Tiede

Kamera näyttää revontulet kirjavampina ja kirkkaampina kuin paljas silmä – Jorma Luhdan kuvat loimuavat uudessa kirjassa

Kuvakirjan otokset ovat vaatineet sekä valmisteluja että nopeutta.

Pieni mies hiihtää valtavan leiskuvan taivaan alla. Kuva henkii rauhaa, kaikkeuden ihmettelyä, yksinäisyyttä.

Mutta sen ottaminen vaati sekä valmisteluja että nopeutta. Kymmenen sekunnin vitkalaukauksen aikana luontokuvaaja Jorma Luhta pinkoi etukäteen sopivaan kohtaan panemilleen suksille, nosti vetovyön vyötäisilleen ja tekeytyi sen näköiseksi, että tässä vedetään ahkiota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopputuloksesta ei paljastu, ettei hän ehtinyt kiinnittää siteitä vaan astui niiden päälle.

Otos koristaa uuden Revontulet-kirjan kantta.


Teoksen kuvat ovat Luhdan, tiiviit tekstit meteorologi Seija Paasosen. Kirjoittaja kertoo perusasiat siitä, mitä tutkijat ovat saaneet selville kiehtovasta yläilmojen ilmiöstä ja miten tuliketun hännän huiskaisuja on käsitelty kansanperinteessä ja taiteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirja ilmestyi marraskuussa yhtaikaa suomeksi, englanniksi, kiinaksi ja japaniksi. Se on kevyt ja muiltakin mitoiltaan pieni, kuin tehty matkamuistoksi.

Luhta on kuvannut revontulia ja yötaivasta pitkään. Vuoden luontokirjana palkittu Tähtiyöt ilmestyi vuonna 2009, Taivas tulessa. Kulje revontulten loimussa vuonna 2013. Niissä tekstitkin ovat Luhdan kynästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Revontulten siemenet ovat sähköisesti varautuneissa hiukkasissa, joita Aurinko syöksee Maan yläilmakehään. Siellä ne virittävät atomeita ja molekyylejä. Kun viritys purkautuu, energia vapautuu valona.

Loimuja esiintyy sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla magneettisten napojen ympärillä niin sanotulla revontuliovaalilla, jonka koko vaihtelee 11 vuoden sykleissä.

Otollisimman parin tuhannen kilometrin säteen sisällä asuu vain noin kaksi prosenttia maapallon asukkaista, muun muassa napapiirin pohjoispuolella elävät suomalaiset.

Luhdan mukaan parhaat seudut taivaantulten tarkkailuun ovat Norjan luoteisrannikon vuonojen tienoilla. Vaikkapa Tromssan Yykeänperässä eli Skibotnissa on vuoden pimeällä puolella usein kirkasta silloinkin kun muualla on pilvistä.

Moni on nähnyt himmeitä valkoisia ja vihreitä revontulia, harva sellaisia kirkkaissa väreissä tanssivia ilmestyksiä, joita Luhta on onnistunut ikuistamaan teoksiinsa.


Hän ei itsekään aina paikan päällä erota koko komeutta. Tämä valkeni hänelle vuosituhannen vaihteessa retkellä, jolla mukana olivat tuolloin alle koulu­ikäiset tyttäret.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapset ihastelivat keltaista, ihanaa vihreää ja violettia, isä hahmotti ”vaaleaa harmaata pimeydessä”. Kun Luhta viikon päästä kehitti filmin, esiin ilmestyi tyttöjen kuvausta vastaavia sävyjä. Kamera oli vanginnut loiston paljon täydellisempänä kuin kuvaajan silmät sen välittivät.

”Usein suoraan kamerasta tulee aivan tolkuttoman muikeita värejä, varsinkin vihreää, ja värien lisäämisen sijaan olen kovasti himmennellyt kuvia näköhavainnon kaltaisiksi. Sosiaalisesta mediasta löytää aika värikylläisiä revontulikuvia.”

Ihmissilmissä on värejä näkeviä tappisoluja ja valolle herkkiä sauvasoluja. Kun valoa on tapeillekin riittävästi, värit tulevat esiin.

”Näyttää menevän niin, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä kirkkaampia revontulten pitää olla, jotta näen värit”, Luhta sanoo.

Nykyään hän tietää loimujen muodoista, minkä sävyisinä tarkkasilmäinen ne näkee. Ja jostain, mitä ei osaa määritellä, hän pystyy ennakoimaan, että seuraavien kymmenen minuutin aikana taivaalle ilmestyy kruunu.


Kirkkaimpia revontulista ovat juuri tuollaiset koronat, joissa säteet osoittavat yhteen pisteeseen suoraan havaitsijan yläpuolella. Ne hehkuvat Luhdankin silmissä kuin liikennevalot. Hetken Maan päällä on niin valoisaa, että voisi lukea sanomalehden pientä printtiä.

Oletko kuullut revontulten ääntelevän?

”Ehdottomasti en”, vastaa Luhta.

”Olen koko ikäni päätöikseni valokuvannut villejä eläimiä. Siinä hommassa ei ole sijaa sille, että kuulee olemattomia. Jos tekee vääriä aistihavaintoja, ei pärjää.”

Hänen mielestään nopeasti liikkuvat revontulet näyttävät ritisevän.

”Sen kuulee silmillään.”

Väitteitä pohjanloimujen huminoista, jylinöistä ja ritinöistä on 2000-luvulla toistuvasti pulpahtanut julkisuuteen, ja tutkijatkin ovat yrittäneet niitä äänittää.

Useimmat pitävät lähes mahdottomana, että ääniaallot saapuisivat muutaman sadan kilometrin korkeudesta lähelle maanpintaa.

On esitetty, että melu kehkeytyisi jotenkin sähköisesti alempana, siis joissakin kymmenissä metreissä. Ilmiö on yhä ratkaisematta.

Luhta on keskustellut asiasta kollegansa, eläinkuvaajan ja revontultenkatselijan Martti Rikkosen kanssa. Tämäkään ei ole kuullut taivaan valkeiden loistaessa hisaustakaan.

”Tai sitten me muodostamme kuurojen eläinkuvaajien ammattikunnan.”

Kun Luhdan kuvissa on ihmisiä, niissä näkyy yleensä yksinäinen vaeltaja. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä se on kuvaaja itse. Paikalla on harvoin ketään muuta. Yksinoloon ei kuitenkaan liity surua.

”Luonnossa on keväällä ja alkukesällä hyvin vaikea kokea minkäänlaista yksinäisyyden tunnetta. Syksyllä ja alkutalvesta teen lyhyempiä lähiretkiä, ja sen verran luonnostaan kaipaa itsensä kanssa olemista.”

Tuoreeseen kirjaan sisältyy yksi poikkeuksellinen, romanttinen sommitelma. Se on viime syyskuulta Paistunturin erämaasta Utsjoelta.

Luhta näki, kuinka revontulista muodostui erämaan ylle suunnaton sydän. Muutamassa sekunnissa hän herätti teltassa nukkuneen retkikumppaninsa, patisti tämän seisomaan pimeään tunturiin, viritti kameransa ja säntäsi itse mallin viereen.


Revontulet. Jorma Luhta ja Seija Paasonen, Maahenki 2018. 72 s.

Ilmatieteen laitoksen revontuliennusteita on saatavilla osoitteessa auorasnow.fmi.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Revontulet
 • Arja Kivipelto
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  2. 2

   Kun rockyhtye U2 kävi Helsingissä, Bono nosti kätensä ja ylisti rauhannobelistia – Nyt saman naisen johtamassa maassa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena

   Tilaajille
  3. 3

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  4. 4

   Eikö rokotettukaan ole turvassa? Tartunnan voi saada rokotteesta huolimatta, THL:n asiantuntija selittää miksi

  5. 5

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  6. 6

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  7. 7

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  8. 8

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  9. 9

   Tällainen on e-urheilun huipulle tähtäävien suomalais­miesten mielen­maisema – intohimoa, unelmia, paineita ja rahaa

  10. 10

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää