Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Mitä lapsi voi tehdä, jos vanhempi antaa luunapin?

Asiantuntijat vastaavat myös kysymykseen, tuntevatko eläimet niin kuin ihmiset, mikä on universumin painavin asia ja miksi sähköisku sattuu. Ja miksi flunssassa mikään ei maistu?

Mitä lapsi voi tehdä, jos vanhempi antaa hänelle luunapin?

Tampereen Normaalikoulun 4B-luokka

Vanhempi tai kukaan muukaan ei saisi antaa lapselle luunappia.

Suomessa on voimassa lapsenhuoltolaki, jonka mukaan lasta ei saa satuttaa tai loukata millään tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhempien pitää kasvattaa lasta hellästi ja ymmärtävästi. Kurittaminen tai muu lapsen huono kohtelu on siis kokonaan kielletty.

Jos vanhempi kaikesta huolimatta antaa lapselle luunapin, lapsi voi sanoa vanhemmalle, että se on väärin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapsi voi myös kertoa, että se tuntuu pahalta ja että niin ei saa tehdä.

Mikäli lapsi ei uskalla sanoa näin vanhemmalle, hänen kannattaa kertoa asiasta toiselle vanhemmalle tai muulle tutulle aikuiselle, esimerkiksi koulussa opettajalle tai terveydenhoita­jalle.

He voivat auttaa lasta tässä tilanteessa ja tarvittaessa jutella asiasta vanhemman kanssa.

Fyysinen kurittaminen on kielletty lailla Suomen lisäksi monissa muissakin Euroopan valtioissa. Maailmanlaajuisesti tällainen sääntely on paljon harvinaisempaa.

Merike Helander, lakimies

Terhi Tuukkanen, erikoistutkija

Lapsiasiavaltuutetun toimisto


Tuntevatko eläimet samalla tavalla kuin ihmiset?

Aamu Rastenberger, 10

Emme voi kysyä eläimiltä, miltä tuntuu, joten meidän on pääteltävä niiden tunnetiloja käytöksen perusteella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monilla eläimillä ja meillä ihmisillä on havaittu olevan samankaltaisia perustunteita. Esimerkiksi norsujen, delfiinien, varislintujen, hevosten, kissojen ja koirien tunteet muistuttavat omiamme.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuo tunteet auttavat eläimiä ennen kaikkea kohtaamaan muita eläimiä ja ihmisiä. Esimerkiksi koirat ymmärtävät lähestyä vihaista lajitoveria eri tavalla kuin ystävällistä.

Kun omistaja saapuu työpäivän jälkeen kotiin, koira juoksee ovelle vastaan, tervehtii häntä heiluen, ehkä haukahtaa ja mahdollisesti nousee takajaloilleen. Se on ilmiselvästi iloinen.

Muut eläimet ja ihmiset sekä äkilliset kovat äänet tai valon­välähdykset taas voivat pelottaa eläimiä. Pelokas eläin pyrkii pakoon ja piiloutuu. Eläinten on havaittu tuntevan myös esimerkiksi surua ja hämmästystä.

Eläinten käytöksen tulkinta ei ole aina helppoa. Jos esimerkiksi kissa pissaa kotona matolle, omistaja voi ajatella, että kyseessä on kosto tai mustasukkaisuus. Eläinten aivot eivät kuitenkaan ole kehittyneet koston kaltaisen monimutkaisen tunne- ja ajatusketjun tekemiseen.

Todennäköisesti matolle lirauttanut kissa on stressaantunut tai muuten sairas. Toisaalta eläinten monimutkaisten tunteiden olemassaoloa ei ole järjestelmällisesti vielä tutkittu.

Outi Vainio, eläinlääketieteellisen farmakologian professori

Helsingin yliopisto


Mikä on maailmankaikkeuden painavin asia?

Aleksanteri Suurnäkki, 10

Vastaus löytyy avaruudesta. Maailmankaikkeuden massiivisimmat yksittäiset taivaankappaleet ovat mustia aukkoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurimmalla tiedossa olevalla aukolla on massaa yli 10 miljardin Auringon verran. Uusia ehdokkaita suurimmiksi aukoiksi löydetään parin vuoden välein.

Jättiläisaukot sijaitsevat maailmankaikkeuden suurimpien ellipsinmuotoisten galaksien keskustoissa. Aukkojen massa vain kasvaa, kun ne syövät lähi­alueen tähtiä ja kaasua. Ne voivat kasvaa myös sulautumalla yhteen toisten aukkojen kanssa.

Massiivisimmat monista taivaankappaleista koostuvat yhdistelmät ovat galaksijoukkoja. Ne koostuvat tuhansista galakseista, kuumasta kaasusta ja toistaiseksi tuntemattomaksi jääneestä pimeästä aineesta. Suurimpien galaksijoukkojen massa ylittää miljoona miljardia kertaa Auringon massan.

Galaksijoukkojen muodostamia ryppäitä eli niin sanottuja superjoukkoja ei pidetä enää yksittäisinä kokonaisuuksina, sillä niiden kaikki osaset eivät ole painovoiman toisiinsa sitomia.

Antti Rantala

alkeishiukkas- ja astrofysiikan väitöskirjatutkija

Helsingin yliopisto

Miksi sähköisku sattuu?

Otamo Tipa, 9

Ihmisen, kuten muidenkin eläinten, hermoston toiminta perustuu sähköön. Hermomme kuljettavat viestejä kehossa pieninä sähköimpulsseina.

Myös kipuhermoja pitkin kulkeva kivun aistimus on siis pieni hermossamme kulkeva sähkövirta. Se lähtee kivun aistineista soluista keskushermostoomme.

Sähköisku tuo hermostoomme ylimääräistä sähköä sen ulkopuolelta. Keskushermostomme tulkitsee tämän yllättävän sähköimpulssin kipuna. Mitä enemmän saamme sähköä, sitä enemmän se sattuu.

Tavallaan kyseessä on siis hermoston toimintahäiriö, mutta kivulle on myös hyvä peruste. Sähköiskut voivat olla vaarallisia, ja kipu varoittaa meitä vaarasta.

Voi siis sanoa, että hermostomme toimii ihan oikein tulkitessaan ulkoa tulleen sähkön kivuksi, joka saa meidät irrottamaan otteemme sähköiskun lähteestä.

Eija Kalso

kipulääketieteen professori

Helsingin yliopisto


Miksi flunssa vie haju- ja makuaistin?

Ville Lötjönen, 11

Nenän katossa sijaitsee pienenpieniä soluja, jotka nappaavat hengittämästämme ilmasta hajuja. Noista soluista hajut kulkeutuvat hajukäämi-nimiseen paikkaan, joka sijaitsee heti otsalohkon alapuolella. Hajukäämistä aivomme saavat tiedon haistetusta.

Nuhaisena nenässä on räkää ja sen sisäosia peittävät limakalvot ovat turvoksissa. Tällöin nenän katon solut eivät pääse käsiksi hajuihin ja hajuaistimme toimii normaalia huonommin.

Makuaisti perustuu osittain hajuun. Kun syömme, ruoan tuoksu kulkeutuu hajukäämiin ja vaikuttaa makuun. Jos nenä on tukossa, emme maista kunnolla. Sitä voi testata pitämällä nenästä kiinni ja maistelemalla vaikkapa sipulia ja omenaa. Jopa tuollaisia melko voimakkaita makuja on vaikea erottaa.

Mari Hero

korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Mehiläinen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Lasten tiedekysymykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  10. 10

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  3. Tunti sitten
  4. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  5. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  6. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  7. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  8. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  9. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  10. 2 tuntia sitten
  11. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  12. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  13. Helsinki on valmis myymään Lapinlahden sairaalan – alueelle on mahdollista myös rakentaa
  14. Näytä lisää