Jos maapallon tulevaisuus ahdistaa, muista ympäristönsuojelun suuret voitot – Laaja tiedeartikkeli kertoo muun muassa, miten otsonikato ja happamat sateet saatiin kuriin - Tiede | HS.fi
Tiede

Jos maapallon tulevaisuus ahdistaa, muista ympäristönsuojelun suuret voitot – Laaja tiedeartikkeli kertoo muun muassa, miten otsonikato ja happamat sateet saatiin kuriin

Myrkyllinen lyijy katosi bensiinistä, ja kaikki voittivat. Suomen saastuneet sisävedet puhdistettiin, ja kaikki kiittävät.

Tilaajille

Otsoniaukko eli otsonin alenema Etelämantereen yllä näkyy kuvassa sinisenä. Kuvassa on aukko laajimmillaan vuonna 2015 lokakuussa. Aukon laajuus oli neljänneksi suurin mittaushistoriassa. Värit kuvaavat otsonikerroksen paksuutta. Vihreä merkitsee paksumpaa.

Julkaistu: 7.1.2019 2:00, Päivitetty 7.1.2019 6:32

Ilmatieteilijät säikähtivät vuonna 1985. Otsonikerros Etelämantereen yllä oli ohentunut lähes 70 prosenttia aiemmista mittauksista.

Havainto oli niin hurja, että sitä luultiin ensin virheeksi. Vasta laitteistojen tarkistuksen jälkeen tutkijat uskalsivat kertoa julkisesti löydöstään.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Auto & Tiede