Tiede

Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

Löytö on niin uskomaton, että näytteiden saastuminen on vahvin selitys toistaiseksi.

Nykyään puhutaan paljon siitä, että ihmisellä on suolistossa ”toiset aivot”.

Siellä on sata miljoonaa hermosolua, yhtä monta kuin selkäytimessä. Suolisto on iso aistielin, ja aivoista kulkee suora yhteys suolistoon kiertäjähermoa pitkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolme yhdysvaltalaista tutkijaa väittää nyt tehneensä aivojen ja suoliston yhteydestä löydöksen, joka on todella mullistava, jos se voidaan vahvistaa jatkotutkimuksissa.

Alabaman yliopiston neuro­anatomian tutkija Rosalinda Roberts ryhmineen löysi 34 ihmisen aivoista bakteereja, joita normaalisti elää suolistossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

He raportoivat löydöstään neurotieteilijöiden vuosikokouksessa San Diegossa, ja havainnosta kertoo tiedelehti Science.

Aivoissa ei pitäisi elää mitään bakteereita. Jos taudinaiheuttajat läpäisevät aivoja suojaavan veriaivoesteen, ne voivat aiheuttaa hengenvaarallisia tulehduksia, esimerkiksi aivokalvontulehduksen.

Robertsin laboratorio tutkii eroavaisuuksia skitsofreniaa sairastaneiden ja henkisesti terveiden ihmisten aivoissa näytteistä, jotka on otettu muutamia tunteja kuoleman jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bakteerit paljastuivat, kun Robertsin ryhmässä työskennellyt neurotieteilijä Courtney Walker alkoi kiinnittää huomiota kuolleiden ihmisten siivutetuissa aivoissa esiintyneisiin erikoisiin sauvamaisiin kohteisiin. Ne tulivat näkyviin tarkan elektronimikroskoopin alla.

Ryhmä tottui näkemään sauvoja aivokudoksessa, mutta ei kiinnittänyt niihin sen kummempaa huomiota, koska aivoista etsittiin aivan muita asioita.

Lopulta Walker painosti tutkimaan kohteita tarkemmin, ja ryhmä pyysi asiantuntija-apua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bakteriologi vahvisti hämmentävän tuloksen: sauvamaiset kohteet aivoissa olivat bakteereita, rna-testin perusteella vieläpä suolistobakteereita. Ne edustivat Firmicutes-, Proteobacteria- sekä Bacteroidetes-pääjaksoja, joihin kuuluu tyypillisesti suolistossa eläviä bakteereja.

Ryhmä alkoi tutkia useampia aivoja, ja niistä kaikista, yhteensä 34 ihmisen aivokudoksesta, löytyi samoja bakteereja. Niitä löytyi yhtä lailla skitsofreenikoilta kuin muiltakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loogisin selitys oudolle löydökselle olisi se, että aivonäytteet ovat jotenkin päässeet saastumaan. Se on vahvin selitys ennen kuin jatkotutkimukset valmistuvat.

Merkillistä kuitenkin on, että samoja bakteereita löytyi myös hiirten aivoista, kun saastumisriski pyrittiin minimoimaan.

Roberts pohti, olisivatko suolistobakteerit päässeet esimerkiksi vuotamaan aivoihin verisuonten kautta ihmisen kuoleman jälkeen ennen kuin aivot on ehditty irrottaa tutkittaviksi.

Asiaa selvittääkseen tutkijat tappoivat kymmenen tervettä hiirtä ja irrottivat niiden aivot välittömästi. Jälleen he löysivät bakteereita.

Kun he tekivät saman hiirille, joita oli muunneltu siten, ettei niillä ollut suolistobakteereja ollenkaan, ei bakteereja ei löytynyt hiirten aivoistakaan.

Bakteerit sijaitsivat ihmisten ja hiirten aivoissa vastaavilla alueilla verisuonten liepeillä muun muassa hippokampuksessa ja aivokuoressa. Aivoissa ei ollut merkkejä bakteerien aiheuttamasta tulehduksesta.

Löydös on erittäin merkillinen.

”Tämä on tajunnanräjäyttävää”, kommentoi neurotieteilijä Roland McGregor Kalifornian yliopistosta Science-lehdelle. Hän ei ollut mukana tutkimusryhmässä.

Ihmisen aivoja on tutkittu mikroskoopilla iät ja ajat. Pääkoppamme toimintaa voidaan selvittää jo solutasolla. Jos aivoissa todella lymyää bakteereita, miten ihmeessä kukaan ei ole havainnut niitä aikaisemmin?

Robertsin mukaan yhtenä syynä voisi olla se, että ruumiinavauksissa kerättyjä aivonäytteitä harvoin tarkastellaan elektronimikroskoopilla.

Toisaalta tutkijat eivät välttämättä odota löytävänsä aivoista mikrobeja, joten ne voivat jäädä huomaamatta. Roberts ei aluksi itsekään niitä tunnistanut.

Jos oletetaan, että bakteerit ovat päätyneet aivoihin ihmisen eläessä, ne ovat Robertsin mukaan saattaneet päästä sinne joko verisuonista tai suoraan suoliston ja aivojen välisistä hermoyhteyksistä.

Löytöön pitää suhtautua vielä varauksella. Ryhmä aikoo nyt selvittää, voisiko kudokseen päätyä tällaisia bakteereita leikkausvälineistä tai huoneilmasta aivojen irrotuksen yhteydessä, tai voisiko säilytysliuos jotenkin edistää bakteerien kasvua.

Aivoista on toki löydetty aiemminkin kutsumattomia vieraita. Arviolta jopa puolet maailman väestöstä saa jossain vaiheessa elämäänsä Toxoplasma gondii -alkueläimen, joka tarttuu esimerkiksi saastuneista kissan ulosteista.

Yksisoluinen alkueläin kulkeutuu aivoihin, mutta tartunta on useimmiten aikuiselle oireeton.

”Sikäli en ole yllättynyt, että aivoissamme voisi elää muutakin. Mutta jos näin tosiaan on, niin se on kyllä vallankumouksellista”, sanoo toksoplasmoosia tutkinut psykiatri Teodor Postolache Marylandin yliopistosta Science-lehdelle.

Postolache pohtii, liittyisivätkö mikrobit jotenkin aivojen immuunijärjestelmän toimintaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suolisto
 • Aivot
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  2. 2

   Vantaa purkaa taloja uusien tieltä – samalla jopa 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa

  3. 3

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  5. 5

   Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – epäillyn jäljille päästiin poliisin saatua vinkin käteen haavoittuneesta miehestä

  6. 6

   Maan uumeniin kairatut reiät paljastivat kokonaisen uuden maailman – suurin osa elämästä onkin maan alla

   Tilaajille
  7. 7

   Riidan hävinnyt Aalto-pankkiiriliike ei ole maksanut korvausta iäkkäälle asiakkaalle – Sijoittajien korvaus­rahastostakaan ei ole ollut apua pien­sijoittajalle

  8. 8

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Suomeen on tulossa lakeja, jotka mahdollistavat verkko­tiedustelun meri­kaapelista – HS selvitti, miten se käytännössä tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  3. 3

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  8. 8

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  9. 9

   Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  10. 10

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tuhkimo-baletin pullukan pilkkaaminen ei ole ainoa ongelma – klassikko-oopperoissa on nähty raiskaus­kohtauksia ja seksi­turismia
  3. Vantaa purkaa taloja uusien tieltä – samalla jopa 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa
  4. Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – epäillyn jäljille päästiin poliisin saatua vinkin käteen haavoittuneesta miehestä
  5. Kasperi Kapanen nöyryytti ensin NHL:n kärkijoukkueen ruotsalaistähteä, sitten venäläistä ja iski lopulta kiekon yläkulmaan
  6. Nukketeatteri on monen jouluperinne – selvitimme, mistä suosio johtuu
  7. Mikä on suurin asia, joka on löytynyt hain mahasta?
  8. Patrik Laine tykitti kuivan putkensa poikki – Mikael Granlundilta hävyttömän hieno maalisyöttö
  9. Jabaar Edmond ei ole koskaan saanut äänestää, mutta ensi vaaleissa hän saa – Hänen kaltaisensa saattavat ratkaista Yhdysvaltojen seuraavan presidentin valinnan
  10. Ruotsalainen SEB on tarjonnut Aalto-pankkiiri­liikkeen entisille asiakkaille korvauksia – SEB:n vakuutukset saivat aiemmin poikkeukselliset moitteet
  11. Riidan hävinnyt Aalto-pankkiiriliike ei ole maksanut korvausta iäkkäälle asiakkaalle – Sijoittajien korvaus­rahastostakaan ei ole ollut apua pien­sijoittajalle
  12. Näytä lisää