Tiede

1870-luvulla maailmaa runteli nälänhätä, josta harva on kuullut, vaikka se tappoi yhtä paljon kuin toinen maailmansota – ja sama voi tapahtua uudestaan

Onnettomasti yhteen osuneet sääilmiöt aiheuttivat jättimäisen katastrofin. Varoitus: juttu sisältää järkyttävää historiallista kuva-aineistoa.

Koulunsa käynyt saattaa muistaa 1800-luvun kurjuuksista Suomen suuret nälkävuodet ja Irlannin perunaruton.

Paljon vähemmän on puhuttu vielä tuhoisammasta nälänhädästä, joka tappoi erityisesti Aasiassa ja näännytti hengiltä jopa 50 miljoonaa ihmistä 1875–1878.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luku on valtava, samaa luokkaa kuin toisen maailmansodan uhrimäärä ja kolme prosenttia koko maapallon tuolloisesta ­väestöstä.

”Se oli yksi ihmiskunnan historian pahimmista humanitäärisistä kriiseistä”, sanoo ilmastotieteen apulaisprofessori Deepti Singh Washingtonin osavaltionyliopistosta New Scientist -lehdessä.


Tragedian mittasuhteista huolimatta kuivuuden syitä ei ole perin pohjin tutkittu. Tuoreeltaan Nature-lehdessä ilmestyi 1877 tutkimusartikkeli, jossa äärisäiden syyksi epäiltiin auringonpilkkuja. Tämä ajatus kuitenkin kumottiin pian.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Singh ja kollegat toteuttivat nyt kattavan tutkimuksen kuivuuden syistä. Pitkä artikkeli julkaistiin Yhdysvaltain meteorologisen seuran Journal of Climate -lehdessä.

Kuivuus syntyi täysin luonnollisista syistä. Ihminen ei ollut vielä ehtinyt tupruttaa merkittävissä määrin ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sattui niin, että kolme sinänsä tavallista sääilmiötä yhdistyi tavalla, joka aiheutti äärimmäisen tuhoisan kuivuuden Intiassa, Kiinassa sekä osissa Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa.

Ensinnäkin vuosina 1877–1878 vallitsi poikkeuksellisen voimakas El Niño -ilmiö. Se lämmitti Tyyntä valtamerta ja vapautti lämpöä ilmaan. Ilmiö vaikuttaa toistuvasti ilmastoon ympäri maailmaa. Se aiheuttaa rankkasateita yhtäällä ja kuivuutta toisaalla.

Tutkijoiden mukaan El Niño oli 1870-luvulla vielä voimakkaampi kuin 1997–1998, jolloin koettiin yksi mittaushistorian voimakkaimmista El Niñoista. Se lämmitti merta niin, että arviolta 16 prosenttia maailman koralleista tuhoutui.

Lisäksi samaan aikaan vallitsi Intian valtameren dipoliksi kutsuttu ilmiö. Siinä Intian valtameren läntinen osa on lämpimämpi kuin itäinen, mikä heikentää Intian monsuunisateita. Tämäkin ilmiö oli 1870-luvulla poikkeuksellisen voimakas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaiken kukkuraksi Atlantti oli El Niñon seurauksena tavallista lämpimämpi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki nämä tekijät yhdessä johtivat ankaraan kuivuuteen, joka oli tutkijoiden mukaan Aasiassa pahempi kuin 800 vuoteen. Ryhmä arvioi, että yksin Kiinassa kuoli sen seurauksena nälkään 20–30 miljoonaa ihmistä.

Intiassa tapahtumaa kutsutaan syystäkin suureksi nälänhädäksi. Siellä ahdinkoa pahensi brittien siirtomaahallinnon toiminta. Se jatkoi viljan viemistä ulkomaille, vaikka intialaisille ei enää riittänyt syötävää.


Historiallisen aineiston perusteella Intiassa kuoli 12–29 miljoonaa ihmistä. Lukuihin sisältyy siis jonkin verran epävarmuutta. Joka tapauksessa nälkä tappoi kymmeniä miljoonia.

Tutkijat kuvailevat 1870-luvun kuivuutta ja nälänhätää jopa ihmiskunnan historian pahimmaksi ympäristökatastrofiksi.

Tiedon kerääminen 1870-luvun ilmasto-oloista on vaikeaa. Onneksi Intiaan oli jo asennettu sademittareita, joiden lukimista tutkijat näkivät sademäärän vaihtelut.

Kiinan ja muun maailman sademääriä arvioitiin muun muassa puiden vuosirenkaista.

Käytettävissä olevan datan perusteella tutkijat pystyivät rakentamaan ilmastomallin, josta päätelleen kaikkien kolmen yllä mainitun sääilmiön on täytynyt vaikuttaa yhtä aikaa.

Tämä kaikki tapahtui siis ennen kuin ihminen oli ehtinyt juuri vaikuttaa planeetan ilmastoon. Tämän tyyppisiä ääri-ilmiöitä on odotettavissa tulevaisuudessa yhä enemmän, joten samanlainen kuivuus voi toistua.

Nykymaailmassa voidaan silti välttyä kymmenien miljoonien ihmisten nälkäkuolemalta, uskoo kriisejä ja nälänhätiä tutkinut Olivier Rubin Roskilden yliopistosta.

Viljalajikkeet ovat kestävämpiä. Kauppaverkostot mahdollistavat elintarvikkeiden kuljetuksen nopeasti ympäri maailmaa.

Ilman kansainvälistä apua ruoan hinta kuitenkin nousisi köyhien ulottumattomiin, ja kriisialueilla hätä olisi suunnaton.

Sitä tutkijat eivät pysty ennustamaan, milloin ja millä todennäköisyydellä ilmasto-olot loksahtavat jälleen yhtä epäonnisesti kohdalleen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Tiede
 • Nälänhätä
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  7. 7

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Puolustusvoimat kiistää kokoavansa ”nelikopterijoukkoja” – Kansalaisille lähetetyn kirjeen sanavalinta johti harhaan

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää