Tiede

Hätähuuto maailman meristä: Tehopyynti viemässä kalat ja saaliit kutistuvat miljoonan tonnin vuosivauhtia

Pohjatroolaus tuhoaa myös elinympäristöjä.

Maailman kalakannat kärsivät ylikalastuksesta. Laivueet ovat kasvaneet ja tekniikka kehittynyt, mutta saaliit pienentyvät jatkuvasti. 1990-luvun puolivälistä lähtien vuosittainen vähennys on ollut keskimäärin 1,2 miljoonaa tonnia.


Samaan aikaan luonnon omat kalankasvattamot, kuten koralliriutat, mangrovemetsät ja meriruohoniityt hupenevat nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

WWF:n viime viikolla julkaisema, selkärankaisten tilaa kartoittanut Living Planet 2018 -raportti on pääosin synkkää luettavaa, mutta siitä löytyy myös uusia keinoja kalastuksen valvomiseen.

Suuri osa laittomasta kalastuksesta on tähän asti pysynyt salassa. Kun laivat lähtevät satamasta ja katoavat ulapoille, jälkiä ei jää. Rikollinen pyynti tuottaa joka vuosi 8–20 miljardia euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kalarosvoja olisi mahdollista tunnistaa menetelmällä, jonka on kehittänyt kansainvälinen Global Fishing Watch -järjestö.

Se perustuu yhteentörmäysten estämiseksi luotuun AIS-järjestelmään, joka on suurissa laivoissa pakollinen. Alukset lähettävät satelliitin välityksellä signaaleja, joista käyvät ilmi niiden tunnistetiedot, sijainti, suunta ja nopeus.

Koneoppiva ohjelma erottaa joukosta kalastusalukset ja selvittää tarkoin, missä, milloin ja miten ne pyytävät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järjestelmään kertyi vuosina 2012–2016 peräti 22 miljardia viestiä yli 70 000 laivalta. Se on pieni osa maailman kaikista moottorilla varustetuista kalastusaluksista, joita on arviolta 2,8 miljoonaa. Se kattaa kuitenkin 75 prosenttia yli 36-metrisistä laivoista.

Aineistot ovat vapaasti saatavilla netissä. Niitä ovat hyödyntäneet monet viranomaiset ja etenkin tutkijat.

”Julkaisemme tiedot ja analyysit, koska haluamme lisätä kaupallisen kalastusteollisuuden läpinäkyvyyttä ja edistää kestävää kalastusta”, sanoo Global Fishing Watchin tutkimuksia johtava David Kroodsma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen ryhmänsä julkaisi helmikuussa Science-lehdessä artikkelin siitä, mihin teollisen mittakaavan kalastus keskittyi vuonna 2016.

Tutkijat havaitsivat kalastusta reilulla puolella maapallon merialueista, mutta alue on todennäköisesti vielä suurempi. Joka tapauksessa kalastus kattaa yli neljä kertaa enemmän pinta-alaa kuin maatalous.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kovimman pyynnin kohteena ovat koillinen Atlantti ja luoteinen Tyynimeri sekä Etelä-Amerikan ja Länsi-Afrikan rannikoiden ravinteikkaat seudut.

Lisäksi kävi ilmi, että viisi maata vastaa yli 85 prosentista avomerikalastusta. Ne ovat Kiina, Espanja, Japani, Taiwan ja Etelä-Korea. Muut pysyttelevät enimmäkseen omilla aluevesillään ja EZZ-vyöhykkeillään, jotka ulottuvat 200 merimailin päähän rantaviivasta.


”Nykyaikainen kalastus on teollisuutta, jossa alukset operoivat kuin kelluvat tehtaat vuorokauden ympäri”, luonnehtii meri­biologian professori Boris Worm kanadalaisen Dalhousien yliopiston tiedotteessa. Hän on yksi Sciencen artikkelin kirjoittajista.

”Teolliset kalastusalukset haalivat lähes 80 prosenttia koko maailman saaliista. Pienimuotoisen ja kestävän kalastuksen harjoittajille ei juuri jää kalaa”, selittää meribiologi Daniel Pauly.

Ylikalastus on johtanut siihen, että kokonaissaaliit ovat alkaneet pienentyä. Kaikkien aikojen ennätyssaalis on vuodelta 1996: 130 miljoonaa tonnia. Nyt se on 110 miljoonaa tonnia

Meristä on nostettu yhteensä melkein kuusi miljardia tonnia kaloja sekä äyriäisiä ja muita selkärangattomia vuodesta 1950 lähtien. Silloin vuoden saalis painoi 28 miljoonaa tonnia.

Pyydettäviä lajeja on 1 500, mutta kolmasosa maailman kalansaaliista koostuu kymmenestä lajista. Ne ovat alaskanseiti, perunsardelli, boniitti, kultasardiinit, piikkimakrillit, silli, japaninmakrilli, keltaevätonnikala, turska ja japaninsardelli.


Luvut ovat peräisin Sea Around Us -hankkeen ja Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkimuksesta, jossa arvioidaan kalastuksen vaikutusta meriekosysteemeihin.

Sen perusteella laadittu kartta näyttää, miten kalastus on lisääntynyt maailman merillä 50 vuodessa.Tutkijat täydensivät virallisten ilmoitusten antamaa kuvaa keräämällä tietoa paikallisista tilastoista, YK:n ruokajärjestöltä ­FAO:lta, yhteiskuntatieteellisistä tutkimuksista, arkistoista ja asiantuntijoilta.

Ilmoituksissa jätetään esimerkiksi usein raportoimatta kuolleet kalat ja selkärangattomat, jotka heitetään mereen ennen satamaan tuloa.

Niiden rahallinen arvo on pieni, mutta ekologinen vaikutus suuri. Hylättyjen raatojen osuus oli 10–20 prosenttia koko saaliista vuoteen 2000 asti ja sen jälkeen alle 10 prosenttia.

Teollinen kalastus aiheuttaa pitkäaikaisia vahinkoja merten ekosysteemeille. Etenkin pohja­troolaus tuhoaa elinympäristöjä ja sekoittaa sedimenttejä.


Miljardien ihmisten työ ja ravinto ovat riippuvaisia meren ja rannikon terveistä ekosysteemeistä, joita ihmistoimet ja ilmastonmuutos horjuttavat.

Kalastus ja vesiviljely takaa elannon 10–12 prosentille maapallon väestöstä, arvioi FAO. Kala ja muut merenelävät ovat lukemattomille maailman köyhille keskeinen eläinproteiinin lähde.

Peräti neljäsosa merilajeista on riippuvaisia koralliriutoista. Lisäksi ne suojaavat melkein 200 miljoonaa ihmistä myrskytuulten aiheuttamilta jättiaalloilta.


Noin puolet matalan veden koralleista on menetetty vain 30 vuodessa. Massatuhon syy näkyi selvästi satelliittikuvissa, jotka otettiin Australian Isosta valliriutasta vuosina 1998, 2002 ja 2016. Ilmastonmuutos lämmitti ja happamoitti pintavesiä, minkä seurauksena suunnattomat määrät koralleja haaleni.

Vuonna 2016 pitkään jatkunut tukala helle johti nopeasti kasvavien korallilajien joukkotuhoon. Ne ovat mitä merkillisimmän muotoisia eliöitä, ja juuri niiden suojassa elää rikas kirjo lajeja.

Tilalle ilmaantui hitaampia, vähemmän suojaa antavia koralleja. Lajikoostumus muuttui rajusti kolmasosassa niistä 4 000 riutasta, jotka muodostavat Ison valliriutan.

Jos ilmaston lämpenemistä ei onnistuta pysäyttämään, jopa 90 prosenttia maailman koralliriutoista tuhoutuu vuosisadan puoliväliin mennessä.

Ilmastonmuutoksen lisäksi koralleja kiusaavat ylikalastus, trooppiset myrskyt, veden rehevöityminen, saasteet sekä keruu korujen materiaaliksi ja akvaa­rioiden koristeiksi.

Mangrovemetsät toimivat myös luonnon suojavalleina myrskyjä ja eroosiota vastaan, lastentarhoina aavan meren kalalajien poikasille ja tehokkaina hiilinieluina. Nuo pönkkäjuuriset, liejusta kasvavat puut ja pensaat imevät viisi kertaa enemmän hiiltä kuin trooppiset metsät.


Viidenkymmenen viime vuoden aikana mangrovemetsistä on huvennut 30–50 prosenttia. Niitä on raivattu rakentamisen ja kalanviljelylaitosten tieltä ja hakattu puun saamiseksi.

Meriruohoniityt ovat vielä parempia hiilinieluja. Ne keräävät noin 35 kertaa enemmän hiiltä kuin tropiikin sademetsät.

Lisäksi vedessä aaltoilevat vihreät kasvustot tarjoavat elinympäristöjä kaloille, kierrättävät ravinteita ja pitävät pohjasedimenttejä vakaina.


Meriruohoniityt kuuluvat maapallon uhanalaisimpiin ekosysteemeihin. Niitä turmelevat kalastus, veneiden potkurit, rantarakentaminen, myrskyt, tsunamit, vesien lämpeneminen ja maalta valuva likainen vesi.

Joka vuosi vuodesta 1980 lähtien on menetetty 110 neliökilometriä merenpohjan niittyjä.

Fakta

Näitä kaloja voi syödä huoletta


  Jos haluat vaalia kalakantoja, valitse pöytään kestävästi pyydettyä lähivesien kalaa, pienikokoisia lajeja ja kaloja, joissa on MSC- tai ASC- ympäristömerkki.

  Kotimaisista lajeista ahventa, silakkaa, haukea, sisävesien kuhaa, muikkua ja kiertovesiviljeltyä kirjolohta voi syödä hyvällä omallatunnolla.

  Hauesta ja kuhasta kannattaa suosia välikoon kaloja. Isot vonkaleet kalastajan pitäisi vapauttaa jatkamaan sukua. Suuret petokalat pitävät särkikalakantoja kurissa.

Lähde: WWF:n Kalaopas

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ympäristö
 • Tiede
 • Arja Kivipelto
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”

  4. 4

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  6. 6

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  7. 7

   Länsimetro oli jyrätä Tapiolan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt – Sitten alkoi hiljainen pelastusoperaatio

  8. 8

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  9. 9

   Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen

  10. 10

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Länsimetro oli jyrätä Tapiolan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt – Sitten alkoi hiljainen pelastusoperaatio
  3. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin se toimii Tilaajille
  4. Suomen urheilussa on poikkeuksellinen tilanne – kolme keskeistä johtajaa tulee OP-ryhmästä ja neljännen valintakin oli lähellä
  5. Pörssin kurimus jatkui Yhdysvalloissa – ”Kauhean vuoden huonoin päivä”
  6. Veikkauksen Velipekka Nummikoski ja monopolin purkamista kannattava Mikko Kiesiläinen ottivat yhteen HS:n väittelyssä – samaa mieltä kaksikko oli vain yhdestä asiasta
  7. PSG:lle kauhu-uutisia ennen Mestarien liigan kohtalonottelua – sekä Neymar että Mbappé loukkaantuivat
  8. Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen
  9. Valkoisen talon kirjeenvaihtajaillallisella esiintyy ensi keväänä koomikon sijaan historioitsija – Myös Trump harkitsee osallistuvansa ensi kertaa
  10. Kansojen liigan alkulohkot saatiin päätökseen – tämä nelikko haastaa Huuhkajat pudotuspeleissä
  11. Tunti sitten
  12. Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin
  13. Näytä lisää