Tiede

Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

Harvardin tutkijoiden mukaan vaikutti siltä että ’Oumuamua-komeettaa kuljetti jokin ylimääräinen voima, jolle he eivät ole löytäneet selitystä.

Spekulointi viime vuonna aurinkokuntaamme saapuneen ’Oumuamua-komeetan ympärillä ottaa kierroksia, joskin spekulatiivia sellaisia. Komeetta oli poikkeuksellinen, koska se oli lentänyt aurinkokuntaamme toisesta tähtijärjestelmästä valtavan avaruuden halki.

Nyt kaksi Harvardin yliopiston tutkijaa ovat sanoneet, että jättikokoinen ja vauhdilla liikkuva aurinkokuntamme vierailija voisi olla maapallon ulkopuolisen sivilisaation lähettämä luotain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

’Oumuamua on kuin tavallinen komeetta tai asteroidi, paitsi että se on lähes satojen metrien pituinen.

HS käsitteli ’Oumuamuaa ja sen mahdollisuutta tuoda maapallolle vierasta elämää laajassa jutussaan lokakuussa. Sen voit lukea tästä. Vielä lokakuussa tutkijat suhtautuivat ulkopuolisen elämän mahdollisuuteen maltillisesti, mutta nyt he ovat lisänneet kierroksia, sillä he ovat havainneet komeetasta erikoisia seikkoja, joille ei ole löytynyt selitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se näyttää hyvin erikoiselta verrattuna muihin löydöksiimme aurinkokunnasta”, sanoi Harvardin yliopiston astrofyysikko Avi Loeb yhdysvaltalaisen uutiskanavan CBS:n jutussa.

Loebin mukaan erikoisen ’Oumuamuasta teki se, että vaikutti, kuin jokin ylimääräinen voima olisi työntänyt sitä eteenpäin, eikä voiman alkuperä ole selvinnyt. Komeetta paahtoi aurinkomme ohi yli 300 000 kilometrin tuntinopeutta, ja se on nyt jo kaukana.

Tulevassa artikkelissaan Loeb ja hänen kollegansa esittävät ”eksoottisemman skenaarion”, jonka mukaan ’Oumuamua voisi olla täysin toimintakuntoinen luotain, jonka on maapallon ulkopuolisen sivilisaation lähettämä. Nimi ’Oumuamua on tulee havaijinkielestä, ja se tarkoittaa karkeasti käännettynä ensimmäistä kaukaista lähettilästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heidän laskelmiensa mukaan ’Oumuamua on alle millimetrin paksuinen, mutta erittäin leveä, kuin purjeen muotoinen. Aiemmin komeettaa on kuvailtu sikarin muotoiseksi ja parisataa metriä pitkäksi.

Muotonsa avulla se saa valjastettua itseensä auringon säteilyä, joka kuljettaa sitä eteenpäin. CBS:n jutun mukaan se muistuttaa hieman Star Wars -elokuvista tutun pahiksen Kreivi Dookun avaruusalusta, joka hyödyntää liikkumisessaan ohutta ja leveää purjetta tai varjoa muistuttavaa osaa.

Brittiläisen The Independent -lehden jutussa Loeb huomauttaa, että ’Oumuamua on ensimmäinen tähtienvälinen komeetta aurinkokunnassamme, ja joka on kulkenut läheltä maapalloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kuin sinulla olisi päivällisvieras, joka on eri maasta kuin muut vieraat, ja sinulla olisi mahdollisuus oppia hänen kulttuuristaan ilman lentolipun ostoa ja matkustamista”, Loeb vertasi.

Yhdysvaltain luonnontieteellisen museon (American Museum of Natural History) astrofyysikko Jackie Faherty kuitenkin kehottaa suhtautumaan Loebin ja hänen kollegoidensa esittämiin asioihin skeptisesti. Hänen mukaansa ’Oumuamua ei lähettänyt minkäänlaisia signaaleita tai antanut viitteitä, että se olisi avaruusalus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

CBS:n toimittaja kysyi Fahertylta, että jos muukalaisten lähettämä luotain ei mahdu kymmenen todennäköisimmän selityksen listalle, niin mitkä mahtuvat.

”Se on komeetta. Tai asteroidi. Tai kivi”, Fahertyn vastaus kuului.

”Mihin muukalaissivilisaatio asettuisi listalla?”

”En tiedä. Hyvin alas. Hyvin alas. Hyvin, hyvin alas”, Faherty vastasi jatkokysymykseen.

Hän suhtautuu epäillen siihen, että maapallo olisi ’Oumuamuan myötä kynnyksellä kohtaamassa avaruudesta saapuvia muukalaisia vuoden 2016 elokuvan Arrivalin tapaan.

”’Oumuamua on ilmiömäinen löytö, ja se on erittäin tärkeä löytö astronomeille opiskeltavaksi ja yleisölle innostuttavaksi. On ihan okei, ettei kyseessä ole muukalaissivilisaatio” Faherty sanoi.

Hänellä kuitenkin oli esitettäväksi teoria, miksi ihmiset kehittävät selityksiä maapallon ulkopuolisen elämän olemassaololle:

”Niin vaikeaa kuin onkin käsittää avaruuden muukalaisten olemassaoloa, on nähtävästi vielä vaikeampaa käsittää ajatusta siitä, että olisimme täällä yksin”, hän sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avaruus
 • Jussi Salmela
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  2. 2

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella

  5. 5

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  3. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  4. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  5. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  6. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  7. Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella
  8. Lato tuhoutui Vantaalla – video näyttää tulipalon rajuuden
  9. Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä
  10. Toinen Voyager-luotain poistui viimein aurinkokunnasta – ”Nyt odotamme, mitä se kertoo meille heliopaussin ulkopuolisesta maailmasta”
  11. Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä
  12. Näytä lisää