Tiede

Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

Islantilainen tulivuori peitti Euroopan ja Lähi-idän harmaaseen huntuun. Kesä jäi tulematta.

Ihmiskunnan historiaan mahtuu kurjuutta, kansanmurhia, nälänhätää ja kulkutauteja. On vaikea sanoa, mikä olisi ollut kamalinta aikaa elää, mutta nyt historioitsijoilla on ehdotus.

Vuonna 536 asiat alkoivat mennä hirveällä tavalla pieleen ainakin Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Siitä alkoi yksi historian ankeimmista ajoista, ellei se itsessäänkin ollut kurjin vuosi”, kertoo keskiaikaa tutkiva historioitsija Michael McCormick Harvardin yliopistosta Science-lehdessä.

Euroopassa elettiin kansain­vaellusten aikaa. Rooman valtakunta oli hajonnut ja Länsi-Rooma oli romahtanut kuusikymmentä vuotta aiemmin. Germaaniheimot etsivät paikkaansa Euroopan kartalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaukana idässä sotien ja vallankaappausten vaivaama Kiina oli hajonnut kahtia. Suomessa palvottiin metsänjumalia.

Sitten jyrähti. Valtava tulivuorenpurkaus, ilmeisesti Islannissa, syöksi taivaalle niin paljon tuhkaa, että Aurinko pimeni puoleksitoista vuodeksi Euroopassa, Lähi-idässä ja osassa ­Aasiaa.

Itäroomalainen historioitsija Prokopios on kuvannut, kuinka maailma peittyi harmaaseen huntuun. Aurinko siivilöityi sen läpi himmeänä kuin täysikuu. Ei tullut kevättä eikä kesää. Lämpötila putosi useita asteita. Kiinassakin satoi lunta keskikesällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa puiden vuosirenkaat kertovat kituliaasta kasvusta 530-luvulla. Irlannissa aikalaiskirjat kertovat leivän loppuneen.

Alkoi kylmä ja kurja vuosikymmen, pimeän keskiajan pimein hetki.

Ensin kuoltiin nälkään ja sitten ruttoon. Vuonna 541 Itä-Roomassa alkoi levitä paiserutto, jota kutsutaan Justinianuksen rutoksi. Se tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä, mahdollisesti jopa puolet Itä-Rooman tuolloisesta väestöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan purkautui toinenkin tulivuori, ja jälleen koitti vuosi ilman kesää.

Äkillisen ilmastonmuutoksen vaikutukset ulottuivat myös Väli-Amerikkaan. Teotihuacanin kaupunkikulttuurin ahdinko ja romahdus ajoittuu noihin aikoihin, ja yhden teorian mukaan syynä oli tulivuorenpurkauksen aiheuttama kuivuus ja nälänhädät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä noin vuosiin 536–547 ajoittuva äkillinen ilmastonmuutos on ollut tutkijoiden tiedossa pitkään, mutta ilmaston kylmentäneen tuhkapilven synty on ollut hämärän peitossa.

Vain kaksi luonnonvoimaa kykenee aiheuttamaan tällaista hävitystä: suuret tulivuorenpurkaukset tai maapallolle iskeytynyt asteroidi. Jälkimmäistä vastaan puhuu se, että tuolta ajalta ei ole löytynyt mitään sopivaa törmäyskraatteria.

Nyt useat uudet tutkimukset viittaavat siihen, että kurjuuden pani alkuun Islannissa purkautunut tulivuori. Ensimmäinen purkaus tapahtui 536, ja sitä seurasi vielä kaksi muuta purkausta vuosina 541 ja 547.

Muinaisen katastrofin suuntaviivat löytyivät jääkairanäytteistä Sveitsissä, Grönlannissa ja Etelämantereella.

Ikijäähän tallentuvat muinaiset lumisateet ja sääolot. Uusimmilla tekniikoilla jäänäytteitä voidaan leikata muutaman hiuksen paksuisiksi siivuiksi, jotka edustavat vain päivien tai viikkojen muinaisia lumisateita.

Yhdessä Sveitsin Alpeilta peräisin olevassa näytteessä, joka on keväältä 536, näkyy mikroskooppisia palasia vulkaanisesta eli tuliperäisestä lasista.

Sellaisia on löydetty samoilta ajoilta Grönlannista ja muualtakin Euroopasta muun muassa turvesoiden uumenista. Lasin koostumus täsmää Islannin tuliperäisiin kiviin.

On myös mahdollista, että purkaus tapahtui Pohjois-Amerikassa, mutta jokin Islannin tulivuorista näyttää nyt todennäköisimmältä syypäältä.

Purkaus oli tuhoisa, koska tuuli- ja sääolot olivat juuri otolliset tuhkapilven levittäytymiselle yli Euroopan ja lopulta Aasiaan asti.

Historioitsija McCormickin ja jäätikkötutkija Paul Mayewskin johtama tutkimus kertoo myös siitä, miten Eurooppa elpyi kurjuuden jälkeen.

Euroopan talous taantui jopa sadaksi vuodeksi. Vasta vuonna 640 alkoi löytyä todisteita hopea­kaivannoista, jotka kertovat uusien hopearahojen lyönnistä ja talouden elpymisestä.

Hopeaa erotettiin muinoin lyijymalmista, ja ilmaan päätyessään lyijy leviää laajalle ja säilyy maaperässä ja jäässä lähes ikuisesti.

Toinen lyijypiikki jäänäytteissä ajoittuu vuodelle 660. Tutkijat sanovat, että tässä vaiheessa hopearahoja alkoi virrata Euroopan orastavaan keskiaikaiseen talousjärjestelmään suuria määriä.

Ilmeisesti kaupankäynnin vauhdittuminen oli johtanut kullan harvinaistumiseen, ja vaihdannan välineeksi otettiin hopea.

”Siinä näkyy kauppiasluokan nousu ensi kertaa (Euroopan) historiassa”, sanoo arkeologi Christopher Loveluck, joka oli mukana tutkimuksessa.

Talouden rattaiden pyörimisestä kertova lyijy alkoi kadota jäänäytteistä myöhemmin keskiajalla, vuoden 1349 tienoilla. Silloin Euroopassa puhkesi musta surma ja alkoivat uudet koettelemukset. Tutkimus julkaistiin Antiquity-lehdessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonnonkatastrofit
 • Historia
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten

  2. 2

   Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti

  3. 3

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  4. 4

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  5. 5

   Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  6. 6

   Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto

  7. 7

   Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään

  8. 8

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Maanantaista lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  3. 3

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  7. 7

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  10. 10

   Valkoisen talon tuleva kanslia­päällikkö kutsui Trumpia videolla ”hirveäksi ihmiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Patrik Laine alusti voittomaalin huipputrillerissä – Sebastian Aho jatkaa pisteputkessa
  3. Ajokeli huono lumisateen takia etenkin Uudellamaalla – Liikennevirastolta varoitus
  4. Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti
  5. Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet
  6. Tunti sitten
  7. Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen Tilaajille
  8. Tämä nainen opettaa johtajia antamaan päätösvallan alaisille – Oodissa kokeillaan samaa töiden järjestämisen mallia kuin monissa menestyvissä teknologiayrityksissä Tilaajille
  9. HS vertaili ääni- ja e-kirjojen kuukausi­maksullisia palveluita – käyttäjien määrä kasvaa nyt hurjaa vauhtia
  10. Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään
  11. Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto
  12. 17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten
  13. Näytä lisää