Tiede

Tuhannet hiiret jäytävät albatrossinpoikasia elävältä kaukaisella Intianmeren saarella – Espoon kokoinen saari aiotaan myrkyttää operaatiossa, joka ei saa epäonnistua

Vieraslajina tuodut kotihiiret villintyivät syrjäisellä Marionin saarella. Niitä yritettiin hävittää kissojen avulla, mutta pieleen meni.

Keskellä merta kaukana kaikesta, noin puolimatkassa Etelä-Afrikan ja Etelämantereen välissä, sijaitsee kylmä ja karu Marionin saari. Se on toinen kahdesta Prinssi Edwardin saaresta, jotka kuuluvat Etelä-Afrikalle.

Saari on merenalaisen tulivuoren huippu ja yksi maailman pilvisimmistä paikoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puuttomalla saarella ei kasva juuri muuta kuin ruohoa ja jäkälää, mutta se on äärimmäisen tärkeä pesimäpaikka linnuille. Marionilla pesii jopa miljoonia lintuja, etenkin albatrosseja.

Hylkeen- ja valaanpyytäjät rantautuivat saarelle 1800-luvulla ja toivat sinne jotain, mikä ei Marionille kuuluisi. Laivojen uumenista livahti maihin kotihiiriä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siimahännät lisääntyivät ja menestyivät aiemmin koskemattomalla saarella. Nyt hiiriä on jo niin paljon, että ne uhkaavat toden teolla saaren lintukantoja.

Hiiret tunkeutuvat albatrossien pesiin öisin ja nakertavat linnunpoikasta hiljalleen elävältä.

Seuraavana päivänä lintu vaeltelee verisenä ja heikkona. Toisesta yöstä poikanen ei yleensä selviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linnut eivät osaa mitenkään puolustautua tulokasta vastaan.

”Hiirten aiheuttama hävitys on käsittämätöntä. Olen nähnyt paljon, mutta se oli todella karua katsottavaa”, kertoo saarella vieraillut valokuvaaja Thomas Peschak National Geographic -lehdessä.

Nyt Etelä-Afrikan hallitus ja suojelujärjestö BirdLife aikovat nitistää saarelta viimeisenkin hiiren.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helikoptereista kylvetään myrkytettyä viljaa saaren jokaiselle neliömetrille. Koska jyrsijät eivät yleensä vaella kovin kauas ruokansa perässä, myrkyn pitäisi lopulta tappaa kaikki siimahännät.

Tehtävä ei ole helppo. Marionin saari on Espoon kokoinen. Vaikka vieraslajeja on aiemminkin hävitetty maailman saarilta, näin ison alueen puhdistamista ei ole kokeiltu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki hiiret on myös saatava hengiltä, tai ne alkavat lisääntyä uudestaan ja kallis operaatio valuu hukkaan.

Saarella pesii peräti kolmekymmentä lintulajia, joista useimmille myrkky ei ole vaaraksi. Esimerkiksi albatrossit syövät lähinnä kalaa, eivätkä kiinnostune maahan pudotetusta myrkkyviljasta.

Mustatuppinokan kaltaiset kaikkiruokaiset linnut saattavat sen sijaan ahmaista nokkaansa myrkkyä, joten ne pitää pyydystää turvaan myrkytyksen ajaksi.

”Joka päivä palaa kymmeniä tuhansia dollareita, joten työ pitää suunnitella huolella”, sanoo BirdLife -järjestön tutkija Ross Wanless.

Marionin riesahiirten hävitystä kokeiltiin ensiksi kissoilla. 1940-luvulla saaren tutkimusasemalle tuotiin viisi kotikissaa hiirten pitämiseksi aisoissa.

Se oli huono idea. Kissat lisääntyivät holtittomasti ja 1970-luvulla saarella oli jo yli 3 000 kissaa. Hiirten lisäksi ne söivät oikein mielellään myös linnunpoikasia ja munia. Pahimmillaan kissat tappoivat vuodessa puoli miljoonaa lintua.

Sitten piti hävittää kissat. Saarelle levitetty kissaruttovirus tappoi suurimman osan ja loput ammuttiin. Kun kissat ovat poissa, hiiret hyppivät pöydällä.

Etelä-Afrikka liitti Prinssi Edwardin saaret hallintaansa vuonna 1948. Vanha uutisfilmi näyttää, kuinka merimiehet keskittyivät valtausreissullaan postinjakoon ja alkoholisnapseihin. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kissojen hävittyä hiiripopulaatio kasvoi ja levisi kuin rutto. Ennen 2000-lukua hiirten ei kuitenkaan havaittu syövän linnunpoikasia elävältä, kuten ne nyt tekevät.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos on tehnyt saaren talvista niin leutoja, että yhä useampi hiiri selviää talven yli ja populaatio kasvaa kestämättömäksi.

Hiirille ei enää riitä muita ruoan­lähteitä, kuten hyönteisiä ja siemeniä, joten ne alkavat hyökkäillä linnunpoikasten kimppuun.

Albatrossin poikaset ovat hiirille helppoa saalista. Poikasen vanhemmat viettävät pitkiä aikoja hakemassa ruokaa ja käyvät vain silloin tällöin tuomassa syötävää poikaselle. Pieni lintu istuu muun ajan pesässään.

Sellaisetkin lintulajit, joiden emot pysyvät pesän lähistöllä, ovat avuttomia. Tutkijat ovat nähneet, kuinka emo katsoo vierestä, kun hiiri jäytää sen poikasta.

Hiirten hyökkäykset ovat niin uusi ilmiö, etteivät linnut ole ehtineet sopeutua siihen.

Samanlainen jyrsijäongelma on myös Etelä-Atlantilla sijaitsevalla Goughin saarella. Marionin lailla sekin on syrjäinen tulivuorisaari ja yksi tärkeimmistä merilintujen pesimäpaikoista.

Siellä hiiret ovat menestyneet niin hyvin, että ne ovat kasvaneet puolet isommiksi kuin kotihiiret Britanniassa, josta siimahännät tuollekin saarelle 1800-luvulla päätyivät.

Myös Gough aiotaan kylvää täyteen myrkkyä helikoptereilla. Hanke on kuitenkin luultavasti helpompi toteuttaa siellä, sillä Goughin pinta-ala on vain kolmasosa Marionin saaresta.

Lisäksi tuulisella ja sateisella Marionin saarella sääolot ovat erittäin hankalat helikoptereille.

Marionilla ei ole pysyvää asutusta, mutta siellä on meteorologinen ja biologinen tutkimusasema, jossa työskentelee kerrallaan muutamia kymmeniä ihmisiä. Lisäksi fyysikot ovat pystyttäneet saarelle laitteiston, jolla mitataan hyvin varhaisen universumin radiosäteilyä.

Marion on nimetty ranskalaisen tutkimusmatkailijan Marc-Joseph Marion du Fresnen mukaan.

Hollantilaiset olivat löytäneet saaren jo häntä ennen vuonna 1663, mutta he merkitsivät sen kartalla väärään paikkaan ja hukkasivat sen. Du Fresne purjehti saarelle vuonna 1772 ja pani sen uudestaan kartalle.

Du Fresnelle kävi lopulta yhtä kurjasti kuin Marionin albatrossinpoikasille. Hän jatkoi merimatkaansa Uuteen-Seelantiin, jossa kannibaalit murhasivat ja söivät hänet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  2. 2

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  5. 5

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Raide-Jokerin rakentaminen tulee lähes 100 miljoonaa euroa päätettyä kalliimmaksi – Poliitikot joutuvat käsittelemään asian uudelleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää