Tiede

Hätähuuto maailman meristä: Tehopyynti viemässä kalat ja saaliit kutistuvat miljoonan tonnin vuosivauhtia

Pohjatroolaus tuhoaa myös elinympäristöjä.

Maailman kalakannat kärsivät ylikalastuksesta. Laivueet ovat kasvaneet ja tekniikka kehittynyt, mutta saaliit pienentyvät jatkuvasti. 1990-luvun puolivälistä lähtien vuosittainen vähennys on ollut keskimäärin 1,2 miljoonaa tonnia.


Samaan aikaan luonnon omat kalankasvattamot, kuten koralliriutat, mangrovemetsät ja meriruohoniityt hupenevat nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

WWF:n viime viikolla julkaisema, selkärankaisten tilaa kartoittanut Living Planet 2018 -raportti on pääosin synkkää luettavaa, mutta siitä löytyy myös uusia keinoja kalastuksen valvomiseen.

Suuri osa laittomasta kalastuksesta on tähän asti pysynyt salassa. Kun laivat lähtevät satamasta ja katoavat ulapoille, jälkiä ei jää. Rikollinen pyynti tuottaa joka vuosi 8–20 miljardia euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kalarosvoja olisi mahdollista tunnistaa menetelmällä, jonka on kehittänyt kansainvälinen Global Fishing Watch -järjestö.

Se perustuu yhteentörmäysten estämiseksi luotuun AIS-järjestelmään, joka on suurissa laivoissa pakollinen. Alukset lähettävät satelliitin välityksellä signaaleja, joista käyvät ilmi niiden tunnistetiedot, sijainti, suunta ja nopeus.

Koneoppiva ohjelma erottaa joukosta kalastusalukset ja selvittää tarkoin, missä, milloin ja miten ne pyytävät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järjestelmään kertyi vuosina 2012–2016 peräti 22 miljardia viestiä yli 70 000 laivalta. Se on pieni osa maailman kaikista moottorilla varustetuista kalastusaluksista, joita on arviolta 2,8 miljoonaa. Se kattaa kuitenkin 75 prosenttia yli 36-metrisistä laivoista.

Aineistot ovat vapaasti saatavilla netissä. Niitä ovat hyödyntäneet monet viranomaiset ja etenkin tutkijat.

”Julkaisemme tiedot ja analyysit, koska haluamme lisätä kaupallisen kalastusteollisuuden läpinäkyvyyttä ja edistää kestävää kalastusta”, sanoo Global Fishing Watchin tutkimuksia johtava David Kroodsma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen ryhmänsä julkaisi helmikuussa Science-lehdessä artikkelin siitä, mihin teollisen mittakaavan kalastus keskittyi vuonna 2016.

Tutkijat havaitsivat kalastusta reilulla puolella maapallon merialueista, mutta alue on todennäköisesti vielä suurempi. Joka tapauksessa kalastus kattaa yli neljä kertaa enemmän pinta-alaa kuin maatalous.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kovimman pyynnin kohteena ovat koillinen Atlantti ja luoteinen Tyynimeri sekä Etelä-Amerikan ja Länsi-Afrikan rannikoiden ravinteikkaat seudut.

Lisäksi kävi ilmi, että viisi maata vastaa yli 85 prosentista avomerikalastusta. Ne ovat Kiina, Espanja, Japani, Taiwan ja Etelä-Korea. Muut pysyttelevät enimmäkseen omilla aluevesillään ja EZZ-vyöhykkeillään, jotka ulottuvat 200 merimailin päähän rantaviivasta.


”Nykyaikainen kalastus on teollisuutta, jossa alukset operoivat kuin kelluvat tehtaat vuorokauden ympäri”, luonnehtii meri­biologian professori Boris Worm kanadalaisen Dalhousien yliopiston tiedotteessa. Hän on yksi Sciencen artikkelin kirjoittajista.

”Teolliset kalastusalukset haalivat lähes 80 prosenttia koko maailman saaliista. Pienimuotoisen ja kestävän kalastuksen harjoittajille ei juuri jää kalaa”, selittää meribiologi Daniel Pauly.

Ylikalastus on johtanut siihen, että kokonaissaaliit ovat alkaneet pienentyä. Kaikkien aikojen ennätyssaalis on vuodelta 1996: 130 miljoonaa tonnia. Nyt se on 110 miljoonaa tonnia

Meristä on nostettu yhteensä melkein kuusi miljardia tonnia kaloja sekä äyriäisiä ja muita selkärangattomia vuodesta 1950 lähtien. Silloin vuoden saalis painoi 28 miljoonaa tonnia.

Pyydettäviä lajeja on 1 500, mutta kolmasosa maailman kalansaaliista koostuu kymmenestä lajista. Ne ovat alaskanseiti, perunsardelli, boniitti, kultasardiinit, piikkimakrillit, silli, japaninmakrilli, keltaevätonnikala, turska ja japaninsardelli.


Luvut ovat peräisin Sea Around Us -hankkeen ja Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkimuksesta, jossa arvioidaan kalastuksen vaikutusta meriekosysteemeihin.

Sen perusteella laadittu kartta näyttää, miten kalastus on lisääntynyt maailman merillä 50 vuodessa.Tutkijat täydensivät virallisten ilmoitusten antamaa kuvaa keräämällä tietoa paikallisista tilastoista, YK:n ruokajärjestöltä ­FAO:lta, yhteiskuntatieteellisistä tutkimuksista, arkistoista ja asiantuntijoilta.

Ilmoituksissa jätetään esimerkiksi usein raportoimatta kuolleet kalat ja selkärangattomat, jotka heitetään mereen ennen satamaan tuloa.

Niiden rahallinen arvo on pieni, mutta ekologinen vaikutus suuri. Hylättyjen raatojen osuus oli 10–20 prosenttia koko saaliista vuoteen 2000 asti ja sen jälkeen alle 10 prosenttia.

Teollinen kalastus aiheuttaa pitkäaikaisia vahinkoja merten ekosysteemeille. Etenkin pohja­troolaus tuhoaa elinympäristöjä ja sekoittaa sedimenttejä.


Miljardien ihmisten työ ja ravinto ovat riippuvaisia meren ja rannikon terveistä ekosysteemeistä, joita ihmistoimet ja ilmastonmuutos horjuttavat.

Kalastus ja vesiviljely takaa elannon 10–12 prosentille maapallon väestöstä, arvioi FAO. Kala ja muut merenelävät ovat lukemattomille maailman köyhille keskeinen eläinproteiinin lähde.

Peräti neljäsosa merilajeista on riippuvaisia koralliriutoista. Lisäksi ne suojaavat melkein 200 miljoonaa ihmistä myrskytuulten aiheuttamilta jättiaalloilta.


Noin puolet matalan veden koralleista on menetetty vain 30 vuodessa. Massatuhon syy näkyi selvästi satelliittikuvissa, jotka otettiin Australian Isosta valliriutasta vuosina 1998, 2002 ja 2016. Ilmastonmuutos lämmitti ja happamoitti pintavesiä, minkä seurauksena suunnattomat määrät koralleja haaleni.

Vuonna 2016 pitkään jatkunut tukala helle johti nopeasti kasvavien korallilajien joukkotuhoon. Ne ovat mitä merkillisimmän muotoisia eliöitä, ja juuri niiden suojassa elää rikas kirjo lajeja.

Tilalle ilmaantui hitaampia, vähemmän suojaa antavia koralleja. Lajikoostumus muuttui rajusti kolmasosassa niistä 4 000 riutasta, jotka muodostavat Ison valliriutan.

Jos ilmaston lämpenemistä ei onnistuta pysäyttämään, jopa 90 prosenttia maailman koralliriutoista tuhoutuu vuosisadan puoliväliin mennessä.

Ilmastonmuutoksen lisäksi koralleja kiusaavat ylikalastus, trooppiset myrskyt, veden rehevöityminen, saasteet sekä keruu korujen materiaaliksi ja akvaa­rioiden koristeiksi.

Mangrovemetsät toimivat myös luonnon suojavalleina myrskyjä ja eroosiota vastaan, lastentarhoina aavan meren kalalajien poikasille ja tehokkaina hiilinieluina. Nuo pönkkäjuuriset, liejusta kasvavat puut ja pensaat imevät viisi kertaa enemmän hiiltä kuin trooppiset metsät.


Viidenkymmenen viime vuoden aikana mangrovemetsistä on huvennut 30–50 prosenttia. Niitä on raivattu rakentamisen ja kalanviljelylaitosten tieltä ja hakattu puun saamiseksi.

Meriruohoniityt ovat vielä parempia hiilinieluja. Ne keräävät noin 35 kertaa enemmän hiiltä kuin tropiikin sademetsät.

Lisäksi vedessä aaltoilevat vihreät kasvustot tarjoavat elinympäristöjä kaloille, kierrättävät ravinteita ja pitävät pohjasedimenttejä vakaina.


Meriruohoniityt kuuluvat maapallon uhanalaisimpiin ekosysteemeihin. Niitä turmelevat kalastus, veneiden potkurit, rantarakentaminen, myrskyt, tsunamit, vesien lämpeneminen ja maalta valuva likainen vesi.

Joka vuosi vuodesta 1980 lähtien on menetetty 110 neliökilometriä merenpohjan niittyjä.

Fakta

Näitä kaloja voi syödä huoletta


  Jos haluat vaalia kalakantoja, valitse pöytään kestävästi pyydettyä lähivesien kalaa, pienikokoisia lajeja ja kaloja, joissa on MSC- tai ASC- ympäristömerkki.

  Kotimaisista lajeista ahventa, silakkaa, haukea, sisävesien kuhaa, muikkua ja kiertovesiviljeltyä kirjolohta voi syödä hyvällä omallatunnolla.

  Hauesta ja kuhasta kannattaa suosia välikoon kaloja. Isot vonkaleet kalastajan pitäisi vapauttaa jatkamaan sukua. Suuret petokalat pitävät särkikalakantoja kurissa.

Lähde: WWF:n Kalaopas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  2. 2

   Yliopistot uhkaavat menettää lukuoikeuden tuhansien tiedelehtien artikkeleihin

  3. 3

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  4. 4

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  5. 5

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  6. 6

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  9. 9

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  10. 10

   Japanilaishotelli yritti korvata työntekijät roboteilla, mutta niistä oli pelkkää riesaa – puolet roboteista on saanut potkut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  3. 3

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  4. 4

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Saara Aallon manageri HS:lle Spice Girls -jäsenyydestä: ”The Sun -lehden videosta löytyy kaikki informaatio” – mutta videolla ”Sporty Spice” nauraa tarjouksensa olevan vain vitsi

  7. 7

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  8. 8

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  9. 9

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  10. 10

   ”Joka viikko tulee monta viestiä ihan oudoilta tyypeiltä” – Viime vuosina jokin on muuttunut, oululaiset nuoret kertovat HS:lle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää