärjelläkin käsitettävän opin: paras suoja väärää tietoa vastaan on kyky ajatella avaramielisesti ja analyyttisesti ja olla tarvittaessa valmis sisällyttämään maailmankuvaansa uutta tietoa. Sekä pysähtyä hetkeksi miettimään, voisiko tämä kuitenkaan pitää ihan paikkaansa.

”Avarakatseinen ajattelu pitää sisällään sen, että ihminen hakee vaihtoehtoisia selityksiä ja pystyy muuttamaan uskomuksiaan todistusaineiston perusteella. Analyyttinen ajattelu tarkoittaa, että osaa pohdiskella ja arvioida omia intuitioitaan ja mututuntumaansa. Näihin taitoihin kannustaminen voisi vähentää valeuutisiin uskomista väestön keskuudessa”, selittää psykologi Michael Bronstein Yalen yliopistosta PsyPost-verkkosivulla. Hän oli yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Applied Research in Memory and Cognition.

Ai niin. Lopuksi oikeat vastaukset: Kuoppaan mahtuu 27 kuutiometriä maata. Pallon hinta on viisi senttiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valeuutiset
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  4. 4

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  5. 5

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  6. 6

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  7. 7

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  8. 8

   Kristian Vesalainen siirtymässä Jokereihin Winnipeg Jetsin toiveista huolimatta – ”Ymmärrän, että pelaaja haluaa pelata NHL:ssä, mutta se paikka pitää ansaita”

  9. 9

   Helsingin keskuskirjasto Oodi aukeaa kahden viikon kuluttua, ja hyllyt täyttyvät jo vauhdilla – Palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä jo hyllyttävät itse

  10. 10

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen
  3. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  4. Helsingin keskuskirjasto Oodi aukeaa kahden viikon kuluttua, ja hyllyt täyttyvät jo vauhdilla – Palautuksista huolehtivat robotit, jotka väistelevät asiakkaita, ajavat itse hissillä ja pian ehkä jo hyllyttävät itse
  5. Kiinalaisista soutajista tehdään Suomessa hiihtäjiä – valmennukseen kuuluu myös kasvatus ehjäksi aikuiseksi: ”Kiina nousee maailman huipulle, jos niin päättävät”
  6. Veikkauksen Velipekka Nummikoski ja monopolin purkamista kannattava Mikko Kiesiläinen ottivat yhteen HS:n väittelyssä – samaa mieltä kaksikko oli vain yhdestä asiasta
  7. Kristian Vesalainen siirtymässä Jokereihin Winnipeg Jetsin toiveista huolimatta – ”Ymmärrän, että pelaaja haluaa pelata NHL:ssä, mutta se paikka pitää ansaita”
  8. Mikä innostaisi opiskelijoita? Kansain­välinen tutkimus selvittää, mistä Suomen lukiolaiset motivoituvat, ja siksi kännykät piippaavat kesken oppitunnin
  9. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  10. Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja
  11. Tunti sitten
  12. Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun Tilaajille
  13. Näytä lisää