Tiede

6 400 000 000 kilometriä – New Horizons -luotain kävi toistaiseksi kaukaisimmassa paikassa ottamassa lähikuvia jäisestä kiertolaisesta

Ensimmäinen radioviesti tarjosi vain tietoa insinööreille laitteen tilasta. Se sisälsi vahvistuksen, että New Horizons teki itsenäisesti havainnot, jotka oli siihen ennalta ohjelmoitu – ja että laitteen tietokoneen muisti on aivan täynnä.

Avaruusluotain New Horizons lähetti tiistaina aamulla signaalin noin 6,4 miljardin kilometrin päästä, jäiseltä Kuiperin vyöhykkeeltä.

Signaali vahvisti, että luotain ohitti onnistuneesti Ultima Thulen, joka on jäinen kappale ja kooltaan 32 kertaa 16 kilometriä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiistainen radioviesti taivalsi Maahan kuusi tuntia ja kahdeksan minuuttia, vaikka se kulki avaruudessa valon nopeudella. Signaalin poimi Nasan radioantenni Madridin lähellä Espanjassa.

Projektin päätutkija Alan Stern kommentoi lehdistötilaisuudessa keskiviikkoiltana Suomen aikaa, että luotaimen retki on pisimmälle ulottuva tutkimusmatka ihmiskunnan historiassa. Hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että kuvien perusteella on epäselvää, onko Ultima Thule yksi maapähkinää muistuttava kivi vai muodostuuko se kahdesta erillisestä kappaleesta.


Kuiperin vyöhyke sijaitsee aurinkokuntamme uloimman planeetan eli Neptunuksen tuolla puolen. Se on myös kääpiö­planeetta Pluton tuolla puolen, yli 1,5 miljardin kilometrin päässä siitä. New Horizonsin pääkohde oli alun perin juuri Pluto, jonka se kuvasi heinäkuussa 2015.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain avaruushallinto antoi uudelle kohteelle jo kesällä nimen Ultima Thule.

Se on etäisin kappale, jota ihmisen valmistama laite on nyt tutkinut läheltä. Kuvat Ultima Thulesta ovat vielä utuisia, vaikka New Horizons kiisi vain 3 500 kilometrin päässä kohteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos suunnistus meni nappiin, saadaan kappaleesta kohta myös tarkkoja kuvia. New Horizons otti niitä Nasan mukaan ainakin 900.

New Horizonsissa on kaik­kiaan seitsemän mittalaitetta. Ne kokosivat gigatavuittain tietoa kohteesta ohilennon aikana. Maahan tulee siis muutakin aineistoa jäisestä kivikappaleesta kuin kuvia.

Luotaimen radioliikennettä Maahan hoitaa kuitenkin laite, joka lähettää viestejä hyvin kapealla kaistalla. Siksi kaikki data saadaan Maahan vasta vuoden 2020 loppuun mennessä.

Silloin luotain on ehättänyt vielä kauemmas Kuiperin vyöhykkeellä. Se etenee koko ajan noin miljoona kilometriä vuorokaudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viestintä kestää yli kuusi tuntia suuntaansa, koska New Horizons on niin kaukana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lennonjohto Johns Hopkinsin yliopiston soveltavan fysiikan laboratoriossa tervehti tiistaina signaalia ilohuudoin ja aplodein.

”Luotain on kunnossa. Saavutimme etäisimmän kohteen koskaan”, iloitsi operaatiopäällikkö Alice Bowman.

Ensimmäinen radioviesti tarjosi tosin vain lähinnä tietoa laitteen tilasta.

Se kuitenkin vahvisti sen, että New Horizons teki itsenäisesti havainnot, jotka oli siihen ennalta ohjelmoitu ja että laitteen tietokoneen muisti on aivan täynnä.

Nyt alkaa odottelu, kun dataa tulee Maahan kuukausikaupalla.

Suurelle yleisölle on tarjottu toistaiseksi vain utuinen kuva kohteesta. Sen New Horizons otti Ultima Thulesta kauempaa, kun se vasta lähestyi sitä.


Melko pian Nasa julkaissee muutamia valittuja kuvia. Näin tutkijat ja suuri yleisö saavat esimakua siitä, mitä kaikkea New Horizons näki.

Asiassa on vain yksi mutta. Ajoituksen kuville pitää olla täydellinen. Luotaimen vauhti oli kova, ja on pieni mahdollisuus, että luotain olisi kuvannut vain tyhjää avaruutta.

Tarkat kuvat vaativat sitä, että kamera on kohdistanut linssinsä Ultima Thulen pintaan, sanoi tutkija Hal Weaver.

”Me uskomme että näin kävi.”


New Horizons on jatkanut matkaansa yli kolme vuotta sen jälkeen, kun se kuvasi läheltä kääpiöplaneetta Plutoa heinäkuussa 2015.

Planeettojen tutkijat uskovat, että Ultima Thule voisi kertoa aurinkokuntamme, ja varsinkin sen jäisen alueen, synnystä. Kuiperin vyöhyke on melko tutkimatonta seutua.

Vyöhykkeeltä tunnistettiin kohde ensi kertaa vasta vuonna 1992. Keskiajan kielenkäytössä Ultima Thule tarkoittikin tuntematonta saarta kaukana pohjoisessa.

Ohilento meni nyt paljon lähempää kohteen pintaa kuin kesällä 2015, kun sama New Horizons -luotain ohitti kääpiöplaneetta Pluton.

Silloin se otti nipun hämmästyttäviä kuvia Pluton pinnanmuodoista.

Nyt yhden Kuiperin vyöhykkeen jäisen kappaleen muoto ja geologia paljastuvat ensi kertaa.

Kuiperin vyöhykkeen kappaleet ovat pysyneet enemmän tai vähemmän samanlaisina noin 4,5 miljardia vuotta.

Meille tutut planeetat ja niiden kuut lähempänä Aurinkoa ovat kokeneet enemmän myllerryksiä aikojen saatossa.

”Tämä on todella alkeellisin kohde, jonka avaruusalus kohtaa”, sanoo Johns Hopkinsin soveltavan fysiikan laboratorion tutkija Hal Weaver verkkosivusto phys.orgille.

Ultima Thule kiertää Aurinkoa kaukana alueella, jolla on jatkuvasti hyvin kylmää eli noin 233 astetta pakkasta.

Kaikki viittaa siihen, että se on säilynyt samanlaisena koko aikansa. Esimerkiksi lämpösäteily ei ole siihen juuri vaikuttanut.

”Se on todellakin jäänne ajalta jolloin aurinkokunta muodostui”, sanoo Weaver.

Kuiperin vyöhyke on suuri avaruuden alue, joka koostuu lukemattomista jäisistä kappaleista.

Ne ovat ajalta, jolloin planeetat alkoivat muodostua ja asettuivat paikoilleen. Tähtitieteilijät kutsuvatkin sitä joskus aurinkokunnan ullakoksi.

Vyöhykettä hahmotteli ja teoretisoi muun muassa hollantilainen tähtitieteilijä Gerad Kuiper 1950-luvulla. Vyöhyke alkaa noin 4,8 miljardin kilometrin päässä Auringosta. Sen jäiset kohteet ovat joko ylijääneitä planeettojen ainesosia eli planetesimaaleja tai komeettoja.

Seassa on lisäksi ainakin muutamia kymmeniä Pluton kaltaisia kääpiöplaneettoja. Ne odottavat vielä löytämistään.

Yksi tällainen kääpiöplaneetta löytyi juuri. Se sai nimen Farout,­ koska se on nimensä mukaisesti hyvin kaukana.

”Tämä seutu on niin kaukana Auringosta, että siellä on alkuperäiset olot ajalta yli neljä ja puoli miljardia vuotta sitten”, sanoo Alan Stern, New Horizonsin johtava tutkija.

Avaruusteleskooppi Hubble löysi Ultima Thulen vuonna 2014.

Se sijaitsi sopivasti lähes New Horizonsin jatkoreitillä, kun luotaimen pääkohde eli Pluto olisi kuvattu. Luotaimen matkaa päätettiin yhä seurata ja sen lento­rataa hieman ohjailla.

Myös Ultima Thulea alettiin tutkia. Tutkijat totesivat vuonna 2017, ettei se ole pallomainen. Se ei myöskään näytä pyörivän tasaisesti akselinsa ympäri. Ympäröikö sitä kosminen pöly? Onko sillä monta kuuta? Näihin arvoituksiin saataneen vastaus.

New Horizons lähti matkaan jo 2006. Sen virtalähde radioaktiivinen plutonium ei ole ehtynyt vieläkään.

Kun Ultima Thulen datavirrasta on selvitty, voi New Horizons hyvinkin ohittaa myös toisen Kuiperin vyöhykkeen kohteen.

Tämä toteutuisi joskus 2020-luvun alussa, lennon pääarkkitehti Stern toivoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  3. 3

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  5. 5

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  6. 6

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  7. 7

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  8. 8

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  9. 9

   Kimi Räikkönen vietti talvipäivää perheensä kanssa – teki sen, mitä moni muukin perheenisä tekee pulkkamäkeen päästessään

  10. 10

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  10. 10

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää