Tiede

Tuhannet hiiret jäytävät albatrossinpoikasia elävältä kaukaisella Intianmeren saarella – Espoon kokoinen saari aiotaan myrkyttää operaatiossa, joka ei saa epäonnistua

Vieraslajina tuodut kotihiiret villintyivät syrjäisellä Marionin saarella. Niitä yritettiin hävittää kissojen avulla, mutta pieleen meni.

Keskellä merta kaukana kaikesta, noin puolimatkassa Etelä-Afrikan ja Etelämantereen välissä, sijaitsee kylmä ja karu Marionin saari. Se on toinen kahdesta Prinssi Edwardin saaresta, jotka kuuluvat Etelä-Afrikalle.

Saari on merenalaisen tulivuoren huippu ja yksi maailman pilvisimmistä paikoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puuttomalla saarella ei kasva juuri muuta kuin ruohoa ja jäkälää, mutta se on äärimmäisen tärkeä pesimäpaikka linnuille. Marionilla pesii jopa miljoonia lintuja, etenkin albatrosseja.

Hylkeen- ja valaanpyytäjät rantautuivat saarelle 1800-luvulla ja toivat sinne jotain, mikä ei Marionille kuuluisi. Laivojen uumenista livahti maihin kotihiiriä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siimahännät lisääntyivät ja menestyivät aiemmin koskemattomalla saarella. Nyt hiiriä on jo niin paljon, että ne uhkaavat toden teolla saaren lintukantoja.

Hiiret tunkeutuvat albatrossien pesiin öisin ja nakertavat linnunpoikasta hiljalleen elävältä.

Seuraavana päivänä lintu vaeltelee verisenä ja heikkona. Toisesta yöstä poikanen ei yleensä selviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linnut eivät osaa mitenkään puolustautua tulokasta vastaan.

”Hiirten aiheuttama hävitys on käsittämätöntä. Olen nähnyt paljon, mutta se oli todella karua katsottavaa”, kertoo saarella vieraillut valokuvaaja Thomas Peschak National Geographic -lehdessä.

Nyt Etelä-Afrikan hallitus ja suojelujärjestö BirdLife aikovat nitistää saarelta viimeisenkin hiiren.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helikoptereista kylvetään myrkytettyä viljaa saaren jokaiselle neliömetrille. Koska jyrsijät eivät yleensä vaella kovin kauas ruokansa perässä, myrkyn pitäisi lopulta tappaa kaikki siimahännät.

Tehtävä ei ole helppo. Marionin saari on Espoon kokoinen. Vaikka vieraslajeja on aiemminkin hävitetty maailman saarilta, näin ison alueen puhdistamista ei ole kokeiltu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki hiiret on myös saatava hengiltä, tai ne alkavat lisääntyä uudestaan ja kallis operaatio valuu hukkaan.

Saarella pesii peräti kolmekymmentä lintulajia, joista useimmille myrkky ei ole vaaraksi. Esimerkiksi albatrossit syövät lähinnä kalaa, eivätkä kiinnostune maahan pudotetusta myrkkyviljasta.

Mustatuppinokan kaltaiset kaikkiruokaiset linnut saattavat sen sijaan ahmaista nokkaansa myrkkyä, joten ne pitää pyydystää turvaan myrkytyksen ajaksi.

”Joka päivä palaa kymmeniä tuhansia dollareita, joten työ pitää suunnitella huolella”, sanoo BirdLife -järjestön tutkija Ross Wanless.

Marionin riesahiirten hävitystä kokeiltiin ensiksi kissoilla. 1940-luvulla saaren tutkimusasemalle tuotiin viisi kotikissaa hiirten pitämiseksi aisoissa.

Se oli huono idea. Kissat lisääntyivät holtittomasti ja 1970-luvulla saarella oli jo yli 3 000 kissaa. Hiirten lisäksi ne söivät oikein mielellään myös linnunpoikasia ja munia. Pahimmillaan kissat tappoivat vuodessa puoli miljoonaa lintua.

Sitten piti hävittää kissat. Saarelle levitetty kissaruttovirus tappoi suurimman osan ja loput ammuttiin. Kun kissat ovat poissa, hiiret hyppivät pöydällä.

Etelä-Afrikka liitti Prinssi Edwardin saaret hallintaansa vuonna 1948. Vanha uutisfilmi näyttää, kuinka merimiehet keskittyivät valtausreissullaan postinjakoon ja alkoholisnapseihin. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kissojen hävittyä hiiripopulaatio kasvoi ja levisi kuin rutto. Ennen 2000-lukua hiirten ei kuitenkaan havaittu syövän linnunpoikasia elävältä, kuten ne nyt tekevät.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos on tehnyt saaren talvista niin leutoja, että yhä useampi hiiri selviää talven yli ja populaatio kasvaa kestämättömäksi.

Hiirille ei enää riitä muita ruoan­lähteitä, kuten hyönteisiä ja siemeniä, joten ne alkavat hyökkäillä linnunpoikasten kimppuun.

Albatrossin poikaset ovat hiirille helppoa saalista. Poikasen vanhemmat viettävät pitkiä aikoja hakemassa ruokaa ja käyvät vain silloin tällöin tuomassa syötävää poikaselle. Pieni lintu istuu muun ajan pesässään.

Sellaisetkin lintulajit, joiden emot pysyvät pesän lähistöllä, ovat avuttomia. Tutkijat ovat nähneet, kuinka emo katsoo vierestä, kun hiiri jäytää sen poikasta.

Hiirten hyökkäykset ovat niin uusi ilmiö, etteivät linnut ole ehtineet sopeutua siihen.

Samanlainen jyrsijäongelma on myös Etelä-Atlantilla sijaitsevalla Goughin saarella. Marionin lailla sekin on syrjäinen tulivuorisaari ja yksi tärkeimmistä merilintujen pesimäpaikoista.

Siellä hiiret ovat menestyneet niin hyvin, että ne ovat kasvaneet puolet isommiksi kuin kotihiiret Britanniassa, josta siimahännät tuollekin saarelle 1800-luvulla päätyivät.

Myös Gough aiotaan kylvää täyteen myrkkyä helikoptereilla. Hanke on kuitenkin luultavasti helpompi toteuttaa siellä, sillä Goughin pinta-ala on vain kolmasosa Marionin saaresta.

Lisäksi tuulisella ja sateisella Marionin saarella sääolot ovat erittäin hankalat helikoptereille.

Marionilla ei ole pysyvää asutusta, mutta siellä on meteorologinen ja biologinen tutkimusasema, jossa työskentelee kerrallaan muutamia kymmeniä ihmisiä. Lisäksi fyysikot ovat pystyttäneet saarelle laitteiston, jolla mitataan hyvin varhaisen universumin radiosäteilyä.

Marion on nimetty ranskalaisen tutkimusmatkailijan Marc-Joseph Marion du Fresnen mukaan.

Hollantilaiset olivat löytäneet saaren jo häntä ennen vuonna 1663, mutta he merkitsivät sen kartalla väärään paikkaan ja hukkasivat sen. Du Fresne purjehti saarelle vuonna 1772 ja pani sen uudestaan kartalle.

Du Fresnelle kävi lopulta yhtä kurjasti kuin Marionin albatrossinpoikasille. Hän jatkoi merimatkaansa Uuteen-Seelantiin, jossa kannibaalit murhasivat ja söivät hänet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”

  3. 3

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  4. 4

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  5. 5

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  6. 6

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  7. 7

   Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle

  8. 8

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  9. 9

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  10. 10

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  3. Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”
  4. Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle
  5. Bogotassa verinen pommi-isku 16 vuoden hiljaiselon jälkeen – Ainakin 21 kuollut ja 68 haavoittunut
  6. Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”
  7. Miljoonasateen historiikki paljastaa: uhkarohkea konsertti oli lähellä päätyä koko yhtyeen kuolemaan uima-altaan pohjalla
  8. Kaupassa leivotun leivän suosio ajaa leipomoita ahtaalle – suurissa marketeissa voi olla töissä toista­kymmentä leipuria
  9. Bostonin maalivahti Tuukka Rask nousi seuralegendan rinnalle – viiltävä vastaus ”mitä tämä merkitsee sinulle” -kysymykseen
  10. Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä
  13. Näytä lisää